Bejelentkezés

Felhasználónév

JelszóElfelejtetted jelszavad?
Új jelszó kérése

Az ír cigány, aki legyõzte a verhetetlen bajnokot

KultúraA cigány elverte a sátánista zsidót Isten segítségével? Várjál már, megint valami összeesküvést vélek, s talán nem is tévedek. Ez egészen biztos. Az itteni mocskos cigányok is Jézus nevében ütik majd a sátnásita zsidót, nem a magyart? Mi a szent xar! Eddig együtt bûnöztek, mert egy fajzat ez. Fury koraszülöttként látta meg a napvilágot, az orvosok már lemondtak a baba életben maradásáról. Fury apja nem hitt az orvosoknak és azt mondta: fia két méter magas, száz kiló és nehézsúlyú világbajnok lesz. A Hetek cikke.


„Egy vicces világ az, amiben mi élünk. És gonosz. A sötétség nem akar hallani a fényrõl, a gonoszság pedig nem akar hallani a jóról. Az én munkám, hogy Isten szavát terjesszem. Nézzen rám, boldog ember vagyok! Elégedettséggel és örömmel tartok Istenhez” - nem éppen mindennapi nyilatkozat egy ökölvívó-világbajnoktól. Márpedig Tyson Fury múlt szombat óta magáénak mondhatja ezt a címet.

Alighanem erre már tényleg senki nem számított. Rengeteg megdöbbentõ húzás és pimasz nyilatkozat után Tyson Fury – a sportvilág legnagyobb meglepetésére – legyõzte a majd’ tíz éve verhetetlen világbajnokot, Vlagyimir Klicskót. A gyõztes mérkõzés utáni nyilatkozatában pedig hirtelen stílust váltva kijelentette

„Jézus erejével sikerült nyernem. Köszönöm neked, Megmentõm!”

Az egyre profibb sportvilágban valósággal áhítoznak a rajongók az eredeti személyiségek iránt. És ez még az ökölvívásra is igaz, amelyben mindig is hemzsegtek a karakteres személyiségek. Talán a sportág egyéni jellege, talán a küzdelem teszi, de tény, a boksznak mindig sikerült felvonultatnia igazi kalibereket.

forrás: reutersForrás: Reuters

„Van éppen elég Mr. Unalom a világban. Unalmas úriemberek. Én viszont biztos, hogy nem tartozom közéjük!”

– szögezte le korábban Fury. Jogosan. A 27 éves brit fiatalember ugyanis mindent megtesz azért, hogy egy kis hírverést csináljon maga körül.

„Gypsy Warrior”

„Én vagyok Tyson Fury, a világ elsõszámú harcosa!” – kiáltozta Fury már hónapokkal a Klicsko elleni fellépése elõtt – és azóta ez már hivatalosan is beigazolódott. A világbajnoki címig vezetõ út azonban rengeteg kétkedõ és igen cinikus megjegyzéssel volt kikövezve Fury számára. Ami nem is csoda. 206 cm-es (!) magassága mellett a kissé ikszben álló, vékony lábai, esetlen mozgása, pókszerû testalkata inkább egy, a kevés játéklehetõség miatt már az általános iskolában visszavonult egykori kosárlabdázóra emlékeztetnek, semmint egy profi bokszolóra. De a látszat csal!


A Fury-sztori már jóval korábban, 1988-ban elkezdõdött. Fury ugyanis koraszülöttként, hat hónapra látta meg a napvilágot. Az orvosok lényegében már lemondtak a 450 grammos baba életben maradásáról. A legendás elbeszélések szerint Fury apja, John, aki maga is bunyós volt, nem hitt az orvosoknak.

Igazi harci szellemet érzett a gyermekben. John azt mondta: fia életben fog maradni, két méter magas, száz kiló és nehézsúlyú világbajnok lesz.

Nevet is az akkor csúcson levõ Mike Tyson után választott neki. „Azt mondtam az orvosoknak, hogy Isten lenézett rá” – mesélte Fury apja késõbb. A családi gyökerek nem csak az apja miatt fontosak Fury számára: tradicionális ír „utazó cigány” családnak tartják magukat. Nem véletlen, hogy Tyson úton-útfélen hangoztatja, õ az igazi Gypsy Warrior, vagyis cigány harcos.

„Büszke vagyok arra, ami vagyok. Ez az utazó háttér adja a gyõztes mentalitást. Mi, ír cigányok elõször harcolni tanulunk meg, mielõtt bármit is elsajátítanánk. Ha valami vita akad köztünk, azt bunyóval rendezzük le”

– magyarázta. Nem véletlen, hogy Fury felmenõi és rokonai között igazi pusztakezes harcosok is voltak. És hogy edzõje nem más, mint saját édesapja. Részben a családi háttérbõl is fakad Fury különc és kötekedõ stílusa, ami miatt igen sok kritika éri.

Való igaz, korábban nem állt messze tõle ellenfelei esetenként nyomdafestéket nem tûrõ becsmérlése és a káromkodás sem. Egy ízben például két neves angol bokszolótársát titulálta „homokos szeretõknek”. Míg másik riválisáról, Dereck Chisoráról a következõt mondta párviadaluk elõtt: „Chisora egy hurka, és ha meg tud verni, akkor én egy még nagyobb hurka vagyok, tehát fognom kell a gatyaszáramat és más megélhetés után nézni.”

Fury pályája elején igen sok kritikát kapott, volt olyan meccs, amikor ki is fütyülték. A testmozgása mellett nem túl kifinomult technikája sem tetszett a bokszért rajongó angol közönségnek. Egyesek szerint ütés helyett inkább csak maszatolt, míg mások példaként hozták fel, amikor Fury egy igen ritka bravúrt mutatott be: egy bokszmeccse során egy felütéssel irdatlanul keményen találta el – a saját fejét. A rengeteg munka és az a bizonyos harci szellem azonban meghozta gyümölcsét: 24 veretlen mérkõzés

után kiállhatott az immár tíz éve veretlen „harci robot”, Vlagyimir Klicsko ellen. Az edzésmunka mellett persze szerepet játszott valami más is: Fury rendkívül feltûnõ és kiszámíthatatlan, az ellenfeleket mentálisan lehengerlõ viselkedése.

„Belõlem természetesen jönnek a dolgok. Magamat adom, senki nem mondja meg, mit tegyek. Ha nem sikerül átvennem a stafétát Klicskótól, akkor a bokszvilág még sokáig várni fog, hiszen rajtam kívül csak robotokat látok, akikbe be van programozva, hogy mit tegyenek

– nyilatkozta magáról Fury még korábban. A „Gypsy Warrior” viselkedése olyannyira emészthetetlen volt, hogy sokan azzal vádolták, hogy a bokszot valójában csak arra használja fel, hogy celebként eladhassa magát az Egyesült Királyságban. A közös sajtótájékoztatókon szóhoz sem hagyta jutni az ukrán óriást, akibe valósággal beleszuggerálta, hogy „öreg” vagy hogy „annyi karizmája van, mint egy alsónadrágnak”.

„Hogy õszinte legyek, pontosan tudom, hogy Klicsko sátánimádó. Õk fontos szerepet játszanak nagyobb körökben, és szeretnek mágikus trükköket meg hasonlókat alkalmazni”

– állította Fury az ukránról – ki tudja, milyen komolysággal. Volt olyan közös médiaesemény is, amelyen Fury Batman-jelmezben (!) jelent meg, majd a sajtótájékoztató közepén megjelenõ rosszfiút, „Jokert” terítette le a kamerák elõtt.

forrás: reutersForrás: Reuters

„Hé, te, téged is így foglak elintézni!” – mutatott aztán rá a döbbent Klicskóra. A mérkõzés elõtti utolsó nyilvános edzésen pedig dalt énekelt az ukrán riválisnak… Ami tény, Fury elérte a célját: az egész világ felfigyelt rá, majd nagyszerû teljesítménnyel le is gyõzte a zavarodottnak tûnõ ellenfelét a Düsseldorfban rendezett világbajnoki bokszmérkõzésen. Ezzel pedig az álom valóra vált, John Fury kijelentése beteljesült: Tyson Fury nehézsúlyú világbajnok lett.

Istennel a ringben – és azon kívül

Amennyiben az újdonsült világbajnok, Tyson Fury, illetve elõdje, Vlagyimir Klicsko személyiségét összevetjük, elsõre csalóka képet kaphatunk: a mindig visszafogott, sztárallûröktõl mentes Klicskó és a botrányokat kavaró Tyson Fury képét. Mégsem teljesen ez a helyzet. „Ez az egész csak játék, a bokszolók pedig játékosok. Ez egy személyes üzlet is egyúttal, amiben azt kell elérni, hogy mozogjon a pénz!” – magyarázta viselkedésének okait Fury. „Az jó dolog, ha veretlen vagy, de a veretlenségi mutatóid nem fognak ételt rakni a családod asztalára” – tette hozzá. Õ már csak tudja: elérte, hogy a „pénz mozogjon”, a világbajnoki címmel milliomossá is vált egyúttal. „Semmi nem változott. Vagyok, aki vagyok. Csak a gyenge emberek változnak meg ettõl” – szögezte le Fury, aki szerint a pénz, a hírnév és a dicsõség nem változtat senkin, hacsak nem akarja az ember.

Mégis van azonban valami az életében, ami rajta is változtatott.

„Azelõtt szörnyen magányosnak éreztem magam. És mindent megtettem, hogy kitöltsem ezt az ûrt magamban. Minden nap lerészegedtem, mentem a partikba, meg mindenféle hülyeséget csináltam. De aztán megismertem Istent, aki betöltötte az életemet”

– magyarázta egy újságinterjúban a magát csak Tyson „Túl Gyors” Furynek nevezõ sportoló, akit evangéliumi prédikátor nagybátyja vezetett hitre 2010-ben.

forrás: reutersForrás: Reuters

Amióta pedig megtért Istenhez, meg van róla gyõzõdve, hogy a ringben és a ringen kívül is felülrõl segítik õt. „Nézzen csak rám!” – szólított fel egy újságírót néhány héttel ezelõtt –

„Boldog ember vagyok. A hitem és a kultúrám teljesen a Biblián alapul. A Bibliát már réges-rég megírták, és nekem csak követnem kell azt, ami abban áll.

A fiatal bajnoknak úgy látszik, tényleg minden adott, hogy boldog éle­tet éljen. A szombati mérkõzés elõtt egy nappal tudta meg, hogy felesége a harmadik közös gyermekükkel várandós. Ennek örömére a találkozó után, még a ringben (!) szerelmes dalt rögtönzött kedvesének, akivel már 15 éves koruk óta ismerik egymást. „Azzal, hogy egy ilyen rendkívül jóképû férfihez ment hozzá, mint én, tulajdonképpen nagyon jó dolga van az életben” – viccelõdött Fury, aki a keresztény és igen konzervatív családfelfogás híve. „Alapvetõen nincsen nehéz dolga velem. Bár azt is tudja, hogy mennyire bonyolult is tudok lenni. Néha az egyik percben még a csillagokon jár az eszem, a következõben pedig már azon tanakodom, hogy kinek kellene legközelebb bevernem az arcát” – így a bajnok.


Link

Hozzászólások

4 #1 Posta Imre
- 2015-12-06 11:45
Élõ adásban tagadta meg Farkas Flóriánt az Országos Roma Önkormányzat elnöke

Miután megkapta az Állami Számvevõszék jelentését az Országos Roma Önkormányzat mûködésérõl, Hegedüs István kénytelen volt újraértékelni barátságát a szervezet elnökségét 2014-ig ellátó Farkas Flóriánnal, akire az ATV élõ adásában már csak

Lázár János képviselõtársaként

volt hajlandó hivatkozni.

Hegedüs állítása szerint Farkas elnöksége idején az önkormányzat tagjainak nem volt betekintésük a szervezet gazdálkodásába, így elõször a volt fideszes, jelenleg LMP-s Hadházy Ákostól értesült a visszaélésekrõl.

Hegedüs amúgy hétfõre rendkívüli közgyûlésre hívta össze az ORÖ-t, ezen több képviselõt is méltatlanság miatt foszthatnak meg mandátumától. (Via ATV, Romnet)http://444.hu/201...zat-elnoke
4 #2 Posta Imre
- 2015-12-07 06:26
Az egész országban bokszolni tanítaná a cigányokat a Fidesz - összesen 30 ezer gyilkológépet fejleszthetnek ki
Forrás: https://kuruc.inf...26/111660/

A megtérté cigányra meg példa a Sztojka banda zsidó ága is.
2 #3 gerry
- 2015-12-07 11:10
Ez a Tyson - jól csinálja. Ha gyõzni akar, hinnie kell magában. Ezt tudja is... Az, hogy technikailag, erõben és gyorsaságban hol helyezkedik el... független attól, hogy mit mond és, hogy reklámozza magát.

Ha visszaemlékszünk "Classius Clay" alias Muhammad Alira (kilenc gyereke van!) az is "nagypofájú" volt az elsõ pillanattól kezdve.
Tyson is az - de ha 15-20 év múlva behozza vele szemben a hátrányát akkor jogos a stílus. Ha valaki viszont csak pofázni képes attól még kiüthetõ. Eddig nem úgy néz ki.s_box

api.ning.com/files/mZsqmEC5L55RD5xJeEwVp05MtVEuyvC1qWtwBtgD9aR4CZQLThJOc2AI33kE8lVlN5MyZpesT6LgF0KgK4LVXn34UFdIAi-e/Cassius_Clay.jpg
80 #4 monguzking
- 2015-12-07 12:51
ugyan mar nehogy higgyünk a mesékben a boksz üzlet nagy pénz----elöre bmegbeszélt meccs volt hogy aztan a vesztes klicsko visszavagora hivhatsa igy ujra felmarkoljanak jo npár milliocskát....kliccsko visszavágon könnyedén fog nyerni

Hozzászólás küldése

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.
Generálási idő: 0.51 másodperc
3,899,551 egyedi látogató