Bejelentkezés

Felhasználónév

JelszóElfelejtetted jelszavad?
Új jelszó kérése

Közel volt a Notre Dame a teljes pusztuláshoz, de sikerült megmenteni

BelföldMiért nem tud lángba borulni a dohány utcai zsinagóga, mondjuk? Csak kérdem? Ezek szimbo-likud és "véletle, csak tüzetesen tessék szemlélõdni! Annyira rohadtul keresztlények akarnak eztán lenni a szarháziak, mint eddig, csak most még jobban! Biztos túlóráztak a migráns munkások és a flex, hegesztõ, eldobott csikk és a szolgálatok által biztosított gyújtószerkezet ere volt képes. Kigyulladt és órákon át égett a francia fõváros, Párizs egyik jelképe, a Notre Dame székesegyház hétfõ este, a nagyhét elsõ napján, a tûz következtében összeomlott az épület huszártornya és odaveszett teljes tetõszerkezete.

A párizsi katedrális hét óra körül gyulladt ki. Valószínûleg az egész tetõszerkezete le fog égni.

A központi torony ledõlt:

A tragédia fõbb mozzanatait nyomon követhetik az alábbi cikkünkben is:

A Notre-Dame megmenekült a teljes pusztulástól, de jelentõsek a károk
Hét óra után gyulladt ki a katedrális. Leomlott a huszártornya, a harangtornyok is veszélyben voltak. A fõtemplom végül megmenekült a teljes pusztulástól.

A lángokat csak több órás erõfeszítéssel tudták megfékezni, egyes részeken eloltani kedd hajnalra.

A tûzoltóság tájékoztatása szerint sikerült megmenteni a 850 éves gótikus épület kõbõl készült szerkezetét és tornyait a teljes pusztulástól.

A Notre Dame székesegyház szóvivõje elmondta, hogy a kegytárgyak egyelõre biztonságban vannak a sekrestyében lévõ Kincstárban. Az ANSA olasz hírügynökség szerint a megmenekült relikviák között van Szent Lajos király tunikája és Krisztus töviskoronája is, amelyet a hagyomány szerint Szent (IX.) Lajos gyûjtött be a Szentföldrõl.

Hivatalosan egyelõre nem tudni, mi okozta a tüzet. Az elsõ hírek szerint a lángok a restaurálási munkálatokhoz felállított állványzaton, a tetõszerkezetnél keletkeztek, és onnan terjedtek tovább. A rendõrség balesetként kezeli a tûzesetet.

Egy tûzoltó megsérült oltás közben, ezt leszámítva a katasztrófának nincsenek sérültjei. Az ügyészség vizsgálatot indított, írja az MTI.

Emmanuel Macron francia köztársasági elnök röviddel éjfél elõtt újságíróknak azt mondta, újjáépítik a Notre Dame-ot. Hangsúlyozta, hogy a tûzoltók bátorságának köszönhetõen a székesegyház homlokzata és két fõ tornya nem dõlt le.

A Notre Dame a történelmünk, az irodalmunk, a szellemünk része, nagy eseményeink, járványaink, háborúink, felszabadulásaink színhelye, életünk epicentruma

– fogalmazott a szemmel láthatóan megilletõdött elnök a még lángoló épület elõtt.

Közölte, hogy már kedden adománygyûjtést kezdeményeznek Franciaországban és külföldön az újjáépítéshez, és kérte a világ legnagyobb tehetségeinek segítségét is.

Az egyik leggazdagabb francia család, a Pinault máris százmillió eurót (30 milliárd, vagyis 30 ezer millió forintot) ajánlott fel a helyreállításra. A család számos divatmárka tulajdonosa, de érdekelt a médiában, a borászatban is, valamint egyebek között a Christie´s aukciós ház tulajdonosa. A japán kormány is jelezte készségét arra, hogy hozzájáruljon a reastaurálás költségeihez. Szakértõk szerint a munkálatok évekig tarthatnak majd.

Több nemzetközi szervezet és ország vezetõ tisztségviselõi, egyházi méltóságok együttérzésükrõl biztosították a franciákat a történtek miatt.

Donald Tusk, az Európai tanács elnöke Twitter-üzenetében együttérzését fejezte ki Franciaországgal, és úgy fogalmazott, hogy a párizsi Notre Dame egész Európa katedrálisa.

A tûzvész sújtotta Notre Dame

Franciaország és európai kultúránk jelképe

– jelentette ki Angela Merkel német kancellár.

Erdõ Péter bíboros, esztergom-budapesti érsek szolidaritásáról biztosította a párizsi érseket és a francia katolikus közösséget a Notre Dame-ban kitört tûzvész miatt hétfõ este.

Magyarország együttérez Franciaországgal a párizsi Notre Dame székesegyházban kitört tûzvész miatt – közölte Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter hétfõn esti közleményében.

Kiemelt kép: Bertrand GUAY / AFP
Link

Hozzászólások

6 #58 anzsi a macska hala
- 2019-04-18 07:58
Valahun, ferkó papa nyilatkozta 2015-ben, hogy hajlandó megváltoztatni a húsvét számítását azért, hogy egybeessen más keresztény vallások húsvétjával.
https://index.hu/..._husvetot/


Most néztem utána, az ortodox húsvét így is egy héttel késõbb van. Úgy látszik mostanában random húsvétok vannak.
238 #59 bivaly
- 2019-04-18 08:13
Karpatkanyar !

Má' megén' elnézést, de mi az ami téged nem zavar, önmagadon kívül ? Látom, az üzenõfalat is elárasztottad Csorba haver után szabadon.
Nem az én honlapom, de néha bele olvasok. Többnyire minek ?
A chemtrail pedig, te nagyon okos jóember, megrohaszt mindent, legfeljebb késõn tudatosul, vagy egyáltalán ! A "népegészség" romlása garantáltan ennek köszönhetõ. A hozzá ( mellé) adott "élelmiszerek" meg a kötõanyagok, olyan mint mûgyantáknál az "edzõ" anyag.

Az oldal gumicsontjai egyenlõre ti vagytok, költõ, hadvezér, és statikus barátoddal együtt, csak fordítva. Rágjátok az oldalt.
1368 #60 Karpatkanyar
- 2019-04-18 09:43
Bivaly, Akkor meg kell cserelni az oldal nevet peldaul Magyar Internaci Gumicsont-ra.
A gumicsontokkal foglalkozo oldalaknak se szeri, se szama.
Ha ez egy bulvar oldal, akkor olyan nevet kell adni neki!
A moderator meg törölje ki azt a hsz-t, ahol video url-t raknak ki oral-szex-demon kiüzesröl. A tagot meg fel kell szolitani max 3x, hogy rossz helyen jar.
2 #61 gerry
- 2019-04-18 11:37
"Gerry nem bannam, ha a Gyiran cikket a vörösiszaprol kitenned. Gondolom mint moderator erre van lehetöseged. Annak a cikknek a masodik fele a lenyeg!!!" - Kárpátkanyar - az oldal Imréé és általában õ dönt, mit tesz fel az oldalra, mit nem. Vele beszéld le. Nagyritkán - megírok egy cikket, vagy hozzászólok, de amit olvasok és érdekesnek látok azokat is továbbítom a weboldal tulajdonosának.

"Akkor meg kell cserelni az oldal nevet peldaul Magyar Internaci Gumicsont-ra.
A gumicsontokkal foglalkozo oldalaknak se szeri, se szama.
Ha ez egy bulvar oldal, akkor olyan nevet kell adni neki!
A moderator meg törölje ki azt a hsz-t, ahol video url-t raknak ki oral-szex-demon kiüzesröl. A tagot meg fel kell szolitani max 3x, hogy rossz helyen jar."
- Imre légyszíves olvasd el, mert ez így nem mehet tovább!
Nem láttam ki és hova tette ki az orál-szex videót (ugye nem én voltam? - akkor más linkre klikkeltem rá mint amire hivatkozni akartam.)
Imre - hányadik felszólításnál tartasz - azokkal kapcsolatban akik csak dorbézolni tudnak az oldalon?
Nekem senkivel sincs semmi bajom. Te vagy a moderátor én meg a modortalanátor, de ezt itt mindenki tudja.
Bivaly meg az ellensúly...

----------------------------------------------------------------------------
Aki Csorba Tibor - mint egyszer megjegyeztem, tényleg jó - verseire kíváncsi az itt elolvashatja amit hozzánk még nem rakott fel:

http://magyarmegm...tem/4854-z
vagy itt:
[url]https://www.poet.hu/szerzo/Csorba_Tibor [/url]
Ebben is olvashatunk tõle pdf):
https://mandadb.h...1978_9.pdf
és itt is:
http://holnapmagazin.hu/profile.php?lookup=6052
végül egy letölthetõ egy aranyos vers: http://epa.oszk.hu/03400/03482/00044/pdf/EPA03482_aracs_2017_5_108.pdf

Emelkedik a színvonal - én is elõkeresem a régi és új verseimet... ömlesztve. Remélem a kultúra aratni fog! Mi több; -Ígérem.
4 #62 Posta Imre
- 2019-04-18 11:42
Karpat, mi bajod a katolikus egyház egyik sátánista szentélyének leégével és egy orális démonûzéssel kapcsolatos összefüggéssel? Ezt az örök elégedetlenséget! na megyek betonozni!
1368 #63 Karpatkanyar
- 2019-04-18 11:44
Csorba Tibornak lehetett volna nyugodtan szolni, hogy a Magyar Nemzeti Kormanynak csak egy költöje van es tartozkodjon a versei publikalasatol. Mindent el lehet intezni kulturaltan.
Tovabbra is csaik azt az egyet serelmezem, hogy Magyar Nemzeti Kormany fogalmat lejaratjatok ezzel a sok gumicsonttal, bivalyok döfködeseivel, tragyazasaval, amit nem takarittok ki, es gyül a ganye ebben az istalloban, mint a görög mitologiai Augeiasz istalloban, amibe aztan maguk a marhak belefulladnak.
Egyebkent Augeiasz Herakleszt fogadta fel kitakaritani az istallot. Ez volt Heraklesz 5. munkaja es ebböl lett aztan sok attetellel az olimpia.
4 #64 Posta Imre
- 2019-04-18 11:52
Kárpát, nagyon komolyan veszed ezt! Ne tedd! Tibor költeményei remekek, neki is az a baja, ahogy látom, neked is bajod akar lenni. Ezen nem segíthetek. Ez egy internetes felület, semmi egyéb és pont olyan leszûrlete van jelen a társadalomnak, ahogy máshol. Elvárások lehetnek, de ahhoz újra kell születnünk, hogy beteljesülhessen.
2 #65 gerry
- 2019-04-18 12:00
Te se tudod abbahagyni!

"Csorba Tibornak lehetett volna nyugodtan szolni, hogy a Magyar Nemzeti Kormanynak csak egy költöje van es tartozkodjon a versei publikalasatol. Mindent el lehet intezni kulturaltan."

Elõször is kettö van (Imre és én, aki csak éhbérért poénkedõ vándorpoétaként tengõdöm az árnyékban.)

Idézhetem egy kicsit Bivalyt (durva, de menni fog!)

" lehetett volna nyugodtan szolni, hogy a Magyar Nemzeti Kormanynak csak egy költöje van" - Bazd meg okoskodó faszfej! .... ujjjjjajjajjaj mit nem mondtam MeaCulpa. Lehet, hogy bunkók vannak itt (sõt biztos), de a tudattalattink, a belsõ megérzésünk azért müködik - nem hiszem, hogy közös jövõt akarnék veled kialakítani. Túlságosan hibátlannak látlak ehhez a weboldalhoz, persze ez szubjektív. ezért visszaszívom a fenti mondatom, talán így szebben hangzik "Cseszd meg..."

Tényleg kedvet kaptam miattad a ganyézásra... megyek is, csak nehogy belefulladjak
63 #66 GP
- 2019-04-18 15:32
1119 #67 Csorba Tibor
- 2019-04-18 15:37
SMS-t kaptam Párizsból

Quasimodo üzent. Azt írta, hogy õ még ott rejtõzik fent a harangjai közelében étlen-szomjan.
Azt állítja üzenetében, hogy a tûzvész idején bömböltek a harangok - bár õ szinte teljesen süket, mégis jól hallotta. Érdekesnek tartja, hogy a hírekben errõl nem tettek említést.

Most beszélget a harangokkal.

A nagyharang elmondta, hogy mi a tervük: holnap, Nagypénteken Rómába mennek. Bekongatnak a pápához és elmondják, hogy õk tanúi voltak a cselekvõ gyújtogatásnak, bármit is makog Macron elnök a palotájában.

Úgy érzik õk, akik nagyon jól ismerik a katedrálist, hogy nem kizárt: össze fog omlani. Nem statikai okokból - a falaknak is van lelkük, nem bírják tovább azt, ami a kereszténység ellen felhorgadt egész Európában.

Róma Jeruzsálem cinkosa - rom a vég: CONSUMMATUM EST...
684 #68 atacama
- 2019-04-18 16:13
Gratulálok!!!
2 #69 gerry
- 2019-04-18 16:46
Tibor, Szerintem levélben is elküdhette neked, mert a postaautó itt fordult el Magyarország irányába és láttam ahogy a kanyarban az ajtó résén kireppen egy képeslap. Felvettem - és meglepetésemre ez volt a hátuljára írva:

Beaucoup d'amour de Tibor!
Donnez mes salutations à la famille.
Votre ami, Quasi


Az elõlapját lefotóztam, gondoltam elküldöm itt neked így nem kell várnod rá. Látod - semmi nem megy kárba csak pocsékba!

postaimre.net/kepek/QuasiDome.jpg
1349 #70 Nagy Levente
- 2019-04-18 19:55
Srácok, ez egy kicsit durva, ne essetek, még ha verbálisan is ennyire egymásnak. Megpróbálok egy kis "békét teremteni", ha nem veszitek zokon. Az nem biztos, hogy menni fog, mert ehhez a nõk értenek jobban. (Annak idején - mivel a természet Teremtõ erejének (ha tetszik: a Jó Istennek) a rendjében éltek eleink - Atilla a hun-magyarok akkori nagyvezére (gyula volt a titulusa) az egyik feleségét Deédes aranyasszonyt küldte békét kötni a legveszélyesebb ellenségéhez is, ha annak volt ott az ideje. Tudta, hogy a békekötésre a nõk az alkalmasabbak)
Na akkor megpróbálom, íme: https://www.youtu...Wg_xvnScC4
Tankcsapda - Fiúk ölébe lányok
684 #71 atacama
- 2019-04-18 20:20
Nagy LEVENTE.. szerintem nem kell általánosítani ..van itt egy-két egyed ha ûgy tetszik entitás aki kever ,keveri a matériát ezek nélkül eddig is nagyon jól megvoltunk
sugallj békét nekik.. ha elfogadják...B)
1349 #72 Nagy Levente
- 2019-04-18 20:29
Atacama, "akinek nem inge, ne vegye magára"!
De azt Te is láttad, hogy egy kicsit bedurvult! Nem volt szándékomban általánosítani! Csak jó "ötletnek" tûnt!
Béke veled!
684 #73 atacama
- 2019-04-18 20:43
bizony bedurvlt ahogy a helyzet is egyre komolyodik úgymond tétje van és lesz!keményedik a pite szokták mondani...Támadnak ,élét veszik az igazságnak,próbálják áthangolni az eddig elért eredményeket! Tanult módszerek alapján...sajnos ez most már hatástalan..a harcunk a végéhez közeledik és
hajónk lassan révbe ér!!
139 #74 jozsef toth
- 2019-04-19 00:01
Amit gerry irt az ilyen epitmenyekro ,ami a vallasi korokhoz tartozik az igaz ,hogy csodalatos!

Mert a vilagon mindegy ,hogy hol es milyen vallas ezk az epitmenyek valoba MIT EPITMNY lenyugozoek.
A mai epiteszek es a mai teknikaval nem vagyok bisztos ,hogy tudnanak ilyeneket epitteni.

De azert az is bisztos ,hogy a szegeny emberektol ,es azok verejtekes munkajabol keszultek el !

De egybe az is lathato,hogy se akkor se most ezeket a hatalmas penzeket NEM a nyor megszuntetesere forditottak .De mostsem!

A Magyar allam es az egyhazak most se az oreg nyugdijasokra fordita a segitseget. Inkabb a Notre Dame .

Nem korhazakra es az esztekara.
Tehat az istenkek haza MOST is elobre valo ,mint az emberek elete!

A vallasok es a politika mind csak a hazugsagra es a hulyittesre valo!
Meg eggyezve mukodnek! Ugy mint a vasuti sinek!
Parhuzamossan egymas mellet ,latszatra semmi kozok egymashoz.
267 #75 Perle
- 2019-04-23 21:26
Versaiiles-ben is tûz van Egy parkoló ég a kastály közelében:
https://www.youtu...UG4qbmQ50k

Hozzászólás küldése

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.
Generálási idő: 1.33 másodperc
3,410,757 egyedi látogató