Bejelentkezés

Felhasználónév

JelszóElfelejtetted jelszavad?
Új jelszó kérése

'Irán és Magyarország közel áll egymáshoz'

BelföldIgen, én is így látom. Már tanulok jiddisül, hogy jobban megérhessem a viszonyt. De szép lesz, ha a zsidókat innen Irán fogadja be a cigányokkal együtt. Jól ellesznek Perzsiában. Elég nagy hely, sok nagy gödörrel. Haszan Róháni iráni elnök és Orbán Viktor miniszterelnök megbeszélést folytat Teheránban
Valamennyi lehetõséget és képességet ki kell használni ahhoz, hogy a Teherán és Budapest közötti kapcsolatok minden téren erõsödjenek – hangsúlyozta kedden Haszan Rohani iráni elnök az Orbán Viktor miniszterelnökkel Teheránban folytatott megbeszélésen.

„Irán és Magyarország közel áll egymáshoz a kultúra és a történelem terén, és a két nemzet közötti jó viszony megfelelõ alapot nyújt a kapcsolatok bõvítéséhez” – mondta az iráni elnök a teheráni elnöki hivatal honlapján megjelent közlemény szerint.
Szorosabb együttmûködés

Róhani a magyar kormányfõvel tartott találkozón hangsúlyozta annak szükségességét, hogy a két ország kormánya készítse elõ a terepet a magánszektorban megvalósuló együttmûködésekhez. „Igyekeznünk kell a két ország magánszektorának és vállalatainak segítségére lenni abban, hogy szorosabb legyen az együttmûködés közöttük” – mondta az iráni államfõ.

A regionális és nemzetközi ügyeket illetõen Róhani a két ország egymáshoz közeli álláspontjáról szólva azt mondta: „Ma a terrorizmus az erõszak és a szélsõségesség legfõbb szimbóluma a világon, és úgy gondoljuk, hogy az egész világot érintõ globális ügyrõl és válságról van szó”. „Mára a terrorizmus egy nagyon veszélyes vírussá vált, amely a régióban és az egész világon terjed. Ha az egész világ szembeszáll a terrorizmus támogatóival, sikerül gyõznünk. Mindannyiunknak teljes erõbedobással kell dolgoznunk ezen, s Irán és Magyarország jól együtt tud mûködni ezeknek a regionális és nemzetközi céloknak az elérésében” – folytatta Róhani.

A közlemény szerint az iráni elnök a terrorizmus egyik gyökerének nevezte azt, hogy a nagyhatalmak beavatkoznak más országok ügyeibe. „A nemzetközi kapcsolatok egyik alapelve más nemzetek jogainak és ezen jogok egyenlõségének a tiszteletben tartása, és mi úgy hisszük, hogy a globális ügyek és problémák megoldásához nem vezet más út, csak a világ országai közötti szövetkezés, együttmûködés és véleménycsere” – szögezte le.
Tudományos kapcsolatok

Orbán Viktor örömét fejezte ki a Róhanival tartott találkozó miatt, és pozitívnak értékelte az iráni tisztségviselõkkel folytatott megbeszéléseit – áll a teheráni közleményben.

„Ma leraktuk az alapokat a két ország közötti tudományos és kutatási kapcsolatok fellendítéséhez, s ezeken a területeken készek vagyunk megerõsíteni az Iránnal való viszonyt” – hangsúlyozta a magyar kormányfõ. Egyúttal reményét fejezte ki azzal kapcsolatban, hogy a jövõben minden téren fejlõdni fognak a bilaterális kapcsolatok.

„Sajnos a regionális kérdések megoldásában a mai napig nem alakult ki pozitív és közös álláspont a Nyugaton (…). Reméljük, hogy a régió nagy és befolyásos országainak, köztük Iránnak, a segítségével, és a velük való egyeztetés útján közelebb jutunk ehhez a célhoz” – tette hozzá Orbán Viktor.

A miniszterelnök kétnapos iráni programja végén találkozott Haszan Róhani elnökkel.
Link

Hozzászólások

4 #1 Posta Imre
- 2015-12-01 20:04
XIX. Izraeli Filmhét Magyarországon
Lokál, 2015. 12. 01. 14:14

A korábbi évekhez hasonlóan közönség és szakmai sikereket aratott izraeli filmek kerülnek vetítésre a XIX. Izraeli Filmhéten december 3-9. között.

Az idei év témája a sokszínûség. A mûsor tizenhat dokumentum- és játékfilmet tartalmaz.

A rendezvény Izrael Állam Nagykövetsége és az Izraeli Kulturális Intézet együttmûködésében valósul meg.

AXIX. Izraeli Filmhétnek a budapesti Puskin Mozi ad otthont.

plakat film weekA XIX. Izraeli Filmhét témája – a sokszínûség – a filmek gondos kiválasztását igényelte, amelyek bepillantást engednek az izraeli lakosság életébe. A kultúra, a nemi identitás, a vallás és az etnikum, csak néhány azon számtalan sajátosság közül, amelyek az izraeli nemzet felfogásában és hiedelmeiben nagy szerepet játszanak.

A filmhét egyik legnagyobb sikerének ígérkezik „Dancing Arabs”, mely azt mutatja be, hogy a Közel-Keleten élni identitás kérdése. Hosszú története van e régiónak, amely összefonódott a birtoklásáért folyó küzdelemmel, spirituális és vallási kötelékekkel, félelemmel, terrorral, valamint a kegyelem, a remény és a megosztó gyûlölet pillanataival.http://www.lokal....rorszagon/

Izrael katonai mûveleteket hajt végre Szíriában

Izrael "idõrõl idõre" katonai mûveleteket hajt végre Szíriában azért, hogy megakadályozza fejlett fegyverek átszállítását ellenségeinek Libanonba - közölte Benjámin Netanjahu miniszterelnök kedden. Korábban ezt ilyen világosan nem ismerték el Jeruzsálemben.
http://www.hirado...sziriaban/
2 #2 gerry
- 2015-12-01 20:12
anno ... a puskin moziban a mélyértelmü szovjet filmeket vetítették. Egyszer - emlékszem - még kötelezõ is volt elmennie az osztályoknak... csak azért mentem el mert a második emeleti lányosztály is jött és volt közöttük egy helyes lány aki mellé próbáltam beülni... ami sikerült is a hiradó alatt. A filmre viszont egyáltalán nem emlékszem :)s_pompom

...most viszont nem megyek el, akkor se ha a világ egyik legszebb nõje sóhajtozza a nevem a mozi elõtt. (...... ámbár, ha valaki sóhajtozná! :|s_f-ang...)

s_Laptop
131 #3 lalapapa
- 2015-12-02 01:47
akkor vittyo ott is azt enekelte
hogy szep varos teharan
az asszony ott is teher ram,s_pompom
131 #4 lalapapa
- 2015-12-02 01:52
igy van gerry
gondolatban csak utazgatunk a mult bol a jelenbe
es talan neha a jovobe is,
de tobbet jarunk a multba hogy az ido mullott
bovebben mogottunk,
nem is beszelve hogy behunyott szemmel
nyugott pillanatban valojaban mire is vagyunk
kepesek,
sok hibat el kovetve
probalunk a jovobe erve csak jokat
almodni,
ha eppen ugy sikerul
a moziban a sotetben a be nem
adott ruhatarba a kabat alatt
sok szorittas is tortent,:D:os_loves_proszt
75 #5 talpi
- 2015-12-02 04:23
GERRY
Valószínû hogy erre a "film hétre"is kötelezõ lesz a látogatás a holokamu múzeummal együtt a rasszista náci nemzeti oldal tagjainak. Csak figyeld meg :
7 #6 virag
- 2015-12-02 13:05
Magyarországon szervezkedhettek a párizsi merénylõk
http://inforadio....lok-779576
2 #7 gerry
- 2015-12-02 15:53
ezek is? - nem csak a román irányba? Mi vagyunk a legnagyobb szervezõk?

:o ..... nekem gyanus a gyurcsány... meg a l'azár....meg a Pintér is.... meg az zösszes többi
orbánról nem is szólva...

...nem is szólok.:|
66 #8 9323elitelt
- 2015-12-02 17:52
A párthus-magyarok révén bizony genetikailag is rokonyságban vagyunk. De a zorbán mit keres ott? Új hazát a fajtársainak? :D

Hozzászólás küldése

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.
Generálási idő: 0.84 másodperc
3,410,750 egyedi látogató