Bejelentkezés

Felhasználónév

JelszóElfelejtetted jelszavad?
Új jelszó kérése

Szijjártó Péter: Közép-Ázsiának jelentős szerepe van a terroristák elleni fellépésben

BelföldIzrael nyelve terroristákat emleget? Akkor most lesz gáz és nem lesz zsidó, vagy ...? Közép-Ázsiának jelentős szerepe van a szélsőséges ideológiák és a terroristák elleni fellépésben – jelentette ki Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter hétfőn Asgabatban, Türkmenisztán fővárosában.

A miniszter kiemelte, hogy mindannak, ami Közép-Ázsiában történik, biztonsági szempontból azonnal hatása van Európában, ezért támogatni kell ezeket az országokat abban, hogy megvédjék határaikat, ne engedjék az illegális migrációs hullámokat és a terroristákat Európa felé indulni.

„Itt, Afganisztán szomszédságában rendkívül fontos szerep jut a közép-ázsiai országoknak abban, hogy féken tartsák a radikális, szélsőséges ideológiákat, hogy féken tartsák a terrorszervezeteket, és főleg ne engedjék, terrorszervezetek tagjait illegálisan Európa irányába indulni” – hangoztatta Szijjártó Péter.

A tárcavezető aláhúzta, hogy Közép-Ázsia térsége Európa energiaellátása szempontjából is nagy jelentőséggel bír. Európában régóta fontos kérdés az energiabiztonság, az energiaellátás kérdése, hogy Oroszország mellett milyen gázbeszerzési források érhetők el – fejtette ki Szijjártó Péter.

„Sajnos a diverzifikálási próbálkozások jelentős része az elmúlt időszakban kudarcot vallott, Türkmenisztán azonban ebből a szempontból új lehetőség. Ha a türkmenisztáni gázmezők és az Azerbajdzsán közötti 60 kilométeres szakaszon sikerül gázvezetéket építeni, akkor Türkmenisztán rendkívül jelentős földgázvagyonát is számításba lehetne venni Európa, azon belül is Közép-Európa gázellátásában” – emelte ki a külgazdasági és külügyminiszter.

A világon a negyedik legnagyobb földgázvagyon Türmenisztánban található, az EU is hosszú ideje tárgyal, hogy hogyan lehetne az országot bevonni Európa gázellátásába – mutatott rá a miniszter.


Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter és Rashid Meredow türkmén külügyminiszter és miniszterelnök-helyettes találkozója
MTI/KKM/Burger Zsolt

Magyarországnak rendkívül fontos érdeke, hogy a déli gázfolyosón érkezzen gáz Türkmenisztánból Európába, hiszen ez megnyitja a lehetőséget arra, hogy a Nyugat-Balkánon keresztül Magyarország is az orosztól különböző gázbeszerzési forráshoz jusson – hangsúlyozta Szijjártó Péter.

A tárcavezető kitért arra is, hogy elvi egyetértés van a türkmén és a magyar kormány között arról, hogy a türkmén gázt hogyan lehetne bevonni Európa gázellátásába, amelynek részleteiről októberben tárgyal majd a magyar-türkmén vegyesbizottság.

Szijjártó Péter kitért arra is, hogy Európa biztonsága szempontjából rendkívüli jelentősége van az együttműködésnek a közép-ázsiai régióval, amit az EU is felismert, amikor megalkotta új Közép-Ázsia-stratégiáját.

„Magyarország ebben a kérdésben élenjár, már tavaly is rendeztünk Közép-Európa-Közép-Ázsia-találkozót Budapesten, a visegrádi elnökség keretében” – magyarázta a türkmén fővárosban tárgyaló politikus.
Link

Hozzászólások

267 #1 Perle
- 2019-05-20 23:04
X, Türkmén Gáz Kongresszus lesz holnap és holnapután Ashabadban, biztosan arra utazhatott ki a külügyér. Odáig kell menni fűtőanyagért, mert hosszú évtizedek után már, hogy- hogy nem, nem felel meg az országnak orosz gáz. Ha az usa azt mondja, nincs mit tenni.:|
https://tgc2019.o...istan.html
De mit beszél itt a tenorelleni ottani fellépésről, amikor abból a térségből is ezrek csatlakoztak az iszlám szélsőségesekhez.

Nem csak csatlakoztak, hanem a visszatértek tovább garázdálkodnak a hazai földön is.
Tadzsikisztánban most volt börtönlázadás, amelyet IS-esek robbantottak ki, fegyőröket és egymást öldösték meg:
http://ca-news.or...ce=topread
267 #2 Perle
- 2019-05-20 23:19
A türkmén elnök fogadta a Szijjártót
http://ca-news.or...ws:1547169
63 #3 GP
- 2019-05-21 04:55
Akkor most lesz egy önmegtámadás?


Sorakoznak az amerikai egységek Irán környékén:

Szaúd-Arábia és a perzsa-öbölbeli országok hozzájárultak ahhoz, hogy az Egyesült Államok a területükre, illetve az öbölbe csoportosítsa át csapatait azzal a céllal, hogy elrettentsék Iránt egy esetleges katonai támadástól – írta szombaton az as-Sark al-Avszat című, szaúdi tulajdonú, pánarab napilap.

A lapjelentés szerint a csapat-átcsoportosítás jóváhagyása az Egyesült Államok és az öbölbeli országok között meglévő kétoldalú egyezmények alapján történt. Konkrét államokat az újság nem nevezett meg.

Az Egyesült Államok célja nem az, hogy háborúba bonyolódjon Iránnal. Az az elsődleges motivációja, hogy egy közös akció keretében elrettentse Iránt attól, hogy katonai értelemben fokozza a feszültséget és kárt okozzon az Öböl-államok vagy az Egyesült Államok régióbeli érdekeinek
– írta a pánarab lap, jól értesült forrásokra hivatkozva.
Az utóbbi időben egyre feszültebbé vált a helyzet az öbölben, a Washington és Teherán közötti szócsaták hangneme miatt.

Egy magas rangú iráni vallási vezető nemrég azt mondta: az Egyesült Államok flottáját akár egy rakéta is megsemmisítheti. Az Iráni Forradalmi Gárda légi hadosztályának parancsnoka pedig úgy fogalmazott, hogy az amerikai katonai egységek az öbölben immár nem fenyegetést, hanem célpontot jelentenek Irán számára.

Washington május elején a közel-keleti térségbe vezényelte az Abraham Lincoln amerikai repülőgép-hordozót, továbbá B-52-es nehézbombázókat is irányított egy katari amerikai légi támaszpontra, korábbi iráni fenyegetésekre hivatkozva.
Mike Pompeo amerikai külügyminiszter a CNBC amerikai hírtévének azt mondta, hogy az amerikai csapat-átcsoportosítás válasz azokra a jelentésekre, amelyek lehetséges iráni támadásról szóltak, és éppúgy szolgálja az elrettentést, mint a válaszcsapás lehetőségét szükség esetén.

John Bolton amerikai nemzetbiztonsági tanácsadó arra figyelmeztette Iránt, hogy Washington megtorol bármiféle ellenséges cselekedetet. Bolton ugyan azt hangoztatta, hogy az Egyesült Államok nem akar háborút Iránnal, de kiemelte, készen áll választ adni bárminemű támadásra.
Egyesült Arab Emírségek hatóságai múlt vasárnap azt állították, hogy az ország partjai közelében szabotázsakció ért négy olajszállító hajót. A hét elején pedig Irán-barát jemeni felkelők vállalták a felelősséget egy létfontosságú szaúd-arábiai olajvezeték elleni dróntámadás elkövetéséért.

www.vg.hu/wp-content/uploads/2019/04/KEPA20150511110-1024x682.jpg

fotó: Amerikai katonák sorakoznak MTI/EPA/Zurab Kurtsikidze
forrás: vg.hu
684 #4 atacama
- 2019-05-21 11:08
GP, no most kurvára kiváncsi leszek micsin a MACKÓ?
Hagyja-e szövetségesét Zsákmánynak a rágógumisoknak?
vagy nem kellenek már a ritka földfémek és egyéb
beszállításra szánt termékek a nagytesónak?
s_nezem
1313 #5 zoli
- 2019-05-21 15:24
Kedves -isztáni hun ivadékok,csak az energia hordozók miatt kellenek a kollaboránsoknak.Esély van rá,hogy az oroszok gazdái,nem ugyanazok,mint a magyarnak látszó kormány gazdái.Iránt kérdését ez döntheti el,melyik kutya az erősebb.Nekünk ebből az az érdekes,hogy jönnek e a pajeszosok nagy tömegben,vagy sem.
267 #6 Perle
- 2019-05-21 17:40
Rárepültek már a nagyok a türkmén gázra, olajra olajra. Egyenlőre nem az ide vezető vezetéket tervezik, hanem az Afganisztán-pakisztán-India felé menőt. Már a IMF is ott köröz felettük a nem túl magasban lecsapásra várva, mert befektetőket keresnek a kirgizek, akik majd jól kifektetik őket.s_huh
Lenne ott üzleti lehetőség, ezt legalább jól meglátta a kormány.
684 #7 atacama
- 2019-05-21 20:43
Perle csak egy baj van a nagy akciók a nagy üzletek nem minket magyarokat gazdagítanak nem a nemzetet éltetik minden eltűnik a tolvajok zsebeiben..
1368 #8 Karpatkanyar
- 2019-05-22 07:18
Zoli, a változatok számunkra szegényesek és a vagy-vagy kategóriába tartoznak:
1. Sikerül megalapítani Közel Keleten Erec Izeaelt, akkor zsídótlanítják a jelenlegi Magyarországot.
2. A kibontakozó közelkeleti háborúban Izrael megsemmisül, akkor a nyakunkon lesz 9 millió zsidó.
Ebből látható, hogy ebben a jelenlegi közelkeleti háboruskodásban a magyarság fennmaradása, mint másodlagos kár, benne van a pakliban.
116 #9 livia
- 2019-05-23 20:40
Szerintem a bankban már terroristának néznek. Ugyebár közölni kellett, hogy ki a hülye, most, hogy pénzt vettem fel, hol rám nézett, hol az igazolványaimra, sok idő eltelt, megkérdeztem, van probléma? No, elhárították, de a lufikat honnan veszik fel a nem hiába idejöttek? Mert élnek, mint Marci Hevesen! Bocs!

Hozzászólás küldése

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.
Generálási idő: 0.74 másodperc
3,400,105 egyedi látogató