Bejelentkezés

Felhasználónév

JelszóElfelejtetted jelszavad?
Új jelszó kérése

Atomszerencsétlenség után, Grönland megvásárlásával szítja a feszültséget Trump

BelföldMivel Alaszka orosz terület lett, így jogos a kérdés, hogy ha jégtelenítve lesz a terület, akkor fel kell készülni egy másik világra is, átmenetileg. Az értetlenkedéstől a színes szavakkal kísért elutasításig változatos reakciókat váltott ki Dániában az a kiszivárgott hír, miszerint Donald Trump felvette: az USA vásárolja meg Dániától Grönlandot. Az amerikai elnök hamarosan személyesen beszélgethet erről dán kollégájával.

Nagyjából két héttel azt megelőzően, hogy Donald Trump, az Egyesült Államok elnöke látogatást tesz Dániában, elárasztotta a világ sajtóorgánumait a volt ingatlanbefektető sajátos ötletéről szóló hír, miszerint az USA megvásárolhatná Dániától Grönlandot. Dániában megdöbbenéssel fogadták a sztorit - írja a Bloomberg. Az ország korábbi miniszterelnöke csak annyit jegyzett meg, hogy a hír minden bizonnyal egy április 1-jei tréfa. Egy ellenzéki politikus kevésbé becsomagolva véleményét őrültnek minősítette az USA első emberét. Egyik kormánypárti kollégája óvatosabban csak annyit mondott: ez egy borzalmas ötlet.
Tíz évünk van cselekedni - nagy bajban az emberiség

A Trump elképzelését eredetileg megszellőztető Wall Street Journal értesülése szerint az elnök többször hangot elképzelésének, sőt megbízta fehér házi jogászát, hogy vizsgálja meg az ötlet realitását. Az Egyesült Államokban akadnak olyan politikai körök, amelyek nem fogadják a dánokéhoz hasonló elutasítással Grönland megvásárlását.

Mike Gallagher republikánus képviselő twitterüzenetben adott hangot annak a véleményének, hogy a dolog nem őrültség, mindenképpen beszélni kell róla, hiszen az USA-nak erőteljes stratégiai érdekeltsége fűződik a térségben pozíciója biztosításához. Demokrata kollégája, Steve Cohen viszont azt twittelte, hogy az elnök a régmúlt hibernált emlékekeit igyekszik felmelegíteni a gigantikus területszerzéssel.

Irány Koppenhága

A kiszivárogtatást az amerikai elnök szeptember 2-3-ai dániai útja elé időzítették, amelyen Mette Frederiksen miniszterelnök mellett II. Margit dán királynővel is találkozik. A látogatás egyik témája Grönland lesz, amelyen az USA több katonai bázist is kiépített a második világháború vége óta. Az amerikai hadsereg másként is ott hagyta a névjegyét a szigeten: 1968-ban a Thule légitámaszpont mellett lezuhant egy B-52-es nehézbombázó nukleáris fegyverekkel a fedélzetén, radioaktív szennyezést okozva a térségben.

Frederiksen, aki szociáldemokrata pártja élén júniusban vette át az ország kormányzását, augusztus utolsó előtti hetében ejti meg első hivatalos látogatását Grönlandon, ahol tárgyal a sziget kormányfőjével, Kim Kielsennel. A sziget önállóan irányítja belügyeit, ám külügyi és védelmi politikája továbbra is a koppenhágai kormány kompetenciájába tartozik. Grönlandnak önálló képviselője van az Egyesült Államokban és az Európai Unióban.

Fagyos vidék - de meddig?

A 2,2 millió négyzetkilométernyi Grönlandot (amely 1,3-szor nagyobb Alaszkánál, és amelyet az USA Oroszországtól vásárolt meg 1867-ben akkori áron 7,2 millió dollárért) 80 százalékban jég borítja. Az elmúlt időszakban nagy figyelmet kapott, miután a globális felmelegedés miatt gyors ütemben olvad a jég, ami a tengerszint emelkedésével, és ezzel nagy emberlakta területek elárasztásával fenyeget. A szigeten 56 ezer ember él a tengerpartok mentén (ez nagyjából a budapesti VII. kerület lakosságának felel meg). A Grönland megvásárlásáról szóló találgatást sem a Fehér Ház, sem a washingtoni külügyminisztérium nem kommentálta a Wall Street Journalnak.
Link

Hozzászólások

139 #1 jozsef toth
- 2019-08-16 16:27
Mar feledesbe ment,hogy evekkel ezelott sirt az USA milyen hatalmas adossagot kellet felvenni KINATOL !!

Mar vissza fizettek??
Hat akkor az hogyan mukodik,hogy mar faj a foguk Grönlandra?
Arra van penz?
Es kiknek az erdekeit erintene ez a vasarlas?
Az amerikai embereket??VAGY!!!
Mert a szigeten lakokat meg se kerdezik!
Mit a rabszolgakat eladja Dania ,nem csak a szigetet ,de az ott eloket is.

Itt a pelda megint!
Sehol se a NEP donti el a sajat jovojet!
Adnak es vesznek benunket mint a BIRKAKAT!

Majd a jo pasztorok terelik a nyajat.
Hova?
Oda ahol jo PENZT tudnak csinalni a birkakbol.
(slaughterhouse )(VAGUHID )
139 #2 jozsef toth
- 2019-08-16 16:54
Ezt mar CANAD is ismeri.Amerikatol mar hasonlo repulo balasetbol kapott radioaktív szennyezést .Es meg probaltak tagadi egy darabig.
6 #3 anzsi a macska hala
- 2019-08-16 22:17
Ha ez sikerül, akkor grünlandnak fogják nevezni.
267 #4 Perle
- 2019-08-16 22:40
"Greenland is already home to the US military's northernmost base, the Thule Air Base, located about 750 miles north of the Arctic Circle. The radar and listening post features a Ballistic Missile Early Warning System that can detect incoming intercontinental ballistic missiles and reaches thousands of miles into Russian territory." ( CNN-től)

Az oroszik elleni támadásra és az ellenük való védekezéshez kellene az USA-nak a sziget.
4 #5 Posta Imre
- 2019-08-21 20:15
Radioaktív felhőt észleltek Ukrajnában


Hatalmas radioaktív felhő takarta be az eget Ukrajnában, adta hírül az rbc.ua.

A portál szerint a sugárszennyeződés kiterjedt az ország középső és délnyugati részére, valamint a Krím félszigetre. Lassina Zerbo, a nukleáris kísérletek átfogó tilalmáért küzdő nemzetközi szervezet, a CTBTO végrehajtó titkára közölte, hogy

a felhő az oroszországi Szverdlovszki területen, augusztus 8-án nukleáris kísérlet közben felrobbant rakétából származik.

A balesetben öten életüket vesztették.

A nukleáris felhő által okozott szennyeződés miatt helyenként a megengedett érték 14 szeresére nőtt a radioaktív sugárzás.

Zerbo a Twitteren közzétett információban mutatta be, milyen területeket érintett a szennyeződés.https://karpathir...krajnaban/

Hozzászólás küldése

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.
Generálási idő: 5.83 másodperc
3,386,727 egyedi látogató