Bejelentkezés

Felhasználónév

JelszóElfelejtetted jelszavad?
Új jelszó kérése

Amerikai-román-moldovai hadgyakorlat kezdõdött a Duna-delta térségében

KülföldAmerikai, román és moldovai csapatok részvételével kezdõdött NATO-hadgyakorlat hétfõn Romániában a Duna-deltában, illetve a moldovai és ukrán határ közelében fekvõ Smardan lõtéren.
Az Egyesült Államok bukaresti nagykövetségének közleménye szerint a Plantinum Lynx 16-2 fedõnevû közös taktikai és lövészeti gyakorlatra vasúton érkeztek amerikai tankok, ágyúk és egyéb nehézfegyverek Bulgáriából. A gyakorlaton – amely szárazföldi lövészetbõl és páncélos harci mûveletekbõl áll – a fekete-tengeri amerikai katonai jelenlétet rotációs rendszerben biztosító tengerészek és tengerészgyalogosok is részt vesznek.

Ugyanebben az idõszakban – december 4. és 20. között – zajlik a Fekete-tenger partvidékén található Mihail Kogalniceanu légi támaszponton és az erdélyi Aranyosgyéresen (Campia Turzii) a Dacian Thunder 2015 amerikai-román közös légi hadgyakorlat második szakasza. Ennek keretében mintegy 200 román és 350 amerikai katona végez közös gyakorlatokat a román MiG-21 LanceR típusú harci repülõgépekkel és IAR-330-as helikopterekkel, valamint amerikai A-10-es csatarepülõkkel.

A Krím félsziget orosz elcsatolása után az ukrán válságra adott válaszként a NATO emelte készenléti szintjét, és rotációs katonai manõvereket kezdett az Oroszországtól tartó keleti tagállamok – közük Románia – területén a keleti tagállamok védelmi készültségének fokozása céljából.

Romániában az év folyamán egymást érték a nemzetközi hadgyakorlatok, szeptemberben úgynevezett integrációs egységet (NFIU), december elsején pedig hadosztály-parancsnokságot avattak Bukarestben a NATO gyorsreagálású erõi számára. A tervek szerint még idén mûködõképessé válik az amerikai rakétavédelmi rendszer romániai támaszpontja is.
Link

Hozzászólások

Még nem küldtek hozzászólást

Hozzászólás küldése

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.
Generálási idő: 0.27 másodperc
4,440,191 egyedi látogató