Honnan olvasnak:Le lesztek figyuzva!!!

Bejelentkezés

Felhasználónév

JelszóMég nem regisztráltál?
Regisztráció

Elfelejtetted jelszavad?
Új jelszó kérése

Lelki revízió

TanácsadásÉrzitek? Nem? Pedig szegedi csanádok nagymagyarországosmatricásautúókban építik a nemzettudatot és fél szavakból is megértik egymást...jiddisül és lovári nyelvjárásban. Majdnem karamboloztam egy „őrülttel”, satufékkel megálltunk, és kipattantunk a kocsiból. Parázs hangulatú ismerkedésnek ígérkezett, aztán rápillantottunk egymás autójára, felfedeztük a másikén a történelmi Magyarország matricáját, és egyszerre megenyhültek a tekintetek, gyökeresen más irányt vett a beszélgetés. „Bocs, hülye voltam, á, semmi, én voltam hülye, felejtsük is el, na, Isten áldjon!” Egy szóval sem utaltunk rá, mi és miért változott meg hirtelen, kezet ráztunk és mentünk a dolgunkra.

Nem két nacionalista, soviniszta, irredenta, alávaló, oláhfaló, tótnyűvő, a náci, fasiszta múltban ragadt kreatúra egymásra találása volt ez. Hanem két emberé, akiket legalább egy eszmény, egy idea összeköt. Több millió (honfi)társukkal – azokkal is, akik ezt nem hajlandók elfogadni, és már e soroktól görcsbe rándul a gyomruk, az agyuk –, és nemcsak a kitüntetett, borongós napon, június 4-én, Trianon évfordulóján, hanem mindig és mindenütt. Hóviharban, fenn a Hargitán vagy csendes nyári éjszakán a zentai halászcsárdában.

Természetesen soha nem fogjuk már tankokkal átlépni a „gúnyhatárt”, nem kelünk át őrnaszádon a Dunán a felvidéki oldalra, jöttünkre nem borul virágba Szabadka és nem fúl fojtott zokogásba Kolozsváron vagy Kassán az üdvözlőbeszéd. Ép ésszel nem is vágyhatunk rá. Bőven elég, ha a zetelaki gyermekotthonban Barbika már ismerősként üdvözöl, és gyorsan rajzol nekünk valamit, vagy ha néhanap kapunk mondjuk a Délvidékről, egy sportegyesülettől egy efféle üzenetet: „Leírhatatlan érzés, amikor egy sikeres embereket kinevelő klub kezd szertefoszlani, és szinte az utolsó pillanatban a nagy testvér megfogja a kezét, és felsegíti! Köszönöm, Magyarország! Köszönöm, jóakaratú emberek!”

Annál pedig nincs is felemelőbb, mint Parajdról Udvarhelyre „elsőbálos” erdélyi turistákat vezetni, és harminchét röpke kilométer alatt világképeket formálni. Tamási Áron sírján, a két cserefa tövében ezredszer, másoknak először felolvasni, hogy „Törzsében székely volt, fia Hunniának. Hűséges szolgája bomlott századának”, majd a Vasszékely talapzatának láttán együtt elrebegni: „Gyopárt a Hargitáról hozzatok, a székely hősök halhatatlanok.”

Az összetartozás érzése erőt és hitet ad, még sokkal földközelibb ügyekben is. Sokkal jobb együtt, akár egy lepukkant pinceklubban is bélyeggyűjtő szakkört tartani, mint kívülről befelé mutogatni és a bélyeggyűjtőket minősíteni, hülyézni, kifigurázni. Üdvösebb valami mellett, valamiért tenni, lenni, mint folyamatosan viszolyogni, elhatárolódni, riogatni. A kontraszt összevethetetlenül élesebb, ha a törésvonal a magyarság legmélyebb tragédiája mentén húzódik. Mert a tatár, a török, a német, az orosz, a két világháború, a holokauszt családokat, városokat, tájegységeket, generációkat tört össze, emésztett fel, de Trianon tértől és időtől független, örök trauma.

Akkor is az, ha a szelektív memória és történelemszemlélet mindig mindenről megemlékezne, csak éppen az országvesztést feledné. Akkor is, ha e kérdés csupán nálunk osztja meg jobb- és baloldalra a nemzetet, miközben a szomszédoknál a posztkommunisták vedlettek át a legharsányabb hazafiakká. Akkor is, ha jövőre nehéz lesz úgy méltó módon tisztelegni a századik évforduló előtt, hogy közben a visegrádiakkal és a románokkal, nemzeti kisebbsé­geink „többségeivel” együtt küzdünk az élhető Európáért.

A légiesedő határok és a világháló korában azonban így is sokkal kedvezőbb az esélyünk a megmaradásra, a gyarapodásra, az összetartozásra, mint az elmúlt évszázadban bármikor. A külső feltételek adottak ehhez. Már csak idebent kell rendet teremtenünk.
Link

Hozzászólások

2 #20 gerry
- 2019-06-10 18:24
tria-non,
Jóska csak dolgozni, túlélni, gondolkozni, gyereket felnevelni, másokon segíteni ... és néhanap dühöngeni tanult meg. Helyesen írni már nem és az angol billenytüzeten nincs ékezet. (Na jó, a "néhanap"-nál többször morcos.)
1. - nem vitatkozik veled, csak dühöng a "szüljenek a magyarok több gyereket" - ötleten.
Egy kicsit segítenék neked gyerekszámításban: Elöször meg kell gyõzni a házaspárokat, hogy biztonságos lehet a közeljövõ és érdemes gyereket nevelni, különben úgy járhat egy nép mint Hofi egykori müsorában: Puff, egy pofon. Jajj, jajj, jaj, kérdezi a paraszt; Miért mennyit szüljön az a malac?"
2. A mondat nem feléd irányult - akkor se ha egyes szám kettes személyben olvasod. - értsd úgy, hogy ha nem a te inged... akkor?
3. Nem olvastam minden hozzászólásod - de aki szelet vet, az néha vihart kavar... a vihar meg nem válogat. Jóska néha orkán - Floridában ez megszokott dolog. Persze nem kell tõle megijedni, ritkán harap.
139 #21 jozsef toth
- 2019-06-10 20:14
tria-non, !
Bisztos igazad van ,hogy neha balfasz modon irok!
De nem BALFASZ MODON gondolkodom ,es nem ugy elem az eletemet.

Mert vannak rajtad kivul SOKAN akik nanyon szepen es helyessen irnak ! IRNAK!! IRNAK !

De az eletbe megse mindent csinalnak olyan szepen es jol az eletukbe.
Ezert neked is javaslom,hogy mielott szepen es jol irsz ,UGYAN ugy szepen es jol gondold meg,hogy mit IRSZ !
Ez a TE dontesed?!
A 220 elektromos aram nem bant senki!
Mind addig amig nem piszkalod!
A felelotlen maceralasa az aramnak mindig KI VAGJA a bisztosittekot!

Szoval szerinted ;aki nem helyessen ir annak azert nem is lehet igaza;?

Viccosz;ugye?
Ja ! Most igazamlesz;VICCELSZ !
Latom sok embornek a lapos foldon van megis az igazi othona!
139 #22 jozsef toth
- 2019-06-10 20:21
gerry!:o
Mar megint:|
nem kell tõle megijedni, ritkán harap.
Miert arulsz el megint?
Hat ritkan is megyek hozzad .:P
1640 #23 tria-non
- 2019-06-10 20:36
Nem az a baj, ha vita van, hanem az, hogy ismeretlenül azt feltételezni a másikról, hogy ő nem dolgozik, nincsenek gyerekei, nem segít másokon. Na ez felbaszta az agyam, tény. Ahhoz képest visszafogtam magam.
Aztán meg a végén nehogy már szégyellnem kelljen magam, mert helyesen írok. Ez a csak ÍRNAK, ÍRNAK célzás... Hát itt írunk, ez egy fórum nem?! Ahol írnak!
Miért nem lehet a több magyar gyerek vágyából (vagy vágyálmából) azt a következtetést levonni, amit biztos vagyok benne, hogy a nagy többség levon, aki a jó szándékot látja, hogy nem szeretném, ha még jobban elnéptelenedne az ország, a vidék, aminek következtében majd jönnek minden irányból a kiüresedett településekre és még annyi se marad, mint amennyi van. Akik nem akarnak több gyereket az országban, érdekes módon egyszer azok is megszülettek, nem?!
Körülmények... A két világháború között és után 5-6 gyereket szültek a nők és a szüleink sokkal, de sokkal rosszabb körülmények között nőttek fel, mint mi, mégis az a generáció minőségben a mostaniak fölött áll. Persze nem a kádár korszak szülötteire gondolok.
Szerintem nem vagyunk annyian magyarok, hogy egymás vérét szívjuk. Vitatkozzunk, egyeztessünk, de ne feltételezzük a másikról, hogy kevesebb, mint mi magunk!
139 #24 jozsef toth
- 2019-06-10 21:33
tria-non IGAZAD VAN !!!
Miért nem lehet a több magyar gyerek vágyából (vagy [color=#ff0000]vágyálmából) azt a következtetést levonni, amit biztos vagyok benne, hogy a nagy többség levon, aki a jó szándékot látja,
[/color]
Miert NEM?
Remellem NEM miattam?

Most erre adjal valaszt?
1349 #25 Nagy Levente
- 2019-06-10 21:38
Kedves tria-non!
A "két világháború között" és - előtt is -(az idézőjel csak azért, mert még most is tart) még, azért született több gyermek, mert - ahogyan a Juhász Zoltán is mondja az Imrével együtt a Hun Tv-ben történt beszlgetésben - akkor még a magyar paraszti társadalom "nagyjából" tudta őrizni azt a kultúrát és rendet, amiből kb. ezeregyszáz év alatt - lassan, de (mára) biztosan) a nyugati civilizáció zsidó felfogása - a rabszolgatartás - kirángatta mára a magyar társadalom legalsó, de széles rétegét (kasztját) a parasztságot is. Ezt a társadalmi berendezkedést nevezhetjük pl. Szent Korona értékrendnek, de ez "fénykorában" a kettős szakrális királyság törzsszövetségi berendezkedse volt, ami se nem feudális, se nem kommunista-szocialista, se nem a mai kapitalista-liberális és egyéb nyugati zsidó felfogás (mert ezek a Római Birodalom jogán és jogfolytonosságán (pl. Habsburg Birodalom és utánna az EU.) rabszolgatartásra alapoznak). Ez a szabadságot az egyik, ha nem a legfőbb értékének tartó szkyta (szittya) magyar erkölcsön alapuló rend egy szóval jellemezhető: TESTVÉRISÉG! A sok gyermek ennek volt köszönhető!
Ja és nem a CSOK-nak, nem a családok évének, nem a támogatásoknak, és nem egyéb segélynek, hitelnek, kölcsönnek és más zsidó baromságnak és politikai manipulációnak! Még akkor sem ha maga Orbán Viktor osztogatja, (mint kigombolt ingnyakú násznagy)!
Remélem érthető!
(Az esetleges helyesírási hibákért előre is elnézést kérek, ugyanis szar a billentyűzetem.)
139 #26 jozsef toth
- 2019-06-10 21:58
Feleslegessen irni;CSAK VAGYAKAT,elkepzeleseket azt lehet;DE MINEK!
Ma a FO PROBLEMA???
Ki vagy kik okozzak mind ezt!!??
Hogyan lehet mind ezt meg valtoztatni!
Ezekre KELL megtalalni a megoldast!

Nam arra ,hogy lapos a fold,kockas ,az ora mutatoja hogyan mulodik,a fenyek milyen iranyba ,melyik bojgo fele vigyorognak!
Tenyleg csak ennyi maradt meg a mai Magyarok fejebe?
A maradek KB 5 millio is szaz partba es istenbe keresi a ki utat.
Ha nem azt a parfumot hasznalod amit en szeretek az mar ellenseg!
Nem akarjatok latni ,hogy egyszerre csak arra KELL koncentralni ami mindenkit meg OL!

Bele kottok minden SZARBA!
Mar irtam!
Lehetne tanulni ;a ciganyokto,es a zsidoktol:Mert azok legalabb nem egymast BASZOGATJAK!
Egy cel erdekebe ossze tartanak!
Es MI nagy Magyarok egyfojtaba egymast piszkaljuk!

Miert?? Mert nem az ellenseg legyozese a fontos!
Mindig CSAK az en otletem az igazi!

Vegul ez most egy talalmanyi hivatal??
Imre eddig bar mit mondott ,arra mindig volt valakinak valamien otlete.
Hogy azert az nem ugy kell csinalni.
A sok BABA kozott igy vesz el a gyerek!
139 #27 jozsef toth
- 2019-06-10 22:04
,Nagy Levente !
(Az esetleges helyesírási hibákért előre is elnézést kérek, ugyanis szar a billentyűzetem.)
Sajnos ez nagy baj!
Ha nem az a parfumod,a nyak kendod ,nem egyfora az izlesunk AKKOR sok esej nincs arra ,hogy EGGYUT valtoztassuk meg a mai SZAR HELYZETET!s_grat
139 #28 jozsef toth
- 2019-06-10 22:08
Itt minden CSAK az irason mullik!
De csak helessen!
Aki MOG Szogediessen beszel annak (BAKFITY)s_hihi
139 #29 jozsef toth
- 2019-06-10 22:47
En ugy gondolom,hogy a helytelen es beteg gondolatok ,es helytenen torvennyekkel tobb es nagyobb bajok szulettek az emberi elet eddigi evi alatt!
Mit a helytelen irasok

Mind azokat akit igazan ez zavar a leg jobban,azoknak ajanlom a nyelveszepemi egyetemet!
Ott helyessen megirhatjak a helyes probemajukat!
Remelhetoleg a tanar bacsi vagy neni helyessen fog valaszolni!

De ide ne jojjenek a sajat problemajukkal.!
1349 #30 Nagy Levente
- 2019-06-10 22:57
Kedves Jozsef Toth!
Látom értetted a célzást!
Ezt az egyforma parfümöt, nyakkendőt és "helyesírást" (főleg angol kiosztású billentyűzettel), szerintem is: "Hagyjuk a hanyatló nyugat ópiumának"!

Hozzászólás küldése

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.
Generálási idő: 1.20 másodperc
2,959,127 egyedi látogató