Bejelentkezés

Felhasználónév

JelszóElfelejtetted jelszavad?
Új jelszó kérése

Letette a hivatali esküt az új ukrán államfő, percekkel ezután lemondott a kormányfő

KülföldA rádióban titkosszolgálatokat is emlegettek! Ja, az "osztrák" eseményekre ez rárímel rendesen... Volodimir Zelenszkij úgy vonult a kijevi parlamentbe, mintha a cannes-i vörös szőnyegen közlekedne. Az új ukrán elnök rajongóival pacsizva érkezett a beiktatási ceremóniájára.

Miután letette a hivatali esküt, beszédében bejelentette, feloszlatja a parlamentet. (Zelenszkij már a választási kampány idején sem zárta ki, hogy elnökké választása esetén előre hozott választások lesznek Ukrajnában.)

Azt is közölte, elsődleges feladatának tekinti, hogy tűzszünetet érjen el a Donyec-medencében, majd visszaszerezze azt a Krímmel együtt.

"Készek vagyunk a párbeszédre. Készen állunk a párbeszédre, de meggyőződésem; az ehhez vezető első lépés az, hogy az összes ukrán hadifogolynak haza kell térnie" - jelentette ki Zelenszkij.
Zelenszkij feleségével a beiktatásra tart

Az ünnepi eseményen részt vettek a korábbi ukrán elnökök, valamint számos külföldi vendég is jelen volt. Magyarországot Áder János köztársasági elnök képviselte.

"A Krím és a Donbass egyaránt ukrán föld, így nem csak területeinket, hanem mindenekelőtt népünk egy részét is elvesztettük." Szerinte mindent meg kell tenni azért, hogy az ideiglenesen megszállt területeken élők ukránoknak érezhessék magukat. "Én magam elvesztettem ezt a mentális hovatartozás érzését. Az elmúlt években a hatóság semmit sem tett, hogy segítsen megőrizni ezeknek az embereknek ukrán önazonosságukat. Ők nem idegenek, ők mi vagyunk, ukránok" - fogalmazott az új államfő.

Zelenszkij felszólította a kormányt, két hónapon belül mentse fel tisztségéből a titkosszolgálat vezetőjét, a főügyészt és a védelmi minisztert. A kormány tagjainak azt üzente, hogy jobban teszik, ha ők is benyújtják felmondásukat.

A parlamenttől követelte még, hogy fogadjanak el jogszabályokat a képviselői mentelmi jog megszüntetéséről, a törvénytelen vagyonosodás büntethetőségéről és a választási törvény módosításáról.

"Az előző években azért dolgoztam, hogy az ukránok nevessenek. A következő 5 évben pedig mindent megteszek azért, hogy az ukránok ne sírjanak" - zárta beszédét Volodimir Zelenszkij.

Végül átvette az államfőségét igazoló okiratot és az elnöki szimbólumokat, a jelvényt, a pecsétet és a buzogányt.
Percekkel ezután lemondott a kormányfő

A beiktatás után bejelentette lemondását Volodimir Hrojszman ukrán kormányfő, aki e lépését a Zelenszkij államfővel fennálló nézeteltérésével indokolta.

"A szerdai minisztertanácsi ülés után döntöttem úgy, hogy lemondok" - mondta Hrojszman újságíróknak. Sztepan Poltorak ukrán védelmi miniszter és Vaszil Hricak, a titkosszolgálat vezetője is benyújtotta lemondását.

Az ukrán média percekkel az után tette közzé Poltorák lemondó levelét, hogy hétfőn a törvényhozás előtt mondott beiktatási beszédében Volodimir Zelenszkij új ukrán elnök mindkettejüket, illetve Jurij Lucenko főügyészt lemondására szólította fel. Hricak lemondásáról közvetlenül Zelenszkij beszéde előtt adott hírt az ukrán média.

Az alkotmány értelmében a parlament nevezi ki az új kormányfőt, és Zelenszkijnek nincsen parlamenti frakciója, amely lehetővé tenné a híveiből álló csapat felállítását az előrehozott választásokig.

A 45 milliós lélekszámú volt szovjet tagköztársaságban öt éve háború dúl az ország keleti részében az oroszbarát szakadárokkal, az ország épp hogy kilábalt egy nagyon súlyos gazdasági válságból - jegyezte meg az AFP francia hírügynökség.
Link

Hozzászólások

4 #1 Posta Imre
- 2019-05-21 19:51
Felmentette az osztrák államfő a belügyminisztert, valamint elfogadta az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) valamennyi miniszterének lemondását kedden. Karin Kneissl külügyminiszter, aki az FPÖ-t képviseli a kormányban, de nem tagja a pártnak, posztján marad.

Az FPÖ-miniszterek azután jelentették be lemondásukat, hogy Sebastian Kurz kancellár a párthoz tartozó belügyminiszter, Herbert Kickl felmentését kérte Alexander Van der Bellentől. Kurz azt követően fordult az államfőhöz, hogy múlt pénteken rejtett kamerával, Ibizán készített kompromittáló felvételek láttak napvilágot az FPÖ akkori elnökéről, Heinz-Christian Strache azóta lemondó alkancellárról. https://888.hu/am...g-4179941/
1349 #2 Nagy Levente
- 2019-05-22 04:50
Szinte mesébe illő! Amikor, "napvilágot lát" lemond. Ez a mi nyelvünk tényleg "mágikus"! Én mindegyiket "megvilágítanám", "hulla-nának" a fejek!
267 #3 Perle
- 2019-05-22 21:52
Nem marad hatalmon sokáig az új államfő, aki azt hiszi még, hogy még mindig a Nép szolgája című film főszerepét játsza. Szerencséje lesz, ha túléli ezt a vezetőváltást. Mögötte folyik a hatalmi harc rendesen az amerikai elnök körüli zsidók és az Ukrajnába visszatért oligarcha között. Mindenki szeretne az Ukrajna tortából egy szeletet.
Ezt a perpatvart mutatja be az alábbi írás.
https://kp.ua/pol...stvennosty
Ebből látszik, hogy mennyire kezükben tartják Európa keleti felét a Nyugatra kitántorgott zsidók. A Majdán sem összukrán kezdeményezés volt. Az, hogy egy kelet európai vezető irányítja a saját országát, már csak illúzió.
Itt még legalább le merik írni, kik hogyan marakodnak a koncon.
267 #4 Perle
- 2019-05-22 22:26
vesti-ukr.com/img/forall/u/6/78/5ce40ff1dcb68.jpeg

A képen az amerikai elnök magán ügyvédje látható,, akinek Kijev fő rabbija Párizsban, egy zsinagógában négyszemközti megbeszélésen átadja Anatevka városka kulcsát. A város Kijev mellett fekszik. Kelet-Ukrajnából odamenekült zsidók lakják.
Közben terjed a hír, hogy az új ukrán elnök körül Trump-ellenségek vannak, utalva ezzel az ukrán zsidó üzletemberre, aki megsértett két amerikai " üzletemert.
Nos, egy város jelképes kulcsa már nem a lábtörlő alatt van.:|
Innen: https://vesti-ukr...j-vstreche
267 #5 Perle
- 2019-05-23 18:13
ZÉ elosztotta a posztokai a haveri körének és támogatója, a zsidó vállalkozóhoz közeli személyeknek.
https://news-fanc...-full.html
139 #6 jozsef toth
- 2019-05-23 18:17
Ez bisztos ,hogy Antejevka város kulcsa?
Lehet ,hogy masolata Peterehez hasonlit!Eleg mennyeinek latsziks_franc
267 #7 Perle
- 2019-05-23 18:51
József, nem biztos, mert Anatevka kulcsa az . Eltévesztettem korábban, de Péteré is hasonló a hátsó VIP bejárathoz.;)

A város neve a Hegedős a háztetőn című zenés darabban szereplő kitalált név. Itt lakik a meggazdagodásra váró tejesember, aki temetné a munkát..
267 #8 Perle
- 2019-05-24 12:40
Ukrajna átviheti nagykövetségét Jeruzsálembe. Az erről szóló határozat kezdeményezője 86" odaadó" képviselő. A világon harmadikként, annak ellenére, hogy az ENSZ ellene van. Talán mindegyik kettős álompolgár.
https://strana.ua...salim.html

Hozzászólás küldése

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.
Generálási idő: 0.66 másodperc
4,460,733 egyedi látogató