Bejelentkezés

Felhasználónév

JelszóElfelejtetted jelszavad?
Új jelszó kérése

Orosz nukleáris hadgyakorlat a leolvadó Északon – a Novatek az élen

KülföldAz elmúlt években a Kreml agresszívan militarizálta a térséget, hogy minél nagyobb szeletet hasítson ki a térség 35 ezermilliárd dollárt kitevő nyersanyagkincséből. Az orosz Novatek gázipari magánvállalat francia, kínai és japán cégek összefogásával gigászi projektet valósít meg a földgáz cseppfolyósítására és exportjára. Káncz Csaba jegyzete
Az Orosz Haditengerészet Északi Flottája hazatér egy korábbi bevetésről. Forrás: mil.ru
Az Orosz Haditengerészet Északi Flottája hazatér egy korábbi bevetésről. Forrás: mil.ru

Greta Thunberg még csak 11 éves volt, amikor Moszkva úgy döntött, hogy komolyan kell venni a globális klímaváltozást és 2014 végén létrehozta az Arktikus Stratégiai Parancsnokságot, amelynek központja a Murmanszk régióban fekvő Szeveromorszkban van. A mai erőviszonyokat jól mutatja, hogy míg az oroszoknak 17 katonai bázisuk van a térségben (ebből legalább 6 új), aközben a nyugati szövetségnek csupán 14 (főként Alaszkában, Kanadában és egy-egy Norvégiában, valamint Grönlandon). Valóban, az arktikus térség az egyetlen olyan műveleti terület a világ tengerein, ahol az amerikai haditengerészet harcértékét felülmúlja egy versenytársé.

Nukleáris hadgyakorlatot tartanak

Az esetleges konfliktusokra felkészülendő Moszkva ezen a héten nukleáris hadgyakorlat megtartását rendelte el. 12 ezer katona, 100 vadászgép és hadászati bombázó, valamint 200 rakétakilövő gyakorlatozik ezekben a napokban az orosz arktikus tengereken a stratégiai nukleáris erők felkészültségét bizonyítandó. Az elmúlt években a Kreml agresszívan militarizálta a térséget, hogy minél nagyobb szeletet hasíthasson ki a becslések szerint 35 ezermilliárd dollárt kitévő nyersanyagkincsből, amely a gyorsan leolvadó térség alatt hever.

Azt a múlt héten jelentették be, hogy 2022-ig korai előrejelző radarállomások kerülnek felállításra az északi Vorkutában és a Murmanszki területen (Olenogorszk). Azt pedig a múlt hónapban hozta nyilvánosságra az orosz védelmi minisztérium, hogy az arktikus Novaja Zemlja szigetcsoportra a csúcstechnológiával ellátott Sz-400-es légelhárító rakétarendszert telepíti, a maga 400 kilométeres hatótávjával.

Napjainkra több tudós is azon a véleményen van, hogy 2050-re a Közel-Kelet olajtermelő régióiban a nyári nappali hőmérséklet átlagosan 50 °C lesz, amely halálos a tartósabb külső munkavégzés számára. Ugyanakkor az Atlanti-óceán és a Mexikói-öböl melegedő vizei által keltett egyre gyilkosabb hurrikánok lehetetlenné teszik a térségben a tegeri olajkitermelő platformok működtetését. Így az arktikus kitermelés jelentősége csak növekszik és ezzel a térségért folyó verseny intenzitása is.

A Novatek padlógázzal fejleszt
Káncz Csaba
Káncz Csaba

Az orosz Novatek gázipari magánvállalat múlt hónapban jelentette be, hogy orosz, francia, kínai és japán cégek összefogásával gigászi projekt fog megépülni a földgáz cseppfolyósítására és exportjára Arctic LNG 2 elnevezéssel Észak-Szibériában. A cseppfolyósított földgáz (LNG) projektben résztvevő vállalatok, a Novatek (60 százalékos tulajdonrésszel), a francia Total (10 százalék), a kínai CNOOC (10 százalék) és CNPC (10 százalék), valamint a japán Mitsui-JOGMEC konzorciuma (10 százalék) jóváhagyta a végleges befektetési döntést. Az első LNG-szállítmánynak 2023-ban kell majd elindulnia a Gidan-félszigeten kiépítendő létesítményből. Mivel a Total 19,4 százalékban tulajdonosa a Novateknek, tényleges részesedése az Arctic LNG 2-ben 21,6 százalék.

Leonyid Mihelszon, a Novatek vezérigazgatója – a Forbes szerint Oroszország leggazdagabb vállalkozója – közölte, hogy a szállítmányok 80 százaléka Ázsiába irányul majd. A létesítményt a Jamal-fészigeten található, a Novatek, a Total és a CNPC által megépített, 2017 óta termelő Yamal LNG-től mintegy 30 kilométerre hozzák létre. A kivitelező a francia-amerikai TechnipFMC, az olasz Saipem és az orosz NIPIGAS konzorciuma lesz. A létesítmény megépítése fontos eszköz Oroszország azon célkitűzésének eléréséhez, hogy az LNG-termelését évi 120-130 millió tonnára növelje, a részesedését pedig a világ LNG-piacából 20 százalékra.
Link

Hozzászólások

267 #1 Perle
- 2019-10-17 13:54
https://www.nsene...2-project/

Mondani sem kell, hogy a földgázcég vezérigazgatóját, Mihály fiát is bicskával keresztelték. Csodálom, hogy tuladonosok között nincs " odaáti".
A pénzügyi főnök pedig külöldre szakadt hazánkfia:
https://www.reute...SKCN1QG2C5
2025-re atommeghatású égtörő hajók teszik szaaddá az utat a Sarkvidéktől Ázsia felé.:o
684 #2 atacama
- 2019-10-17 14:26
a cikkben a fényképen putykesz mintha kissé unott lenne..mintha azt sugallaná hogy írogassatok gyerekek firkálgassatok le van már ez focizva rég...
267 #3 Perle
- 2019-10-17 14:54
A venezuelai kormány megállapodott az oroszokkal abban, hogy átadja nemzeti olajvállalatának ellenőrzését a Rosnyeftnek, cserée azért , hogy a venezuelai államadóság leírásra kerülhessen Oroszország által.
https://tass.com/...my/1083631
819 #4 rozsola
- 2019-10-17 15:52
Putyin szerintem már unja ezt. Nemrég volt a születésnapja , jót bulizott ( na vajon hol ??? ) Szibériában.
Benne van a korban. Szerintem már a nyugdijazási kérelme a Lubjanka asztalán van. Ezzel csupán az a gond , a Cár nem mehet nyugdijba.
33 #5 vizilo
- 2019-10-18 11:21
Ha szükség háboruval is megvédjük a " békét " !!! Oroszország nagyon is tudja mi a dolga !!!
267 #6 Perle
- 2019-10-26 13:50
Amerikai nukleáris hulladék van beasva Grönlandon az olvadó jég alá:
https://www.youtu...MCDacfSrb8

Hozzászólás küldése

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.
Generálási idő: 0.53 másodperc
4,440,237 egyedi látogató