Bejelentkezés

Felhasználónév

JelszóElfelejtetted jelszavad?
Új jelszó kérése

Soha nem volt még ekkora létszámhiány a rendőrségnél

BelföldJé, hülye rendőr, hülye rendőr....és még az adataik is valahol kóricálnak. Itt valami nagyon készül. Nem csökkent a rendvédelmi területen tapasztalható munkaerőhiány, ráadásul a hivatásos állomány 40 százaléka azt fontolgatja, hogy felmond.
A rendvédelmi terület valamennyi szakmája bajban van a rendőröktől és a tűzoltóktól a pénzügyőrökön át a büntetés-végrehajtásig. A Magyar Rendvédelmi Kar (MRK) januárban készült felmérése szerint ráadásul a helyzet tovább romolhat, mert minden ágazatban a felmondást fontolgatja a hivatásos állomány 40 százaléka.

A Belügyminisztériumban (BM) egy munkacsoport dolgozik hetek óta a rendvédelmi életpálya folytatásának kidolgozásán, miután a 2015-ben indult előző – összesen 50 százalékos béremelést tartalmazó - csomag utolsó 5 százalékos növelése idén január elsejével elvben megtörtént, így a program befejeződött. A Független Rendőr Szakszervezet (FRSZ) adatai alapján a rendőrök legalább 30 százaléka azonban 2019-ben már nem kapott egy fillérrel sem többet. Elnökük, Pongó Géza azt mondta lapunknak, soha nem volt még ekkora létszámhiány a rendőrségnél, az utóbbi tíz évben általában kétszázan léptek ki január és december közt, de tavaly 2 ezerre ugrott a szám. Ami a 2019-es mozgásokról máris biztosan kijelenthető – tette hozzá az FRSZ vezetője -, hogy a korábbi közalkalmazotti, vagyis civil állomány 7 százaléka nem írta alá a „rendvédelmi igazgatási alkalmazottakra” vonatkozó törvénymódosítás alapján kötelezővé tett új kinevezési okmányát. Vidéken kevés a munkahely, ott kevesebben, a nagyvárosokban többen lépték ezt meg – sorolta a szakszervezeti elnök.

A februári átminősítéssel a rendvédelmi alkalmazottak beleegyezésük nélkül akár két évig átirányíthatók más munkahelyre, a napi munkaidejük 12 órás lehet, de nincs szó a túlmunka kifizetéséről, durván korlátozhatják alapjogaikat, bármikor lehallgathatják őket, számítógépeiket megfigyelhetik, a béreiket évente felülvizsgálhatják.

Lesz folytatása az életpályának, ígérte már tavasszal a BM, erről Pintér Sándor is említést tett júniusi parlamenti bizottsági meghallgatásán, de a tervek részletei azóta sem derültek ki. A Belügyi Érdekegyeztető Tanács (BÉT) munkavállalókat képviselő szervezetei megelégelték a titkolózást, az oldal vezetője hétfőn levelet írt a belügyminiszternek, amiben azt kéri, őket és az MRK képviselőit is vegyék be az előkészítő tárgyalásokba. Powell Pál lapunknak azzal indokolta a lépést, hogy elegük van a látszategyeztetésekből, amikor a tanácskozás kezdetén kapják meg a terjedelmes javaslatokat, hogy döntsenek róluk. Másrészt pont egy éve küldték el a szerintük legfontosabb lépések listáját a tárcának, de még annyit sem jeleztek nekik vissza, hogy valaki elolvasta azokat.

A BM valamennyi illetékese és az egyes területek országos parancsnokai is ismerik a szakmai szervezet 60 ezer rendvédelmi dolgozó megkérdezésével rendezett felmérésének eredményeit, azokat Dobson Tibor egy prezentáción mutatta be nekik. A Magyar Rendvédelmi Kar elnöke a Népszavának is elmondta, hogy a hivatásos állomány majdnem 30 százaléka, 18 és félezer munkatársuk töltötte ki a kérdőívet és a válaszok alapján a nagyon magas pályaelhagyási szándék mögött egyértelműen a piaci béreknél jóval kisebb fizetések állnak, különösen az alacsonyabb beosztásban, jellemzően tiszthelyettesként dolgozók körében. Az anyag alapja lehet a rendvédelmi életpálya program továbbfejlesztésének – fogalmazott a tűzoltó dandártábornok. A folytatást szerinte is sürgősen ki kell dolgozni, mert sokakat már csak a szakmaszeretet tart a pályán, főként a nyugati országrészben nem ritkán külföldi állásért, de itthon is dupla pénzért szerelnek le az állomány tagjai. Az MRK elnöke arra figyelmeztette a belügyi vezetőket, hogy nem jó a hangulat az állományban, baj van az utánpótlással is, és hogy egyformán kezeljenek minden szakmai területet, mert ezek együtt garantálják a biztonságot az országban.

Dobson Tibort meghallgatták, de nem tudja ő sem, hogy mit használnak fel a javaslataikból, eddig nem vonták be a tervezésbe. A munkavállalók szervezetei nagyon sokban megegyező javaslatokat tettek le a kormány asztalára. Többször sürgették a tíz éve változatlanul 38 650 forintos illetményalap megemelését, a rendvédelem hivatásos állományában ugyanis az is borzolja a kedélyeket, hogy a honvédségnél januártól 44 600 forintra emelték ezt az összeget. Meg is indult az átigazolás a belügyes munkahelyekről a honvédelmi tárca kötelékébe.

A három legfontosabb megoldásra váró feladat felsorolásakor tehát Powell Pál és Dobson Tibor is a béremelést említette elsőként, a pontos mérték nélkül, bár van a kötelékhez tartozó szakszervezetek közt több is, amelyik azonnali 50 százalékot szeretne elérni. Fontosnak tartják, hogy a korpótlékot már 5 év szolgálati idő után megkapja a dolgozó a mostani tíz év helyett, mert az MRK elnöke szerint 3-5 év után lehet kellő tapasztalattal bíró hivatásosnak tekinteni a rendvédelemben dolgozókat, ekkor új minőség kezdődik, amit díjazni kell. A második nagy feladat a munkatársak lakhatásának segítése, egy településmérettől függően differenciált támogatási rendszer kidolgozása. Harmadikként említették a biztonság kérdését. Dobson Tibor emlékeztetett rá, hogy már 2015-ben kidolgoztak egy életpálya biztosítási rendszert, amiről kormány-előterjesztés is készült, de végül levették a napirendről. Ezzel vagy másként, de meg kell oldani, hogy méltósággal fejezhessék be a szolgálatot azok, akik egészségük megromlása vagy idős szüleik, netán beteg gyermekük gondozása miatt kénytelenek levetni az egyenruhát.

A BÉT május végi ülésén a tárca képviselői azt ígérték, hogy augusztus végén, a következő ilyen találkozón már lesznek javaslatok ezeknek a gondoknak a kezelésére. A Belügyminisztériumtól azonban a tárgyalások részleteit firtató kérdéseinkre csak azt az általános választ kaptuk, hogy folyamatosan egyeztetnek „az állomány tagjainak élet- és munkakörülményeit érintő kérdésekben a Belügyi Érdekegyeztető Tanáccsal és a Rendészeti Ágazati Érdekegyeztetési Tanáccsal. Az érdekegyeztető fórumok összehívására a rendészeti életpályamodellt érintő jogszabálymódosítások, -tervezetek társadalmi egyeztetésének keretében kerül sor.” Vagyis minden marad a régiben, a javaslatokat majd csak a szövegezés után láthatják a dolgozók, a szakma képviselői. Nagy kérdés, hogy hányan tartanak ki az új rendvédelmi életpálya elfogadásáig és a megígért jövő januári bevezetéséig.
Takarítóból is kevés van

Közbeszerzési adatok szerint a BRFK külső takarító céggel kötött szerződést olyan munkákra, amelyeket korábban belső emberek végeztek. A pályázat indoklásában egyértelművé tették, hogy már ezen a területen is akkora a létszámhiány, hogy kénytelenek több külső segítséget igénybe venni.

Érdeklődésünkre az ORFK megerősítette, hogy az utóbbi félévben a Budapesti Rendőr-főkapitányság és a megyei rendőr-főkapitányságok 22 takarítási, 58 karbantartási, 97 egyéb, összesen 177 szerződést kötöttek, melyek közül 15 szerződés váltott ki belső feladatellátást.
Link

Hozzászólások

267 #1 Perle
- 2019-07-21 13:34
Majd megoldják a hiányt " import alapanyagból". Mint már volt rá pálda szükség esetén.

Egy normálisan működő államban nem kellene még a vonatokon, a jegyvizsgálók mellé is biztonsági embert alkalmazni.
Ott, ahol másképp ítéltetnek meg bőrszíntől függetlenül bűnt elkövetőeket a kisebbség javára,, onnan menekül a rendvédelmi dolgozó is a dolgozó állampolgár után.
Élhetetlen lett az ország néhány megyéje a tanulatlan, erőszakos , parazita, drogterjesztő és használó csőcselék miatt
Addig ez így is lesz, amig ezzel a problémával nyiltan nem lehet szembe nézni.
Kinek életpálya modell az, hogy tiszta egyenruhában szolgálati kocsival furikázzon görény bűzét meghaladó, maga alá piszkított drogosokat, hajléktalanokat? Én sajnálom ezeket az egyenruhásohat. Nem csodálom, ha pályát módosítanak.
4 #2 Posta Imre
- 2019-07-22 05:53
"Kedves Imre!Cikkedet olvasva az a gonosz gondolat ütött szeget a fekembe,hogy a hazai rendvédelmi szervek àllományát csak izraeli állampolgárokkal akarják feltölteni!Mi magyarok dolgozók kasztját alkotnànk!Ők meg a katonàk,rendőrök,rendvédelmisek kasztjàval biztositanák a hatalom megtartását!Jól látom?"
2 #3 gerry
- 2019-07-22 07:09
hmmmm. az új kasztrendszer... az új kasztrend szar!

Nem kellene ötleteket adnunk a görényeknek!:@
63 #4 GP
- 2019-07-22 07:22
Nem baj lassan indulhat a rendőrök átképzése is.

https://444.hu/20...-rendszert
1513 #5 Irrefutable
- 2019-07-22 12:40
Gp, rögvest fel is hívtam azt a helyet, ami kiképez Lukréciának. Azt mondták, hogy azok a képzőhelyek( magán), amik eleve felnőttképzést folytattak, nem fognak változni. És ami a legjobb!!!! Nem kell menni kórházba gyakorlatra :D
Azt mondta az képzés felelős, egy kicsit felfújta a sajtó a dolgokat.

Rendőrök....ki akar havi 130-ért gyökerekkel gürizni? Nem is csoda, hogy lelépnek. Azért kíváncsi leszek, hogy az új rendőróknek, mennyi lesz a fizetésük...meg mi lesz a hatáskörük.
Majd bedobják az ereszd el a hajam, mindent lehetet, és lehet majd tapsolni, a de baromi szigor lett. Nagyon akarod megkapod.....s_V

Harmadik: ha mégegyszer valaki az ismerőseim közt, minden cselekedetre azt mondja önbíráskodás, azt lenyakazom.
Tessék utánanézni mi az önbíráskodás.
"Mert dolgozni, csak pontosan és szépen, ahogy a csillag megy az égen úgy érdemes"
267 #6 Perle
- 2019-07-26 17:14
Amikor a rendőrök közvetlenül az efbíájhoz fordultak:
https://168ora.hu...att-171706

Hozzászólás küldése

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.
Generálási idő: 0.59 másodperc
3,400,196 egyedi látogató