Honnan olvasnak:Le lesztek figyuzva!!!

Bejelentkezés

Felhasználónév

JelszóMég nem regisztráltál?
Regisztráció

Elfelejtetted jelszavad?
Új jelszó kérése

Az arany éve lehet az idei

TanácsadásEjnye no, hova futkározunk, tán baj van? Összeomladozunk, időzítve? Majdnem meglepődtem. GDP a zegekben, mi baj lehet. Örök élet, ingyen sör és még a gravitációért sem kell fizetni! Most még.
Nincs hová menekülniük a biztonságot kereső befektetőknek
Június elején váratlanul emelkedésnek indult az aranyár, és a nyár folyamán több mint húsz százalékkal drágult a nemesfém. Mi állhat a váratlan és heves áremelkedés mögött?

Az utóbbi években sokat szerepelt az arany a hírekben amiatt, hogy egymásután jelentették be a különböző országok jegybankjai (köztük a Magyar Nemzeti Bank is), hogy aranyat vásárolnak. Ez különösen annak fényé­ben érdekes, hogy korábban inkább szabadulni akartak aranytartalékaiktól, mondván, az nem kamatozik, nehezen mozgósítható, vagyis nagy tételt nehéz piacra dobni.

Sejteni lehetett, hogy ez a megnövelt kereslet előbb-utóbb az árban is jelentkezni fog, az előző egy évben azonban csak enyhe emelkedés volt látható, nagyjából 1230-ról 1280 dollárig. Az idei nyár folyamán viszont 1280-ról 1550 dollárig ugrott az ár, ekkora mozgás pedig ritka az arany történetében.

Ahhoz, hogy megértsük, mi mozgatta meg hirtelen az árat, érdemes visszamenni az arany történetében a kezdetekig. Az aranyról már évezredekkel ezelőtt kiderült, hogy különleges fém: nem kopik, nem oxidálódik, több ezer évig is változatlan állapotban marad, ugyanakkor viszonylag puha, így jól megmunkálható.

Ez kezdettől fogva értéket adott neki, és az idők során kiderült, hogy nem sok lelhető fel belőle a földkéregben, vagyis limitált mennyiség áll belőle rendelkezésre. A történelem során összesen kevesebb mint kétszázezer tonnát bányásztak belőle, ha ezt egy kocka alakú tömbbe raknánk, egy alig több mint húszméteres élű kockát kapnánk. Ráadásul a még kitermelhető mennyiséget mindössze 54 ezer tonnára becsülik: ez a már felszínen lévő mennyiség bő negyede.

Az arany így hamar stabil érték lett, ezért is kezdték pénz gyanánt használni. Sokáig aranyból verték a pénzérméket, később, a modern jegybanki pénzek kialakulásakor, amikor a bankjegyeknek és érméknek már nem volt belső értéke, az aranyhoz kötötték egy-egy deviza értékét (ehhez az kellett, hogy az adott devizát kibocsátó jegybanknak legyen annyi aranya, ami fedezi a devizamennyiséget, vagy legalábbis nagy részét).

A nemesfém árának további alakulása a hozamkörnyezettől függhet
Fotó: REUTERS/Michael Dalder

Ez a rendszer 1971-ig állt fenn, addig az amerikai dollár az aranyhoz volt kötve, de miután az Egyesült Államok inflációval nézett szembe és fokozott pénzkibocsátásba kezdett, a rendszer fenntarthatatlanná vált, ezért megszüntették. Azóta a devizák többsége szabadon lebeg egymáshoz képest, az arany ára pedig a piacon alakul ki hozzájuk képest. Az arany így befektetési eszköz lett, ami nem fizet kamatot vagy osztalékot – szemben a kötvényekkel vagy részvényekkel –, így a 80-as és 90-es években a jegybankok, sőt a befektetők körében is csökkent a népszerűsége. Minek tartottak volna aranyat, ha magas hozamokat más eszközökkel is el lehet érni?

Ez a gondolkodásmód a 2008-as válságot követően alapvetően megváltozott, az arany biztonsági tartalék szerepe felértékelődött, ezért is kezdték a jegybankok újra növelni tartalékai­kon belül az arany súlyát. A befektetőket azonban egy darabig nem izgatta túlzottan a nemesfém, ők magas hozamokra vágytak, ez utóbbiban viszont döntő változások mentek végbe az elmúlt évtizedben.

A nagy jegybankok – és nyomukban sok kisebb is – történelmi léptékben alacsonyra csökkentették a jegybanki alapkamatokat, esetenként 0-ig (az Európai Központi Bank alapkamata most is 0). Természetesen ezt követték a kötvénypiacok, és a legbiztonságosabb befektetésnek tekintett államkötvények hozama is alacsonyra csökkent. Mindez immár évek óta így van, de most valami egészen különleges történt: negatív tartományba esett sok európai ország államkötvényeinek a hozama.

Ez az extrém helyzet érthető módon elriasztja a befektetőket a kötvényektől, hisz még rá is fizetnek a kötvényvásárlásra, így ha továbbra is biztonságosnak tekintett befektetést keresnek, nem marad nekik más, mint az arany. A negatív kötvényhozamok a nyár folyamán alakultak ki, így nem véletlen, hogy az aranyár is ekkor kezdett szárnyalni. Az aranyár további alakulása ezek alapján vélhetően attól függ, meddig maradnak fenn a különösen alacsony, sőt negatív hozamok.
Link

Hozzászólások

116 #1 livia
- 2019-09-10 21:56
Szerintem csak romlik a pénz, no, és az arany felvásárlása a lakosságtól.
1513 #2 Irrefutable
- 2019-09-11 07:11
Szerintem kitalálnak/tak hosszútávra mást, mint az arany. Ahogy fejlődött a technológia, nem olyan délibábos az aranycsinálás. Amiből sok van az értéktelen. Micsoda "zseniális" gondolat...ösztönözd az aranyvásárlást, majd értéktelenítsd el.
Bármit lenullázhatnak. Deviza, nemesfém, drágakő, virtuális pénz.
Az anyagtudat végnapjai. Nembeszélve arról, hogy az aranyrudak tárolása..lehet nem is olyan messze az idő, mikor a tudásnak lesz csupán értéke. Mi lesz akkor a sok személyi edzővel, bártenderrel?
Képes vagy és akarsz e élni, túlélni a megváltozott környezetben?.
Megragadnám a lehetőséget egy könyvajánlóra. Szepes Mária: Mesés Gondwana.
Ui: egyszer egy film is készült ahol a fizetőeszköz életidő volt.
329 #3 gutai zub
- 2019-09-11 11:12
Kincs ami nincs

Magyarországon régen, valaha sok arany volt.
Mátyás 1463-ban még könnyedén tudott 80 ezer arany forintot fizetni az ellopott koronáért.
Szomorú történelmünk folyamán, ellopkodták, egyre kevesebb maradt a közös állam kincstárában.

Még a második világháború utáni ocsmány rákosi rendszerben is maradt annyi, hogy a körülményekhez képest elég jó pénzt,"új magyar forintot" tudtak a gazemberek veretni.

A legnagyobb, és végleges lopást, a mai pártjaink és rendszerünk, új (régi)honfoglalóink hajtották végre.
Mindet ellopták.

Hasonlóan, és hasonló körülmények között a dollár mögül is eltűnt az arany.
Kinél is van az arany, amibe érdemes befektetni?
Nem mondom meg, mert aki picit is normális még tudja..................
788 #4 nyomkereso
- 2019-09-11 11:44
A kincs, ami látszólag nincs.

Azért tudni kell, hogy még mindig itt van Európa legnagyobb aranybányáinak egyike a Börzsönyben.Ugyan "elkótyavetyélték" a módsrezváltás után, de itt van.
Aranyba csak az invesztáljon, akinek van játékpénze. Ami annál egy picivel jobb, ha kialakítod a saját kis körödet, ahol nehezebb időkben egymást megsegítitek. A nagy játszmákra egyenlőre nincs ráhatásunk. Dolgozunk, figyelünk és tervezgetünk.
165 #5 LM
- 2019-09-11 14:15
Minden ami tőzsdén van a nagyok játéka, azt csinálnak vele amit akarnak és mindig a ház nyer.

De mi is az arany és miért van viszonylag sok a földön?
Neutroncsillagok meg amit akartok
https://librarius...gyetemben/
139 #6 jozsef toth
- 2019-09-11 14:38
Ez az egesz csak hulyittes!
Ez arra jo ,hogy penzt csinaljanak tobb milliard emberen.
Ha egy szigetre ki vinnek az osszes penzt,es a felsorolt arany ,ezust es draga koveket.Es oda tennek ezt a sok CSURHET akik rajtuk elnek.Kivancsi lennek,hogy mit kezdenenek ,nelkulunk,es enni valo nelkul??
Minden az agyban jatszodik le,de csak addig amig nem ehezik az ember!
Azok akik meg elnek az oserdokbe kerdezzek meg ,hogy szamukra ez mennyit ert?Ezeknek a letezese a foldon.
Csak a haracsolas es egymas ki rablasa erdekebe KITUNO!!
Rajtam nem csinaltat penzt eddig!s_pompom
1368 #7 Karpatkanyar
- 2019-09-13 08:13
Németországban 2000.- euró fölött csak engedéllyel lehet aranyat vásárolni. Ez ellen protestált sz AfD a héten!
1368 #8 Karpatkanyar
- 2019-09-13 09:23
Az arany tulajdonságai felsorolásánál 2 hiba is van. Az újságíró igazán megnézhette volna a wikit.
"Tulajdonságai

Még a legtöményebb sósavban, kénsavban és salétromsavban sem oldódik, ami miatt a nemesfémek királyának is nevezték. A királyvízként ismert tömény sósav és tömény salétromsav 3:1 arányú elegyében keletkező nitrozil-klorid (NOCl) azonban feloldja.

Ugyancsak feloldható folyékony brómmal, klórral, valamint alkáli-cianid olvadékokkal, továbbá higannyal.

Az arany tiszta állapotban igen nyújtható, lágy fém, akár 0,0001 mm vékony fólia is készíthető belőle (aranyfüst), ez 24 karátos. Az ékszerészet - kis kopásállósága miatt - különböző fémekkel készített ötvözeteit használja. Ezüst vagy réz hozzáadásával 18 (75% arany) és 14 (58,33% arany) karátos ötvözeteket készítenek, ezek szilárdabbak, kopásállóbbak, megmunkálhatóbbak. Az arany palládiummal vagy egyre inkább az olcsóbb nikkellel készített ötvözete a könnyű fehérarany, a platinával alkotott ötvözete pedig a nehéz fehérarany. A 14 karátnál kisebb aranytartalmú ötvözetek kémiai ellenálló-képessége drasztikusan csökken, savak, lúgok megtámadják, így a gyakorlatban nem alkalmazzák.

Az arany sűrűsége a természetben előforduló elemek között az egyik legnagyobb, 19,3 g/cm³. E tekintetben csak a platinafémek és néhány igen ritka, mesterségesen előállított radioaktív elem előzi meg." hu.wikipedia.org
3 #9 Enid
- 2019-09-13 13:34
De miért éppen az arany?
Ténylegesen elengedhetetlen fém az arany a mindennapi életünkben?
Ha igen, miért?
1368 #10 Karpatkanyar
- 2019-09-13 13:53
Mert ezt meg is lehet enni. Ebből lesz az aranyeres ember. Gold-Ader (pl. János).
2 #11 gerry
- 2019-09-13 13:58
Karpatkanyar! - akkor nem kell!!!:D

Ami azt illeti, ehetõ-arannyal bevont süteményeket lehet kapni!
(Azt miért nem mondják, hogy aranyfogakból lapítják? s_hihi)
267 #12 Perle
- 2019-09-13 15:56
Nincs hova ,menekülni abitkoin milliomosoknak sem. Legfeljebb a kriptába. Könnyen le lehet nyúlni a vagyonukat:
https://www.bitco...nyegettek/
1368 #13 Karpatkanyar
- 2019-09-14 07:42
Gerry, ittam olyan likőrt, Nagy Katalin orosz cárnő receptje szerint, melyben sok 3x4mm2-es arany fóliácska lebegett. De aztán rámijesztettek, hogy aranyerem lesz és abbahagytam. Németországban találtam rá erre a likőrre.
3 #14 Enid
- 2019-09-14 12:56
Può darsi che l’oro monoatomico influisca sui telomeri, le code dei cromosomi, che con l’andare degli anni si spezzano, innescando l’invecchiamento delle cellule.


Lehetséges, hogy az egyatomos arany befolyásolja a telomereket, a kromoszómák "végét", melyek az évek során letörnek, elindítva így a sejtöregedést.

Van egy másik funkciója is az egyatomos aranynak, ami a gravitációval kapcsolatos...
...........

Az aranyásók gyúrtak a meggazdagodásra. Az aranyásók "megbízó" mindig is (hangsúlyozom ma is) az örök élet titkát látják benne.

Az Ember a "gyűrűk" Ura. Arany nélkül is.
2 #15 gerry
- 2019-09-14 19:04
Kárpátkanyar - "De aztán rámijesztettek, hogy aranyerem lesz" - na ez nagyon tetszett!
Csak nem értem miért hitted el, talán erölködve ittad a likõrt?s_hihi

Persze ha egy férfiember likõrt iszik az nekem gyanús! (Angyalföldön a likõröket "lónyál"-nak nevezték, egészséges magyar ember nem próbálkozott 40°-nál gyengébb nedüvel, mert a többiek kiközösítették volna.) :D

Hozzászólás küldése

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.
Generálási idő: 0.84 másodperc
2,795,059 egyedi látogató