Bejelentkezés

Felhasználónév

JelszóElfelejtetted jelszavad?
Új jelszó kérése

Lövöldözés egy német zsinagógánál, gránátot hajítottak egy zsidó temetőre, több halott

BelföldUgyan már, mit kell ebből nagy ügyet csinálni! Szokjátok csak! A szolgálatok toppon vannak. Lövöldözés volt szerdán a németországi Halle városában, a helyi rendőrség első adatai szerint többen meghaltak, a Bild című lap szerint tüzet nyitottak egy zsinagógánál, és kézigránátot hajítottak egy zsidó temetőre. Legalább ketten meghaltak. A rendőrség őrizetbe vett egy 27 éves német fiatalembert. Kedden és szerdán tartják a zsidó ünnepet, a jóm-kipúrt.

Egy férfi és egy nő halt meg Halle-ban, erősítette a rendőrség egyik szóvivője. A férfit egy büfénél lőtték le, míg a nőt az utcán, a temető közelében. Két sérültek a helyi klinikán ápolnak, mindketten lőtt sérülésekkel kerültek be. Az egyiküket meg kellett operálni, a másik sérültről nincs információ.

A város vezetése azt kéri az emberektől, hogy zárkózzanak be a lakásukba. Az ügyészség kiemelt jelentőségűnek nyilvánította a nyomozást.

Korábbi értesülések szerint a támadók legalább ketten voltak, de este már több hírportál is egybehangzóan azt állította, hogy egy 27 éves német fiatalember a hallei lövöldöző.

Megpróbált bejutni a városi zsinagógába, ahol éppen 70-80 hívő ünnepelte az engesztelés napját, azaz a jóm-kipúrt. A férfi azonban nem tudott áthatolni a megerősített, biztonsági kapun, és az épület melletti temetőbe se jutott be. A zsinagóga biztonságáról gondoskodó erők "ellenálltak a támadásnak" - fogalmazott Max Privorotzki, a hallei zsidó közösség vezetője.
Élőben közvetítette a támadást

A beszámolók szerint a neonáciként jellemzett Stephan B. a katonai sisakjára szerelt kamerával élőben közvetítette a hívőkkel teli zsinagóga elleni támadását.

A sikertelen támadás után az utcán hátulról lelőtt egy fiatal nőt, aki éppen arra járt, majd autójával egy közeli török büféhez hajtott, amelyben lelőtt egy férfit, és elmenekült.

Menekülés közben tűzpárbajba került a rendőrökkel, és megsebesült. Egy közeli településen ismét lövöldözni kezdett, és elrabolt egy taxit. Végül Hallétól nagyjából 30 kilométerre fogták el, miután nekihajtott egy teherautónak.

A dpa német hírügynökség információ szerint az egyik áldozatot az utcán fekve találták meg 30 méterre a zsinagógától. Az elkövető katonai egyenruhát viselt szemtanúk beszámolója szerint.

Egy másik szemtanú pedig azt mondta, hogy egy férfi sisakban és símaszkban nyitott tüzet rájuk egy kebabosnál. Előtte valamilyen robbanószert dobott feléjük, de az nem okozott károkat. Ő a mosdóban bújt el.

A rendőrök biztonsági okokból lezártak egy iskolát Markranstädtben.

A német szövetségi ügyészség egyik szóvivője közölte, az eddigi bizonyítékok alapján úgy tűnik, hogy a támadásnak szélsőjobboldali háttere van.

Megerősítették a pályaudvarok és a repterek védelmét Németország középső részén.

A Bild német hírportálon megjelent egy fotó, amelyen egy férfit fognak el kommandósok.Kattintásra galéria nyílik:
Lezárták HallétForrás: dpa Picture-Alliance/AFP/Sebastian Willnow

Egy helyi rádiónak nyilatkozó szemtanú azt mondta, hogy az elkövető megpróbált betörni a zsidó temetőbe, többször rálőtt az ajtóra, majd egy lányra is, aki a villamosmegállóból jött.

Újabb lövöldözés történt Hallétól 15 km-re északkeletre Landsbergben, erősítette meg a német rendőrség a dpa hírügynökségnek. További részleteket a szóvivő nem közölt.

A Bild nem sokkal korábban újabb lövöldözésről írt egy szemtanúra hivatkozva Halléban. Állítólag egy döneres előtt lövéseket adtak le.

Lezárta a vasútállomást Halléban a Deutsche Bahn.

Közben megjelent az interneten egy videó, az mdr.de közölte, a leírásuk szerint az egyik támadó látható rajta Halléban.

Korábban írtuk:

A Mirror úgy tudja, hogy legalább ketten meghaltak, miután egy gépfegyveres tüzet nyitott a hallei zsinagóga előtt. Az egyik halott egy nő.

Nemcsak lövések dördültek, egy gránátot is dobtak a zsidó temetőre.

Nem csak halottak vannak, többen megsérültek.

A Szász-Anhalt tartományi város rendőrsége közölte, hogy a feltételezett elkövető a lövöldözés után egy járművel elmenekült, szemtanúk szerint autójával Lipcse irányába hajtott.

A legfrissebb hírek szerint a várostól néhány kilométerre, Wiedersdorf településnél tűzpárbaj tört ki a rendőrök és a támadó között.

Nem sokkal 14 óra előtt a rendőrség azt közölte, hogy egy embert letartóztattak.
2013-as felvétel a hallei zsinagógáról - IllusztrációForrás: AFP/Jan Woitas

A zsinagóga környékét és a hallei pályaudvart lezárták.

A rendőrség figyelmeztette a lakosokat, hogy maradjanak otthon, vagy keressenek biztonságos helyet. Emellett arra is figyelmeztették a helyieket, hogy maradjanak távol az ablakoktól és ajtóktól is.

Németországban a migráció felerősödése óta megemelkedett az antiszemita támadások száma, csak 2018 első felében a német rendőrségre 400 esetet jelentettek. Október 8-án és 9-én tartják a zsidó ünnepet, a jóm-kipúrt. A jóm-kipúr a zsidó vallás egyik legnagyobb ünnepe, az engesztelés napja.

A Le Figaro értesülései szerint Halléban egy neonáci gyilkolhatott, erről beszélt később a német belügyminiszter is. Horst Seehofer azt nyilatkozta, hogy antiszemita indíttatásra és szélsőjobboldali háttérre utalnak a lövöldözés körülményei, a cselekményt egy ember követte el.

A politikus este kiadott közleményében megerősítette, hogy az esetnek két halálos áldozata és két sebesültje van.

Mint írta, egy állig felfegyverzett ember megpróbált behatolni a hallei zsinagógába, amelyben nagyjából nyolcvanan tartózkodtak.
Így a legfőbb zsidó ünnepnap, a jóm-kipúr az idén "fekete nap"
- fogalmazott a politikus, hozzátéve, hogy a lehető legélesebben elítéli a "békés együttélésünk ellen intézett visszataszító támadást".
Link

Hozzászólások

75 #20 talpi
- 2019-10-10 20:11
#6Perle
- 2019-10-10 13:27
Ne aggódj,lesz ennek is magyarázata, mint az 1800-as években keletkezett, "bűvös" 6.000 000 ós számnak.
Hadgyakorlat, ugyan
15 #21 porcica
- 2019-10-11 09:34
Ne legyél igazságtalan stromhu, és ne feledd el, hogy mindenki volt fiatal! Ilyenkor tele van tettvággyal, és azt hiszi, hogy már mindent tud. "Ezek a mai fiatalok".... mondogatták minden korban az öregek.
Az élettapasztalat olyan valami, amit csak az élet valódi megtapasztalásával, megélésével lehet gyarapítani, ami ugye egy 25 év körüli fiatal esetében nem lehetséges! Ettől még érezheti, hogy amit csinál az jó, mert ugye nekünk korosaknak nem kell elszámolnunk a mostani fiatalok előtt, hogy mennyi baki, és bukta volt is az életünkben, mire idáig jutottunk!!( Bár azért az, ami mostanra itt van a világon, annak mi is okai vagyunk, mert talán előbb kellett volna tenni valami értékeset, hogy jobb legyen a világ!) Tanítani nem ledorongolással kell, hanem türelemmel! Hiszen vannak közöttünk olyan idősebb korúak, akik az idő előrehaladtával sem lettek tapasztaltabbak és értelmesebbek. Őket lehetne a lustaságuk, a tájékozatlanságuk, és egyéb hiányosságaik miatt megróni. Nem kell elvenni a kedvét a nyíladozóknak, csak esetleg segítő módon terelni a helyes irányba. Hiszen minél erőteljesebben bírálnak valakit, annál nagyobb ellenállást fog tanúsítani, ami ugye nem cél, ha jó eredményeket szeretnénk elérni. A türelem a legjobb tanító, de egyben a legnehezebben megvalósítható hozzáállás is.
Ezt nem bántó szándékkal írtam!:)
43 #22 stormhu
- 2019-10-11 11:46
porcica Amit leírtál az az utolsó szóig így van. Nincs benn kivetni való. Így kell hozzáállni minden újonnan érkezőhöz, főleg ha naiv és fiatal. Viszont tudni kell szelektálni is, mert sajnos nem mindig, minden az aminek látszik........ezt gondolom nem kell ragoznom....
139 #23 jozsef toth
- 2019-10-11 12:57
porcica !s_proszt

stormhu .IGY IGAZ!

. Viszont tudni kell szelektálni is, mert sajnos nem mindig, minden az aminek látszik (DE A SZELEKTALAS LEGYEN KOR ES NEMTOL FUGGETLEN +A FITOKTATOTT KUTYABOROS EGYETEMI PAPIROKTOL!)........ezt gondolom nem kell ragoznom....
245 #24 hamu
- 2019-10-11 13:21
porcica és stormhu!
de jó olvasni Bennetek'!

A fitt oktatott tudástól, rangtól független. Mondok egy nagyon durvát. Ha Einsteint nem merjük megkérdőjelezni, a fény még ma is csak 300 ezerrel döcögne. Ez az Einstein tisztelet létrehoz egy Einstein szektát a fizikusok körében. A nemzeti és turáni tudatúaknál ne essünk ebbe a hibába. Ha valaki nagyon fentről kinyilatkoztat, lehessen megkérdőjelezni anélkül, hogy ellenségnek tekintsék. A ránézések és a kérdések a mi barátaink. Kezdhetjük ilyenekkel: valóban létezik Antarktisz? Pintér Sándor él? A föld gömbölyű? Minél nyilvánvalóbb dolgot kérdőjelezünk meg, annál nagyobb a lehetséges haszon. Columbónak van felesége?

Van egy csomó dolog, amit nem nekünk kell megítélni, elítélni. Ha itt egy nemzet, vagy törzs alakul, akkor a törzsi együttélés és a törzsünk fennmaradása a fő szempont, a magyar nemzettesten belül. A többi viszonylag mellékes.

Ha valaki könnyűnek találtatik, távolíttassék el. Mint az ítélőszéken. Lefejezik. És helytelen, hogy hónapokig köpködik alázzák, gunyorosak vele, és utána fejezik, zárják ki. "Jó, legyen a kivégzés, de előtte lesz egy kis ungabunga is" -nem való!

Lassan-lassan ki kellene alakulnia a szabélyoknak, mert amíg nincsenek lefektetve, nem is lehet senkit minősíteni. Hisz nem szegett meg semmit.
3 #25 Enid
- 2019-10-11 13:31
Hamu! Nem Gerryre utalsz ugye? :)

Mondjuk ahhoz is kell türelem, hogy a vendég hosszasan szapúljon, de mégis nálad vendégeskedjen.
Ez azért egy kíváncsi részletkérdés.


Ami a tanulást illeti: a tanuló részéről elengedhetetlen a jó értelemben vett alázat a téma iránt, s a témában a mester is benne foglaltatik. Másrészt én még nagyarcú mestert nem láttam, esetleg önjelölt próbálkozókat.
2 #26 gerry
- 2019-10-11 14:33
Enid - mégis kire?

Hamu - "Hisz nem szegett meg semmit." - szerinted.

Engedtessék meg nekem, hogy dönthessek dolgokról ameddig az a dolgom.

Tõlem lehetsz te demokratikus - aki majd elmondja és meghallgatja a kerekasztalnál a véleményét és kézfeltartással szavaznak az egybegyültek.

Két problémám van mindig: Az egyik az, hogy nincs kerekasztal és nincsenek olyanok akik elvállaltak volna bármit az évek alatt.... Pesze jó lett volna - és nekem nem kellene odafigyelnem az intõ jelekre... csodás élet, bejáratott rendszer, Egyenlõ tagok és kialakult hierarchia, ahol mindenki tudja hol a helye és mi a dolga...

A másik problémám az, hogy kibicnek kuss! Se a hátam mögötti kukkoló nem beszéljen bele abba, hogy mit teszek, illetve a Partvonalról ne kiabálja bele állandóan azt, hogy hülye bíró, mert elõbb utóbb kellemetlen helyzetbe hozza magát. Akkor pedig azon csodálkozik, hogy miért pont õ az akit nem bírnak elviselni a körülötte lévõk.

Csak és kizárólag azért vagyok itt évek óta, mert Imrével ezt - úgy tíz éve - megbeszéltük.
Nem jelentkezek be Facebookra, se más közösségi oldalra, nem rikoltozok minden nyilvános fórumon, nem szólok hozzá szinte sehol mint olvasó, nem regisztrálok... csak itt - ha már itt vagyok.

Nem kötelezõ se elfogadni amit teszek se egyetérteni a döntéseimmel, de az már nem szeretem amikor bárki ilyen "ügyesen elhelyezett mondatocskával" támad le - azt ugye nem gondolod, hogy nehéz felfogásom miatt nem tünik fel miért írtad? Enid - szerinted véletlenül kérdezte meg, hogy kire utalsz? ... A múltkor írtam neked, hogy jó lenne ha elásnánk a csatabárdot. Valahogy mintha ez neked nem sikerülne...

Most hangosan írom, hogy meghalld Te is.

Aki úgy jön ide, hogy néhány nap múlva Imre fejét hordónak nézi és arra kapaszkodva rögtön elkezdi hirdetni, hogy "mi a teendõ" ... SZERINTE! - azt elsõ esetben finoman figyelmeztetem, Persze az ilyenkenek akkora az egojuk, hogy azonnal vissza támadnak - általában oly' módon, hogy én ne próbáljak okos lenni mert õ az ész. (Lehetne szebben is fogalmazni, de nem érdemelsz többet). Nos ami így kezdõdik annak többnyire az a vége, hogy ki lesz tessékelve. Nem azért mert ellenem feszült. hanem mert olyan mint egy kakukkfióka, idecsöppen, vagy küldik, aztán elsõ dolga, hogy át akarja venni az irányítást. Eredményt akar, adj Uram, de rögtön. Ha te ezt nem látod, vagy tetszik ez a stílus, sajnálom.

Imrével - tõlem függetlenül - megbeszélheted a személyes problémáidat. De ha itt "jelzed" (már nem elõször) felém célzott "egyet-nem-értésedet" akkor én is itt válaszolok rá.

Próbáltam leírni amit gondolok és ne fenyegetésnek vedd! Tisztában vagyok azzal, hogy léteznek kapcsolatok ami mindkét fél számára kellemetlen. Egy ilyen helyzet - esetleg - neutralizálható. Ha az nem sikerül akkor más megoldást kell találni. Vehettem volna saját lakást, vagy házat, akár itt, akár Floridában, vagy Magyarországon, de az volt errõl a véleményem, ha rossz szomszédságot fogok ki (mindegy kinek a hibájából) akkor zsákutcába kerülhetek. Ezért úgy döntöttem kb 30 évvel ezelõtt, hogy marad a bérlemény. Többe kerül a bér és "nem vagy a magad ura" Na persze, mintha a világ eladósodott része irányíthatná a saját sorsát..., de bármikor meg tudom oldani a dolgot egy költözködéssel... Volt, nincs..
Most - kicsit kötve vagyok ehhez a Magánbirtokhoz amit PI fémjelez, egyenlõre nem tudok csak úgy elköltözni. Az itt bejelentkezõk nem biztosítják nekem azt, hogy leköszönhessek. A föbérlõ meg Imre aki még nem mondta fel a szerzõdést - nekem semmi bajom vele, miért mondanék fel egy olyan személynek akit tisztelek és jól ismerem...

Tehát maradok. Akkor mi legyen?
43 #27 stormhu
- 2019-10-11 15:02
Hamu...mindt írtam anno "ennek ellenére biztosan lesznek akik negsíratják"
gerry , Enid, ott a pont...
3 #28 Enid
- 2019-10-11 15:08
Hamu!
Lassan-lassan ki kellene alakulnia a szabélyoknak, mert amíg nincsenek lefektetve, nem is lehet senkit minősíteni

Imrénknek anno volt egy olyan mondata, hogy "a szabály, hogy nincs szabály" ezek szerint ez a mondat elrepűt a zéterbe.

Nos, a szabályokat - lásd. Pl. A tíz parancsolat, ami kB. 160 eredetileg, ha nem tévedek - azok számára kellett hozni, akikből az együttéléshez elengedhetetlen elementáris regulák hiányoztak.

Egy Ember azért ezekkel tisztában van, de legalábbis törekszik rá.
Mindenki először saját magát kell minősítse, onnantól már "tiszta sor".
245 #29 hamu
- 2019-10-11 19:28
Ha ezt most tovább ragoznám, akkor közellenséggé válnék. Sok minden nem tűnik következetesnek ami ezen a honlapon történik.
De, engedjük el, ne feszüljünk.

Enid: nem csupán Gerryre utaltam. Valóban, mostanában ő az, de egyébként elég sokan bűnöztünk már ilyen értelemben.

Nem akarom védeni Kárpit, de egy fellelkesült, túlbuzgó fiatalember, még nem ellenség nekem. Feltéve, hogy Kárpit nem küldték, ilyen volna.
267 #30 Perle
- 2019-10-11 21:01

Hozzászólás küldése

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.
Generálási idő: 0.76 másodperc
3,406,501 egyedi látogató