Bejelentkezés

Felhasználónév

JelszóElfelejtetted jelszavad?
Új jelszó kérése

Közeledik a vég, egész Hongkong lángokban állhat

BelföldSzeretnek mostanában tüzeskedni. Sok n érdekes dolog van itt. Ide menekül Snowden, most meg usa hadiflotta petrózza ott össze magát. Soroljátok a gyújtópontokat, mert van egy pár. Tizenhárom hete tart a tüntetéssorozat Hongkongban, és továbbra sem utal semmilyen jel arra, hogy békés körülmények között rendezni lehetne a konfliktust.

Június elején a sokat vitatott kiadatási törvény miatt vonultak több mint egymillióan utcára a városállamban, majd miután Carrie Lam kormányzó bejelentette, hogy nem kívánják elfogadni a javaslatot, a mozgalom szintet lépett: a demonstrálók a kormányzó lemondását, a rendőrök által elkövetett erőszakos cselekmények kinyomozását, a letartóztatottak szabadon engedését és a demokratikus szabadságjogok biztosítását követelik. Vagyis

a rendszer teljes reformját.

A tüntetők lelkesedése az elmúlt három hónapban nemhogy enyhült volna, inkább felerősödött, és jelen állás szerint kizárt, hogy meghátráljanak. Helyszíni beszámolók szerint azzal, hogy próbálják megfélemlíteni őket, csak még dühösebbé válnak. Emiatt a demonstrációk egyre erőszakosabbak, amire a hatóságok részéről is agresszió a válasz.
People take part in a #MeToo rally in Hong Kong on August 28, 2019, to protest alleged sexual assaults by police against anti-government female protesters. (Photo by Philip FONG / AFP)
Hongkongban a rendőrök szexuális zaklatással próbálják megfélemlíteni a tüntetőket
Több tízezer ember vonult az utcákra, hogy felhívják a figyelmet a hatósságok brutalitására.

A kialakult patthelyzet feloldására több forgatókönyv elképzelhető. A kínai kormánynak már fogy a türelme, és az sem kizárt, hogy a hadsereg bevetésével tesznek rendet a városban. Elemzők egyenesen a Tienanmen téri vérengzés megismétlődésétől tartanak.
A vég kezdete

Pénteken több demokráciapárti aktivistát őrizetbe vettek a rendőrök, amiért résztvevőket toboroztak egy törvénytelennek minősített gyűlésre. A bűncselekmény öt évig terjedő szabadságvesztéssel is büntethető, a hatóságoknak pedig egyetlen céljuk van: megfosztani vezetőitől a valójában vezető nélküli mozgalmat.
Police run past debris set alight by protesters in the Causeway Bay area of Hong Kong on August 31, 2019, as people demonstrate, defying a ban on rallying -- and mounting threats from China -- to take to the streets for a 13th straight weekend. (Photo by Anthony WALLACE / AFP)
Fotó: Anthony Wallace / AFP

Másnap a tüntetők a törvényhozó testület épületénél gyűltek össze, ahol több mint egyórás csata bontakozott ki a demonstrálók és a rendőrök között. A tüntetők Molotov-koktélokkal és téglákkal dobálták az egyenruhásokat, akik válaszul többször vízágyút vetettek be ellenük, amire az idén nyáron még nem volt példa. A vízágyúkból kék festéket szórtak a tömegre, amely lemoshatatlan foltot hagy az emberen, hogy később könnyebben tudják azonosítani és elfogni a résztvevőket.

Mivel az agresszió mindkét oldalról egy gyakoribb, sokan attól félnek, hogy előbb-utóbb a kínai hadsereggel kell szembenézniük a hongkongi tüntetőknek. A múlt héten több ezer katona érkezett a városállam helyőrségébe, és bár a hivatalos tájékoztatás szerint csak a szokásos állománycsere zajlott le, nincs rá bizonyíték, hogy az addig ott lévő katonák távoztak.

Hongkong 1997-ben került vissza a britektől Kínához az úgynevezett „egy ország, két rendszer” elvén, amit ötven évre rögzítettek. Ez annyit tesz, hogy Hongkong Kína részét képezi, de megtarthatja autonómiáját a külügyi és honvédelmi ügyeket leszámítva. Ennek köszönhetően a több mint 7 milliós lakosságú Hongkongnak saját jogrendszere van, a gyülekezési- és szólásszabadságot biztosítják. Ugyanakkor ekkortól állomásozik a Kínai Népi Felszabadító Hadsereg a városban, de mostanáig szinte egyáltalán nem volt érzékelhető a jelenléte. Most azonban, hogy az utcán is látni őket, sokakban félelmet keltenek.

Szintén aggodalomra ad okot, hogy Carrie Lam kormányzónak megvan rá a joga, hogy vészhelyzet esetén aktiválja azt a rendeletet, amelynek értelmében bármilyen törvényt egy tollvonással módosíthatna. Ez tömeges letartóztatásokhoz, kijárási tilalomhoz és cenzúrához vezethet, és blokkolhatnák azokat a közösségi oldalakat, amiken keresztül a tüntetők egymással tartják a kapcsolatot.

Sokatmondó az is, hogy egy kínai kormánylapban megjelent írás szerzője úgy fogalmaz,

a hongkongi kormány és rendőrség határozott lépést tett az erőszak megállítására, és tiszta üzenetet küldött a randalírozóknak. Közeledik a vég azoknak, akik ellenállnak Kínának.

Az álláspontok tehát egyáltalán nem közelednek, a hongkongi vezetés pedig nem hagy sok választást a tüntetőknek: vagy hazamennek és hisznek a kormány ígéreteinek, vagy addig özönlik el az utcákat, míg a kormány le nem csap rájuk.
Romhalmaz maradhat a városból

Bár Kína a legfontosabb kereskedelmi partnere Hongkongnak, a város a világ egyik vezető pénzügyi központja is egyben, a tüntetések negatív hatása pedig már érezhető. Az utóbbi hetekben több cég jelezte, súlyos következményei vannak a fennakadásoknak, a bevételek csökkennek, a beruházások akadoznak.

A tüntetők hamar felismerték, hogy a repülőtér megbénításával komoly károkat tudnak okozni. Csak tavaly 74 millió utas érkezett repülővel a városba, naponta 1100 gép indul és érkezik oda. És ami a legfontosabb: a repülőtér adja a hongkongi GDP 5 százalékát.

Azzal, hogy többször is tömegesen vonultak ki a közlekedési csomóponthoz, a tüntetők egyrészt azt érték el, hogy számtalan járatot törölni kellett, másrészt a turisták nem mernek majd Hongkongba utazni, ami több tízmillió dolláros kiesést jelenthet a városnak.
Students attend a school boycott rally at the Chinese University of Hong Kong on September 2, 2019, in the latest opposition to a planned extradition law that has since morphed into a wider call for democratic rights in the semi-autonomous city. - The global financial hub is in the grip of an unprecedented crisis as a largely leaderless movement has drawn millions on to the streets to protest against what they see as an erosion of freedoms and increasing interference in their affairs by Beijing. (Photo by Philip FONG / AFP)
Fotó: Philip Fong / AFP

Összességében elég sok forog kockán Hongkongban az elkövetkező napokban. Egy katonai beavatkozás a város gazdaságát teljesen földbe döngölhetné, a külföldi befektetők pedig pillanatok alatt kivonulnának. A helyi sajtó vagy az internet cenzúrája ugyanilyen hatással járna.

Pekingnek ugyanakkor egyre sürgősebb lenne pontot tenni az ügy végére, mivel a gazdasági növekedés visszaesett, és az amerikaiakkal vívott kereskedelmi háború sem segít a helyzeten, így a súlyosbodó hongkongi tüntetések elég rosszkor jöttek.

A kínai rezsim mostanáig viszonylag türelmesen figyelte az eseményeket, de elemzők szerint legkésőbb október elejéig véget akarnak vetni a demonstrációknak. Aznap lesz ugyanis a Kínai Népköztársaság kikiáltásának 70. évfordulója, és nem szeretnék, ha bármi belerondítana az ünnepbe.

Egy hónap viszont szinte biztosan kevés lesz, hogy párbeszéd útján megnyugtassák a tüntetőket, akik tisztában vannak vele, hogy az életüket teszik kockára, ha nem hátrálnak meg. De azt mondják, ha leállnak, az sem menti meg őket.

A demonstrálók három hónapja arra figyelmeztetik a városállam vezetéstét:

ha mi égünk, ti is égni fogtok,

vagyis ha Peking tényleg a katonai beavatkozás mellett dönt, számolnia kell azzal, hogy az egész város lángokban áll majd.
Link

Hozzászólások

4 #1 Posta Imre
- 2019-09-02 19:22
Demonstratív hadgyakorlatot tart az Egyesült Államok a Dél-kínai-tengeren

A térségben egyre nagyobb a befolyásért folyó küzdelem Amerika és Kína között – jelentette az AFP hírügynökség a bangkoki amerikai nagykövetség közleménye alapján.

Az USA és és tíz délkelet-ázsiai ország ötnapos gyakorlatán nyolc hadihajó, négy harci repülő és több mint ezer katona vesz részt Thaiföldi-öbölben és a Dél-kínai-tengeren.

Mike Pompeo amerikai külügyminiszter augusztusban részt vett a tíz tagországból álló Délkelet-ázsiai Országok Szövetségének (ASEAN) csúcstalálkozóján, hogy előmozdítsa Donald Trump amerikai elnök stratégiáját az Indiai- és a Csendes-óceánra vonatkozóan. Ez a stratégia részben kifejezetten Kína ellen irányul – jegyezte meg az AFP.

A gyakorlat helyszíne valószínűleg nem véletlenül a nyersanyagokban gazdag és a világkereskedelem szempontjából fontos Dél-kínai-tenger, amelyet Kína szinte teljesen magának követel, de követeli magának több ország is, amely határos a tengerrel: Vietnam, a Fülöp-szigetek, Malajzia és Brunei, amelyek valamennyien az ASEAN tagjai.

Kína úgy próbálja erősíteni szuverenitását a tenger felett, hogy katonai támaszpontokkal felszerelt mesterséges szigeteket hoz létre.

Washington szerint azonban ez fenyegeti a térség biztonságát, így az amerikai haditengerészet gyakran tart demonstratív műveleteket a tengeren, hogy megmutassa, a tenger szabadon hajózható.

A mostani gyakorlaton Mianmar is részt vesz, annak ellenére, hogy az Egyesült Államok szankciókkal sújtott több mianmari tisztségviselőt amiatt, hogy az ország hadserege „etnikai tisztogatást” folytatott a muzulmán rohingja lakosok ellen.
https://neokohn.h...ai-orszag/
4 #2 Posta Imre
- 2019-09-02 19:29
Sokan menekülnek majd oda is, ahogy eddig az 5. hadosz-lop-ból.

Trump egyre nagyobb migrációs vészhelyzetet lát

Az amerikai elnök új bevándorlási szigorításokat rendelt el.

A bevándorlókra vonatkozó új szigorításokat rendelt el Donald Trump. Az amerikai elnök memorandumot küldött William Barr igazságügyi miniszternek és Kevin McAleenan ügyvezető belbiztonsági miniszternek. Utasította őket, hogy 90 napon belül terjesszék elő a szigorúbb szabályokat, amelyeknek tartalmazniuk kell az azonnali hatállyal bevezetett intézkedéseket is....https://24.hu/kul...zetet-lat/
139 #3 jozsef toth
- 2019-09-02 19:59
Hat erdekes ,hogy mindenhol ertetlenek a munkasok!
Mindig a rendorseg es a hadsereg mocskos munkaja azokat utni rugni akik addig etetik itatjak oket.
Miert nem a politikusokat akik ezt mindig ki provokaljak ?!
Igy volt es ma is igy mukodik ,hogy a rabszoganak KUSSS!!
267 #4 Perle
- 2019-09-02 21:19
Van egy sejtésem, hogy Hongkongban ez a kiadatási törvény túl van feszítve, értékelve. Ha eddig működött a egy ország, két rendszer, nem kellene ebbből ekkora feszültséget, rendbontást, pusztítást csinálni. Itt is állhat a zavargás mögött idegen beavatkozás, belülről való bomlasztással. Nem lehet véletlen az amerikai katonai jelenlét sem a közelben .Bűnözök lehetséges kiadatása miatt ekkora felfordulást csinálni! Érthetetlen számomra.s_nezem
99 #5 MORMOTA1968
- 2019-09-02 22:03
Arab tavasz után kínai ősz! Hamis zászlós művelet előkészítve? Gladio készenlétbe helyezve, ha esetleg arrafelé is lenne ilyesmi, bár a kínaiak közé kicsit nehezebb lehet beépülni, ki tudja mennyire jó a titkosszolgálatuk? Azokat kellene felkutatni, akiktől ez az egész elindult, aztán azok pénzelőit is! Cionék, bankár dinasztiástól, szabadkőműves illuminátustól, jezsuitástól nagyon szeretnék már beindítani a harmadik és egyben utolsó felvonást! Én a kínaiak helyében nagyon vigyáznák, mert Oroszország után most úgy néz ki ők kerültek sorra! Én a helyükben a hangadókat csendben, gyorsan, precízen lerendezném, némi hatásos kihallgatási procedúra után. Mikor lesz már végre elege a Föld népeinek a kiválasztottak mindenhová odapofátlankodó, mindenki belügyeibe belepofázó cionékból? s_ezt-ni s_ratata Nálunk is nagyon készülődnek valamire, erősen fegyverkeznek! Csak aztán tudjuk melyik a jó oldal, ha van ilyen, mert sajnos minket már biztos nem hagynak ki a buliból! Erős a gyanúm, hogy a mi országunkban, ahol mint nálunk is víztorony bontás történt, kijelölt betelepedési terület! Nekik dugózták le az ivóvizünket! :@
267 #6 Perle
- 2019-09-02 22:07
http://www.chinad...68b61.html

Amerikai fegyvereladás 2 milliárd dollár értéken Taivannak, Kínai tiltakozás ellenére:
https://www.bbc.c...a-48917705

Penta-gone főnök az oroszok és kínaiak közötti https://www.reuters.com/article/us-usa-mongolia/with-an-eye-on-russia-china-and-a-horse-pentagon-chief-visits-mongolia-idUSKCN1UX2HP Mongóliában ,

:
329 #7 gutai zub
- 2019-09-04 12:00
A kínai diáklázadások?

Éppen Hongkonban voltam, 1989-ben, jűnius 3-án.
A szállodai szobámban, a televízión néztem ahogy a Tienanmem téren, Pekingben,halálra gyílkolászták a jobbra érdemes sárga fiatalokat.

A mai Kinát, vagy éppen a Szovjet rendszerből ittmaradt mai Oroszországot, ugyanaz a sötét háttérből pénzelő vad törzsi gyűlölet hozta létre, mint a mai Amerikát.

Véráldozatok voltak és lesznek. Figyeljétek csak meg a mai honkongi "tavaszt"?

Egyetlen egy kép áll előttem, mint egyetlen remény:
:
A fiatal kínai férfi egy tank előtt. Egyedül, magányosan, a túlerővel szemben nem engedte tovább pusztítani a gonoszt.
Ha többen lennénk ilyenek...................
267 #8 Perle
- 2019-09-05 16:10
Visszavonja a honghongi kormányzó a azavargást kiváltó törvényt de a megmozdulások nem szünnek.
http://www.atv.hu...i-torvenyt

Akkor mégsem amiatt van az egész felfordulás?

Az USA áll mögötte
http://www.chinad...tml
1713 #9 bz
- 2019-09-05 19:04
MORMOTA1968
"a kínaiak közé kicsit nehezebb lehet beépülni"

A kínaiak tudhatnak valamit, hisz a kínai zsidók úgy néznek kik mint a kínaiak. Gondolom Kínában is van aki felismeri az ottani zsidókat és nem keveri össze a kínaiakkal.

"A Sárga-folyó mellett fekvő városban több mint ezer évvel ezelőtt telepedtek le zsidó kereskedők. Késői leszármazottaik az utóbbi időben igyekeznek feltámasztani őseik hagyományait, együtt tanulnak, imádkoznak és szeretnék újjáépíteni lerombolt zsinagógájukat. Néhányuk Izraelbe vándorolt, betért és vallásos zsidó életet kezdett élni. (és vajon beszervezték őket?) A kormány eddig tolerálta a közösség jelenlétét, mivel működésétől turisztikai és egyéb gazdasági előnyöket remélt. Tavaly óta azonban a többi vallási kisebbséget sújtó szigor a zsidókat is utolérte. Úgy tűnik, a Kommunista Párt még egy ilyen kis létszámú, spiritualitást kereső csoporttól is félti hatalmát. Betiltották a közösséget segítő szervezetek működését, nem engedélyezik a közösségi összejöveteleket a zsidó ünnepeken, és eltávolíttattak minden olyan szimbólumot, mely a város zsidó múltjára utalt."
https://zsido.com...ai-zsidok/
1368 #10 Karpatkanyar
- 2019-09-10 13:06
Kitűnő elemzés a hongkongi helyzetről a rádióban.
[url]https://index.hu/.../kibeszelo/[url]

Hozzászólás küldése

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.
Generálási idő: 1.08 másodperc
3,386,522 egyedi látogató