Bejelentkezés

Felhasználónév

JelszóElfelejtetted jelszavad?
Új jelszó kérése

A normális 16-szorosára ugrott a sugárzás, miután felrobbant a Roszatom rakétája

TechnikaÉs csak ott? Itt nem? Négy-tizenhatszorosára nőtt a gammasugárzás az Arhangelszk megyében augusztus 8-án fegyverkísérlet közben bekövetkezett baleset idején - közölte az orosz hidrometeorológiai szolgálat (Roszgidromet) kedden a honlapján.

A Roszgidromet szerint a sugárzási helyzetet ellenőrző arhangelszki automatizált rendszer (ASZKRO) nyolc ellenőrző pontjából hat csütörtökön Szeverodvinszknél azt rögzítette, hogy a gammasugárzás ereje elérte az arra a területre jellemező környezeti dózisnak megfelelő ráta (ADER) 4-16 szorosát. Az augusztus 8-án mért maximális érték óránként 1,78 mikrosievert volt, az óránként 0,11 mikrosievertes átlagos normál háttérsugárzás mellett. A háttérsugárzás a városban két óra alatt tért vissza a normához.

Az incidens napján Valentyin Magomedov, a szeverodvinszki önkormányzat polgári védelmének vezetője kijelentette, hogy a városban a háttérsugárzás szintje fél órán át a megengedett háromszorosa volt, és elérte az óránkénti 2 mikrosievertet. A maximálisan megengedett szint az óránkénti 0,6 mikrosievert. Az orosz fogyasztóvédelmi hatóság, a Roszpotrebnadzor szerint a belső szervek röntgenvizsgálatánál a páciens az eljárás alatt 3,3 millisievertig terjedő sugárdózist kap.
Radioaktív anyagot tartalmazott a Roszatom felrobbant rakétája
A környéken kifogyott a jódkészlet, egy településen megnövekedett sugárzást mértek.

Leonyid Bolsov akadémikus, az atomenergia biztonságos fejlesztésével foglalkozó intézet vezetője a TASZSZ-nak nyilatkozva azt mondta, hogy Arhangelszk megye lakosságának egészségét semmi sem fenyegeti a katonai kísérleti terepen bekövetkezett baleset után. Az esetet vizsgáló rendkívüli bizottság megállapította, hogy nem történt a közegészség szempontjából jelentős esemény, és hogy a háttérsugárzás másfél órán belül visszatért a normához.

Az orosz védelmi minisztérium a csütörtöki incidenst követően azt közölte, hogy káros anyag nem került a légkörbe, és a sugárzás normális.

A katonai tárca akkor arról adott ki tájékoztatást, hogy két ember életét vesztette, amikor baleset történt egy folyékony üzemanyagú hajtóműszerkezet tesztelésekor. A Roszatom vasárnapra virradóra azt közölte, hogy egy tengeri platformon végzett rakétakísérlet során öt munkatársa meghalt, három pedig megsérült.

A Roszatom vasárnap kiadott tájékoztatása szerint az elhalálozott szakemberek a rakéta részét képező radioizotópos energiaforrással kapcsolatos tevékenységet folytattak a detonáció idején, amely a Fehér-tengerbe vetette őket. A védelmi minisztérium a TASZSZ hírügynökségnek azt az információt adta, hogy a Roszatom szakemberei egy folyékony üzemanyagú reaktív hajtóművön dolgoztak, és a gyulladás pillanatában az izotópos energiaforrásokat ellenőrizték.

Alekszej Lihacsov a Roszatom vezérigazgatója hétfőn, azt mondta, hogy a nukleáris szakemberek egy új, különleges készítményen dolgoztak, de nem pontosította, hogy mi volt az. A Szarovban működő Oroszországi Szövetségi Nukleáris Központ – Kísérleti Fizikai Összoroszországi Tudományos Kutatóintézet (RFJaC-VNIIEF) vezetőinek nyilatkozataiból az derült ki, hogy az öt tudós egy kisméretű, radioaktív hasadóanyagokat használó energiaforrás tesztelésekor halt meg.

Kiemelt kép: Oroszország Védelmi Minisztériuma via BBC
Link

Hozzászólások

267 #1 Perle
- 2019-08-13 23:55
Az a szerencsénk, hogy most hozzánk távol történt a baleset.
Ha a hátérsugárzás 2 óra alatt visszatért volna a normákhoz, nem evakuáltak volna egy teljes települést a közelben.
Szépítik ismét a helyzetet.:o

Egyébként igen gyanús, hogy újabban túl sok lőszerraktár robban fel " véletlenül Oroszországban. Vakaik mocskos keze benne van a dologban, talán ebben az esetnél is.:o
4 #2 Posta Imre
- 2019-08-14 17:11
Korlátoznák az orosz tudósok külföldi kapcsolatait

A kormány szerint ez nem utasítás, csak ajánlás.

Nyugtalanságot keltett az orosz tudósok körében az orosz közoktatási és tudományügyi tárcának a sajtóban megjelent rendelete, amely azt „tanácsolta” az állami elemzőközpontok, kutatóintézetek munkatársainak, hogy korlátozzák kapcsolataikat külföldi kollégáikkal.

A kéthetente megjelenő Troickij Variant című lap által kedden közölt rendelet értelmében a tudományos intézetek vezetőinek öt nappal előre kell értesíteniük a tárcát a külföldi tudósok látogatásáról, majd a megbeszéléseikről utólag be kell számolniuk. A találkozón legalább két orosznak kell jelen lennie.

A dokumentum szerint az orosz tudósok szabad idejükben a vezetőjükkel való egyeztetés után találkozhatnak külföldi kollégáikkal. A minisztérium azt akarja, hogy a külföldiek az információ gyűjtésének és feldolgozásának műszaki eszközeit kizárólag – meg nem nevezett – nemzetközi szerződések által körülírt esetekben használhassanak.

Az újságban Alekszandr Fradkov az orosz akadémia egyik gépészettudományi laboratóriumát vezető tudós nyílt levélben szólította a tárcavezetőt, Mihail Kotyukovot, hogy vonja vissza a szovjet stílusú rendelkezést. Indoklása szerint az ukáz nemhogy nem erősíti az ország biztonságát, de árt az orosz tudománynak, annak elszigetelődéséhez vezet, továbbá lejáratja a hatóságokat és akadályozza annak a Vlagyimir Putyin elnök által kitűzött feladatnak a megvalósítását, hogy Oroszország vezető tudományos hatalommá váljon.

A közoktatási minisztérium közölte, hogy a rendelet nem utasítás, csupán ajánlás. A tárca tagadta, hogy célja a tudósok ellenőrzés alá vonása volna.

Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője szerdán újságíróknak megígérte, hogy az elnöki hivatal ki fogja deríteni a közoktatási tárcánál a rendelet részleteit. Mint mondta, nem ismeri a dokumentumot, de a kérdezői által ismertetett részletek alapján „túlzásnak” nevezte azt.

Ugyanakkor megjegyezte, hogy nem árt egy bizonyos fokú éberség, mert „a külföldi szakszolgálatok nem alszanak, és a tudományos ipari kémkedést senki sem szűntette meg”. Szavai szerint az ilyen kémkedés a hét minden napján, a nap huszonnégy órájában folyik, különösen a fiatal tudósok ellen.

Az orosz tudományos életben nagy port vert fel, hogy tavaly júliusban letartóztatták és hazaárulással vádolták meg Viktor Kudrjavcevet, a Roszkoszmosz vezető kutatóintézete, a Központi Gépipari Tudományos Kutatóintézet (CNIIMas) veterán munkatársát. A vád szerint Kudrjavcev elektronikus levelezésben szolgáltatott ki titkos adatokat a belgiumi Sint-Genesius-Rode-ban működő, Kármán Tódorról elnevezett von Karman Folyadékdinamikai Intézetnek a hiperszonikus repülőszerkezetek kifejlesztésénél Oroszországban alkalmazott technológiákról.

Idén nyáron Kudrjavcev egyik kollégáját, Roman Kovaljovot, a CNIIMas Hőcsere- és Aerodinamikai Központjának vezetőjét vádolták meg hazaárulással. (MTI)
https://24.hu/kul...csolatait/
267 #3 Perle
- 2019-08-14 20:38
Az amerikai repülőgépgyártás sem tartana ott, ahol van az orosz tudós, Igor Szikorszkij nélkül. Ő kitántorgott Amerikába a jobb lehetőségek miatt.
https://www.honve...szkoz_lesz
267 #4 Perle
- 2019-08-14 21:14
Titkosítás alól feloldott olyan dokumentumokat mutattak be Moszkvában, amelyek a Molotov-Ribbentrop paktum megkötésével kapcsolatosak.. Nem orosz kezdeményezés volt, ők kényszerből írták alá,
https://topwar.ru...tropa.html
267 #5 Perle
- 2019-08-15 12:08
4 #6 Posta Imre
- 2019-08-17 11:55
Nem szóltak az orosz orvosoknak, hogy sugárfertőzést elszenvedett betegeket kell ápolniuk


Augusztus első hetében egy katonai bázison kilövés közben felrobbant egy rakéta Oroszország északi részén. Az orosz hatóságok csak lassan ismerték be, hogy a rakéta hajtóművéhez radioaktív anyagot használtak, és a robbanás után jelentősen megnőtt a sugárzás a környéken. A balesetben a Roszatom öt munkatársa életét vesztette, többen pedig megsérültek. A baleset hátteréről itt írtunk részletesen.

A Moscow Times most arról számolt be, hogy a sérülteket úgy vitték Arhangelszk közkórházába, hogy az orvosoknak és az ápolóknak nem szóltak arról, hogy sugárfertőzöttek lehetnek a páciensek. Ezért a kórház személyzete megfelelő óvintézkedések nélkül látta el őket.

Az angol nyelvű orosz lap több, neve elhallgatását kérő kórházi munkatárssal is beszélt, és beszámolóik alapján nagyon feszült a hangulat az intézményben. Az orosz hatóságok vállalták ugyan, hogy Moszkvában a teljes kórházi stábot kivizsgálják, de az első csoport után ezt felfüggesztették, és azt mondták, hogy inkább a tesztlabort viszik majd át Arhangelszkbe.

Az első körben vizsgált orvosok egyikének izomszövetében radioaktív anyagot, Cézium-137-et mutattak ki. Arról nincs információ, hogy veszélyes mértékű-e fertőzöttsége.

Az FSZB (az orosz titkosszolgálat) emberei a kórház dolgozóival titoktartási szerződést írattak alá, így csak nagyon óvatosan mernek nyilatkozni.

Az orosz hatóság kezdeti tagadása, és azóta is tartó titkolózása sokaknak a csernobili katasztrófa utáni helyzetet juttatta eszébe Oroszországban. (Moscow Times)
https://444.hu/20...l-apolniuk
4 #7 Posta Imre
- 2019-08-26 07:07

Hozzászólás küldése

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.
Generálási idő: 0.54 másodperc
3,899,469 egyedi látogató