Bejelentkezés

Felhasználónév

JelszóElfelejtetted jelszavad?
Új jelszó kérése

Beleegyezés nélkül is átvehetné a tagországok határõrizetét a Frontex

KülföldA "magyar" haderõ lezárja a belga határt és a balgáknak kuss! Ugye érzitek? A nemzeti szuverenitást csorbítva az adott ország kérése és beleegyezése nélkül is átvehetne határõrizeti feladatokat bármely uniós tagországtól az Európai Unió határõrizeti ügynöksége (Frontex) az Európai Bizottság formálódó javaslata szerint, amelyet a brüsszeli testület már a következõ uniós csúcs elõtt, december 15-én bemutat - írta a Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung (FAS) címû vasárnapi német lap.
A hetilap szerint az unió javaslattevõ-végrehajtó intézménye a közös határvédelem megerõsítésével kíván úrrá lenni a belsõ határellenõrzés nélküli schengeni övezet külsõ határának bizonyos szakaszain az európai menekültválság révén kialakult kaotikus helyzeten. Német és francia támogatással készülõ terve szerint a Frontex fejlesztésével kialakítanak egy teljes körûen mûködõképes közösségi határõrizeti szervezetet, így bõvítik az ügynökség pénzügyi forrásait és szélesítik munkatársai - a tagállamok által delegált határõrizeti szakemberek - jogosítványait.

A FAS szerint a brüsszeli bizottság terve alapján a Frontexet kivételes esetekben akkor is be lehetne vetni, ha az érintett tagország egyáltalán nem igényli a segítséget. Ez jelentõs mértékû beavatkozás lenne a nemzeti szuverenitásba - mutatott rá a konzervatív német lap.

Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke évértékelõ beszédet tart az Európai Parlament plenáris ülésén Strasbourgban 2015. szeptember 9-én. (MTI/EPA/Patrick Seeger)

(MTI/EPA/Patrick Seeger)


Jean-Claude Juncker bizottsági elnök azonban el akarja kerülni, hogy megismétlõdjék a görög eset; Athén sokáig nem volt hajlandó elfogadni a határõrizethez felajánlott segítséget, és csak annak révén kért támogatást, hogy uniós partnerek kilátásba helyezték az ország kizárását a schengeni övezetbõl.

Németország és Franciaország támogatja Brüsszel törekvését. Thomas de Maiziere német és Bernard Cazeneuve francia belügyminiszter egy csütörtöki közös feljegyzésben azt írta a bizottságnak, hogy "sürgõsen tovább kell fejleszteni közös uniós külsõ határaink védelmét és az európai menekültügyi rendszert", mert meg kell õrizni a schengeni rendszert.

Ezért a belsõ határellenõrzés nélküli övezet mûködését szabályozó schengeni határellenõrzési kódexet ki kell egészíteni, hogy a külsõ határok védelmében mutatkozó "súlyos hiányosságok" esetén, a Frontex által készített "kockázatelemzés" alapján gyorsan mozgósítható legyen az ügynökség, és "kivételes estekben" önállóan is kezdeményezhessen mûveleteket.

A Frontexet a mostani szabályok szerint csak akkor lehet mozgósítani, ha ezt valamely tagállam igényli, és az összes többi támogatja a kezdeményezést.

Az Európai Bizottság több modellt fontolgat a kérés nélküli Frontex-mûveletek megindításának szabályozására. Az egyik lehetõség, hogy az ügynökség akkor léphet, ha meghatározott idõn belül nem tesz ellenvetést egyetlen ország sem, vagy a tagországok többsége nem szavazza le az adott mûveleti tervet. Egy másik lehetõség, hogy a tagállamok többségi szavazata alapján mozgósítják az ügynökséget - írta a FAS.
Link

Hozzászólások

48 #1 ro-zsola
- 2015-12-07 13:43
Naná ! Még mennyire
Há' nem ezér' jött az amerikai hadsereg ? Az európai lakosság nagyon nem akar lázadni. Nincs mit " leveni ". Semmi gond , megoldották. Jönnek a " migránsok " akiket az orosz határ közelébe terelnek.Ezek a kecskebaxó idióták amúgyis szeretnek vergõdni , rögtön lesz mit " lenyomni ". Ha nem verik a bélüket az is jó. Ütközõzónának még jól jöhetnek Oroszország és az EU között
Csakhogy. Az európai ( NDK-tól keletre ! ) nem hülye. Hõbörgés helyett ( lásd HVIM , Betyársereg stb ) baráti jobbot nyújtott az oroszoknak. Mi lesz ebbõl ?
A zsidó-fasiszták menekülnek a térségbõl mert tudják : " háború lesz ".

Hozzászólás küldése

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.
Generálási idő: 0.36 másodperc
4,460,826 egyedi látogató