Bejelentkezés

Felhasználónév

JelszóElfelejtetted jelszavad?
Új jelszó kérése

Nem is gondolnák, milyen szorosak a magyar-izraeli kapcsolatok

KultúraMi nem csak gondolnánk, de tudjuk is! Az Antal József Tudásközpont által kiadott, Magyar emlékek Izraelben – című kötet azokat az izraeli történelmi eseményeket, társadalmi csoportokat, településeket, keresztény emlékhelyeket, kulturális nyomokat mutatja be, amelyek Magyarországról, sőt a történelmi ország területéről eredtek, és a Közel-Keleten, Izraelben vertek gyökeret.

Az Antall József Tudásközpont Könyvműhelyének legújabb kiadványa Novák Attila és Shiri Zsuzsa Magyar emlékek Izraelben című kötete azokat az izraeli történelmi eseményeket, társadalmi csoportokat, településeket, keresztény emlékhelyeket, kulturális nyomokat mutatja be, amelyek Magyarországról, sőt a történelmi ország területéről eredtek, és a Közel-Keleten, Izraelben vertek gyökeret. A könyvhöz Semjén Zsolt. miniszterelnök-helyettes írt bevezetőt.

Nemcsak egyes magyar ajkú és kultúrájú emberek alijáztak, tértek meg őshazájukba, a zsidó államba, hanem teljes magyar haszid vagy pionír közösségek is, írók, költők, zenészek, építészek nemzedékei, akik mind-mind saját arcukra akarták formálni új hazájukat. Ezt a „magyar arcot" keresték, találták meg és mutatják be a kötet szerzői. A könyv fotóit Danziger Dániel készítette.
Átfogó képet kapunk Magyarország és Izrael viszonyáról a kiadványbanForrás: Origo

Az Antall József Tudásközpont Könyvműhelye 2015-ben hívta életre a „Magyar emlékek" című rendhagyó könyvsorozatát (Magyar emlékek Csehországban, Magyar emlékek Lengyelországban), amely gazdag képanyaggal és érzékletes leírással illusztrált útikönyv formájában mutatja be hazánk és az adott ország közötti – az akár sokak által nem ismert, mégis szoros – köteléket.

A kötet történelmi áttekintéssel indul, amelyben megvizsgálják, hogy magyar szempontból, miért fontos a Szentföld. Külön foglalkoznak a magyar keresztény uralkodók és a Szentföld kapcsolatával, az ehhez kapcsolódó műemlékek bemutatását régiók szerint végzik el. Az északi területek felől haladnak a déliek felé, és hosszabban foglalkoznak több magyar emléket felvonultató várossal, elsősorban Jeruzsálemmel és Tel-Avivval.

Külön fejezetben tárgyalják a magyar alapítású palesztinai-izraeli kollektív településeket, a kibucok és a mosávok világát: a létrejöttüket és fejlődésüket ugyanis nagyon jelentős magyar hozzájárulás segítette. A kiadványban külön kitérnek a magyar szellemi nyomokkal, így az újságokkal, klubokkal és egyesületekkel, folytatják a rabbikkal és közösségeikkel, majd a mai magyar Izraelre is vetnek egy pillantást.
Link

Hozzászólások

69 #1 Szalonna
- 2019-07-03 08:46
Hogy milyen ajkú? Mert magyar ezek között egy se volt, ja hogy magyarul beszélt? Közben csak héberül gondolkodott!
2 #2 gerry
- 2019-07-03 10:03
Na ezeket a kapcsolatokat kell sürgõsen felégetni.
Ha büdös akkor büdös...
Nincs szükségünk Izraeli kapcsolatokra - soha nem is volt.
Izrael kapaszkodik a Magyar kapcsolatokba - és igen: -nagyon szorosak, mi több fojtogatóak!

De ha nem tévedek a világ többi része is ezért öklendezik (miközben lilul a feje.)
238 #3 bivaly
- 2019-07-03 10:58
Földik !

Antall József Tudásközpont !? Jeeeah ! Meg a "tetszettek volna forradalmat csinálni" !?
Undorodom a nevétől, meg az emlékétől is. Egy tesze-tosza szemét, szar hazaáruló a sok közül, aki csak az egyik. Jellemtelem báb, akit megvert az Isten.
1313 #4 zoli
- 2019-07-03 11:29
Okádás!
68 #5 kolpeny
- 2019-07-03 12:33
Szulejmán nagy barátai számára Buda felszabadulásával eljött a "vészkorszak":

http://mohacsi-cs...dalomban-4
1368 #6 Karpatkanyar
- 2019-07-03 14:28
a kommunista rendszerben nem volt diplomaciai kapcsolat Izraellel. Most sincs ra semmi szükseg. Egy nemzeti kormany ezt kell elsö napjaiban megcselekedje. Haza küldeni a zsido gengsztert, aki diplomatanak van alcazva.
1368 #7 Karpatkanyar
- 2019-07-03 18:42
Ursula von der Leyen az EU uj főmuftija
Laien= "laikus, laikusok" szinonimái:
dilettáns, amatőr, nem szakképzett, kezdő, kispályás, kontár, szakszerűtlen.
Hat ennyire szorosak a kapcsolataink Izraellel. Az egész EU egy rossz zsidó vicc!!!
99 #8 MORMOTA1968
- 2019-07-04 00:27
Vajon csak a Medici bankár pápák óta van zsidó kézben a vatikáni fegy-ház, vagy a kezdetektől fogva? Ami Saul rabbi általi alapítását jelenti a kereszt-lény egy-fegy-háznak! És azóta tömik az európai fehér népek fejét és persze irtják is rendületlenül a zsidók! Sokan nem csípik Facsar Imrét, de egyben igazat kell neki adni! Az átképzést vagy inkább agy-NAGY-takarítást a kereszt-lény papok és apácák fejében kell elkezdeni, azok pedig folytathatják a rájuk bízott nyájukkal! Nincs olyan, hogy "ISTEN FÖLDI HELYTARTÓI!" Okádni tudnák attól az álszent maffiától! Nincs semmiféle "ISTEN KIVÁLASZTOTT NÉPE!" Nincs olyan, hogy "JOGA VAN AZ EMBERNEK URALKODNI A FÖLD MINDEN TEREMTMÉNYÉN!" Egyhez van joga az embernek! Seggen át kilélegezni, ami felül nem jön ki! s_hihi Az egész ku@va szent irományt el kell felejteni, úgy ahogy van! A "BETEG, SŐT ELME-ROGYANT" jelenünkre kellene most már összpontosítani minden figyelmünket, hogy "MOST MI VAN!!!!!!!" Nem 2000 éves sok ezerszer meghamisított írásoktól függővé tenni az életünket! Hogy hogy jön ide Izra-hell? Az csak a Vatikán egyik "LERAKATA, ELŐRETOLT HELYŐRSÉGE! Most a mi őseink földjéből akarnak, sőt csináltak ilyen "helyőrséget, lerakatott! Ideje volna elszakadni nem csak a zsidók imádatától, de a jude-jó fegy-háztól is! Jelenleg sok milliárd ember tartja fent hatalmukat és mindegy milyen vallásról van szó, de leginkább a szent háromságról, judaizmus-kereszt-lénység és iszlám! Beszélgessetek el egy hithű, keményen hívő kereszt-lénnyel, mindjárt azzal jön, hogy a zsidókat nem szabad bántani, meg hogy megbüntet az úr! Ekkora sötétség ellen küzdünk, míg erőnkből futja! s_franc s_ratata
267 #9 Perle
- 2019-07-07 12:47
Amerikában letartóztatták ismét a a pedofil ,zsidó milliárdos , gyerekkereskedőt.

https://abcnews.g...d=64172236
75 #10 talpi
- 2019-07-08 20:22
MORMOTA1968
- 2019-07-04 01:27
s_grat

Hozzászólás küldése

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.
Generálási idő: 0.89 másodperc
3,899,367 egyedi látogató