Bejelentkezés

Felhasználónév

JelszóElfelejtetted jelszavad?
Új jelszó kérése

Mi lenne, ha hazajönne félmillió magyar?

BelföldPénteken a zsidó negyedben, ahol magyar hangot mára elvétve hallasz megkérdeztem az épülő lakópark mérnökét, hogy kik költöznek be izraelből? Erre mondja, hogy minden "lyuk" elkelt és a zöm magyar nevű, de rengeteg a kínai és török is. Persze ettől mind lehet zsidó, de mi van, ha nem? Na, ahogy megmondtam néktek, úgy es lesz.
A külföldön élő magyarok számára csak becslések vannak, de abban alighanem egyetérthetünk, hogy minimum félmillió határátkelőről beszélhetünk. Vajon mi történne akkor, ha ez a rengeteg ember a külföldön megszerzett tudással, megtapasztalt másfajta kultúrával, életszemlélettel egyszer csak megjelenne Magyarországon?

Szerinted mi történne, ha hazaköltöznének a magyar határátkelők? Min kellene és hogyan változtatni? Írd meg a hataratkelo@hotmail.com címre!

A kérdést a Svédországban élő Bandirepublic vetette fel beszélgetésünk során (aminek első részét itt olvashattátok), melyben arról is beszéltünk, hogy szerinte mi az, ami ma a leginkább hiányzik Magyarországon.

Nos, ő úgy látja, hogy leginkább a közös cél, akarat, tervezés, döntéshozatal nincs meg – magyarul az együttműködés hiányzik a Nemzeti Együttműködés Rendszeréből.

A béka és a forró víz esete

Van az a hasonlat, hogy a forró vízbe dobott béka kiugrik, de ha a hideg vizet folyamatosan forralod, akkor meg tudod főzni: „Ti itt, Magyarországon, halálra vagytok főzve. Én meg vagyok az a béka, aki jön a hűvös Skandináviából és látom, hogy már nagyon forró a víz.

Amikor hazajövök minden egyes alkalommal van valami, ami megdöbbent és amitől elszörnyülködöm, hogy 2019-ben, egy globális világban, egy Európai Unióban olyan gondolkodásmód uralkodik, ami 100 évvel ezelőtt is kőkorszaki volt” – tette hozzá.

„Hiányzik a hazám, akkor is, ha aggódom érte, akkor is, ha 2-3 millió honfitársam kirekeszt – nekem akkor is hiányzik és vagyok annyira idealista, hogy szeretném hinni, ha itt élném a mindennapjaim, akkor minden különösebb aktivitás nélkül, de picivel jobbá tenném az országot” – mondta Bandirepublic.

Mi lenne, ha hazajönnének?

Ebből pedig következik a gondolatkísérlet: mi történne akkor, ha mindazok, akik külföldre költöztek, egyszer csak hazaköltöznének?

„Nagyon erőteljes társadalmi kísérlet lenne, ha a ma külföldön élő magyarokat felültetnénk egy óriási „hajóra”, visszahoznánk őket és egyszerre belépnénk a mai magyar társadalomba jobbító szándékkal.

„Nem kell politikai pártot alakítani, csak elkezdenénk európai módon, normálisan, egymásra odafigyelve, együttműködve élni a hétköznapjainkat. Én azt remélem, hogy akkor Magyarország egy sokkal jobb ország lenne.

Azért fáj a szívem Magyarországért, mert Budapestet nagyon szeretem, itt nőttem fel és mindig az van bennem, hogy annyira jó lehetne. De akkor miért nem az?” – tette fel a kérdést Bandirepublic.

Kitartana a külföldön szerzett tapasztalat?

Ugyanakkor azért az érdekes probléma, hogy elég erős-e mindaz, amit a határátkelők magukba szívtak külföldön ahhoz, hogy kitartson Magyarországon?

„Ez függ a személyiségtől is. Én a nyolcvanas években voltam gyerek, akkor is lázadoztam, amiért meg is kaptam a magamét, mert felszólaltam, ha igazságtalanságot tapasztaltam. Kérdés tehát, mennyire vagy hajlandó csöndben nyelni csak azért, hogy kerüld a konfliktust.

Aztán van mindennek egy olyan vetülete is, hogy mennyi ideig éltél kint. Ha már 7 éve külföldön élsz, a gyereked ott nő föl, akkor neki az lesz a norma. A gyerekem itt nem viselné el a számára ismeretlen autoriter viselkedést. Én bízom benne, hogy már elég nagy ahhoz, hogy nem tudnánk betörni.

Van 2-3 millió kormánypárti szavazó és ugyanannyi csöndes ember, akinek nem tetszik, ami van, de nem szól. Ez a csöndben lévő 2-3 millió és az a félmillió-egymillió, aki hazajön, az már egy nagyon durva kritikus tömeg, akik ha látnának alternatívát, lelkesebbek lennének, de a mai politikai palettán aligha van alternatíva” – vélte Bandirepublic, aki a svédországi hétköznapok mellett Halottnak a coach címmel is vezet blogot és Facebook-oldalt.

Amiről még beszélgettünk:

Miben különbözik leginkább a svéd és a magyar társadalom? (a podcast elején)

Mit jelent svédnek lenni a svédek szerint? (7 perctől)

Mi volt az első benyomása Budapesten és érez-e változást az előző látogatásokhoz képest? (8 perctől)

Közép- és hosszútávú tervek, lesz-e belőle svéd nyugdíjas, hol fognak élni? (9 perctől)

Mi Svédországban a legnagyobb probléma? (17 perc 30 másodperctől)

Hallgassátok meg a beszélgetést, vagy ha ez most nem megy, akkor mondjuk ezzel a programmal le is tölthetitek. Érdemes feliratkozni is a Határátkelő YouTube-csatornájára, akkor biztosan nem maradtok le semmiről! A podcastok már a Spotify-on, az Anchoron (ahol hangüzenetet is küldhettek!) és a legtöbb szolgáltatón megtalálhatók. Folyamatosan kerülnek fel az adások, minden nap egy új rész, hallgassátok meg (újra)!

A beszélgetést a Spotify-on IDE KATTINTVA hallgathatod meg.
Link

Hozzászólások

3 #20 Enid
- 2019-08-22 13:04
Karpatkanyar, Nyomkereső! Kiket értetek nyugatról hazacsábítható magyaroknak?
Amikor valakit csábítani kell - szerény véleményem szerint-, az már "régen rossz".
A másik: milyen tudástöbbletre gondoltok? És gondoljátok, hogy az"otthoniak"-ban van annyi jó értelemben vett alázat(és ez mindig a fejlődés egyik feltétele), hogy egy hazatérőt meghallgatnak?
Ezt nagyon komolyan kérdezem és nagyon mélyreható dolgok ezek, ugye én itt (is) évek óta látom a reakciókat.
Tudniillik, a térben és időben való eltávolodás mindig egy eltérő rálátást eredményez. Az imigyen összegyűjtött tapasztalat-csomag (értsd bele magát a hazatérőt magyar személyét is) eltérő az otthon megszokottaktól. Nem egy esetben idegen "gondolatokat" hordozunk, ami nem feltétlenül "rossz", mindössze megértésre, feldolgozásra és a Magyar/Ember (!) legoptimálisabb működéséhez szükséges adaptációra szorul.
Ez egy lehetőség, mint megannyi múltban befogadott "ötlet" (lásd. Jóga, keleti filozófiák stb.)
A probléma ezekkel mindig az volt, hogy majmoltuk őket, mint ahogy jelenleg nemegyszer őseinket követni próbáljuk. Beöltözünk.
Kimarad a megértés, a feldolgozás és az adaptáció fázisa.
Ma a 360 fokos vizsgálat mellett ez a személyre szabás, ez elengedhetetlen. Ha másként nem, egy tudatos folyamat keretében.
Értitek? Ezt nem csak én kell(mert kereslet nélkül hiábavaló a kínálat) , hogy eldöntsem innen, hanem ti is onnan.
Az biztos, hogy a "határok" felszámolásának ez lenne az egyik, tán legfőbb formája, s az is tény, hogy amíg ez meg nem esik, addig nem fogunk egy helyben topogni.
Mert, hogy ez kell következzen. No, de ezzel bele is vetettem már magam a "jövőbe"... és tudom, hogy ágáltok ellene.
És nem csak én látom ezt, azok is akik/amik a határ-vonalakat teszik Trianonon innen és túl.
Nézzétek! Végül is, amíg meg nem emésztettük a "határ" fogalmát, addig létezni fog.
1368 #21 Karpatkanyar
- 2019-08-22 14:05
Nyomkereső, eltuloztam a Chicagoi Fiuk program hatását. Jött egy Ailwyn kormány, amely a hadsereget juttatta kormanyzati poziciokba, restrikcios monetaris politikat kezdett el es sikerult -0,5%-ra visszavetnie a fejlődest. Kesobb ujra fellendult a fejlodes. Pedig a Chicagoi Fiuk neoliberalis gazdasagpolitikat honositottak meg. Melyebben nem ismerem a siker titkat, de Chile ennek a huzasnak koszonhetoen az OECD tagja lett es nessze megelozott minden delamerikai orszagot. A humanero fejlodesi indexben pedig a vilagon a 2 . helyre kerult.
Ezt a peldat csak azert irtam, mert igenis egy nemzeti kormanynak van lehetosege gyorsan felhozni az orszagot a menő orszagok koze. A baj az, hogy keptelenek vagyunk, a sok agymosott miatt, nenzeti kormanyt hatalomra juttatni. Legalabbis demokratikus eszkozokkel ez nem fog menni.
1368 #22 Karpatkanyar
- 2019-08-22 14:21
Enid, ezert irtam a hazacsabitast, à la Pinochet, mert MNK kell ehhez, amely Chicagoi Fiuk program mintáját követi, a hazatérőket pedig lassan, ellenorizve, nyomja felfele. A bankokat kell kenyszeriteni ujra a projekfinanszirozasra, ami azt jelenti, hofy nem kovetelnek tobbe biztositekokat, pl. ingatlanokat, kezeseket, stb. hanem a projektben levő ötlet, piacanalízis adja a bank egyeduli biztonsagat. Ebben az esetben a Nyugatrol hazatertek termeszetes modon elonyben reszesulnenek, de nem lenne senki se kizarva ebbol. Svajci modra be kellene vezetni a milic rendszeru katonasagot meg a noknek is, habar nekik onkentessegi lehetoseget meghagynek. Viszont, az a szemely aki mind magasabb rangot er el, garantaltan tud vezetni egy fegyelmezett kozosseget. Marpedig az allando katonaskodas egy egesz nepet fegyelmezette tesz.
Minduntalan visszaterunk oda, hogy MNK kell. E nelkul nem megy. Ősi jogon csak az allamalkoto magyarsagnak kellene joga legyen az orszagot vezetni. Sem zsidonak, sen ciganynak, sem mas idegenszivunek nincs joga allami vagy kornanyzati pozicioba jutni.
4 #23 Posta Imre
- 2019-08-22 14:48
Akivel,épeszű magyarral aki külhonban leledzik már ideje, beszéltem, mindet kirázta a borzongás és hányinger, mikor arról volt szó, hogy "haza" települjenek. Tán pontosan tudják, hogy ez a ganédomb már nem a hazájuk? Lehet benne valami.
788 #24 nyomkereso
- 2019-08-22 14:59
Imre, azért lassan jönnek vissza külhonból is. Én is hazajöttem. És nem bánom, sőt. Hazahúzott a szívem. Sokat lehet kint tanulni, de nincs kolbászból a kerítés. Amit tanultál hazahozod. A pohár lehet félig tele és félig üres, rajtunk múlik.Ez a mi ganédombunk. Majd kihordjuk a ganét a földekre.
3 #25 Enid
- 2019-08-22 15:08
Karpatkanyar! Tudom ezt én már az MFNK óta, sőt előbbről is. A bankokat kényszeríteni? A jelenlegi bankrendszart ki kell iktatni. Magát a bank fogalmát kell redefiniálni/újrafogalmazni. A "zsidó" (ahogy mi értjük) az nem valaki, hanem egy parazita létforma, ami számos magyart is mételyez. Ne álmodozzunk, hogy újra lehet szervezni egy szakajtó romlott almát.
Új szakajtó, új alma és pont. Tanulni az előzőekben elkövetett hibákból.
Tudod mennyi látens parazita-sejt képes újraéledni? Számtalan holliwoodi produkció "zárójelenete" ez.


"a hazatérőket lassan, ellenőrizve nyomja felfelé"... Hm
Én nem vagyok egy sztár típus, a "felfelében" sem hiszek csak mert az irányt a pozitív előjel jellemzi. Megvan ennek az oka stb.
Egy - legalábbis számomra - optimális társadalom felépítése horizontális irányon alapszik. A miniszternek ugyanolyan értéke van, mint az utcaseprőnek. EMBER. Amint valaki elvárja, szeretné, igényt tart stb. stb. A sikerre, a magas pozícióra és a rendszer erre alapszik, de ha még csak el is fogadja, már megingott. Onnantól már van rés a falon, nem tudom ez érthető-e?
Az más kérdés, hogy aki részese KÍVÁN lenni egy lánc-felépítésű csoportnak, akár társadalmi szintűnek is, fel kell, hogy gyűrűje az ingujját és neki kell lásson elsősorban ő maga ahhoz az értékteremtő, önfejlesztő stb. munkához, melynek segítségével bekapcsolódhat és gazdagíthatja magán keresztül az adott csoportot/ társadalmat.

Imre!
Igazságod vagyon. Node... Ilyenkor jövök rá, hogy nem ismersz és én sem magam.
Rendszeresen pofára esek...lényegében mióta a fülemet hordom (auditív típus vagyok ugye... :-)))
Már belejöttem és finomul a technikám.
Nézd, ma már reflexből ugrottam talpra és csak utólag konstatáltam a porbahullást.
Egy pillanatra elgondolkodom ezen, előre látom a következő "bukfencet" és elindulok irányába.

Hozzászólás küldése

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.
Generálási idő: 0.66 másodperc
3,405,798 egyedi látogató