Bejelentkezés

Felhasználónév

JelszóElfelejtetted jelszavad?
Új jelszó kérése

Orbán titkos lépése a Balkánon – de Washington sem alszik

BelföldAz új amerikai katonai bázis Görögországban segíti Washingtont gyors műveletek végrehajtásához a Balkánon. Eközben Putyin elnök két regionális bizalmasa, Orbán és az amerikai szankciós listán lévő Milorad Dodik már másodszor találkoztak idén – mindkét alkalommal a magyar sajtó teljes kizárásával. Káncz Csaba jegyzete.
Orbán Viktor, Milorad Dodik 2019. június 18-án Budapesten. Forrás: RTRS/Facebook
Orbán Viktor és Milorad Dodik 2019. június 18-án Budapesten. Forrás: RTRS/Facebook

Pompeo amerikai külügyminiszter a múlt héten hatnapos körutat tett Olaszországban, Montenegróban, Macedóniában és Görögországban. A körút során több alkalommal élesen kritizálta Iránt, Oroszországot, Kínát, és az út zárásaként katonai együttműködési szerződést írt alá Athénnel. Pompeo kijelentette:

a Balkán a stratégiai versengés színtere maradt.

Washington görög bázisai

A kínai Selyemút projekt (BRI) többször is a külügyminiszter célkeresztjébe került. Macedóniát sürgette, hogy hagyjon fel a BRI által finanszírozott autópálya-építéssel, Olaszországot pedig a BRI hivatalos támogatásának felhagyására szólította fel, egyben a Huawei-hozzáférés megtagadására az olasz internet-hálózat kiépítésekor.

A görög-amerikai katonai szerződés múlt szombati megkötése rámutatott arra, hogy a Kelet-Mediterráneum - amely Európa, Ázsia és Afrika találkozási pontja - visszatért az amerikai stratégiai gondolkodás homlokterébe. Márcsak azért is, mert Moszkva ütemesen bővíti jelenlétét a Mediterráneumban Líbiától Egyiptomig. A szerződés keretében Washington fejleszti 6. flottájának bázisát Krétán, létrehoz egy drón bázist Görögország közepén és felépít Alexandropouli kikötővárosában egy katonai bázist, valamint egy LNG terminált.

Ez utóbbit aztán az orosz földgáz monopólium megtörésére lehet felhasználni a Balkánon. Ahogyan egy görög katonai elemző elmondta az Al Jazeerának, az új bázis Alexandropouliban segíti az amerikai felet gyors műveletek végrehajtásában a Balkánon, míg a többi görög bázist az amerikai csapatok „könnyedén felhasználhatják” közel-keleti operációkhoz.

Orbán titkos útja
Káncz Csaba
Káncz Csaba

Ugyanazon a napon, amikor Pompeo megkötötte a görög katonai szerződést, a magyar miniszterelnök és Milorad Dodik, Bosznia-Hercegovina elnökségének szerb tagja meglátogatta Aleksandar Vučić szerb államfőt. Orbán útjáról sem az MTI, sem Orbán hivatala nem számolt be.

A Srna hírügynökség úgy tudja, a találkozó kiemelt témája volt az energetikai infrastrukturális létesítmények kiépítésében megvalósítandó lehetséges együttműködés, illetve annak a kérdésnek a megvitatása, hogyan használhatná ki a legjobban a boszniai Szerb Köztársaság és Szerbia azokat a kedvezményeket és azt a segítséget, amelyet Magyarország kínál a Szomszédsági támogatás projekt keretén belül.

Putyin elnök két regionális bizalmasa, Orbán és Dodik már idén júniusban is találkoztak Budapesten, amelyről akkor is kizárták a teljes magyar sajtót.

Ha Orbán balkáni mozgását vizsgáljuk, akkor szembetűnő, hogy lépéseit az orosz érdekekkel összhangban és konspiratív körülmények között szereti megtenni, legyen az a volt macedón miniszterelnök kicsempészése Szkopjéból, a Gruevszkivel való kapcsolattartás Budapesten, vagy a médiavásárlások Szlovéniában és Horvátországban.

Dodik a szankciós listán

Dodik 2017-ben került az USA szankciós listájára a daytoni béke végrehajtásának akadályozása miatt. Hosszú évek óta igyekszik bomlasztani a bosnyák állami intézményeket és szabotálni az állam működését függetlenedési ambícióinak érdekében.

Évente találkozik Putyin elnökkel és 2014-ben, a Krím elcsatolása kapcsán kijelentette:

egyszer majd mi is rendezünk népszavazást, de a pillanatot nagy körültekintéssel kell megválasztani.

Márpedig az etnikai és vallási ellentétek által széttagolt Bosznia a mai napig Európa és a Balkán-félsziget egyik legveszélyesebb pontja maradt, ahol olyan forrófejű politikus támogatásának, mint Dodik, 100 év után sincsen helye.

(Káncz Csaba szerzői oldala itt érhető el.)
Link

Hozzászólások

4 #1 Posta Imre
- 2019-10-08 13:58
Légicsapással indult a török offenzíva Szíriában

2019. október 08., kedd Európán kívül, Veszélyzónák

A török légierő hétfő este csapást mért a szíriai kurd fegyveres koalíció, a Szíriai Demokratikus Erők (SDF) északkelet-szíriai Haszake tartomány el-Malikíja városában található főhadiszállására – közölte az al-Majadín állami televízió. Ezzel megkezdődött a török katonai beavatkozás Szíriában, amely a TV szerint “agressziónak minősül”.
https://kitekinto...f=hirstart

Katonai bázis lesz Szentkirályszabadján
A településen állomásozott egykor az ország egyetlen helikopterezrede

Ma leteszik az alapkövét a Honvédelmi Minisztérium szentkirályszabadjai raktárának, a beruházást azonban a Magyar Nemzet értesülései szerint hamarosan újabbak követhetik. A tárca célja ugyanis az, hogy a nagy múltú, de használaton kívüli repülőteret és katonai bázist logisztikai és kiképzőközponttá fejleszti.

Szentkirályszabadján hamarosan megkezdik egy katonai logisztikai és kiképző bázis kivitelezését – értesült a Magyar Nemzet. Az egykori honvédségi központ területén mintegy húszezer négyzetméteres, korszerű katonai bázis megépítését tervezik, erről már augusztusban bejelentést tett Benkő Tibor honvédelmi miniszter Veszprémben. Ma leteszik az alapkövét a Honvédelmi Minisztérium raktárának, amely ehhez a beruházáshoz kapcsolódhat, és a szentkirályszabadjai repülőtérhez vezető bekötőút melletti építési területen húzzák majd fel a tárca megbízásából.https://magyarnem...n-7374995/
4 #2 Posta Imre
- 2019-10-08 15:51
Török-orosz két jó barát, kerüli a dollárt
Oroszország és Törökország megállapodást kötött a nemzeti fizetőeszközökben történő elszámolásról - közölte kedden az orosz pénzügyminisztérium.Az Anton Sziluanov orosz és Berat Albayrak török pénzügyminiszter által aláírt megállapodás célja a bankközi együttműködés megerősítése, a zökkenőmentes elszámolás biztosítása a két ország gazdasági szereplői között - írta az MTI.
Lassult a török pénzromlás

Az orosz szaktárca szerint a felek fokozatosan térnek át a rubelben és lírában történő elszámolásra, amihez megteremtik a szükséges pénzügyi piaci infrastruktúrát, amellyel vonzóvá tehetik ezt a megoldást a vállalatok számára.

A nemzeti devizában történő elszámolás likviditási szintjének növelése érdekében a felek fejlesztik a hitelviszonyt megtestesítő értékpapírok kibocsátásának eszközeit a két ország piacán.

Tavaly 16 százalékkal növekedett az orosz-török áruforgalom értéke, elérte a 25,5 milliárd dollárt.
https://www.napi....92940.html
896 #3 PirX
- 2019-10-08 18:04
Különleges műveleti parancsnokságot hoz létre a honvédséghttps://demokrata...eg-167616/

Benkő Tibor elmondta: komoly változtatások lesznek a területi védelmi igazgatásban, hogy egy esetleges különleges jogrendre történő áttérés esetén ne legyen probléma a közigazgatásban, az egészségügyi ellátásban, az oktatásban, a közlekedésben vagy az energiaellátásban.
1323 #4 Laplage2
- 2019-10-08 18:17
Félnek, mitől?
4 #5 Posta Imre
- 2019-10-08 18:28
Török finanszírozásban épül meg a Belgrád-Szarajevó sztráda

Török beruházással épül meg a tervezett Belgrád-Szarajevó autópálya, és egy vasútfelújítási terv is körvonalazódni látszik, mely szerb-boszniai-török együttműködéssel valósulhat meg.


A tervekről azon a találkozón esett szó, melyen Aleksandar Vucic szerb elnök fogadta Recep Tayyip Erdogan török elnököt, valamint a boszniai kollektív államelnökség három tagját, Milorad Dodikot, Sefik Dzaferovicot és Zeljko Komsicot.

A háromoldalú találkozó apropóján elhelyezték a Belgrádot Szarajevóval összekötő autópálya alapkövét kedden a szerbiai Sremska Racában, ezzel megkezdődött a két országot összekötő első autópálya építése. A török Exim Bank és a szerb kormány 250 millió eurós beruházása az első 18 kilométeres szakasz, valamint a Száva folyón átívelő 1,3 kilométer hosszú híd tervezését és kivitelezését foglalja magába.

Recep Tayyip Erdogan kijelentette, szeretné, ha a háromoldalú együttműködés a jövőben is folytatódna, az ugyanis közelebb hozza egymáshoz az embereket és az országokat. Mint mondta, számos nyitott kérdés van még a két ország között, de azokat párbeszéddel igyekeznek megoldani.
https://privatban...non-328849
4 #6 Posta Imre
- 2019-10-08 20:31
Katonai bázisokért cserébe iráni és kínai kapcsolatainak felfüggesztésére kötelezné Lengyelországot az USA

Mike Pompeo, amerikai külügyminiszter, közép-európai útra indult, melynek célja, hogy több országnak felajánlja az Egyesült Államok gazdasági és katonai partnerségét más nagyhatalmakkal szemben.

Pompeo magyarországi és szlovákiai látogatása után Varsóba utazik, hogy tárgyaljon a "Fort Trump" elnevezésű katonai bázis létrehozásáról, valamint az amerikai csapatok lengyelországi jelenlétének fokozásáról. Továbbá, hogy részt vesz a Közel-Keletet érintő biztonsági konferencián, melynek legfőbb témája Irán szíriai háborúban való részvétele, illetve a perzsa állam nukleáris programja. A konferencián többek között Mike Pence amerikai alelnök és Benjámín Netanjáhú izraeli miniszterelnök is részt vesz.

A Rzeczpospolita napilap szerint Pompeo varsói látogatásának célja, hogy megerősítse Lengyelország kapcsolatát az USA-val és a katonai bázis létrehozásáért cserébe, csökkentse a kínai és orosz érdekeltségeket az országban, valamint szakítsa meg a gazdasági kapcsolatait Iránnal.

Amerikai katonák Lengyelországban | Magyarország.ma
https://magyarors...-kotelezne
267 #7 Perle
- 2019-10-10 12:39
Ha ezt Tesla megélhette volna!
Szerbiában van a világ egyik legnagyobb lítium lelőhelye:
https://www.b92.n..._id=107214

Vajon melyik nagyhatalom repül rá elsőként?

Hozzászólás küldése

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.
Generálási idő: 0.90 másodperc
3,891,490 egyedi látogató