Bejelentkezés

Felhasználónév

JelszóElfelejtetted jelszavad?
Új jelszó kérése

Szlovákiából jelentik, NATO ügyileg...

BelföldSzeva Imibá, most reggel olvastam, gyorsan lefordítottam, sztem meegéri kitenni
B
-----------------
Pozsony, 2019 március 26
www.hlavnespravy.sk

Az USA-val való katonai szerzõdés részletei nyilvánosságra kerültek. Egy megfigyelõ azt állítja: "Ha a polgárok látnák ezt a szöveget fellázadnának."


Az USA-val való elõkészületben levõ katonai egyezmény a "védelmi együttmûködésrõl" pikánsabb, mint vártuk. Egy beavatott személyben tudatosult a helyzet komolysága és a Hlavné správy-hoz (megj.: Fõ hírek – Szlovákia mostanság legkomolyabb alternatív hírportálja) a riasztó üzenettel.

Azt, hogy ez már nem vicc az is mutatja, hogy a minket tájékoztató, jól informált körökben mozgó anonim hazafi megismertetett minket a javasolt szöveg tartalmával is, nem kis nyugtalansággal mutatva rá bizonyos pontokra. A szöveg valódiságát nem tudjuk megerõsíteni, mert Lajèák ("szlovák" külügyminiszter) minisztériuma a szerzõdést titokban készíti elõ, így a szöveg nem nyilvános, de nincs okunk nem hinni a hírnek. Forrásunk azt írja, hogy a javasolt szövegû bilaterális szerzõdés, tekintettel bizonyos nem egyértelmû fogalmazásokra az azokkal való visszaélésekre és Szlovákia megkárosítására adhat lehetõséget, mivel jelentõs elõnyben részesíti az amerikai oldalt. Azt is elmondta, hogy bizonyos megfogalmazások a jövõben problémásakká válhatnak a szövegnek a szerzõdõ felek általi eltérõ értelmezése miatt:

"Az egyezmény szövege némely esetekben szembe megy Szlovákia Alkotmányával – a III. cikkely 3. bek. szerint a Szlovák Köztársaság köteles megkönnyíteni az amerikai fegyveres erõknek és szerzõdött beszállítóinak magánterületre és objektumokba is, a XIV. cikkely szerint pedig az amerikai fegyveres erõk katonai rendõrséget is mûködtethetnek, amely a katonai objektumokkal szomszédos településeken is tevékenykedhet (!). Továbbá a XXIV. cikkely 2. bek. alapján az amerikai haderõk helyi (szlovákiai) alkalmazottainak nem lenne joga a sztrájkhoz, ami szintén ellentétes a szlovák Alkotmánnyal.

A szerzõdés-tervezet lehetõvé teszi az amerikai hadseregnek és más meghatározott személyeknek a Szlovák Köztársaság területére és meghatározott helyiségekbe való zavartalan belépést anélkül, hogy a mi szerveinknek lehetõsége volna a belépésük megakadályozására, ill. az eltávolításukra. A Szlovák Köztársaság emellett nem befolyásolhatja sem az itt tartózkodó személyek számát, sem tartózkodásuk idejét, ezek a személyek büntetõjogilag is az USA joghatósága alá tartoznak.
A IV. cikkely szerint az USA hadereje "átmenetileg" katonai technikát, anyagokat és készleteket tárolhat a megállapodott objektumokban, miközben a Szlovák Köztársaság felé csak tájlékoztatási kötelezettséggel tartoznak a kizárólagos belépési ellenõrzés jogával ezekhez az anyagokhoz. Szlovákiának nincs lehetõsége (!) befolyásolni az anyagok mennyiségét, fajtáját vagy tárolási idejét sem.
Bár az V. cikkely szerint az objektumok (épületek és konstrukciók) az építkezés befejezés után Szlovákia tulajdonává válnak, de az USA fegyveres ereje jogosult azokat addig használni "amíg szüksége van rá".

A Szlovák Köztársaság részérõl való finanszírozási feltételek, ill. az USA felõli kompenzációksem egyértelmûek az objektumok visszaszolgáltatásakor Szlovákia általi használatba vételnél.

A szerzõdés mellékletében vannak tárgyalva az objektumok és zónák (a Kuchyna és Sliac repülõterek), ezek az objektumok azonban írásos megegyezés alapján kiszélesíthetõek, ehhez pedig elegendõ az USA és Szlovákia védelmi minisztériumai közötti megegyezés.

A szerzõdés minimális idõtartama 11 év (10 év a felmondás lehetõsége nélkül egy éves felmondási idõvel).
Ezen egyezmény alapján a Szlovák Köztársaság elvesztheti a szuverén állami státuszát, mivel némely részein elveszti egy másik ország fegyveres erõinek tagjai feletti ellenõrzést, akik nem tartoznának a szlovák igazságszolgáltatás (rendõrség, ügyészség, bíróságok) joghatósága alá, nem befolyásolhatja személyeknek és tárgyaknak a területére jutását, beleértve a fegyverrendszereket, fegyverekt és muníciót is. Ez az amerikai hadsereg tagjain kívül azok családtagjaira, az alkalmazottakra és más személyekre is vonatkozik. A Szlovák Köztársaság kötelezettséget vállal objektumok nyújtására az USA fegyveres erõi számára, de nem lesz képes befolyásolni sem azok felhasználását sem a bennük folytatott tevékenységeket. A nemzetközi jogi normák szerint a szerzõdés tervezete egyértelmûen nem részrehajló az amerikai oldal felé. A szlovákiai Külügyi és Európai Ügyek Minisztériumában sincs egységes vélemény a javaslatra".

Ennyit az anonim forrásból származó információkról.
Úgy tûnik, hogy egy, a Szlovákia szuverenitását nagyon komolyan veszélyeztetõ kezdemlnyezés tanúi vagyunk. És sajnos úgy túnik, hogy még mindig reális az esély, hogy valamelyik hazaáruló egy tulajdonképpen nevetséges, majdhogynem sértõ összegû júdáspénz fejében – 105 millió dollár, ami kevesebb, mint pl. 5 db AMX-56 Leclerc tank vagy egy fél F22 vadászgép ára – banánköztársasággá teszi Szlovákiát, ahova az amerikaiak kényük-kedvük szerint legálisan járkálhatnak ki-be és azt hoznak ide, amit akarnak. És emellett persze egyértelmûen a visszavágó atomcsapások céltáblájává is teszik Szlovákiát a megtámadott harmadik ország számára, ha megpróbálnák a demokráciát, humanizmust és emberi jogokat még keletebbre exportálni – és ezzel egy földtani korszakot lezárni.

Ivan Lehotský

Hozzászólások

1349 #20 Nagy Levente
- 2019-03-29 15:44
Bivaly!

Ez teljesen így van ahogyan írod, ez ma a valóság. Amiért viszont még ha nem is "agyon" ragozni, de mégis valamilyen szinten ragozni kell az a jövõ, ami a gyermekeink jövõje is. Gondolom ebben is egyet értünk, - mert Te és a többiek is valami ilyesmi okán töltik azt a kevés idejüket itt az Imre "oldalán". - Például érdekes kérdés ez ügyben a maffia kérdése. Mert eredetileg a sziciliában "illegálisan" vagyis törvényeken kívül létrehozott cosa nostra maffia ez ellen a kapitalista nagytõkés zsidó szellemiség ellen szervezõdött. Amit, mint állam által vagyis törvények által támogatott maffiának mondhatunk, - ahogyan Te is megfogalmazod -. Mert ott is kiszorította az élettérbõl az õslakos ott élõ olaszokat és más népeket. Õk akkor és ott ezzel válaszoltak az ellen ami ellen mi is a magunk módszerével (mai viszonyok között sajnos csak a szó mint fegyver maradt) fellépünk. Ez tudom elég kevés. De mi az a szellemiség ami talán egyedüliként szembe tudna ezzel eredményesen és hatékonyan helyezkedni? "Az egyik legfontosabb, hogy tudjuk mi - vagyis a Földön élõ emberek, mivel minden szinten, térben és idõben egymásra vagyunk utalva - egy család vagyunk. " Ezt a magasabb szintû szellemiséget (amelyben egykoron és folyamatosan kiszorítva egyre kevésbé a magyar is élt) ma - még - talán a legjobban összefoglalva egy hopi indián nemzetiségû ember mondja el a következõ linken: https://www.youtu...n8wSlbKSNM
1368 #21 Karpatkanyar
- 2019-03-29 18:29
#9 Kameleon, köszi a linkeket. Folyton ki vagyok zárva a fb-ról. Volt úgy, higy 3 évig nem engedtek fel, mert amprentet vettek a gépjeimrõl és azokat us kitiltották. 2016-ban telepítettem a win10-est, ami megváltoztatta a gepjeim amprentjét és így kerültem vissza a fb-ra. Ebbõl következik az is, hogy idegen géprõl azért fel tudtam menni a fb-ra, de ezt ritkán gyakoroltam.
238 #22 bivaly
- 2019-03-29 21:26
Levente !

Többször meg kell nézni az " A Keresztapa" címû filmet !!! Mert nem is arról szól, amirõl szól !!!

Szerintem ennyire egyszerû. Ma már, illetve pár éve legalább is. Olyan szinten van benne a politika, hogy nélküle nem is létezne, az elsõ rész a belpolitika mocskát tárgyalja, a második a külpolitikáét.
Vonatkoztass el, korábbi idõkre, titkos társaságok, és azok titkos emberei !

Levente, a gyermekeim jövõjét én semmilyen mértékben nem tudom befolyásolni, és nyugodj meg , Te sem ! Csak hiszed, vagy bebeszéled magadnak. A gyermekeink jövõjét valamilyen szinten õk maguk lesznek, vagy nem lesznek képesek megvédeni ! Amennyiben csorda szellemé válnak, eltûnnek a nihil darálójában, amennyiben egyéniségek lesznek, látni fogják a valóságot, és remélhetõen kidogozzák a maguk számára a túlélési technikákat. Nem ragozom tovább, minek ?
75 #23 talpi
- 2019-03-29 21:43
Hölgyek és Urak!
Sport nyelven fogalmazva, ha két azonos, vagy megközelítõleg azonos képzettségû "sportolót" veszünk alapul, akkor, a " tatamira" ugye simán fellépnek.
Mindenki feszülten figyel.
A versenyzõk, egymást méregetik, és egy adott pillanatban, a legkisebb "dobással" /kis belsõ boka/, már pontot is szerez valamelyik.
No igen, de kinél? Miért?
Ugyanis, minden "versenyzõ" valaki által szponzorált.
Tehát?
Van értelme fellélegezni? Vagy,gondoljuk át az egészet nemzeti szinekben.?
No ugye, kezd érdekesebb lenni a történet, a sajnálatos az, hogy "nagyjaink, elfeledték, Magyarország, csak egy földrajzi meghatározás, tehát, az Õ vezényletükben és szponzorálásával, hazug és tisztességtelen is volna, "nemzetközi" versenyen indulni. :(
75 #24 talpi
- 2019-03-29 22:08
Bivaly
Ugyan nem sokat láttam a "keresztapát" de amikor közvetlen, azóta is sajnálom, hogy nem "kereszteltem" meg úgy MAGyarosan, :)
238 #25 bivaly
- 2019-03-29 23:16
Te Talpi !

Nem hinném, hogy ne ugyan arra a "keresztapura" gondolnék ? Nagyon meg tudlak érteni. Én is szívesen belé helyezném, az atya, a fiú, és szentlélek hármasát nagyobb kaliberû szentelt vízzel.
267 #26 Perle
- 2019-04-06 21:57

Hozzászólás küldése

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.
Generálási idő: 0.87 másodperc
3,400,340 egyedi látogató