Bejelentkezés

Felhasználónév

JelszóElfelejtetted jelszavad?
Új jelszó kérése

Térségünk meghatározó hadereje lesz a Magyar Honvédség

BelföldTak i bugyet! Shalom! Modern, ütõképes, a társadalom által is megbecsült honvédség épül ma Magyarországon – mondta Benkõ Tibor honvédelmi miniszter április 10-én Budapesten, a Bajtársi Egyesületek Országos Szövetségének elnökségi munkaértekezletén tartott elõadásában.

A Stefánia Palota – Honvéd Kulturális Központban tartotta munkaértekezletét a Bajtársi Egyesületek Országos Szövetségének elnöksége és tanácsadó testülete április 10-én. A rendezvényen Hazuga Károly nyugállományú altábornagy, a szervezet elnöke köszöntötte a megjelenteket, majd a honvédelmi miniszter tartott elõadást Honvédelem és haderõfejlesztés: elõttünk álló feladatok címmel.

Benkõ Tibor Magyarország biztonsági környezetérõl szólva úgy fogalmazott: egy ország akkor lehet felkészült a fenyegetésekre, kihívásokra, kockázatokra, ha erõs hadsereggel rendelkezik, és a NATO is akkor nyújt védelmet, ha megfelelõ formában hozzájárulunk a szövetségi erõfeszítésekhez. A miniszter napjaink biztonsági kihívásai között említette például a migrációs válságot, a szervezett bûnözést vagy a nemzetközi terrorizmust, és mint kiemelte, az utóbbi évek fejleményei tisztán megmutatták: a távoli feszültséggócok – Irak, Szíria, Afganisztán, Afrika – problémái begyûrûznek Európába. Hangsúlyozta: hazánk az észak-atlanti szövetség tagjaként lojális azokkal az országokkal – így a balti államokkal, Lengyelországgal és Romániával –, amelyek elvárják, hogy a NATO támogassa és segítse õket a keleti, orosz fenyegetettség ellensúlyozásában. Magyarország számára ugyanakkor a migráció, illetve a Nyugat-Balkán biztonsági helyzete is prioritást jelent. Mint a miniszter fogalmazott, egyre több állam ismeri fel, hogy a déli fenyegetettség is reális.

Benkõ Tibor szólt a honvédelmi büdzsé alakulásáról. 2015-ben a kormány tízéves költségvetési prognózisban vállalta, hogy évente a GDP 0,1 százalékpontjával növeli a haderõ költségvetését, amit határozatban is lefektetett. A honvédelmi vezetés ennek alapján alkotta meg a Zrínyi 2026 Honvédelmi és Haderõfejlesztési Programot. Hazánk walesi NATO-vállalásai ugyanakkor módosították az eredeti ütemtervet: 2018-ban ennek jegyében például már 142,8 milliárd forinttal több jutott a kasszába, mint amit eredetileg elõirányoztak a programban. Vagyis a kormány eltökélt a haderõ erõsítése iránt, az emelkedés pedig dinamikus, a tavalyi számok már 1,41 százalékos GDP-részarányt jelentenek a honvédelmi költségvetést illetõen. Magyarország tavaly a fejlesztések tekintetében már a tizedik helyre ugrott fel a korábbi utolsó elõtti helyrõl a NATO-n belül, mert – a szövetség ajánlásának szellemében – a honvédelmi költségvetés több mint 20 százalékát fordítja fejlesztésekre, modernizációra. Mint a miniszter rámutatott, a bõvülõ források révén modern, ütõképes, a társadalom által is megbecsült honvédség épül. A cél, hogy 2026-ra 30 ezer aktív katona és 20 ezer tartalékos alkossa a teljes rendszert.

02.jpg

A miniszter részletesen szólt a Honvédelmi Minisztérium és a haderõ strukturális átalakításáról, az integrált minisztériumi szervezet megszüntetésérõl, a Magyar Honvédség Parancsnokságának létrehozásáról, a jogszabályi háttér változásairól. Mint mondta, hazánk szerepe fokozódni fog a NATO parancsnoki struktúráján belül: ezt bizonyítja a Székesfehérváron települõ NATO Erõket Integráló Elem (NFIU) sikeres mûködése, illetve a Regionális Különleges Mûveleti Parancsnokság (R-SOCC) létrejötte, amelyhez már kilenc nemzet csatlakozott, kiépítése pedig rövidesen megkezdõdik Szolnokon. A közép-európai biztonságért önállóan is felelni képes Többnemzeti Hadosztály-parancsokság (MND-C) felállítása szintén prioritás.

Benkõ Tibor részletesen és tételesen beszélt a konkrét eszközbeszerzésekrõl, a hazai hadiipar fejlesztését célzó intézkedésekrõl, a hazafias és honvédelmi nevelés erõsítésérõl, a katonai életpályamodell fejlesztésérõl is. Utóbbi tekintetben kiemelt jelentõséggel szólt a katonák utóbbi években megkezdõdött illetményfejlesztésérõl: mint mondta, 2015-höz képest mára 50 százalékkal növelték a katonák illetményét, de már kezdeményezte a tárca a kormánynál a további emelést. A lakhatási támogatások rendszere szintén változik. A miniszter szólt a honvédelmi alkalmazotti státusz létrehozásáról és az önkéntes tartalékos rendszer fejlesztésérõl is.

A miniszter elõadása után a résztvevõk kérdéseire is válaszolt.
Link

Hozzászólások

4 #1 Posta Imre
- 2019-04-10 16:10
Kínai delegáció Székesfehérváron

Szakmai látogatás keretében Székesfehérvárra, a Magyar Honvédség Parancsnokságára érkezett Tian Yixiang vezérõrnagy, a Kínai Katonai Bizottság Belsõ Ellenõrzési Hivatal igazgatója által vezetett küldöttség április 5-én.

01.jpgA Honvédelmi Minisztérium fejezeti és intézményi szintû államháztartási belsõ ellenõrzési rendszerének megismerése céljából Magyarországra látogató csoport számára a HM Belsõ Ellenõrzési Fõosztály szervezett kétnapos szakmai programot. Ennek egyik fontos állomása volt a Magyar Honvédség stratégiai szintû belsõ ellenõrzési területének bemutatása.

02.jpg

A vendégeket Sándor Zsolt dandártábornok, törzsfõnök helyettes, Székesfehérvár helyõrségparancsnoka fogadta. Dr. Torma Géza alezredes, Belsõ Ellenõrzési Fõnökség fõnöke elõadásában bemutatta a Magyar Honvédség Parancsnoksága szervezeti felépítését és feladatrendszerét, külön kiemelve a Belsõ Ellenõrzési Fõnökség helyét és szerepét, jogi hátterét, jogi környezetét és mûködési rendjét.

03.jpg

Gál András alezredes, fõnökhelyettes az intézményi szintû belsõ ellenõrzés kialakításának és mûködtetésének tapasztalatait, valamint a belsõ ellenõrzési feladatok során használt okmányok rendszerét ismertette. Zentai László ezredes, az MH 54. Veszprém Radarezred parancsnoka vezetõi szemszögbõl világított rá a belsõ ellenõr tevékenységével kapcsolatos parancsnoki elvárásokra és tapasztalatokra.
https://honvedele...fehervaron
684 #2 atacama
- 2019-04-10 16:28
akkor társunk lesz majd az alomban?
õriz,véd megóv minden veszedelemtõl....
a Honvétség...
267 #3 Perle
- 2019-04-10 18:51
Annyira meghatározó lesz az itteni honvédség, hogy garantálja számunka a jogot az elsõ csapás által való kimúlásra.:o:o
Ezzel büntetik a magyarokat az oroszokhoz való látszólagos közeledés miatt. A katonai vezetés még büszke is arra, hogy velük áldoztatják fel a magyar katonákat. Mint anno a Don kanyarnál.
1349 #4 Nagy Levente
- 2019-04-10 19:00
Ezeket a Benkõéket legelõször is saját magukról kellene megvédeni. Mi a lengõlófaszt keres a "magyar honvédség" õsi ellenségünk a zsidó cionista egyik nagy intézményesített bástyája a NATO kötelékébe? Hogy lehet ennyire fordítva ülni a lovon? Mi kerekedik ebbõl? Azt látom, hogy pénz, támogatás, pénz, újratámogatás, pénz, talán ezután valami fejlesztés, aztán pénz, majd támogatás. Azt hogy mit gondolok a védelem létjogosultsgáról leírtam már párszor, nem ragozom. De ez ami ezen a területen megy az is egy vicc. Saját magunkról kellene megvédeni saját magunkat! Ez ma a honvédelem valós helyzete!
684 #5 atacama
- 2019-04-10 20:30
Perle én inkább a "baráti tûztõl" jobban tartok..mint ellenünk bevethetõ egységek!
mert lassan már nem lesz elég a süveget a földhöz vágni..
1368 #6 Karpatkanyar
- 2019-04-10 21:33
Még a végén PI-t visszahívják. Ugyis van papírja kettõ is, hogy normális. Rá lehet bízni a koffer atombomba raktár kulcsait, ha már ennyire biztosak benne, hogy normális.
Állítólag a Jelcin féle puccs után eltünt 198 koffer atomomba. Azóta se találják. Lehet ezzel a hatalmas migrációval itt van Európában legalább 100 belõlük. A muzulmánok készülnek a nagy grillpartira.

Hozzászólás küldése

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.
Generálási idő: 0.68 másodperc
3,391,493 egyedi látogató