Bejelentkezés

Felhasználónév

JelszóElfelejtetted jelszavad?
Új jelszó kérése

Koncentrációs tábor épületében nyílt óvoda Szerbiában

BelföldAz irány remek! Már csak az a kérdés, hogy mikor lészen a csattanó? The Jerusalem Post, Neokohn
A tulajdonos tagadja, hogy meggyalázta volna a területet, sőt állítása szerint már 20 esztendeje harcol az épületért, pénzt fektet bele, gondoskodik róla és ápolja.

Szerbiában óvodát nyitottak egy épületben, ami egykor egy koncentrációs tábor része volt – írja a The Jerusalem Post a The Guardian-re hivatkozva.

A Staro Sajmiste komplexumát 1938-ban kezdték el építeni, hogy a fémszerkezetű épületegyüttes Jugoszlávia egyik jelképe legyen. 1941-ben, a német megszállás alatt a Gestapo főhadiszállása, és a Szerbiából a német megsemmisítő táborokba deportált zsidóság gyűjtőtábora volt, emellett az antifasiszta ellenállókat is ide börtönözték be – írta korábban az Index.

A koncentrációs táborban több magyar származású vajdasági zsidót is megöltek.

A kérdéses épületben az évek során több üzlet is nyílt, és a kormányzat évtizedeken át ígérgette, hogy holokauszt-emlékhelyet hoznak létre az épületben.

„Nem helyes ott óvodát építeni, ha valaki végiggondolja, hogy mik mentek ott végbe – nyilatkozta Szabados Róbert a szerbiai zsidó közösségek elnöke.

„Ami még nagyobb botrány, az az, hogy évekig üzemeltek ott sörözők. Az a hely nyomorúság és szenvedés helye volt egykor, erről nem szabad elfeledkezni.”

Az épület tulajdonosa szerint inkább köszönetet kellene mondani neki, amiért olyan szépen felújította az épületet.

Szabados Róbert szerint azok, akik Staro Sajmiste-ben nyitottak üzletet, valószínűleg nincsenek tisztában a hely múltjával. „Ez pedig annak a tünete, hogy a kollektív emlékezet megbukott” – tette hozzá az szerbiai zsidó közösségek elnöke.
Zsidók a Sajmiste koncentrációs táborban, 1941-ben.

Szerbiában már évek óta megy a harc, hogy megőrizzék a koncentrációs táborokat eredeti állapotukban, de a kormányzat nem karolta fel az ügyet. A tiltakozások ellenére a topovszkei koncentrációs tábor is várhatóan hamarosan építési területté válik.

Mint arról annak idején az Index (a Független Hírügynökség nyomán) beszámolt, 2007-ben a brit Kosheen zenekar lemondta belgrádi koncertjét, mert kiderült, hogy az egykori koncetrációs táborban léptek volna fel. A Staro Sajmiste épületegyüttesben 48 ezer embert gyilkoltak meg 1941 és 45 között.

„Az együttes közölte: ha ismerték volna a Staro Sajmiste tábor történetét, soha nem egyeztek volna bele, hogy ott lépjenek fel. A zenekar azután mondta le a koncertet, hogy a Simon Wiesenthal Központ és a helyi hatóságok felhívták a figyelmüket arra, hogy régen koncentrációs táborként működött a Belgrád központjában lévő helyszín. A koncert ellen zsidó csoportok is tiltakoztak Szerbiában és Izraelben is” — írta a hírportál.

Tavaly pedig az kavart vihart, hogy az egykori láger épületében nyitott pártirodát a kormányzó Szerb Haladó Párt. „A lépésen a helyi jogvédőkön kívül felháborodott a zsidó közösségek szerbiai szövetsége is, amely elutasította a pártiroda megnyitását a Staro Sajmisteben” – számolt be a hírről az Aktuális blog.
Link

Hozzászólások

139 #1 jozsef toth
- 2019-08-17 13:56
Kedves ZSIDO urak elvtarsak es NOK!
NYaljatok ki a seggemet!:P
Mert az igaz,hogy azokat a borzalmakat amit TI csinaltatok ,hogy a 80 millios NEMET nemzet ehezett,mert minden akkor a kezetek alatt volt!
Arrol MIERT nem pofaztok??

Es az osszes fotot nyilvanossa KELL tenni ROLATOK ,akik a mai napig egesz EUROPABA kart okozkok !

Arrol miert nem POFAZTOK,hogy NEVSZERINT kik felelosek a VILAGHABORO tervezesebe??Es kik adtak a PENZT ahoz ,hogy meg ritkitsanak benneteket!

Csak mindid ROLATOK megy a siras!
Mind azok akikre RA kenyszeritettek az egyenruhat ,es mentek a halalba azokrol 1 szot se pofaztok!

Pedig azok is emberek voltak! Es volt csaladjuk!
Es nem onkentes alapon mentek katonanak!
Es erdekes!
Nem is tartottak elotte NEP SZAVAZAST !!!

Mint ahogy most sem!
Senkit se kezdeznek,hogy SZIVESSEN valalja -e EUROPA nepe a TI MOCSKOS pofatlan es aljas multatok, es a jelenetek amit MOST is csinalto az egesz vilagon!!!
Legyetek BUSZKEK most (JEFFREY EPSTEIN)nevere es termeszetessen az APJARA +ne feletsetekel a TI VERETEK!!
Nektek minden FAJDALOM!
Foleg ha nincs mellette $ es sok NULLA!
Annyira ragaszkodtok ezkhez az epitmenyekhez ,van egy erzesem,hogy mindent el is kovettek annak erdekebe ,hogy UJRA oda keruljetek!!

SALOM !

En meg le salom!
Elnezest a betu hibaert:(:P
267 #2 Perle
- 2019-08-17 16:03
Mi abban a rossz, ha élet költözik a kegyetlenség, a halál szinhelyére?
Én mindig ürülök annak, ha látom, hogy egy leégett, felperzselt területen, vagy egy kopár tartón kizöldül, szárba szökken valamilyen növény , megindul az élet...
Nem tiltani, hanem kötelezővé kellene tenni a hasonló területek ilyen jellegű hasznosítását, elfelejteni a közel 100 éves gyászt, és teret adni az életnek!s_nezem
267 #3 Perle
- 2019-08-20 18:43
A németeknél körhintát zárattak le. Kétszer négy üléses volt. Meg csak nem is hatos. Talán ez is hiba volt::D
http://www.israel...spx/267634
2 #4 gerry
- 2019-08-21 13:29
Perle - lehet, hogy egymás nyakába hánytak? s_hihi

Hozzászólás küldése

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.
Generálási idő: 0.56 másodperc
3,392,359 egyedi látogató