Bejelentkezés

Felhasználónév

JelszóElfelejtetted jelszavad?
Új jelszó kérése

Putyin a következmények mérlegelésére szólította fel Erdogant

KülföldNe kurd el! Felszólította török hivatali partnerét, Recep Tayyip Erdogant Vlagyimir Putyin orosz elnök, hogy alaposan mérlegelje a helyzetet Szíriában, és az ott megindított katonai művelettel ne okozzon kárt a közös erőfeszítéseknek és a válság politikai rendezésének - közölte szerdán a Kreml sajtószolgálata.

A két elnök török kezdeményezésre a nap folyamán korábban telefonon beszélt egymással.

Az orosz elnöki hivatal tájékoztatása szerint mindkét fél hangsúlyozta Szíria egységének és területi épségének megőrzését és az ország szuverenitásának tiszteletben tartását. A két vezető emellett eszmecserét folytatott a szíriai problémakör egyéb aspektusairól is, figyelembe véve az asztanai folyamat kezes országai - Oroszország, Törökország és Irán - szeptemberi ankarai csúcstalálkozóján elért megállapodásokat.

A Kreml arról is beszámolt, hogy Putyin és Erdogan a szíriai helyzet mellett a kétoldalú együttműködés aktuális kérdéseiről is szót ejtett, és megállapodott a két ország közötti többszintű kapcsolattartás folytatásáról.

A telefonbeszélgetésről korábban kiadott török tájékoztatás azt emelte ki, hogy Erdogan biztosította Putyint: a török intervenció megnyitja az utat a szíriai polgárháború politikai rendezése előtt. A török államfő hangsúlyozta, hogy Ankara számára alapvető a szíriai nép jogainak és érdekeinek védelme. A török államfő méltányolta Moszkva konstruktív hozzáállását is az ügyhöz.

A beszélgetést követően Erdogan a Twitteren bejelentette, hogy megkezdődött a török hadsereg és szíriai szövetséges milíciája közös, a Béke Forrása fedőnevű hadművelete Északkelet-Szíriában a Népvédelmi Egységek (YPG) elnevezésű kurd fegyveres csoport, valamint az Iszlám Állam terrorszervezet ellen.

MTI
Link

Hozzászólások

4 #1 Posta Imre
- 2019-10-09 20:37
Az EU figyelmeztetni akarta Erdogant a szíriai hadműveletek miatt, de Magyarország megvétózta

Az Európai Unió figyelmeztetni akarta Törökországot az észak-szíriai hadműveletek veszélyeire, de Magyarország megvétózta azt – írja a Spiegel diplomáciai forrásokra hivatkozva. A német lap szerint a 28 tagállam egy közös nyilatkozatot akart kiadni, mert az újabb véres harcok újabb menekültáradattal veszélyeztethetik az európai biztonságot.

A tagországok kedden elkészítettek egy szövegtervezetet, amelyben felhívták a figyelmet a veszélyekre. A szöveget szerda reggel a politikai és biztonsági tanács ülésén írták volna alá, azonban a magyar fél anélkül, hogy bármilyen konkrét indokot mondott volna, megvétózta azt – olvasható a Spiegel cikkében.

A déli, kora délutáni órákban komoly nyomás nehezedett Magyarországra, hogy legalább elvben álljon egy közös állásfoglalás mellé, de azután, hogy Ankara bejelentette, elindította az offenzívát, feleslegessé tette a figyelmeztetést.

Az nem lehet, hogy Magyarország minden egyes alkalommal blokkolja az EU-t. Ha egyszer sem sikerül egyetlen ilyen közös nyilatkozatot kiadnunk, akkor nem egyszerűen külpolitikai törpék leszünk, hanem megszűnünk létezni,

fakadt ki Jean Asselborn luxemburgi külügyminiszter.

A magyar kormány eddig nem akarta kommentálni az eseményeket – írja a Spiegel.
A törökök nem akartak tovább várni

Ahogy azt korábban megírtuk, Recep Tayyip Erdogan török elnök szerdán bejelentette, hogy megkezdődött a török hadsereg és szíriai szövetséges milíciája közös hadművelete Északkelet-Szíriában a Népvédelmi Egységek (YPG) nevű kurd fegyveres csoport, valamint az Iszlám Állam terrorista szervezet dzsihadistái ellen. A török államfő a Twitter közösségi portálon azt írta, hogy a beavatkozás a Béke Forrása (Baris Pinari) fedőnevet kapta.

A Szíriai Demokratikus Erők (SDF) nevű kurd vezetésű szíriai ernyőszervezet szóvivője megerősítette szerdán, hogy török harci repülőgépek csapásokat mértek Szíria északkeleti részén lévő kurd területekre. Musztafa Bali szerint a török repülők civilek lakta területeket bombáznak.

Az SDF magyar idő szerint szerda este azt írta a Twitteren, hogy a török légitámadásokban két civil meghalt, további kettő pedig megsebesült. Az offenzíva miatt a szíriai kurd harcosok leállították az Iszlám Állam dzsihadista szervezet elleni műveleteket.

Ezzel párhuzamosan az NTV török hírtelevízió arról számolt be, hogy több nagyobb robbanás rázta meg a délkelet-törökországi Ceylanpinarral szemben, a határ szíriai oldalán fekvő Rász-el-Ain városát. Az NTV szerint a tüzérség és a légierő adott le lövéseket kurd célpontokra, ahonnan a helyszíni felvételek alapján füstfelhők láthatók. Szárazföldi csapatok egyelőre nem léptek Szíria területére az NTV szerint. Hivatalos tájékoztatást egyelőre nem adtak ezzel kapcsolatban.

A hadművelet elindításáról a washingtoni Fehér Ház adott hírt vasárnapi közleményében, amelyben azt írták, hogy az Egyesült Államok fegyveres erői nem bonyolódnak bele és mivel az USA szerint az Iszlám Állam kalifátusát már legyőzték, ők a közvetlen térségben már nem lesznek jelen.

Erdogan korábban többször figyelmeztette Washingtont, hogy ha szeptember végéig nem alakítják ki együtt a biztonsági zónát, akkor Törökország kénytelen lesz saját katonai terveit végrehajtani.
Megint jön Erdogan Magyarországra
November 7-én érkezik a török elnök.
Tiltakozik Németország, Franciaország, Hollandia és Egyiptom

Heiko Maas német külügyminiszter felszólította az ankarai vezetést, hogy hagyjon fel hadműveletével Északkelet-Szíriában. Mint mondta, a kurd területek ellen indított offenzíva „további humanitárius katasztrófával és újabb menekülthullámmal fenyeget”.

A leghatározottabb módon elítéljük a török offenzívát Északkelet-Szíriában,

jelentette ki Maas az MTI beszámolója alapján.

Szíriának nyolc év polgárháború után stabilitásra van szüksége, ennek első lépéseként a közeljövőben össze kell hívni a szíriai alkotmányozó bizottságot – hangsúlyozta a német tárcavezető. Törökország azonban tovább destabilizálja a régiót, és megerősíti az Iszlám Állam terrorszervezetet.

Felszólítjuk Törökországot, hogy vessen véget offenzívájának, és békés módon gondoskodjon biztonsági érdekeiről.

Franciaország a leghatározottabban elítéli a török katonai műveletet – közölte Amélie de Montchalin francia külügyi államtitkár. Hozzátette: Párizs ez ügyben az ENSZ Biztonsági Tanácsa (BT) rendkívüli ülésének összehívását kezdeményezi. Kiemelte, hogy Franciaország a nap folyamán európai partnereivel egyeztetett a lehetséges válaszról, így az ENSZ BT összehívásáról is.

Emmanuel Macron francia elnök kedd este Ilham Ahmeddel, a szíriai kurdok egyik vezetőjével egyeztetett, hogy támogatásáról biztosítsa a Szíriai Demokratikus Erők (SDF) kurd-arab ernyőszervezetet. Ilham Ahmed az SDF kurd-arab ernyőszervezet politikai szárnyának, a Szíriai Demokratikus Tanácsnak (SDC) a társelnöke. Az Elysée-palota szerint Macron azért találkozott a kurd vezetővel, hogy „megmutassa, Franciaország az SDF ernyőszervezet oldalán áll, amely kulcsfontosságú partner az Iszlám Állam elleni harcban”. Úgy tudni, francia különleges alakulatok is segítik az SDF terrorellenes harcát Északkelet-Szíriában, ahol Törökország most offenzívát indított.

Luigi di Maio olasz külügyminiszter szintén úgy foglalt állást, hogy a török katonai művelet csak súlyosbítja a helyzetet Szíriában, és veszélybe sodorja a dzsihadisták elleni harcban elért eredményeket, amelyekhez Olaszország a terrorellenes koalíció révén járult hozzá.

A holland külügyminisztériumba a nap folyamán bekérették a török nagykövetet a szíriai katonai beavatkozás ügyében. „Hollandia elítéli az északkelet-szíriai török offenzívát. Felszólítjuk Törökországot, hogy ne haladjon tovább azon az úton, amelyen elindult” – hangsúlyozta Stef Blok holland külügyminiszter közleményében.

Egyiptom az Arab Liga rendkívüli ülésének összehívását szorgalmazta az ügyben – közölte a kairói külügyminisztérium. „Egyiptom a lehető leghatározottabban elítéli a török agressziót a szíriai területek ellen” – áll a tárca állásfoglalásában. Az offenzíva „szemtelen és megengedhetetlen támadást jelent egy testvéri arab állam szuverenitása ellen”.https://24.hu/kul...szag-veto/
896 #2 PirX
- 2019-10-09 20:52
i.imgur.com/VUAucdW.png
1349 #3 Nagy Levente
- 2019-10-09 23:48
Az tudjuk, hogy a magyarnak sőt nemzetinek mondott "kedves vezér": Orbán vezette kormány Netanjahu seggét nyalja, ezért vétózza meg a Szíriával (kurd nemzetiség elleni) szembeni török agressziót. De mennyire álságos az EU vezető (nagyhatalmaknak) a látszat fenntartsa érdekében való hozzállása. Csak úgy, mint a nemrégi brazíliai rrdőtüzeknél, vagy itt Magyarországon 1956 októbere és novemberében, vagy még sorolhatnánk eseteket. Kár, hogy a "köznép" többsége immár mondhatni világszerte úgy el lett hülyítve, hogy nem lát tovább az orránál. Ahhol a világon még beszélhetünk hagyomnyait őrző nemzetről vagyis nemzettségről másszóval családi-rokoni kapcsolatokon alapuló kultúráról oda az USA majd ezt követően valamelyk aktuális segnyaló csatlósa - jeleneset török vezetés - beteszi a mocskos lábát és pusztít. Rabságba hajtanak minden nemzetet. Megint az írást tudom idézni: "Testvért testvér ellen fordít, trónjára ülteti királyait"! Úgy gondolom, ezért van az, hogy már csak azért van ember a Föld bolygón, mert vannak még olyan "pozitív nem evilági entitások" akik ugyan az emberről - mivel már többségben az ember a sötétségnek hisz - már lemondtak, de a Földet még meg kísérlik menteni. Mi magyarok azért lennénk ebben figyelemreméltóak, mert génjeinkben és lelkünkben létezik egy szintén nem a Földről és nem is a "sötétség útvesztőjéből" származó DNS, amely ismeri az "ős okot", ezáltal a testvéri szeretetet és ennek lényegét vagyis a nemzetet (a mesterkélt állammal nem összekeverve). De ha már így sikerült szétzilálni minket is, akkor nincs mit mondani, ez a nemzet is elvész. Nade fejlődünk és majd lépnek a helyünkbe mások, hátha ők jobban csinálják!
165 #4 LM
- 2019-10-10 07:27
Izrael is beszállhat a kurdok oldalán (állítólag)
https://privatban...lan-328858
80 #5 monguzking
- 2019-10-10 09:20
nem biztos hogy az kurdok ártatlanok lennének---nyáron láttam ahogy felgyujtják arabok buza mezöit hogy kiéheztetve elüldözzék öket--jo lenne igazságot tenni de ahány hatalom annyi érdek igy teljesen reménytelen--tehát öljön mindenki mindenkit leszarom nagy izben--ha emberiség pusztulni akkar akkor pusztuljon...
107 #6 aki
- 2019-10-10 13:29
elkezdodott! a nagy haboru...mar tobb,mint 30 orszag van ott jelen! a torok elnokot kelepcebe csajlak szerintem! mar tobbszor az eletere tortek,a legutobbi tulsagosan latvanyos volt...megfogjak olni ot,minden csaladtagjaval egyutt...addig nem nyugszanak a zsidok! mar dontottek a sorsarol,mint irak,libia volt vezetoinek sorsarol is... a szir elnok meglepoen tiszta arcu...eros,igaz lelket takar szerintem...nem veletlen,hogy putyin( hadur) kiall mellete! erdoganert nem fog ...,ahogy huszein iraki elnokert se,kadfi libiai elnokert se allt ki...pedig latta a vesztuket! a zsidok az arab vilagot most nagyon vissza nyesik...az egesz arab vilag egymas ellen harcol,amihez a kelti zsido+ kereszteny es a nyugati zsido+ kereszteny orszagok...minden segitseget megadnak!( tul szapora faj lett minden muszlim valasu nep...) igy most visszanyesik rendesen...ebben a korban elunk..

Hozzászólás küldése

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.
Generálási idő: 0.52 másodperc
4,440,251 egyedi látogató