Bejelentkezés

Felhasználónév

JelszóElfelejtetted jelszavad?
Új jelszó kérése

Tárgy : magyar

GondolatokÜdv Imre!
Nem tudom hogyan lehetne rávenni néhányunkat, hogy próbáljon szebb magyarsággal írni.
Néha még a fülem is belefájdul abba, amit olvasok, ami rányomja a bélyegét az illetőknél a tartalomra is.
A tartalom, az meg egyre gyakrabban felszínes.

Hozzászólások

139 #1 jozsef toth
- 2019-09-17 21:02
Csak ajanlas!

Magaba olvassa ,es ne hangossan.
Igy legalabb a fulet meg kimeli.

Mitt gondol most az olvaso rozsola divatos szep irasarol?
Mert ettol meg a gyomra is forogni fog.
3 #2 Enid
- 2019-09-18 08:33
Van aki nem ismeri a helyesírást és van aki nem tud viselkedni.
Én az elsővel kezdeném a regulázást.
:)
107 #3 aki
- 2019-09-18 09:52
enid! ez a velemeny nagyon helytalo lehet egy irodalmi vetelkedon!:)
ahol koltok,irok versengenek az " arany palma dijert" :)
2 #4 gerry
- 2019-09-18 10:30
Enid - rögtön a nehezebbel? s_hihi
3 #5 Enid
- 2019-09-18 10:47
Bocsánat, elírtam. Helyesbítek azonnal: én a másodikkal kezdeném a regulázást, szóval azzal, aki nem tud viselkedni. Azt hiszem ez a súlyosabb. Ebben lehet rossz szándék is. Ezzel akartam a mondatot kezdeni, erre a problémára fokalizáltam. Aztán mégis másodiknak említettem, mert a felsorolásban
az utolsó elem marad meg általában a memóriában... Ezért történt a tévedés.

Elnézést.
107 #6 aki
- 2019-09-18 11:13
enid ! en elnezem neked:) igy a helyes ...hozza tennem,hogy en helytelenul irok es nagyon csunyan( balkezes leven),de a beszelokemet sokat szoktak dicserni...regi egyertelmu szavakat hasznalok...sokszor mondta mar nekem diplomas ember,hogy " izesen hasznalom a magyar nyelvet"... holot en oket csodalom a sok " furcsa" szo hasznalatan...,hogy tudnak ilyen szavakat hasznalni..amik nem csak ket ertelmukek...,de sokszor ertelmezhetlenek az igaz magyar beszed menten...:)
107 #7 aki
- 2019-09-18 11:38
( es ezek a diplomas emberek alkottyak a magyar torvenyhozast,igazsagszolgaltatast,parlamentet...minden hivatali tisztseget ok toltenek be) irastudok,szepen irnak....de hazugok mind! csak a szepen tetszeto szavak moge rejtoznek...rajuk igen vonatkozik ez a nagyon regi mondas: " sokak szajabol a szo csupan arra valo,hogy leplezek a gondolatukat":) latjak ezt az egben...
3 #8 Enid
- 2019-09-18 11:44
Igen, köszönöm. :)
Minden ember az egyszerűségre kellene, hogy törekedjen mindenben.
Sajnálom, hogy keepfargo nem tart "külön"órákat itt, akár egy külön "teremben" is, mert szerintem ránk férne. Személyszerint igényelném is néha a magyarázatait. Kicsit kekeckedő, de szerintem megbocsájtható neki, mert emelné a színvonalat.

Van aki igényli, van aki nem. Azt ne feledjük, hogy a hamisítások az írás elterjedésével kezdődtek leginkább el úgy térben, mint időben.

Az biztos, hogy az ízes magyar beszédet sokkal jobban szeretem, mint a mai konzumidióta verziót. Szerintem más nyelvekben is megjelent ez a rákfene.
Rajtunk áll, hogy mit választunk olvasásra, hallgatásra... stb.
Mindenki különböző szinten leledzik és lehetőségek mindenki számára adódnak.

Például eszembe jut Kós Károly:
https://youtu.be/...

Mennyire más így...
198 #9 faeb
- 2019-09-19 11:37
Egyetértek az alapfelvetéssel! Mindenki más, tehát csak magamból tudok kiindulni: a hozzászólásomat szeretném nyelvtanilag helyesen betenni, ezért néha megírom máshol (de itt is van beépített helyesbítés) és kijavítva küldöm el. Talán azért is van így, mert már eleve a gyengék közé tartoztam az osztályban magyar nyelv és irodalomból (nem zavart akkor nagyon matek-fizika tagozatról lévén szó), s ehhez hozzájött még 25-év külföldi lét német nyelvterületen. De nem veszem zokon, ha valaki nem így tesz, csak nehezebb olvasni.
A másik pedig a magyar ékezetek használata: már több fórumon felajánlottam, hogy segítek ebben a témában. Viszont még a haverom sem vevő rá, aki 50-éve él Németországban. Sokan azt hiszik, hogy ehhez a Windows (vagy más OS) magyar nyelvű kell legyen, de aztán addig el sem jutok. Mondjuk Win10 alatt baromi egyszerű és én is most épp egy német billentyűzeten írok magyarul - könnyű megszokni. Idősebbek nem nagyon fogékonyak erre sajnos.
Na, szép napot, hölgyek-urak - üdv. s_Laptop

Hozzászólás küldése

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.
Generálási idő: 0.96 másodperc
4,606,550 egyedi látogató