Bejelentkezés

Felhasználónév

JelszóElfelejtetted jelszavad?
Új jelszó kérése

A Tiszán gyakorlatoztak

BelföldBiztosan migráns-csempészeket kerestek, vagy nem? Olyan valószerűtlen, hogy csak gyakorlat legyen a "semmiért" és pont a "csetnyikekkel". Jelasics meg lassan megint hadrendbe áll és megindul judapest Irán-ába.
Kilencéves együttműködésük során most első alkalommal, az Iron Cat 2019 elnevezésű gyakorlaton hajtottak végre közös vízi köteléklövészetet a Szerb Folyami Flottilla és az MH 1. Honvéd Tűzszerész és Hadihajós Ezred katonái a Tisza szerbiai szakaszán. A zárónapot szeptember 20-án Takács Attila dandártábornok, a Magyar Honvédség szárazföldi haderőnemi szemlélője is megtekintette.

Kiváló szinten teljesítette az éles lőgyakorlatok feladatait az MH 1. Honvéd Tűzszerész és Hadihajós Ezred kijelölt állománya. A szerbiai Titel település melletti vízi lőtéren zajlott Iron Cat 2019 elnevezésű közös szerb-magyar gyakorlaton a Magyar Honvédség két aknamentesítő hajója, az AM-31-es Dunaújváros és az AM-32-es Dunaföldvár fedélzetén huszonkilenc magyar katona vett részt.

A felkészülésre két hét állt rendelkezésükre. A szükséges elméleti oktatásokat követően, így lehetőség volt arra, hogy először hazai körülmények közt hajtsák végre a gyakorlat levezetési tervében rögzített feladatokat.

Bagi Szilárd alezredes, az alakulat hadihajós parancsnokhelyettese elmondta: a közel egy évtizedes együttműködésük során példa értékű szakmai, bajtársi kapcsolatok alakultak ki a két nemzet katonái köz, egy-egy ilyen együttműködési gyakorlat pedig kiváló alkalom a tapasztalatcserékre.

A közös munkát jelentős mértékben megkönnyíti, hogy mindkét fél ugyanazt a hajótípust használja.

A Tisza, a Duna és a Béga folyók találkozásának közelében lévő vízi lőtéren egy több mozzanatból álló, komplex feladatrendszert hajtottak végre a szerb és a magyar hadihajós alegységek: a gyakorlat forgatókönyve szerint egy feltételezett terrorcselekményt kellett megakadályozniuk. A diverzánsok a hajózási útvonalon robbanóanyaggal megtöltött személyautót és aknát helyeztettek a Tiszába. A szonárral felszerelt hajó azonban felderítette ezeket a robbanószerkezeteket, amelyeket aztán búvárok és műszaki katonák emeltek ki a vízből.A négy hajóból álló konvojt ezt követően a szerbek mechanikus aknakereső berendezéssel felszerelt hajója vezette át a veszélyes folyószakaszon. A hadihajókat azonban támadás érte, a terroristák csak heves tűzharc után futamodtak meg.

A két nemzet katonái kiváló szinten teljesítették a feladatokat, amelyhez Takács Attila dandártábornok, a Magyar Honvédség szárazföldi haderőnemi szemlélője és Zoran Nasković dandártábornok, a szerb hadsereg 1. szárazföldi haderejének dandárparancsnoka személyesen is gratuláltak. A gyakorlat legeredményesebb lövőinek járó emléktárgyat Pocok János őrvezető és Ugren Nemanja tizedes vihették haza.

Az Iron Cat 2019 gyakorlat hivatalos részének zárásaként a Szerb Folyami Flottilla tagjai emléklappal köszönték meg magyar kollégáiknak a közös munkát.
Link

Hozzászólások

Még nem küldtek hozzászólást

Hozzászólás küldése

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.
Generálási idő: 0.29 másodperc
3,397,696 egyedi látogató