Bejelentkezés

Felhasználónév

JelszóElfelejtetted jelszavad?
Új jelszó kérése

Szijjártó: A déli fenyegetéssel is szembe kell néznie a NATO-nak

BelföldÉs így kerül az "új" NATO Orosz fennhatóság alá! Szijjártó Péter szerint világossá vált, hogy a NATO-nak nemcsak keleti, hanem déli fenyegetéssel is szembe kell néznie. A külgazdasági és szerint már mindenki látja, hogy a déli fenyegetés legalább akkora, ha nem nagyobb, mint a keleti.

Szijjártó kifejtette, kedden azt vitatták meg, hogy a NATO mint szövetség, csatlakozzon-e ahhoz a nemzetközi koalícióhoz, amely a magát Iszlám Államnak nevezõ terrorszervezet legyõzésére jött létre. Errõl Szijjártó Péter szerint még hosszú vita várható. A magyar álláspontot képviselve úgy nyilatkozott, a legmesszebbmenõkig támogatják, a NATO saját eszközeivel járuljon hozzá, hogy az észak-afrikai térségben a destabilizált régiók újra stabillá váljanak.

Szijjártó Péter kitért a NATO külügyminisztereinek döntésére is, miszerint az afganisztáni NATO-missziót – a korábbi tervektõl eltérõn – legalább 2016 végéig fenntartják. Ennek nyomán Magyarország is fenntartja – jelenleg több mint száztíz katonából álló – afganisztáni kontingensének létszámát. Emellett korábbi kötelezettségvállalásunknak megfelelõen 2017 végéig évi 500 ezer dollárral (csaknem 150 millió forinttal) Magyarország pénzügyileg is támogatja az afganisztáni biztonsági erõk kiképzését – fejtette ki Szijjártó Péter. Hozzátette, Magyarország készen áll arra is, hogy a következõ három évre vonatkozóan is megvitassák a pénzügyi támogatás fenntartását.

A külügyminiszter szerint Afganisztánban most olyan törékeny a helyzet, hogy ha most a NATO és partnerei kivonulnának a térségbõl, rosszabb lehetne a helyzet, mint a misszió kezdetén. Így a NATO afganisztáni missziójának meghosszabbításával milliós nagyságrendû migrációs hullámot akadályoznak meg – fûzte hozzá.

Kérdésre válaszolva elmondta, a NATO és Oroszország kapcsolatai a NATO külügyminiszteri értekezletének következõ ülésein lesznek napirenden. Hozzátette ugyanakkor, több kollégájához hasonlóan azt az álláspontot képviseli, hogy szükség van a transzatlanti közösség és Oroszország együttmûködésére ahhoz, hogy a közös ellenséget, az Iszlám Államot le tudják gyõzni.

A NATO-tagországok külügyminiszterei kétnapos tanácsülése kedden kezdõdött Brüsszelben. Az elsõ napon az atlanti szövetség külügyminiszterei döntést hoztak arról, hogy a NATO leállítja az Afganisztánban szolgáló katonáinak kivonását, mert a közép-ázsiai országban feszültté vált a biztonsági helyzet. Ez azt jelenti, hogy továbbra is mintegy 12 ezer fõs kontingens folytatja Afganisztánban a helyi biztonsági erõk kiképzését, mentorálását, és tanácsokkal szolgál az ország biztonságának megõrzéséért immár a fõ felelõsséget viselõ afgán kormányerõknek. A tanácskozás központi témái között szerepel még a jövõ nyáron esedékes varsói NATO-csúcs elõkészítése, a török-orosz konfliktus, valamint a keleti és déli fenyegetésekre adható válaszok megvitatása.

Forrás: MTILink

Hozzászólások

192 #1 von Dorlatosch
- 2015-12-02 15:38
Vagy esetleg a NATO fenyegetéssel néz szembe kelet és dél? Szömszeg kérdése.

Hozzászólás küldése

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.
Generálási idő: 0.42 másodperc
3,405,344 egyedi látogató