Bejelentkezés

Felhasználónév

JelszóElfelejtetted jelszavad?
Új jelszó kérése

Cigány -magyar összefogás Erdélyben

BelföldMicsoda lehetõség, hogy ez eddig eszembe se jutott! Te, számolta már valaki, hogy mennyi magyart öltek meg a cigányok és mennyi cigányt magyarok? Az eltartásukról már nem is beszélve. A tolvajlásaikról se essék szó...! Szerintem fasza ez a cigány-zsidó komédia a sok degenerált jujdejó-idióta magyarjának. A pápua is mindjárt ott lesz. Forr picsa, meleg málé, rahedli cigány és rakás zsidó...szóval minden, ami a magyarnak dukál. A nemzetközi roma nap az együttélésben rejlõ lehetõségekre figyelmeztet


A nemzetközi roma nap alkalmából a Magyar Nemzet két ember emlékeit idézi fel, akik szereplõi voltak az 1990. március 20-i marosvásárhelyi eseményeknek: a Marosszentgyörgyön élõ roma származású Lõrinc Józsefét és Zsigmond Barna Pál fideszes ország­gyûlési képviselõét, aki akkor a Bolyai Líceum végzõs diákja volt. Idén tavasszal egy budapesti konferencián beszélgettünk a 29 évvel ezelõtti történetrõl, amely drámaian szimbolizálja a magyar–cigány együttélés bajban megmutatkozó erejét.

A március 20-i marosvásárhelyi tüntetés oka, hogy az elõzõ napon megtámadták és feldúlták az RMDSZ székházát, Sütõ Andrást és néhány társát félholtra verték. A békésen demonstráló magyarokat román falvakból érkezõ felfegyverkezett parasztok támadták meg. A szorult helyzetbe került tüntetõk segítségére romák érkeztek a Hidegvölgybõl. Közben a marosszentgyörgyi cigányok a Görgény völgyébõl átvonuló román parasztok buszait és a nekik segítõ páncélozott katonai jármûveket tartóztatták fel. Ha sikerült volna bejutniuk Marosvásárhelyre, akkor sokkal nagyobb lett volna a pusztítás, jóval több áldozat esett volna.

Marosvásárhely fekete napja. Románok verik a magyarokat
Fotó: Timpolis.ro

Zsigmond Barna Pál is a március 19-i magyarellenes pogrom miatt ment másnap tiltakozni a városháza elé. A egymással farkasszemet nézõ, sokezres magyar és román tömeg között mindössze ötven rendõr állt sorfalat, amikor megindult a román támadás. A térrõl menekülni kezdtek a baltákkal, vasvillákkal és botokkal felfegyverkezett parasztok elõl. Attól félt mindenki, hogy a felheccelt románok vérengzést rendeznek a téren, majd kisebb csapatokban megtámadják a város magyar lakosait. Ebben a helyzetben hangzott el a híres rigmus: „Ne féljetek, magyarok, megjöttek a cigányok!” Nekik köszönhetõen sikerült megerõsíteni a magyar oldal helyzetét, megakadályozni a románok elõrenyomulását.

A korábban feltartóztatott, de kerülõutakon a városba bejutó székely parasztok megérkezése döntötte el a „csatát”. A cigányokkal együtt megrohamozták a páncélozott jármûvek fedezékébõl támadó román felet, szétkergették és lefegyverezték õket. Zsigmond Barna Pál szerint a cigányok hõsies fellépése rengeteg magyar életét mentette meg.

Lõrinc József több társával érkezett március 20-án a marosvásárhelyi magyarok tüntetésére. A maros­szentgyörgyi romák magyar identitása híresen erõs, számukra természetes dolog volt a demonstráción való részvétel. Amikor megtudták, hogy folyamatosan érkeznek vidékrõl a román parasztok, azonnal hazasiettek, hogy lezárják a városba vezetõ utat.

Lõrincék részérõl különleges bátorság volt a katonasággal való szembeszállás. Az események után elfogták, megkínozták és börtönbe csukták õket. Két évet ült, a verésektõl maradandó sérüléseket szenvedett. A 20-i események miatt indított hatósági vizsgálatok csak magyar és cigány felelõsöket neveztek meg, a román szervek és szereplõk hibáit vagy tevõleges részvételét soha nem tárták fel hivatalosan, és eljárás sem indult ellenük.
Link01/

Hozzászólások

1368 #20 Karpatkanyar
- 2019-04-09 20:19
Hogy mennyire ismerem az 1990 március 19-20.-i pogromot, csak egy dolgot említek. Akkor Kincses Elõd ügyvéd volt a választott polgármester. A Szeku kiadta a parancsot a meggyilkolására. A magyar szolgálat szöktette meg. Elõd tovább szöktetésében segédkeztem.
Olvassátok el Marosvásárhely fekete márciusa könyvét elõdnek. Fenn van a neten. Kicsi méretû, vékony dokumentum Habsburg Ottó elõszavával. Le lett sok nyelvre fordítva.
A tolvaj, gazember cigányoktól sokat szenvendtünk, de közöttük is vannak jó emberek. Igaz ezek már nem cigánynak tartják magukat.
Funar Gheorghe Kolozsvár polmes-e eredetileg magyar cigány (Köteles György), Mvshely polmes-e Florea, Codlea- cigány. Magyarokká vált cigányokról sok esetben nem mondod meg, hogy cigányok lennének.
961 #21 szabir
- 2019-04-09 20:27
nem akarlak mokeralni Kanyar de ez ?---< ''Habsburg Ottó elõszavával'':D
1368 #22 Karpatkanyar
- 2019-04-09 22:01
Szabir, Habsburg Otto akkor EP képviselõ volt. A titkárságát egy angol-magyar szakos erdélyi tanárnõ vezette. Szász volt a neve. Hozza volt kapcsolatom, mert az apjához bejáratosak voltunk. Habsburg Otto és titkárságvezetõnõje segített Elõdnek a Strassburgi emberjogi bíróságon kiharcolni, hogy a román állam adjon nyilatkozatot nincs ellene kiadva letartóztatási parancs.
Így mûködik az élet.
961 #23 szabir
- 2019-04-10 21:37
amugy meg mukodnek e Ottoek vagy man kiuttek a zsidok okot lehet lejartak mint az egyhazok

amugy te ijen korokbe mozogtal nem e FBI vagy haleet csukassa le vagy valami
961 #24 szabir
- 2019-04-10 21:42
Magyarokká vált cigányokról sok esetben nem mondod meg, hogy cigányok lennének.
-------

nem nem de most magyarba az a tendenczia hogy a cziganyokka valt magyarrol nem mondod meg hogy magyar [ezen megin nem kezdek izelni de ha te nem latod mi folyik ott 10 eve akkor nemtom mi van]
961 #25 szabir
- 2019-04-10 21:46
Papa nezni Somlyora messze? amugy a pat-kany/vati-kan nem megy Fehervarra [Gyula] hanem Moldovaba majd beugrik Csikba s huz vissza Moldova-Bukurest, fel a mocskos goreny tudjak hogy a ''papak'' ''jezusok'' a Karpat bazinba votak nem odale a felszigeten ''romai birodalom '' stb rablomese

csekkold-sza meg miket matatok

https://szkitia.b...ytatas_887
1368 #26 Karpatkanyar
- 2019-04-11 12:32
Szabir, írod :" most magyarba az a tendenczia hogy a cziganyokka valt magyarrol nem mondod meg hogy magyar".
A lecsúszott magyartól is el kell venni a gyerekét, nemcsak a magát eltartani nem tudó cigánytól. Így cselekedtek a svájciak és 50 év alatt a cigány életmódot 100%-ban felszámolták.
Hsz-ból kiderül, hogy cigánynak lenni az életforma kérdése. Ha ebbõl a kiskorú gyermeket kiszakítod és rendes életet élõ családhoz adod, akkor elfelejti az élõsködõ életmódot.

Hozzászólás küldése

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.
Generálási idő: 0.67 másodperc
3,392,408 egyedi látogató