Bejelentkezés

Felhasználónév

JelszóElfelejtetted jelszavad?
Új jelszó kérése

Egyre többen hiszik, hogy nem voltak gázkamrák

BelföldA foglalkozás lassan, de biztosan eléri célját. Egyre többen tagadják és relativizálják a holokausztot: azok aránya is nőtt, akik azt állítják, hogy a haláltáborokban nem voltak gázkamrák és azoké is, akik szerint sokkal kevesebb volt a zsidó áldozatok száma a hivatalosnál – derül ki a Medián friss kutatásából.


Hann Endrét arról kérdeztük, hogy megjelent a Tett és Védelem Alapítvány megbízásából készített Antiszemita előítéletesség a mai magyar társadalomban 2018 című felmérésük. Azzal kezdte: elég sok ellentmondó vélemény jelenik meg ebben a kiterjedt kutatásban.

Nem romlott a helyzet, ami az antiszemitának minősíthető állampolgárok számát illeti, ez nagyjából egyharmadnyi, arról viszont lehet vitatkozni, hogy ez sok-e, szerinte igen. Elemzik azt is, hogy érzelmi elutasítás vagy tudatos megfontolás van-e emögött.

Amiben eléggé romlott a helyzet, az a holokauszt-tagadás és -relativizálás; ez az egész világon probléma, ahogy Magyarországon is. A magyar felnőtt népesség negyede ért egyet azzal, hogy a zsidó áldozatok száma sokkal kevesebb volt, mint ahogyan állítják – ezt nevezik holokauszt-relativizálásnak. Tizenöt százalék ért egyet azzal, hogy a koncentrációs táborokban nem is voltak gázkamrák – ezt pedig egyértelmű holokauszt-tagadásnak. Utóbbi kimondottan nőtt az elmúlt egy évtizedben (2011-ben 7 százalék volt).

Holokauszt-tagadás és -relativizálás, Magyarország 2018
(forrás: TEV)Ennek hátterében az lehet, hogy eléggé megváltozott a kommunikációs helyzet az elmúlt egy-két évtizedben, nemcsak vagy nem annyira a központi orgánumok befolyásolják a közgondolkodást, hanem főleg a közösségi médiában vannak jelen ellenőrizetlen, szélsőséges megnyilvánulásokat terjesztő források. Nemrég figyeltek fel rá az üzemeltetők is, hogy milyen fontos lenne szűrni ezeket a nehezen átlátható oldalakat. Életkori összefüggések is vannak, mert nagyon sok esetben a fiatalok lázadásába beleillik az is, hogy valami nagyon durvát mondjanak, és sokan ma már egészen távoli történelmi eseményeknek tekintik akár a holokausztot is.

A kutatásból kiderült az is, hogy nem elsősorban és nem kizárólag a zsidóság jön elő Soros Györgyről a megkérdezetteknél, de vannak nagyon archaikus antiszemita toposzok, amelyeket viszont említenek, mint a spekuláció, a pénzközpontúság, és ezek rejtett módon nagyon hasonló ítéleteket tartalmaznak.

A harmadik fontos téma, amelyet Hann Endre említett, az volt, hogy Izrael megítélése inkább javult, mint romlott az elmúlt években, egyébként antiszemitizmusra hajló embereknél is. Mi lehet emögött? Annyira romlott közben az úgynevezett migránsok és az arabok megítélése, hogy ma sokkal többen utasítják el őket, mint évekkel korábban és sokkal inkább, mint a zsidókat. A negatív indulat áthelyeződött az arabokra, a feketékre, és a „másik oldal”, Izrael pozitívabb fényben tűnik fel.

Ehhez egyébként hozzájárul a kormány Izrael-barát politikája is, amely például Benjamin Netanjahu miniszterelnök fogadásában nyilvánult meg. A választópolgárok nagy része a Fideszt támogatja és az ő többségük „nagyon rugalmasan” követi a párt álláspontját, ezzel is magyarázható, hogy megváltozott a véleményük – tette hozzá Hann Endre.
Link

Hozzászólások

2 #20 gerry
- 2019-07-24 10:51
Marci boka! (A "köszönöm szépen" régies szkita kiejtéssel amit - szerintem - a franciák késõbb elloptak tõlünk, de mivel nem tudták rendesen kiejteni ezért torzult el Merszíbokú-ra bár ezt a mai napig see tudják rendesen írni csak így: Merci beaucoup).
Ja, igen - a történelmi-kulturális hitelesség kedvéért le kell még írnom, a XVIII.század egy nagy gondolkodóját Marci Kovács Józsefnek hívták /néhol utalást találhatunk személyére az európai történelem ránkhagyott emlékei között, mint "József, aki segít"/ de nem tetszett neki, hogy akiket oktatott azok hálából állandóan a bokáját emlegették az okból, hogy bokája ugyanolyan szép formáju volt mint Anyjának - Kazinczyczy Borbála Rozália - bokája (szinoním szó, jelentése; "amin megakadt a szemünk"), ezért aztán a Marci Boka helyett bevezettette a "Köszönöm szépen"-t és megkért mindenkikt, hogy az anyja bokájára irányuló frivol gondolatokat helyettesítsék ezzel, meg egy fordítottan a kezébe adott borral töltött fraskával, ami érezteti a mamája kecses lászárát (értsd. vádli, boka) tiszteletük jeleként. Az ezt következõ évek során alakult ki a ma is használatos nyújtott nyaku borosflaska és a mellé járó kecses formájú nyújtott borospohár.
Fia - született "Marci István Ferenc" 24 évesen, elhyúnyt édesanyja tiszteletére felvette a Kazinczi nevet (elhagyva a czy ismétlést, tekintve, hogy rá nem volt jellemzõ a czyczy ami a mai nyelvünkben nagyrészt már elvesztette a hova-tartozást érzékeltetõ ZY-bõvítését így maradt a "CICI";) és született magyarosító-tudatára nagy nyelvújítónk Kazinci I. Ferenc. (késöbb a középsõ "I" betüt elhagyta, mert többen az "Idiot" rövidítésének gondolták)
Eztet-e csak azért pöttyentettem ide, hogy lássátok meg saját szemetekkel, a nyelv értékeit ... nem hátrány az sem!
2 #21 gerry
- 2019-07-24 12:18
Bivaly ... értettem így is ;) ....
de "bünbocsánatnak" azért elküldöm ezt a youtube verziót: https://youtu.be/...

(Ne nekem kell megköszönnöd, Enit küldte át privátban én meg a köznek! - Akik szintén meghallgathatják!)
s_pompom
238 #22 bivaly
- 2019-07-26 06:32
Az eredeti címhez, témához vissza térve, sokan tudják, hogy nem voltak gázkamrák. Ezért vannak börtönben.
267 #23 Perle
- 2019-07-27 16:11
Theodore Dreiser híres amererikai író véleménye a zsidókról:
Számuk nem napról napra, hanem óráról órára nő, és bármilyen nemzethez tartozónak állítják be magukat hazugsággal. Vallási ünenepeiken a más lakosok elhúznak a városokból, csak ők uralják a terepet.
Ez lesz majd nálunk is az " olimpia" idején .:o

https://detaly.co...nt=7397892
118 #24 keepfargo
- 2019-07-29 11:33
Vajon miért hallunk olyan ritkán - vagy egyáltalán nem, évtizedeken át - Arthur Schopenhauer-ről, aki mégiscsak a német filozófia egyik nagy neve? Kantot, Hegelt kapásból idézik a vájtfülűek, fent nevezettről pedig nagyokat hallgat a fáma.
A.S. nemcsak filozófusnak, de üzletembernek is átlag feletti volt, mondhatni sikeres. Igy valószinüleg az üzleti életben összejöhetett egy-két zsidóval. Megfigyeléseinek egyik sommázata igy szól: "A zsidó a hazugság nagymestere". El lehet képzelni, mennyire népszerű lett egy ilyen kinyilatkoztatást követően...
Egyébként A.S. abban is egyedi volt, hogy ő foglalkozott elsőként a buddhizmus filozófiájával, ami talán hatott is (bár szerintem ez lehetett félreértelmezés eredménye is) későbbi pesszimista világfelfogására. (A b.~t ugyanis sok európai nihilista, pesszimista világfelfogásként értelmezi, ami, ne mondjam, alapos melléfogás...)

Hozzászólás küldése

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.
Generálási idő: 0.63 másodperc
3,406,445 egyedi látogató