Honnan olvasnak:Le lesztek figyuzva!!!

Bejelentkezés

Felhasználónév

JelszóMég nem regisztráltál?
Regisztráció

Elfelejtetted jelszavad?
Új jelszó kérése

Meghalt Niki Lauda

Remélem senki nem veszi zokon, hogy itt is leközlöm a hírt. Az én életemet végigkísérte - nem voltam soha nagy sportrajongó, de egész életemben tiszteltem, mert számomra jó ember volt és Ikon. Egy alkalommal Brunnen-ben /Vierwaldstättersee-Schweiz/ találkoztunk is a '90-es évek második felében, a fiam vette észre és megkérdezte, hogy miért ilyen az arca. Lauda meghallotta és hozzánk forult, látva, hogy nincs félelem a gyerek arcán, meghívott minket egy presszóba és elmesélte neki mi történt... Persze bárhol volt az emberek rögtön felismerték, de itt szerencsére egy riporter se zavart minket, csak mosolyogva odabólintottak az emberek, néhány párnál - többnyire a férfi - élénken magyarázott a mellette levö nõnek...
Tetszett neki, hogy kedvelik így is az emberek, évek alatt megszokhatta, hogy nyilvános helyen mindenki õt nézi. Aztán elbúcsúztunk és ritkán hallottam róla - nem sok újságot olvasok. Isten nyugosztalja - akkor is ha a védõangyala nem végzett jó munkát amikor kellett volna...


Meghalt Niki Lauda
2019. május 21. 06:33

Lauda, aki februárban ünnepelte 70. születésnapját, hétfőn a családja körében „békésen távozott – -jelentette kedden az osztrák hírügynökség a családra hivatkozva. Halálhírét orvosa is megerősítette, aki tavaly tüdőátültetést hajtott végre rajta.

Niki Lauda 1972-ben

A Forma-1 egyik legnagyobb alakja Andreas Nikolaus Lauda néven született 1949. február 22-én Bécsben. Már tizenkét évesen a volán mögött ült, tanulmányait korán abbahagyta az autóversenyzés kedvéért. Dúsgazdag nagyiparos apja nem adott neki a versenyzésre pénzt, és mivel szponzorokat nem talált, nagy összegű hitelt volt kénytelen felvenni. Első hegyi futamán, 1968. április 15-én egy Mini Cooperrel kategóriájában mindjárt második helyezést ért el, két héttel később pedig már győzelmet aratott.

A hegyi versenyek után a Forma-3-ban, a Forma-2-ben versenyzett, az autósport csúcsát jelentő Forma-1-ben 1971-ben mutatkozott be a March Ford csapatában. 1972-ben még megnyerte a Forma-2-es világbajnokságot, majd végleg a száguldó cirkuszhoz igazolva 1973-ban a BRM, 1974-től a Ferrari autóiban rótta a köröket. A maranellói istálló vörös színeiben rögtön a negyedik helyen végzett az összesítésben, a következő évben, 1975-ben világbajnok lett.

Az 1976-os szezon közepén hatalmas fölénnyel vezetett a pontversenyben, amikor a Nürburgringen szörnyű balesetet szenvedett. A verseny előtt a biztonsági intézkedések hiánya miatt bojkottra szólította fel versenytársait, de mivel nem talált követőkre, beült autójába. A második körben kicsúszott, ketten nekiütköztek és ő a kigyulladt kocsiban rekedt. Az akkor még csak ajánlott tűzoltó automata nem volt beépítve a kocsijába, de be sem kapcsolt volna, mert az ütközéstől kiszakadt a Ferrari akkumulátora. Egy csőből égő benzin folyt a kocsiba, a bukósisakba vezető cső nem szállított friss levegőt, így megsérült Lauda légcsöve és tüdeje is. Három versenyzőtársának sikerült őt kihúznia, és szerencséjére a speciális mentőautó fél perc alatt odaért.

Lauda elképesztő elszántságról tanúbizonyságot téve hat héttel és három futammal később visszatért, saját szavai szerint rettegve és fájdalmak közepette negyedik lett az Olasz Nagydíjon. Abban az évben egy ponttal maradt le az összetettben a világbajnoki címről, mert az utolsó futamon, a szakadó esőben megrendezett Japán Nagydíj második körében „az életem többet ér, mint egy cím” szavakkal leállította autóját. A pontversenyben akkor még második, McLarennel versenyző brit James Hunt hatalmas kockázatot vállalva, körhátránnyal a harmadik helyen futott be és megnyerte a világbajnokságot.

Lauda 1977-ben ismét világbajnok volt a Ferrari színeiben és abban az évben a világ legjobb sportolójának választották. Az olasz csapat vezetőivel azonban megromlott a viszonya, a szezon utolsó két versenyén, címének bebiztosítása után el sem indult. 1978-ban átigazolt a Brabham Alfához, de csak negyedik lett, a következő év őszén pedig váratlanul bejelentette visszavonulását. 1982-ben visszatért, és immár McLaren-színekben az ötödik helyen végzett az összetett pontversenyben. 1983-ban versenyt sem nyert, de 1984-ben megszerezte harmadik világbajnoki címét, abban az évben máig egyetlen osztrákként megnyerte hazája nagydíját is.

Csapattársa a francia Alain Prost volt, akit alig fél ponttal előzött meg – a monacói versenyt az időjárás miatt félbe kellett szakítani, és a pilóták csak a pontok felét kapták meg. A versenyzéssel végleg 1985-ben hagyott fel, Forma 1-es pályafutása alatt 171 futamon indult, 25-ször győzött.

Visszavonulása után, 1992-től 1997-ig a Ferrari istállónál volt tanácsadó, közben megalapította a Lauda Air légitársaságot, amelyet 2000-ben bekebelezett az Austrian Airlines. 2001-2002-ben a Jaguar Forma-1-es csapatát irányította, 2003-ban Niki („flyniki”) néven diszkont légitársaságot alapított, amelyet 2011-ben adott el. 2016-ban megvásárolta az üzleti és VIP-utasok szállítására szakosodott Amira Air céget, amely azóta a Lauda Motion nevet viseli. Lauda pilótajogosítvánnyal is rendelkezett, és nem egyszer vezette légitársasága repülőgépeit.

Lauda, aki 1997 után 2005-ben is új vesét kapott, nem szakadt el az autósporttól. 2008-ban megnyert egy bemutatóversenyt, és egy német televíziócsatorna szakkommentátora volt az F1-es futamokon. 2012-ben a Forma-1-es Mercedes csapat felügyelő bizottságának elnöke lett, a következő évben tízszázalékos részesedést szerzett a csapatban, és nagy része volt abban, hogy Lewis Hamilton ide igazolt. 2018 augusztusában sikeres tüdőátültetésen esett át, a kórházat október végén hagyta el. Januárban rövid ideig influenzás megbetegedéssel kórházban ápolták.

Lauda balesete óta mindig az égési sérüléseit leplező sapkát viselt, az ezen lévő hirdetésekért is komoly összeget kapott, és öt könyve jelent meg. Az 1976-os Forma-es szezonban James Hunttal folytatott rivalizálásáról, szörnyű balesetéről 2013-ban készült film Hajsza a győzelemért (Rush) címmel, ennek utolsó jelenetében maga Lauda is felbukkant. Nagy vetélytársáról azt mondta: azon kevesek egyike volt, akiket szeretett, azon még kevesebbeké, akiket tisztelt és az egyetlen, akit irigyelt. Hazájában bélyeg jelent meg arcképével, 2016-ban a sportolói Oscarnak nevezett Laureus-életműdíjat kapott.

Fia, Mathias is autóversenyző lett, korábban a Forma-3000-ben versenyzett, jelenleg a Mercedes-csapat tagja a német túraautó-bajnokságban (DTM).

MTI

Forrás: hunhir.info

Hozzászólások

1431 #1 zsolt5000
- 2019-05-21 09:18
Pedig az az "angyal" nagyon dolgozott...ha nem így lett volna akkor nem tudtatok volna kávézni Vele.Most látta a minap az életéről szóló filmet.Nagyon komoly ember volt.
80 #2 monguzking
- 2019-05-21 10:21
regi ember volt--mostmár sport emberek sincsenek csak pénzéhes gladiátorok
684 #3 atacama
- 2019-05-21 10:56
én tegnap olvastam róla hogy nagy a baj Laudával...
ma meg azt olvasom hogy elment...
nagy harcos volt,legendás küzdő, többször is feltudott
állni a padlóról..nyugodjék békében!
267 #4 Perle
- 2019-05-21 17:00
Én is kedveltem. Vele együtt Schuhmachert is, akinek a felépüléséért azóta is drukkolok. Évtizedeken keresztül kísértük végig a családban a F1-es futamokat a TV-n keresztül. Vártuk már a veresenyeket, izgalmas kikapcsolódás volt.
Jól tetted, hogy hoztad, Gerry.
75 #5 talpi
- 2019-05-21 20:16
Legyen számára könnyű a föld. :(
4 #6 Posta Imre
- 2019-05-22 07:01
Nagyon menő voltam úgy sok-sok éve, mikor került egy Formula 1-es versenytragacsos póló rám. Sokáig megvolt. Körösztanyámnak volt egy versenykocsis könyve, azt bújtam, meg a versenyautós kártyát szétcsapkodtuk.
Gerry, mindig ez a vége. Valaki mindig "meghal".
684 #7 atacama
- 2019-05-22 09:11
az autőskártya az meg volt nekunk is rongyosra játszottuk.a zöld lola vitt mindent..
de Imre miért nem letté akkor ótóversenyező?:o
267 #8 Perle
- 2019-05-22 23:09
lauda: Ne beszélj túl sokat, tűzz ki magad elé egy célt, és valósítsd meg!
Néhány felvétel róla:
https://www.komme...id=1749292

Hozzászólás küldése

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.
Generálási idő: 0.57 másodperc
2,915,988 egyedi látogató