Bejelentkezés

Felhasználónév

JelszóElfelejtetted jelszavad?
Új jelszó kérése

Nem magyar állampolgárok is regisztráció nélkül szavazhatnak az őszi választáson

BelföldEsetleg még a szavazóbirkának ezt el kell magyarázni? Választás-sokk? Az Európai Unió magyarországi lakcímmel rendelkező, de nem magyar állampolgárai automatikusan felkerülnek az október 13-i önkormányzati választás névjegyzékébe, így tehát – eltérően a korábbi EP-választástól – nem kell kérniük felvételüket a névjegyzékbe, írja az MTI.

Négy vasárnap közül választhatott az államfő, de úgy döntött: csaknem napra pontosan öt évvel az előzőt követően voksolunk.

Az EP-választáson a Magyarországon élő uniós állampolgárok dönthettek úgy, hogy anyaországuk helyett a magyarországi EP-listákra kívánnak szavazni. Ehhez azonban névjegyzékbe kellett vetetniük magukat, ezt akkor 3390-en tették meg.
Sor a Londoni szavazókör előtt a 2018 áprilisi választások alatt
Sor a Londoni szavazókör előtt a 2018 áprilisi választások alatt
Fotó: Olvasónk, Krisztián / Index

A helyi önkormányzati választásokon azonban a magyarországi lakcímmel rendelkező uniós állampolgárokat aktív és passzív választójog is megilleti: részt vehetnek a voksoláson, és jelöltként is indulhatnak. Mivel a választójog automatikusan megilleti őket, az EP-választástól eltérően nem kell névjegyzékbe vetetniük magukat ahhoz, hogy gyakorolhassák választójogukat.

A magyarországi lakcímmel rendelkező EU-s állampolgárok azonban csak a helyi önkormányzati képviselők és polgármesterek választásán vehetnek részt október 13-án, a nemzetiségi önkormányzati képviselők választásán nem.

Az önkormányzati képviselők és polgármesterek választásán nemcsak a nagykorú, magyarországi lakóhellyel rendelkező magyar és uniós állampolgárok szavazhatnak, de a menekültként, bevándorlóként vagy letelepedettként elismert felnőttet is megilleti a választási részvétel joga, ők azonban jelöltként nem indulhatnak.
Link

Hozzászólások

1513 #1 Irrefutable
- 2019-08-20 08:29
Ez nem újdonság. Németországban is lehet szavazni akár magyar állampolgárként az önkormànyzati választásokon, ha van német lakcímed.
Ezzel a szabállyal nekem nincs bajom, ha az adott figura valóban az adott önkormányzat területén él és fizezi a közteheit.
A baj ott kezdődik, mikor nem él ott az a valaki aki x-elget, na meg pénzt is kap eme tevékenységhez. Mert ez biza csalás.
Biztos, hogy adóbevalláshoz( nem nulláshoz), kötném a szavazósdít....habár amióta az informatikai rendszer is " akadozik", a fene se tudja. Úgyis az lesz a bogármester, akit valaki ( általában nem a nép) akarnak.
Nálunk is lehet választani Szkülla és Kharübdisz között.
4 #2 Posta Imre
- 2019-08-20 09:04
Irre, azért néha még meg tudsz lepni. Bár értelek, de nem értem, hogy ezt még miért nevezed "választásnak". Ha vicc lenne is kabarénak lehetne nevezni, de így minősített hazaárulás.
1168 #3 Herzsi
- 2019-08-20 09:21
Szegeden Botka 10.000 -t fizet minden rá szavazónak! Már több nyugdijastől hallottam, miért ne ha fizet
1513 #4 Irrefutable
- 2019-08-20 09:43
Kedves Imre ezért írtam, bokrétanyelven. Sajna mind tudjuk, hogy ez mi ez. Amúgy van választás. Választhatod, hogy elmész és játszod a játékuk vagy nem.
Engem is noszogattak, hogy induljak, mondtam nekik max. iskolába indulok. Amúgy se igényelnék az eszméimet.
Mondjuk az átkosban volt egy tanácselnök Mélykúton, aki kijelentette az ország törvényei a jánoshalmi nagykanyarig tartanak. Habár ő komenyista volt én meg többpárton kívüli.
Így meg élvezheti a lakosság esténként a Mad Maxet. Egy nap alatt megfújták a pénzotomatákat a teszkóból fényes holdvilágnál, majd bézbolütős humanoidok fizikai közézretjavító szolgáltatást nyújtottak gyanútlan andalgó párocskának.
Ilyet a híres pokúlhegyi csatában sem tudtak.s_nezem
Amúgy nem vagyok vidám. Egyre nehezebben viseli az ember az időjárással kapcsolatos dolgokat, és habár azt mondják nagyon össze kezd fogni a magyar, mégis csak azt tapasztalom, hogy sokkal erőszakosabban az a fő két népcsoport, ami sokak pszichikai komfortérzetét sérti.
Hacsak a " magyar" gyártású filmeket nézzük, Brazilok, Aranyélet, Genezis...ahol negatív viselkedéseket eltérő pozítív kultúrának állítanak be, ahol tapsolni kell, mert senki által már nem látogatott zsidó temetőt fűkaszálnak, ahogy most tapasztalom, amiket megosztotik, hogy a metro mozgólépcsőjénél micsoda plakátok vannak.
Jesszus! Nem a kisebbségekkel van próbléma, hanem azzal, mikor emberi jogokra hivatkozva már torzítják az adott ország emberi társadalami, erkölcsi szokásait, hagyományait.
És most újra kiemelném azt, mikor a karácsonyi vásárban a töltött káposztát pászkával szolgálták fel, mint ősi magyar étel.
Vagy mikor ugyanerre az ételre egy VII. kerületi éttermes kijelent, hogy ősi zsidó étel.
A nemrég megrendezett többnapos gyűlésről meg......
Itt mindenkinek elment az esze? Tálcán dalolva nyújtják át az orszàgot idegenekenek?? Szerintük ez rendben van...
Szerintem meg baromira nincs rendben. Az senkinek nem tűnik fel, mennyire közel van az az idő, hogy adott településekre se rendőr, se orvos, se tanár nem fog jelentkezni?
Aztán a település vezetők ott àjtatoskodnak a templomukban.
Nemrég találkoztam egy fiatal sráccal. Ő teljesen imádattal van a mostani rendszerért. Azt mondta, mint őstermelő annyit tud lopni, csalni amennyit csak akar. Senki sem ellenőrzi...hogy muért gondolom nem kérdés. Szarhàzi a gyerek, de legalább Őszinte.
34 #5 valahun
- 2019-08-20 10:08
Ezen a szinten is érződik már a változás szele, Vona Gabcsival már feltetették a kérdést egy pár hete, hogy kellenek-e a p-ártok önkormányzati szinten? Megy ez még majd följebb is.
267 #6 Perle
- 2019-08-20 10:48
Ahogy Imre ( a miénk) mondja, minősített hazaárulás, mely módot ad a csalásra. Olyan ez, mint az itt elő, itt született és dolgozó magyarok jogainak erőteljes csökkentése, egy szintre hozása egy idegenével.

Az , hogy valaki ingatlant szerzett Magyarországon, az már jogot ad arra, hogy mindenbe beleugathasson?
Felháborító! Közben álságos módon hangoztatják a nemzeti jelzőt mindenre, lejáratva azt.:o

Hozzászólás küldése

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.
Generálási idő: 0.64 másodperc
3,392,738 egyedi látogató