Bejelentkezés

Felhasználónév

JelszóElfelejtetted jelszavad?
Új jelszó kérése

A modern ember 150 ezer évvel korábban érkezhetett Európába

BelföldLesz az még így se! Lassan, de biztosan megcáfolják a Biblia maszlagát, persze mégsem, de mégis. Mégsem vagyunk egységes "faj"? De akkor ki ez, vagy mi ez a nagy humanoid horda? A modern ember jóval korábban hagyta el Afrikát és 150 ezer évvel korábban érkezhetett Európába az eddig véltnél - állapították meg német és görög kutatók egy Görögországból származó koponya elemzése alapján.

Emberi koponya - A kép illusztráció! - Forrás: Wikimedia Commons

A modern emberi koponya a Görögország déli részén lévő Apidima-barlangból került elő - közölték a Tübingeni és az Athéni Egyetem kutatói a Nature című tudományos lapban megjelent tanulmányukban.

A koponyát az 1970-es években találták egy barlangban, később az Athéni Egyetem múzeumában őrizték. Sérült részeit virtuálisan rekonstruálták és korát mintegy 210 ezer évben határozták meg. Bizonyos jellemzői, például a kerek nyakszirt miatt a Homo sapiens egy korai formájaként azonosították. Így ez a valaha Afrikán kívül talált legrégebbi modern kori ember koponya - állapították meg.

>Az eddigi ismert, Európában talált Homo sapiens-leletek megközelítőleg 150 ezer évesek.

>A tudósok abban megegyezésre jutottak, hogy az anatómiailag modern ember Afrikában fejlődött ki, és onnan terjedt el az egész világon. A most publikált kutatási eredmények viszont kimutatták, hogy az első elterjedési hullám jóval korábban zajlott, és földrajzilag szélesebb körű hatással bírt Európában, mint azt eddig hitték - mondta Katerina Harvati, a Tübingeni Egyetem paleoantropológusa.

>Egy másik koponyát, amelyet szintén az Apidima-barlangban találtak, egy neandervölgyi maradványaként azonosítottak, elemzések szerint 170 ezer éves. A kutatók ebből arra következtettek, hogy a mai Görögország területén a középső pleisztocén földtörténeti korban csak a Homo sapiens egy korai populációja és később neandervölgyiek éltek.

A koponyaelemzések arra utalnak, hogy utóbbit később elnyomta az újonnan érkezett, anatómiailag modern ember.

>Faysal Bibi, a berlini Természettudományi Múzeum munkatársa szerint a kutatási eredmények illeszkednek az elmúlt évek felfedezéseinek sorába, amelyek által a Homo sapiens története mind régebbinek és összetettebbnek tűnik. (profitline.hu) / MTI
Link

Hozzászólások

1349 #20 Nagy Levente
- 2019-07-16 23:37
Gerry - "Az itt van az ősz" cikkhez a Zolinak írt válaszaimban ismertettem a problémák egy részét! Nem tudhatok én sem mindent, de az egy valós probléma - ha van időd olvasd el -. Abból egyenesen következik az "alternatív megoldás" legalábbis szerintem!
2 #21 gerry
- 2019-07-17 08:28
Elolvastam - sajnos a "probléma ismertetésébõl" nem következett semmilyen alternatív (mihez képest?) megoldás. De futhatunk még néhány kört!
1648 #22 Avian
- 2019-07-17 21:23
Várkonyi Nándor sziriat oszlopai...pdf lementhetö...több százezer éves leirások az emberi létezésröl.

A hüllös szolgás Strichines dolgok mind agymosás vágyálom ahogy a 2300 éves biblia is a prófétáinak jóslataival.

Hozzászólás küldése

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.
Generálási idő: 0.46 másodperc
3,408,716 egyedi látogató