Bejelentkezés

Felhasználónév

JelszóElfelejtetted jelszavad?
Új jelszó kérése

Kávészünetben vitatják meg az 'Évszázad béketervét'

BelföldFigyelni! Makkaba...és a többi...
Avagy: mi szerepel a Jared Kushner által szervezett bahreini konferencia napirendjén?
Jared Kushner szaúdi vezetők társaságában 2017-ben (AP Photo/Evan Vucci)
Ron Kampeas, a Jewish Telegraphic Agency vezetője nagyobb cikkben tekintette át, mi várható a most szerdán kezdődő bahreini tárgyalásoktól, melynek távlati célja egy izraeli-palesztin megállapodás létrehozása.

A szerző szerint egyre inkább úgy tűnik, hogy a sokak által az „évszázad megállapodásának” nevezett ügy – most szerdán esedékes – első tárgyalási fordulója egyre inkább afféle kisebb kávépartinak tűnik.

A Jared Kushner, Trump elnök veje és főtanácsadója által vezetett csapat, amely a békefolyamat gazdasági vonatkozásain dolgozik vagy két éve, igyekszik mérsékelni a várakozásokat a küszöbön álló bahreini értekezlettel kapcsolatban.

Több mint két éve Trump elnök „a végső megállapodásnak” nevezte. (Nem világos, ki ragasztotta rá az „évszázad megállapodása” jelzőt, amit azóta széles körben használnak, különösen arab vezetők.)

Kushner szerint a szerdai „műhelybeszélgetés” lesz, nem pedig csúcstalálkozó. Komolyabb izraeli vagy palesztin tisztségviselők nem is lesznek jelen. Egyetlen palesztin üzletember jelentkezett (a többiek bojkottálják a találkozót), és csak néhány izraeli üzletember részvétele várható. Szerda reggel tehát „hálózatépítő kávézgatásra” kerül sor.

Ben Caspit, a Maariv és Al Monitor szemleírója szerdán posztolta a június 25-26-i programot a twitteren, és az nem oszlatta el a Kushnert övező szkepticizmust.

Kushner és csapata két éven át dolgozott a terven és azt nyilatkozták, hogy azt részletesen kimunkálták. Állításuk szerint az idő most nem alkalmas a politikai rész beterjesztésére, többek között a jelenlegi izraeli választási előkészületek miatt. Ugyanakkor a terv igazi újdonsága a gazdasági aspektus.

Mindazonáltal kevés mutat ara, hogy a kétnapos találkozón valóban kimunkált tervet tesznek le az asztalra. A tárgyaláson részt vevő küldöttség összetétele is erre utal. Mintha maga Kushner is ötleteket várna. A szerda reggeli első szekcióülés „Megnyitni a gazdasági lehetőségeket” címmel állítólag „a globális üzleti vezetőknek és befektetőknek szól” arról, „hogyan pörgethető föl a gazdasági tevékenység és érhető el fenntartható növekedés”.

A megegyezésről

Kushner egy eseményen vesz részt, ez pedig „beszélgetés” lesz Tony Blairrel. Címe „A Nyugati-part, a Gázai-övezet és a régió számára a prosperitáshoz vezető legjobb út kijelölése”.

2008 és 2015 között a korábbi brit miniszterelnök volt az, akinek kulcsszerep jutott volna a az akkori amerikai elnök, George W. Bush által beterjesztett kétállami megoldást célzó „útiterv” megvalósításában. Kushner eddigi nyilatkozataiban lenézően nyilatkozott erről az elképzelésről. Blair jelenléte visszatérést jelentene ehhez a régi megközelítéshez? Kushner a korábbi béketárgyalásokat „a történelem által meghaladottnak” minősítette, és kijelentette, hogy „a régi módszer nem igazán működött.”

Mi volt az értelme a Palesztin Hatóság elidegenítésének?

A napirend nagy része olyan forgatókönyvekkel foglalkozik, amelyek célja a helyi infrastruktúra fejlesztése, egy hatékony gazdasági rendszer megteremtése, amint azt Kushner javasolja. Az infrastruktúra kulcsa azonban a Palesztin Hatóság, ha tetszik, ha nem. Kushnernek és csapatának ez nem igazán tetszik, ezért leállította a palesztinokat támogató ENSZ segélyszervezet, az UNRWA amerikai támogatását, a hatóságot többször is korruptnak és alacsony hatékonyságúnak nevezve. Nem csoda hát, hogy a Palesztin Hatóság nem lesz ott a megbeszélésen.

„A növekedés új alapjai” elnevezésű szekcióülés célja „a közintézmények és a kormányzati folyamat, a jogi és szabályozási környezet megerősítése.” Miféle közintézményeké? Milyen kormányzaté? Hogyan veszi fel a kapcsolatot Kushner a Palesztin Hatósággal? Vagy netalán le akarja váltani? Hogyan, mi módon?

Ígéretek várhatók?

Kushner – rejtélyes tervének valóra váltásához – állítólag 50–70 milliárd dollár támogatásra számít az öbölállamoktól és üzleti köröktől. Az utolsó szekciót Steve Mnuchin amerikai pénzügyminiszter moderálja majd „Beszélgetés a pénzügyminiszterekkel” elnevezés alatt. A baj csak az, hogy mindeddig egyetlen miniszter jelentette be részvételét, a vendéglátó bahreini…

És mi lesz Gázával?

A Gázai-övezet, amelynek legnagyobb szüksége lenne infrastrukturális fejlesztésekre, a Hamász terrorista csoport igazgatása alatt áll, amely ellen az USA szankciókat vezetett be, és amelyet az szunnita arabok többsége élesen elítél. A legnehezebb kérdés, amely azóta áll fenn, amióta a Hamász 2006-ban átvette átvette a hatalmat: hogyan szabaduljon meg Gáza a pária státusztól, úgy hogy közben hatékony gazdasági politikát vezet be, és milyen legyen az a politika?

A JTA cikke nyomán Bassa László

Link' target='_blank'>Link

Hozzászólások

4 #1 Posta Imre
- 2019-06-26 20:36
2019. február 13. szerda 21:49

A közel-keleti helyzetről tanácskoznak Varsóban

Megkezdődött szerdán a lengyel fővárosban a közel-keleti helyzetről szóló nemzetközi konferencia.

A szíriai, a jemeni, a palesztin-izraeli konfliktusról, a terrorizmusról, a rakétaprogramok elterjedéséről szóló nemzetközi miniszteri tanácskozást Andrzej Duda lengyel elnök és Mike Pence amerikai alelnök nyitotta meg a varsói királyi várban.

Az előzetes sajtóprogram szerint a média által nem közvetített díszvacsorán a nyitóbeszédek után az arab országok, valamint Izrael jelenlévő képviselői is bemutatták a térségbeli helyzetre vonatkozó álláspontjukat. Izraelt a rendezvényen Benjámin Netanjahu kormányfő képviseli.

Csütörtök reggeltől a tanácskozás a varsói nemzeti stadionban folytatódik. A plenáris ülést Jacek Czaputowicz lengyel, valamint Mike Pompeo amerikai külügyminiszter nyitja meg, felszólal Mateusz Morawiecki lengyel kormányfő is. A sajtó nagy érdeklődéssel várja Donald Trump amerikai elnök veje és tanácsadója fellépését. Jared Kushner várhatóan az Izrael és a palesztinok közötti békével kapcsolatos, „az évszázad megállapodásaként” emlegetett, mintegy 180 lapos tervezet alapfeltevéseit mutatja be.

A konferencián a világ több mint 60 országa vesz részt. Magyarországot Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter képviseli. Megérkeztek az összes EU-tagállam küldöttségei, részvételét jelezte mintegy tíz európai külügyminiszter, köztük az olasz és a brit diplomácia vezetője. Federica Mogherini, az EU külügyi és biztonságpolitikai biztosa más elfoglaltsága miatt nem tesz eleget a meghívásnak. Oroszország és Törökország sem vesz részt a konferencián.

Képviselteti viszont magát mintegy tíz közel-keleti ország, köztük Szaúd-Arábia, Bahrein és az Egyesült Arab Emírségek, többségük miniszteri szinten. Részvételét jelezte kedden Katar küldöttsége is, annak ellenére, hogy az ország baráti kapcsolatokat ápol a meg nem hívott Iránnal. Elutasította a meghívást Palesztina és Libanon.

Irán többször bírálta a varsói konferenciát, Teherán-ellenesnek minősítette, hivatkozva többek között Mike Pompeo amerikai külügyminiszter korábbi bejelentésére, miszerint a tanácskozás fő témája éppen Irán lesz. A lengyel külügyi tárca azonban többször aláhúzta, hogy a konferenciának nincs Irán-ellenes célzata.

Szerda délután a varsói nemzeti stadionnál mintegy 500 fős, a teheráni kormánnyal szembeni tüntetést szervezett a nyugat-európai országokban működő Iráni Ellenállás Nemzeti Tanácsa (NCRI). Felszólalt rajta Rudy Giuliani volt New-Yorki polgármester, Donald Trump ügyvédje, aki „a terrorizmusnak a világviszonylatban legnagyobb állami pénzelőjének” nevezte Iránt.
https://magyarnem...n-4448870/
1349 #2 Nagy Levente
- 2019-06-27 05:00
Integrálnak ehhez a foshoz mindenkit! A magyarokat is hasonló módon"vették le" az "igazság ösvényéről" a több száz vagy inkább ezer év alatt! Fegyverek, pénz, jogászkodás, gazdaság felpörgetés. Mind a pusztítás! Csodálkozunk ha ennek nem lesz jó vége?! Csodálkozunk, ha újabbnál-újabb migrációs válság veszi kezdetét?! Elhúz az amerikai mocskos zsidó a francba! Innen is ki kell takarítani őket, mert még az ivóvizet is "elbasszák" tőlűnk a mocskos üzleti politikájukkal!
1313 #3 zoli
- 2019-06-27 07:20
A körvonalak már tisztázódtak.Ezek finomítások,a tényleges kivitelezés előtt.
267 #4 Perle
- 2019-06-28 12:01

Hozzászólás küldése

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.
Generálási idő: 0.56 másodperc
3,392,427 egyedi látogató