Bejelentkezés

Felhasználónév

JelszóElfelejtetted jelszavad?
Új jelszó kérése

Ha globális háború jön, mehetünk a pincébe - variációk a jövõre

BelföldEzen be köll kakkantani. "politikai szagértõk" hablatyolnak össze-vissza. Miért nem kérdeznek meg? Mi lesz, ha teljesen összeomlik a nyugati világrend? Fenyeget-e globális háború, és milyen térben vívják majd meg? Hol a helye Magyarországnak, kiben bízhat, és mit rejthetnek a titkos moszkvai archívumok? A többi közt erre keresték a választ külpolitikai szakértõk egy mai vitafórumon, amely a pengeváltásoktól sem volt mentes.


„A történelem nem ért véget, de hamar véget érhet” – ezzel a felütéssel kezdte vitaindítóját Szent-Iványi István külpolitikai szakértõ, az SZDSZ egykori európai parlamenti képviselõje a Beszélgetések a Jövõrõl címû kezdeményezés rendezvényén a Corvinus Egyetemen. A vitasorozat ezúttal azt járta körbe, hogy milyen geopolitikai kihívások elõtt áll a világ, és hogyan érinti mindez Magyarországot.

Szent-Iványi szerint az Apokalipszisre többféle forgatókönyv létezik: a Világok Harca utáni overkill (nukleáris háború), az ökológiai katasztrófa vagy éppen a mesterséges intelligencia hatalomátvétele. Õ ezek közül az elsõt, azaz a nagyhatalmak összetûzését, egy új hidegháború kibontakozását tartja a legaktuálisabb problémának.

Válságban a nyugati világrend

Mint mondta, a liberális, nyugati világrend már jó néhány éve válságban van. Szerinte ennek egyik oka a 2008-as pénzügyi válság, amely megrendítette a hitet a piacgazdaságban és az elitekben, utat nyitott a populizmusnak és a nacionalizmusnak, valamint szerepet játszott Donald Trump hatalomra kerülésében és a Brexitben. Szerinte fennáll a veszély, hogy az Egyesült Államok kiszáll ebbõl a rendszerbõl, és kaotikus világrend alakul ki.

A másik ok – tette hozzá –, hogy megjelentek a revizionista hatalmak (Oroszország, Kína), akik kétségbe vonták a nyugati világrendet. Vlagyimir Putyin területet kér a békéért cserébe, ezt jelzi a grúziai, az ukrajnai és a szíriai beavatkozás. Kína pedig 2050-re a világ vezetõ országa szeretne lenni, fejleszti a haderejét és a mesterséges intelligencia-kutatást, de mivel exportorientált a gazdasága, most nem érdekelt a konfliktus kiélezésében.

Ne vágjuk magunk alatt a fát

Szent-Iványi úgy véli, hogy míg Oroszország bipoláris, addig Kína többpólusú világrendet akar. Elõbbi terv a veszélyesebb, mivel ebben az esetben a befolyási övezetekben lévõ kis- és közepes országok teljesen ki lennének szolgáltatva a nagyhatalmaknak. Szerinte a világ rendjét továbbra is az Egyesült Államok tartja fenn, de túl sok teher hárul rá, ezért igazságosabb tehermegosztásra (lásd NATO-kiadások) lenne szükség.

A volt EP-képviselõ szerint Magyarország érdeke, hogy fennmaradjon a nyugati értékeken, liberális demokrácián, szabadságon alapuló világrend, amelynek Európa is része:

„Ne fûrészeljük azt a fát, amin ülünk.”

Nem érdekünk tehát, hogy a „keleti rend” átvegye az uralmat. Szerinte ha a jelenlegi világrend felbomlik, Európa nem lesz képes megvédeni magát.

Lázadó országok

Elmúlt a bipoláris világrend, és megúsztunk egy atomháborút. Most annyival jobb a helyzet, hogy egy globális atomháború veszélye kisebb – hiszen ma már mindenki tudja, hogy ez mivel járna

- ezt már Jeszenszky Géza jelentette ki helyzetértékelésében.

A volt külügyminiszter szerint ugyanakkor ma négy-öt olyan ország is van – Kína, Oroszország, Észak-Korea, Törökország, Brazília –, amelyek nem fogadják el a jelenlegi rendet, és kapacitásuk is van a háborúra.

Úgy véli, hogy bár a kínai és az orosz modellben van hasonlóság – például „a szabadság teljes tagadása” –, mégis konfliktusba kerülhetnek egymással. Kína például szemet vethet Szibériára, amely óriási terület óriási erõforrásokkal, és állítólag már eddig is egymillió kínai szivárgott be oda – fûzte hozzá.

Peking, Moszkva, két jó barát?

A kínai-orosz viszony kapcsán kisebb pengeváltás zajlott le Rácz András Oroszország-szakértõ és Káncz Csaba geostratégiai szakértõ, a privátbankár.hu külpolitikai elemzõje között.

Rácz András szerint Oroszországnak nincs szövetségi rendszere, és elsõsorban nem a Nyugat elleni háborúra készül. Az orosz hadsereg leginkább azt gyakorolja, hogyan tud óriási erõket mozgatni a kínai határnál, ahol tavaly 300 ezres hadgyakorlatot tartott.

Káncz Csaba ezzel szemben úgy véli, hogy egy stabil angolszász tengely mellett „egy nagyon stabil Moszkva-Peking biztonságpolitikai tengely” létezik – Törökország és Magyarország pedig „ide-oda úszkál”. Arra is felhívta a figyelmet, hogy a tavalyi távol-keleti orosz hadgyakorlaton kínaiak is részt vettek, a két ország pedig közös tengeri hadgyakorlatokat is tart.

Gyõrffy Dóra egyetemi tanár, politológus-közgazdász ehhez annyit tett hozzá, hogy az oroszok „mindenben destruktívak”, bomlasztják az EU-t és a NATO-t, Kína pedig Közép-Ázsiában és Afrikában terjeszkedik, nyersanyagot és olcsó munkaerõt keres. Szerinte a két ország érdekei ütköznek Közép-Ázsiában, és más politikát folytatnak nemzetközi szinten.

Mehetünk a pincébe

Rácz András kitért arra is, hogy a korábbi korszakokhoz képest nagy változás, hogy az információ-áramlás felgyorsulása miatt a politikában is lerövidül a döntési idõ, könnyebb hibázni. A jövõbeni háborúkban a hadviselés hagyományos terei nem tûnnek el – területet megtartani továbbra is gyalogsággal kell –, csupán kiegészülnek más terekkel (kibertér, világûr):

„Egymás mûholdjait fogjuk lelõni”.

Beszélt arról is, hogy az EU a balkáni háború óta hatékony a béke fenntartásában, és stabilizálja a környéket (Balkán, Észak-Afrika):

„Globális háborúk esetén mehetünk a pincébe, de kisebb konfliktusok esetén Európa nem gyenge.”

Emellett képes érvényesíteni kereskedelmi érdekeit – Európán kívül is mindenki német autóval szeretne járni.

London helyett Asztana?

A nagy kérdés, hogy ebben a változó világban hol a helye Magyarországnak.

„A mi sorsunk Európával áll vagy bukik”

- jelentette ki Jeszenszky Géza. Szerinte nem jó, hogy a magyar kormány lavírozik, és nem engedhetjük meg, hogy „kínai tartomány” vagy „Belarusz” legyünk. Ha odaállunk a keleti tömb mellé – mondta –, akkor elveszítjük a szabadságunkat, és gazdaságilag is rosszul járunk, hiszen a magyarok Londonba akarnak menni dolgozni, nem pedig Asztanába.

Szelényi Zsuzsa külpolitikai szakértõ, volt országgyûlési képviselõ úgy véli: elképzelhetõ, hogy az EU a jelenlegi struktúrával megmarad, de új struktúrák, intézmények fognak létrejönni, amelyekben Magyarország már nem lesz benne.

Az oroszok mindent tudnak...

Káncz Csaba szerint 2014 óta geopolitikai kurzusváltást hajt végre a magyar kormány: ebben az évben „kinyírták az összes atlantistát a külügyben,” Orbán Viktor mintaállamnak nevezte Azerbajdzsánt, és azóta is „tart az ország áttolása” a közép-ázsiai viszonyok felé.

„Ráadásul itt van egy miniszterelnök, akit 28 éve nem világítottak át”

- jegyezte meg lapunk külpolitikai szakértõje. Hozzátette: az orosz archívumokban minden megvan a magyar politikusokról, és ez „jóval több, mint ami a magyar archívumokban fellelhetõ”.

Gyõrffy Dóra szerint szabadságot nem kaphatunk Keletrõl, és gazdasági segítséget is csak egyes emberek kaphatnak. Úgy véli, most feléljük a Nyugaton meglévõ tõkénket, és eláruljuk a nyugati világot.

... és nem hülyék

Rácz András ugyanakkor kitért arra is, hogy az oroszok kiemelt kockázatnak tekintik a NATO keleti bõvítését. Márpedig az észak-atlanti szövetségnek Magyarországon is vannak erõi, amelyek a jövõben „gond nélkül fognak mozogni Magyarországon belül”. Ráadásul nemrég derült ki az is, hogy a magyar kormány „irdatlan összegeket” fog amerikai fegyverekre költeni. Moszkva ezek után aligha bízik majd meg a magyar kormányban:

„Az oroszok nem hülyék”.

Abban a vitafórum szereplõinek nagy része egyetértett, hogy Magyarország fõ szövetségesei a Trump utáni Amerika, Németország, valamint a skandináv és a balti államok lehetnek – a Visegrádi Négyeket ebben a formában egyikük sem említette. Szerintük olyan országokkal kell összefogni, amelyek az erõs Európáért dolgoznak.
Link

Hozzászólások

238 #1 bivaly
- 2019-02-22 20:40
Szentiványi !

Legelsõ megjegyzésem az Apokalipszis az magad, te, ti vagytok, egykori párttársaiddal egyetemben. Innentõl meg minden betû felesleges.
1349 #2 Nagy Levente
- 2019-02-22 21:45
Van kb. vagy 2 tucat illuminati család, ami az egész Föld bolygót felosztotta egymás között. Most, hogy én melyiknek a rabszolgája szeretnék lenni ? Ez lenne a nagy kérdés? Hát ezt nem tudom én magam sem kitalálni de nem is akarom, mert hogy egyiknek sem! Most ha jól tudom - a legnagyobb mértékben legalábbis - a Rothschild (Bauer-Bower) ház rabszolgái vagyunk itt most a mi hazánkban, ez sem "tetszik". A rohadt mocskos "házi-négerek", akik ezen az elõadáson a seggüket nyalják, mint pl. ez a Szentiványi senkiházi meg dögöljenek meg! s_ratata
1323 #3 Laplage2
- 2019-02-23 06:45
Az országunk tele van patkánnyal, élõsködõvel
Lehet velük együtt élni, de természet ellenes!

Egy megoldás van, távozásra kell bírni õket....
1308 #4 Hajnalhozo
- 2019-02-23 11:58
Minden jel szerint hamarosan nyíltan is elkezdõdik a magyarországi zsiráfság és kiszolgálóik felfegyverzése:
https://m.hvg.hu/gazdasag/20190223_Loszergyartas_is_lesz_Magyarorszagon
684 #5 atacama
- 2019-02-23 14:30
Hajnalhozó linkje: https://hvg.hu/ga...arorszagon
igen elkezd fortyogni a végelszámolás nagy üstjében a matéria, a hozzávalókból kell még pár fángli ez -az.. és lassan rotyog is már a leves.. a túlélõ jelöltek csak reménykedhetnek abban hogy jókor legyenek jó helyen..bár ezt a gondviselés majd intézi ala automata üzemmódban..s_f-ang
457 #6 elsolajos
- 2019-02-24 06:43
A büdös retek zsidók nem akarják kiengedni a gyeplõt a kezükbõl. De felesleges minden erõlködés.Vége a zsidó,globalista,liberálfasizmusnak!
1323 #7 Laplage2
- 2019-02-24 07:38
Egy jó adag összefogással minden elérhetõ
1313 #8 zoli
- 2019-02-24 08:07
Zsidó mindenütt.Zsidók játszadoznak kelettõl nyugatig,északtól délig.Minden attól függ,hogy épp melyik pöcsébõl hiányzik kisebb darab.
Hol a helye Magyarországnak?A helye a legmagasabb polcon van,bármelyik zsidó érdekeit vizsgáljuk.Hiába a nagy terület,akár oroszoknál,vagy az USA-ban,az élethez szükséges feltételek évrõl-évre itt a leg optimálisabbak,tehát,ha fizikai háboróra kerül sor,hazánk területe egyenlõre kimarad a nyílt égésbõl.Hogy a magyarok miként reagálnak erre,meglátjuk e idõben a lehetõséget a takarításra,az tõlünk függ.Mikr lesz ez?Nem most,még vagy minimum 10 évet adok ennek.Addig minden oktatási program,média program,kutatási terület ét lesz vezérelve zsidó kompatibilis arculatra.Ha nagy volt valaha a feladat,akkor most igen nagy hárul azokra,akik valamennyire is át látnak a szitán,mert minden erõvel fent kell tartani a magyarságot a magyarokban.Mindegy minek hívjuk ezeket az embereket,felvilágosultnak,megvilágosultnak,látónak,táltosnak,vagy imakommandónak. A lényeg az,hogy a fizikális harcot mi nem kezdeményezhetjük,nincs hozzá erõ.
Lehet fikázni,de ezt én így látom.
75 #9 talpi
- 2019-02-25 20:30
#4 Hajnalhozo
- 2019. február 23. 12:58:23
Öt éve megtörtént, a lakóparkok teljes mértékben úgy vannak kialakítva, hogy csak parabola íves lõiránnyal mérhetõ csapás a területre. Személyi fegyvere pedig minden "jelentõsebbnek" van, a kisebbeknek pedig a megalakult "zsidó gárda" adott fegyvert.
Mondjuk errõl is volt már szó, sebaj,"ismétlés a tudás..."
75 #10 talpi
- 2019-02-25 20:33
"beszivárog-odabasz és felszívódik" csak ez az egyetlen módszer a járható, jelenleg,
Nyílt harcra ily módon nem sok lehetõség van, de ezt az "olvasók "is tudják,
na lehetnek meglepetések, de a véletlenekért nem vállalunk felelõséget, ugyanis, meglehet,hogy "kívülrõl szervezett"

Hozzászólás küldése

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.
Generálási idő: 0.98 másodperc
3,400,333 egyedi látogató