Bejelentkezés

Felhasználónév

JelszóElfelejtetted jelszavad?
Új jelszó kérése

Theresa May bejelentette lemondását

KülföldHű, micsoda szenzáció! Váratlan fordulat... Theresa May brit kormányfő bejelentette, hogy június 7-én lemond a Konzervatív Párt vezetéséről. Addig marad miniszterelnök, amíg a toryk kiválasztják utódját. Ez a folyamat akár másfél hónapig is tarthat, de ha egyértelmű lenne a többség egy jelölt mögött, akkor sokkal rövidebb is lehet.
A neve vitathatatlanul egybeforrt a Brexittel. 2017 március 28-án írta alá az Európai Tanács elnökének Donald Tusknak címzett, a Lisszaboni Szerződés 50. cikkelyének aktiválásáról szóló értesítést. 

A neve vitathatatlanul egybeforrt a Brexittel. 2017 március 28-án írta alá az Európai Tanács elnökének Donald Tusknak címzett, a Lisszaboni Szerződés 50. cikkelyének aktiválásáról szóló értesítést.Galéria: Theresa May, táncos bevonulástól a könnyes kivonulásig(Fotó: Christopher Furlong / Getty Images Hungary)

May azt mondta, hogy megpróbálta leszállítani a brexitet, de ez nem sikerült, és ezt örökre bánni fogja. Szerinte mindent megtett, hogy meggyőzze a képviselőket, hogy támogassák az EU-val kialkudott kilépési megállapodását, de nem jutott eredményre.

„Világos számomra, hogy az Egyesült Királyságnak az a legjobb, hogy egy új miniszterelnök próbálkozzon"

– mondta. Az utódja kiválasztási folyamata már jövő héten megkezdődik. A leendő kormányfőnek azt üzente, hogy konszenzusra kell jutnia, ehhez pedig minden oldalon kompromisszumokat kell kötni. „A Konzervatív Párt meg tud újulni a következő években" – jelentette ki. Végül könnyek között fejezte be a beszédét, miközben azt mondta, hogy hálás, hogy a szeretett országát szolgálhatta.

May azután tartott sajtótájékoztatót a Downing Street 10 előtt, hogy találkozott a befolyásos tory 1922 Bizottság vezetőjével, Graham Bradyvel.

May nagyon sokáig úgy tudott lavírozni, és talpon maradni, hogy közben saját pártján belül is sok képviselő látványosan rendre ellene szavazott a brexitről szóló döntéseknél az alsóházban. Ezekből a pofonokból folyamatosan látszott, hogy nincs már meg a kellő többség mögötte. Azonban a kormányfő körül az elmúlt napokban fogyott el teljesen a levegő.
Minden oldalról támadták az új javaslatait

Ugyan ő is maradáspárti volt eredetileg, de May azzal az eltökéltséggel lett kormányfő, hogy az ő feladata lesz kivezetni az Egyesült Királyságot az EU-ból, végrehajtani a brexitet. Azonban túlságosan bízott abban, hogy rá tud erőltetni egy olyan megállapodást a megosztott torykra, ami mögött kezdettől nem volt meg a kellő többségi támogatás, ráadásul a 2017-es előrehozott választásokon a párt parlamenti többségét is eljátszotta (azóta az északír unionisták (DUP) támogatására szorult).

Noha 2016-ban népszavazáson győztek a brit kilépés hívei, és a brit EU-tagság az eredeti menetrend alapján 2019. március 29-én szűnt volna meg, a kilépés feltételrendszeréről az EU-val kialkudott brexitmegállapodása alsóházi visszautasításai miatt Theresa May kétszer is kezdeményezte a határidő elhalasztását. Az április 10-én tartott soron kívüli EU-csúcs döntése alapján a jelenlegi haladék október 31-ig terjedhet, ennek feltétele azonban az, hogy Nagy-Britanniának részt kellett vennie az európai parlamenti választásokon, amit csütörtökön tartottak. A brexit aktuális állásáról és az idáig vezető útról itt írtunk bővebben>>>

May előbb azzal érvelt – persze eredménytelenül –, hogy még a május 23-i EP-választás előtt el lehetne fogadni az alsóházban a kilépési megállapodását, ezzel pedig el lehetne kerülni a szavazás megtartását. Utána azzal állt elő, hogy a szavazást ugyan megtartják, de ha június elején elfogadják a dealt, akkor még azelőtt távozhatnak az EU-ból, hogy július 2-án felállna az új Európai Parlament.
Kapcsolódó
A brexitnél már csak ez a választás volt valószínűtlenebb
A brexitnél már csak ez a választás volt valószínűtlenebb

Addig nyújtották a brexitet, míg újra EP-képviselőket kénytelen választani az Egyesült Királyság. A választás előestéjén pedig megint May pozícióját kezdték ki párton belüli ellenfelei, az ellenzék sem támogatja új brexittervezetét.

May kilépési megállapodását saját pártjából is sokan leszavazták, ezért próbált áprilistól az ellenzékkel kiegyezni, amivel viszont még jobban magára haragította párton belüli ellenfeleit. Közben pedig a Labourrel sem jutottak eredményre, a Munkáspárt múlt pénteken mondta fel a brexitügyi tárgyalásokat, amelyekkel May a parlamenti patthelyzetet próbálta feloldani.

May ennek ellenére kedden, két nappal a briteknél tartott európai parlamenti választások előtt bejelentette, milyen változtatásokkal szeretné a brexit feltételeit törvénybe iktatni, és ezzel lényegében elfogadtatni a már háromszor leszavazott kilépési megállapodását. Ezeket a változtatásokat szerdán az alsóházban is bemutatta, a törvénytervezetet pedig pénteken akarta nyilvánosságra hozni.

A javaslatot azonban minden oldalról támadták, az ellenzék mellett több kemény brexitpárti tory különösen dühös volt, amiért egy újabb népszavazásról szóló alsóházi szavazás is bekerült volna a törvényjavaslatba.

Szerda este tiltakozásul lemondott egy nagyon fontos kabinettag, az alsóházi ügymenetért felelős Andrea Leadsom, miközben a korábbinál is többen követelték nyilvánosan May távozását.
Theresa May 2017 május 30-án Wolverhamptonban kampányol a júniusi választások előtt.  
2018 október 3-án a konzervatív párt konferenciáján mutatta be az azóta elhíresült táncos vonulását, ami azóta nagyon sok mém alapja. 
2019 márciusában már sorozatosan kapta a pofonokat, ekkor már sokan beszéltek arról, hogy hamarosan lemond. 
13
Galéria: Theresa May, táncos bevonulástól a könnyes kivonulásigFotó: Christopher Furlong / Getty Images Hungary

Párton belüli ellenfelei már azt megbocsáthatatlannak tartották, hogy a Munkáspárttal kezdett tárgyalásokat az ő megkerülésükhöz. May ennek ellenére olyan változtatásokkal próbált előállni, amikről azt gondolta, hogy meggyőzhetnek munkáspárti képviselőket – Jeremy Corbyn, a Labour vezetője azonban élesen elutasította a javaslatokat.

May a június 3-án kezdődő héten akarta az alsóház elé terjeszteni a brexit-megállapodásban foglaltak törvénybe iktatását célzó tervezetet. Az ellenkezés hatására azonban csütörtökön a kormány kénytelen volt bejelenteni, hogy június első hetében biztosan nem lesz ilyen szavazás.
Decemberben túlélte a bizalmi szavazást

A Downing Street próbálta hangsúlyozni, hogy semmi sem változott lényegesen, May továbbra is küzdeni fog a brexit-megállapodása áterőltetéséért. Azonban az elmúlt napokban már egyre több brit lap írt arról, hogy pénteken előállhat távozása menetrendjével. Állítólag több miniszter is arról beszélt, hogy May nem maradhat a helyén, és Jeremy Hunt külügyminiszter is csak annyit erősített meg, hogy Donald Trump amerikai elnök június 3-5-i látogatása alatt még May lesz a miniszterelnök.

May már felajánlotta korábban márciusban, hogy távozik, de csak azzal a feltétellel, ha az alsóház elfogadja a kilépési megállapodását. Azonban ennek ellenére harmadszor is elutasították a kialkudott dealjét, így May a helyén maradt, akkor még működött a túlélőtaktikája.

May decemberben már túlélt egy bizalmi szavazást a párton belül, és ennek értelmében egy éven belül nem lehetett ellene újabbat beadni a torykon belül. A kormányfő ellen a Munkáspárt is előterjesztett az alsóházban egy bizalmatlansági indítványt, de Maynek azt is sikerült átvészelnie. Ilyet bármikor újra kezdeményezhettek volna a kormányfő ellen, azonban a Mayjel rivális toryknak sokkal inkább az volt az érdeke, hogy párton belül tartsák a konfliktust.
Péntek reggel közölte a világsajtóval, hogy únius 7-én lemond a Konzervatív Párt vezetéséről. Addig marad miniszterelnök, amíg a toryk kiválasztják utódját.
13
Galéria: Theresa May, táncos bevonulástól a könnyes kivonulásigFotó: Simon Dawson / Reuters

Párton belül bizalmatlansági indítványt azonban még sokáig nem nyújthattak volna be újra. A héten viszont már odáig jutott a szembenállás, hogy egyre többen a szabályok megváltoztatását akarták elérni a tory pártvezetői szavazásokat lebonyolító 1922 Bizottságnál. Csütörtökön az is kiderült, hogy a bizottság tagjai szerda este titkos szavazást tartottak arról, hogy megváltoztassák-e a pártszabályokat.

A lezárt borítékokat állítólag akkor nyitották volna fel, ha May nem egyezik bele a Graham Bradyvel tartott pénteki találkozóján, hogy június 10-ig lemondjon.

May kormányfői mandátumával így is megelőzi a Munkáspárt legrövidebb ideig szolgáló miniszterelnökét, Gordon Brownt. (May 2 év 315 napnál tart, szemben a Tony Blairt 2007-ben követő, 2 év 319 napig jutott Brownnal.)
Az EP-választáson is leszerepelhettek

Mayre az is nyomást helyezett, hogy a toryk nemrég óriásit buktak a helyhatósági választásokon, és az nem vígasztalhatta őket, hogy a Munkáspárt is szenvedett el veszteségeket. A csütörtöki EP-választás eredményét csak vasárnap este ismertetik, de a toryk várhatóan ezen is siralmas eredményt érnek el. Több tory választó, és állítólag még a párt képviselői közül is többen tiltakozásul Nigel Farage Brexit Pártjára szavazhattak, ami a brexit tologatása miatt megtartott EP-választás legnagyobb nyertese lehet. Könnyen lehet, hogy több szavazatot szerez, mint a kormányzó konzervatívok és a legnagyobb ellenzéki erő, a Munkáspárt együttvéve.
Ki jön most?

A nagy politikai túlélő May tehát végül távozik, így most már a legnagyobb kérdés, hogy a sok jelentkező közül ki veheti át a helyét a párt, és ezzel a kormány élén. May maga is azután került hatalomra parlamenti választások nélkül, hogy a brexitnépszavazás után David Cameron kormányfő bejelentette lemondását.

Miután megnyitják hivatalosan is a jelölést a június 10-vel kezdődő héten, egy rövid ideig léphetnek elő a potenciális indulók. Utána már csak szavazni lehet. A tory parlamenti képviselők addig rostálják majd a jelölteket, amíg két név marad, akik közül aztán a szélesebb párttagság választja ki az új pártvezetőt és egyben miniszterelnököt. A toryk most úgy tervezik, hogy június végéig biztosan lezárulna az új vezető kiválasztása. Ennek a folyamatnak azonban nem kell feltétlenül végigmennie, May esetében a riválisok rövid időn belül visszavonulót fújtak.

Eddig hárman jelentkeztek be hivatalosan is. Boris Johnson volt külügyminiszter a múlt héten egy üzleti fórumon erősítette meg, hogy elindul majd a Konzervatív Párt vezetéséért, ha May távozik a posztjáról. Johnson már ki is írta a Twitterre, hogy össze kell fogni, és végre kell hajtani a brexitet. A nemzetközi fejlesztésekért felelős miniszter, Rory Stewart, és Esther McVey volt munkaügyi miniszter is bejelentette már, hogy ringbe szállna a toryk vezetéséért, a többiek az elkövetkező napokban várhatóak.
Boris Johnson
Boris Johnson
Fotó: Luke Dray / Getty Images Hungary
Továbbra is a brexit körül forog majd minden

Nyilvánvalóan a következő miniszterelnök kiválasztásánál is a legfontosabb kérdés az lesz, hogyan áll a brexithez, és mit akar, és főleg tud kezdeni a megörökölt helyzettel. Ahogyan a Sky News is írta: új vezető, ugyanaz a brexit.

May ugyan kikerült a képből, de a párton belüli ellentétek nem szűnnek meg. Képviselők egy jelentős csoportja a kemény brexit mellett van, köztük Boris Johnson és több potenciális utódjelölt is. Nekik az sem feltétlenül lenne probléma, ha az október 31-i határidő kifutásával, vagy akár előbb egy megállapodás nélküli kilépés következne. Ezt azonban a maradáspártiak, és a puha brexit hívei el akarják kerülni.

Az sem mellékes, hogy az új tory miniszterelnöknek ugyanúgy nem lesz meg önmagában a konzervatív képviselőkkel együtt a parlamenti többsége, ahogy Maynek sem volt. A 2017-es előrehozott választással ugyanis May elkalkulálta magát, elbukta a toryk többségét, és szüksége volt az északír unionistákra is. May utódjának feltehetően velük is ki kell tudni egyeznie.

A Munkáspártnak pedig ebben a helyzetben az az érdeke, hogy a korábban is hangoztatott célja, az előrehozott választások felé terelje az eseményeket, miutána a felmérésekben előnybe kerülhet a belső harcokkal szembenéző torykkal szemben.
Az EU-ban kedden beszélik át

Az EU részéről korábban többször is kihangsúlyozták, hogy nem nyitják újra a May által kialkudott megállapodásról szóló tárgyalásokat, amiben többek között az ír-északír határ nyitvatartásának dilemmájára kitalált tartalékmegoldás szúrta sok kemény brexitpárti képviselő szemét. Ezzel ugyanis határozatlan időre a vámunióban ragadhatnának a britek.

Azonban May távozása mindenképpen új helyzetet jelent, és az majd az EU-s reakciókból derül ki, hogy az ő oldalukról milyen mozgástere lehet az új brit kormányfőnek.

Az EP-választás után kedden tart újabb ülést az Európa Tanács, ott beszélhetik át az új brit fejleményeket is. Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke a német ARD-nek adott csütörtöki interjúban azt mondta May lemondásának lehetőségéről: „Hogyan tudná bárki elérni, amit ő nem tudott?" Juncker egyik szóvivője pénteken bejelentette, hogy az Európai Bizottság álláspontja változatlan a kilépési megállapodásról.
2017. október 17-én Jean-Claude Juncker üdvözölte puszival Brüsszelben. Juncker egyébként nemrég egy interjúban elmondta, hogy olyan helyen nőtt fel, ahol mindenki puszilgatott mindenkit, ezért maradt meg ez a szokása.
13
2017. október 17-én Jean-Claude Juncker üdvözölte puszival Brüsszelben. Juncker egyébként nemrég egy interjúban elmondta, hogy olyan helyen nőtt fel, ahol mindenki puszilgatott mindenkit, ezért maradt meg ez a szokása.Galéria: Theresa May, táncos bevonulástól a könnyes kivonulásig(Fotó: Yves Herman / Reuters)

Angela Merkel német kancellár azzal reagált, hogy mindig is jól együtt tudott működni Mayjel, és ez így marad, amíg még ő a kormányfő. Emmanuel Macron francia elnök is támogató üzenetet küldött Maynek, de azt is jelezte, hogy Franciaország minél előbb tisztázni akarja, mi lesz a brexittel. Mark Rutte holland miniszterelnök szerint a kialkudott, de a brit alsóházban sorozatosan leszavazott megállapodás továbbra is képben van.


Link

Hozzászólások

1368 #1 Karpatkanyar
- 2019-05-25 08:22
Brexit népszavazásra Londonba utaztam, hogy érezzem a hangulatot. Az utcán kevésbé volt érezhető a feszültség. A Westminster előtti parkban volt egy vérszegény stand. Innen elindultak egy-egy tàblával a park sétányain és maradásra bíztattak. A standnál még A4-es lapokat is osztogattak a kilépés negatív hatásairól. Kilépésről semmilyen kampány az utcákon nem volt látható. Az újságok viszont tele voltak mindenféle hírekkel. Érdeklődéssel figyeltem a Munkáspártot, Jeremy Corbin (Varjú Jeremiás) zsidó elnök vergődését, mert kiderült, higy a felső pártvezetésben is kilépő pártiak vannak. Ezeket viharos gyűléseken kirugták a pártból. Mivel ezek az árnyékkormány tagjai is voltak így maraton gyűléseken kellett helyettesíteni őket.
A Brexitet támogató kampány vezetője Cummings volt, aki először vette igénybe a Cambridge Analytics (CA) cég szolgáltatásait. CA a Facebooktól megvásárolta az összes potenciális szavazó adatait, és itt felfedeztek több mint 3 millió szavazót, akiknek a neve egyik párt listáján sem volt rajta. Ezt a csoportot sikerült pluszban a maguk oldalára állítani. A Facebook hatalmas büntetést kapott e miatt, és a szavazást kikiáltották illegálisnak. A nép megbízottjai 3 év alatt sem voltak képesek a kilépés feltételeiről az EU-val megállapodni. Nagy az igény a szavazás megismétlésére.

Hozzászólás küldése

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.
Generálási idő: 0.34 másodperc
4,440,278 egyedi látogató