Bejelentkezés

Felhasználónév

JelszóElfelejtetted jelszavad?
Új jelszó kérése

Maszkos fegyveresek állták el a zsinagóga bejáratát Krakkóban

KultúraVan maszkotok? Nem kell, de fegyver azért jól jöhet, amikor .... Fekete csuklyás biztonsági őrök akadályozták meg a krakkói Chábád közösség imáját – írja a JTA zsidó hírügynökség. Nem engedték be őket a zsinagógájukba, amit a helyi zsidó hitközségtől bérelnek. A helyi zsidó szervezet viszont penészre és nem egyeztetett villanyszerelésre hivatkozva kitenné a Chábádot a zsinagógából.

A krakkói Chábád közösség 2008 óta bérli a zsinagógát a helyi ortodox zsidó hitközségtől. Jelenleg is érvényes bérleti szerződésük van – mondta a Chábád egyik helyi illetékese.

Hétfőn azonban egy magán biztonsági cég fekete maszkos emberei lezárták a bejáratot, nem engedték be a közösség tagjait imádkozni az Izsák zsinagógába. A vallásos zsidók ezért az utcán imádkoztak, majd hívták a rendőrséget.
fotó: Michael Berenbaum

A krakkói zsidó hitközség, amely múlt hónapban azért keveredett botrányba, mert kávézónak adott ki egy volt zsinagógát, azóta lezáratta a vizet és az áramot is az Izsák zsinagógában, hogy távozásra bírja a Chábád közösséget.

Közleményükből kiderül: azért tagadták meg a zsinagóga szerződés szerinti használatát, mert a közösség, álláspontjuk szerint, kárt okozott az épületben. Nem akadályozták meg, hogy penész alakuljon ki egyes falakon, valamint engedély nélkül építették újra az elektromos hálózatot.

A JTA hírügynökség kereste a krakkói zsidó hitközséget, de nem tudtak az illetékesekkel beszélni, ahogy egy lengyel napilap sem érte el őket.

A szörnyű emlékeket idéző fotók nagy felháborodást váltottak ki a nemzetközi zsidó közvéleményben. A jelenség ugyanakkor a Chábád és a helyi zsidó közösségek elmérgesedett viszonyának egyik legrosszabb példája.

Hasonló Litvániában történt 2016-ban, amikor chábádosokat zártak ki helyi zsinagógából.

Az európai helyi zsidó közösségek ugyanis sokszor riválisként tekintenek a Chábád kiküldött rabbijai által létrehozott szervezetekre.

A Chábád egyre növekvő európai elfogadását jelzi ugyanakkor, hogy még a riválisnak tekintett vezetők is elítélték a Krakkóban történteket.

Pinchas Goldschmidt rabbi, az Európai Rabbitanács elnöke, aki már többször kritizálta a Chábádot, most azt mondta: „erkölcstelen és a zsidó hagyományokkal ellentétes” volt a zsinagóga lezárása.

A szintén nem chábádos lengyel főrabbi, Michael Schudrich is a saját kollégáit kritizálta a történtek miatt. Kapzsi hatalmi harcnak nevezte a döntést, amely sérti a város legaktívabb ortodox zsidó hitközségét.

Schudrich nyílt levelet írt Tadeusz Jakubowicznak, aki már régóta vezeti a krakkói zsidó hitközséget. A lengyel főrabbi ebben azért is nevezte különösen felháborítónak a zsinagóga lezárását, mert

„az Izsák zsinagóga volt az egyetlen hely Krakkóban, ahol naponta összejött a minjen (10 nagykorú zsidó férfi) az imádkozáshoz”

— fogalmazott a lengyel főrabbi.

Schudrich elismerően szólt Eliezer Guray rabbiról, a Chábád lengyel vezetőjéről és Avi Baumol rabbiról, az Izsák zsinagóga vezetőjéről, akik sokat tesznek a Tóra és a zsidó értékek megismertetéséért.

„Hála nekik és sokan másoknak, az Izsák zsinagóga ellátja a feladatát a krakkói zsidó közösség érdekében. Ezt támogatni kéne és örülni neki, ehelyett elzárják a vizet és lekapcsolják az áramot. Ma reggel pedig fegyveres, maszkos őrök akadályozták meg a reggeli minjent”

— írta levelében a lengyel főrabbi a krakkói hitközég vezetőjének címezve.
Link

Hozzászólások

4 #20 Posta Imre
- 2019-11-05 18:53
Rozsola, az hab volt.
1072 #21 fkriszta
- 2019-11-05 19:07
Drága Rozsola! nagy érdeklődéssel és alázatos figyelemmel olvasom az írásaidat mindig, de a teremtőre kérlek, legalább egy nyelvmeghatározást tennél a szavak után amiket nem magyarul írsz?Nem egyszerű sokszor megtalálni hogy mire is gondolsz még online fordítóval sem. Lehet az én fogyatékosságom, de szépen kérlek...! És köszönet az írásaidért egy kezdőtől! :)
2 #22 gerry
- 2019-11-05 19:56
rozsola - egy kicsit el vagy tévedve! Magyarországon kicsit mást jelentett a Kulák mint a cári Oroszországban. Talán Imre fel tud világosítani, nekem nincs kedvem hozzá.
2 #23 gerry
- 2019-11-05 19:59
Jóska!
"Normalis ember nemszokta kozolni a felesegevel,hogy most megyek es felre lepek.Ugye gerry ??:D" - emlékszem amikor mondtad nekem is - nem is adtalak fel!:P (Tudod, a betyárbecsület!)
116 #24 livia
- 2019-11-05 20:23
Ez tetszett!
99 #25 MORMOTA1968
- 2019-11-06 04:49
Kedves Rozsola! Akkor a "kulák" szó nem is "ökölt" jelent?
Gondolhattam volna, hogy itt valami nem stimmel! Viszont nálunk pont a zsidó komcsi bűnözők alkalmazták ezt a megbélyegzést sajnos nem csak a "zsíros parasztokra" akik valóban kihasználták más parasztok, cselédek kiszolgáltatottságát, tán még uzsoráskodtak is, mint a zsidók! Viszont én úgy tudom, hogy a kevés földterülettel rendelkező szegényebb parasztokra is ráhúzták a "kulák" jelzőt, különösen ha nem volt hajlandó belépni a helyi TSZ-be, beadva a közösbe földjét, haszonállatait, mezőgazdasági eszközeit és szerszámait!

Lehet, hogy a cári Oroszországban ez a megbélyegző jelző még az általad leírt "gazember, uzsoráskodó héber" bűnözőkre vonatkozott, viszont a bolsevik, komcsi hatalomra kerülés után "PONT ŐK"alkalmazták a gój parasztságra, földesurakra, nemességre! Így azért már jóval érthetőbb a "kulák" szó jelentése.

Gondolom a hollandoknál a haboltós eset után nem csak az éppen maradt gép repült, de a főszervezők is a sok eszükért! Különösen az a tűzoltó, akinek feladata lett volna ellenőrizni, hogy valóban víz van-e a tartályban! s_franc
819 #26 rozsola
- 2019-11-07 12:19
A cári Oroszországban még helyesen használták a kifejezést. A kulák elleni ellenszenv elterjedt volt. " Ha nem tudod megakadályozni , állj az élére ! ". A kommunista zsidaj ezt is kifordította.
Mellesleg Magyarországra már a " feldolgozott " terminológia érkezett .
Sajnálom ha egyesek számára érthetetlenek a " szavaim "
Ideje felfogni mindenkinek , blyáty ! Meg kell tanulni " emberei nyelven " beszélni. Manapság Magyarországon egyre jobban látszik a változás. A zsidó-fasiszta média szerint Magyarország lakosságának nagyobb része " szimpatizál " Oroszországgal. Valamint ne feledjük , Magyarország minden nagyobb városában vannak orosz nyelviskolák. Bár az angol és a német továbbra is a kedvencek közé tartozik ( a franciát nagyon nem akarja megtanulni a magyar ) , egyre inkább növekszik az orosz nyelv iránti érdeklődés. Valljuk be , van értelme. Az orosz nyelv ismeretével gyakorlatilag minden ázsiai ország állampolgárával szót lehet érteni. Ez pedig " mologyec "
Tévedsz Imre. Nem hab
Az hogy az elmúlt 30 évben sokmindent elfelejtett a társadalom , egy dolog. ettől még semmi sem változott
1989 " forradalmai " után a kulák átvette a hatalmat a térségben. Azonnal " privatizálni " kezdtek , felosztották maguk között az Állam tulajdonát és külföldi kulákokkal szövetkezve tönkretették az országot.
Minden magántőkés , bankár és egyéb származékok nem egyebek mint kulákok. De ezek egymagukban tehetetlenek. Nekik segítenek a kulákbérencek
A kulákbérenc az a nyomorult aki a kuláknak dolgozik . Ide tartoznak : politikusok , hivatalnokok , katonák , rendőrök , ügyvédek , bírók , ügyészek stb
A kulák célja nyomorban tartani minket. A bérenceik által ezt meg is teszik.
Semmi sem változott . 100 éve vagy még korábban is ugyanez volt a helyzet.
Sajnos az ÁVH megszűnt pedig tudjuk , hisz Kádár elvtárs azt mondta : " Az Államvédelmi Hatóság a munkásosztály ökle ! "
" Ököl " oroszul " kulák ". Érthető a fogalomzavar
Nem találtam fel a " spanyol viaszkot ". Csupán alkalmaznám Sztálin elvtárs " tanait ". A kulák az ellenségünk , a bérenceik ugyanúgy.
Mellesleg megjegyezném , nem véletlen a kommunista ideológia újraalkalmazása természetesen " átfogalmazott " terminológiákkal. Ahogy Jézus mondta : " Akinek van esze , megérti "
Persze megértem , nagy a " lemaradás "
" Ármija SzSÁ menyájet kálibr pátronov iz zá roszijkih bronezsiletov ". Vagyis a " vojenijá SzSÁ az eddig 5,56 kaliberű lőszereit le kell cserélje 6,8 kaliberű lőszerekre mivel az kisebb kaliberűek használhatatlanok az orosz és kínai hadseregnél rendszeresített golyóálló mellények ellen. "
Hmm
Lemaradtunk valamiről ?
Igazat mondott a Pentagon !
Az amerikai katonák valóban elhagyják észak-kelet Szíriát. Csakhogy a helyükre Blackwater zsoldosokat telepített. Aztán kiderült úgy mennek el az amerikaiak , hogy ott marad 800 buzerántnyik. A Blackwater pedig nagyjából 2500 trógert szállított le. Vagyis becslések szerint 3500 " terrorista " van a térségben. Erdogán fel van háborodva , Ászád megdöbbent , Putyin pedig csodálkozik. Mi lesz ebből ? A Blackwater zsoldosainak nincs nemzetisége.
Putyin ugyan csodálkozott a meglepetéstől , de nem esett kétségbe.
Moszkvában azt mondták : " Putyin Szíriába vezényelte a csecsen harcosok legjobbjait ". No kérem ! A " Kadirovcik " komoly ütőerőt képviselnek. Egyes nyugati elemzők a " kadirovcikat " mint " Putyin személyesen irányított gyilkosait " emlegeti. Igaz ami igaz , a kadirovcik nem " geciztek " Csecsenföldön. Mellesleg megjegyezném , a csecsenföldi buzerántyikok " internálását " is a kadirovcik számlájára írják. Tehát úgy látszik , Putyin semmit sem bíz a véletlenre. A térségre engedi az Orosz Föderáció egyik legfélelmetesebb egységét akiktől még a " német titkosszolgálatok is összeszarták magukat "
Egyre inkább úgy tűnik , Szíriában olyasvalami készül amire eddig nem volt példa :

Oroszország kizár minden együttműködést az USA-val a szír olaj kérdésében

Az orosz külügyminisztérium szerdán kizárta az USA-val való bizonyos együttmüködés lehetöségét a szír olaj kérdésében, miután a Fehér Ház bejelentette a szír olajmezők „védelmére” irányuló lépéseket.

Ebben az esetben az egész szír nép nemzetgazdagságáról van szó, és biztosak vagyunk benne, hogy ő az egyetlen, aki a olajmezők kitermelésére jogosult - mondta az orosz külügyminisztérium magyarázata.

Csak a szír népnek és a hadseregnek kell a felelősnek lennie az olajkészleteknek a régió szuverén gyakorlásának részeként - hangsúlyozza az említett entitás hivatalos nyilatkozata.

Donald Trump, az Egyesült Államok elnöke korábban az országában a katonai erők telepítését irányította azzal a állítólagos céllal, hogy megvédje a szíriai olajkészleteket, amely a szakértők szerint kiderítette Washington valódi célját az adott nemzetben.

A Pentagon a múlt héten bejelentette az északkeleti országban kiküldött közel kétezer egyenruhás személyzet nagy részének visszavonását, de most arról szól, hogy mintegy 800 katonát hagy az olajszállítók fent említett biztosításáért.

Ebben a tekintetben Szergej Lavrov orosz külügyminiszter kijelentette, hogy nagyon nehéz egy olyan kormányzattal foglalkozni, amely egy napon bejelenti csapatainak Szíriából való távozását, a másik állam pedig azt állítja, hogy hadi kontingenst fog ott telepíteni, amikor ott van jelen. Teljesen illegális. Az Egyesült Államok szinte tucat katonai támaszpontot telepített Szíria északi részén, azzal az ürüggyel, hogy támogassa az Iszlám Állam (EI) terrorista mozgalom elleni küzdelmet, bár ez utóbbi növelte erejét - mondják az orosz katonai források.

Noha a Pentagon a múlt héten bejelentette az IS vezetõjének kinevezését, Moszkva és Damaszkusz megkérdőjelezte ezt a verziót, főleg azért, mert az amerikai csapatok által ellenőrzött területeken feltételezik, hogy Washington új szélsőséges csoportok tagjait toborozta.

A Pentagon vezetése azzal fenyegetőzött, hogy erõteljesen reagál arra, amit az orosz vagy szíriai hadsereg az olajmezők „megragadására” tett kísérleteként írt le.

Oroszországból és Törökországból származó csapatok ezen a héten keresztül 20 km-es szakaszon közös járőrözést folytattak a szíriai terület és a török ​​határ között, annak érdekében, hogy a kurd fegyveres csoportokat evakuálják ebből a területről.

Az Ankara és Moszkva között létrejött megállapodás kiküszöbölte Washingtont az észak-szíriai területet érintő döntések alól, ahol a szír nemzet olaj- és gázüzemének nagy része található.

Mindeközben Kijev a Krím katonai visszaszerzésével dicsekszik , Bulgáriában pedig nagy hirtelen megokosodtak. Miután közösen a szerbekkel " hadgyakorlatoztak " , Moszkvából szóltak nekik : " ideje lenne aggódni a szerbiába telepített Triumf és Pantsir S2 miatt ". A bolgárok " gondolkodtak " egy csöppet aztán rájöttek , " aggódniuk " kell. Mellesleg az Eu kitolt velük , Észak-Macedónai nem lesz EU tagállam.
Másrészről a Nato nem boldog. Most már elismerik , nagyon le vannak maradva az " elektronikus hadviselés terén ".

Miért van az USA Oroszország mögött az elektronikus hadviselésben?

Az USA alezredese szerint az Egyesült Államok Oroszország mögött áll az elektronikus háborúban. Az amerikai lemaradás alátámasztására egy orosz katonai elemző két tényezőt mutatott be.

Gary Lyke amerikai hadnagy, a Breaking Defense portál idézetében az amerikai katonai személyzet nem hajlandó szembenézni az elektronikus háború veszélyeivel Oroszországgal vagy Kínával való katonai konfliktusok esetén.

Aleksei Podberezkin, a Moszkvai Állami Nemzetközi Kapcsolatok Intézet (MGIMO) Politikai és Katonai Kutatóközpontjának igazgatója egyetértett abban, hogy az amerikai katonaság „nyugodt”.

„Ebben az esetben az amerikai fegyveres erők problémái fejlődésük kedvező feltételeihez kapcsolódnak. Először is az amerikai földrajzról van szó ”- mondta Aleksei Podberezkin.

A szakértő elmondta, hogy az Egyesült Államok messze van és ebben az értelemben „jól érezze magát”. Oroszország sokkal nehezebb körülményekkel néz szembe - tette hozzá a katonai elemző.

„Az orosz határok kerületén hatalmas mennyiségű bázis található, az elektronikus hadviselés eszköze. Reakcióra kötelesek vagyunk, tehát mindig az elektronikus hadviselés körülményei között vagyunk, valódi tapasztalatunk van ”- magyarázta.

Podberezkin szerint a földrajzi tényező megköveteli Oroszországtól, hogy mindig „figyeljen, fejlessze és továbbképzze”.
Második tényezőként Aleksei Podberezkin kiemelte a támadó fegyverek elsődleges használatát az Egyesült Államokban. Ezért nem fordítanak nagy figyelmet az elektronikus hadviselés védelmére.

A Breaking Defense portál szerint az amerikai csapatok elfelejtették az elektronikus hadviselés alapvető tanulságait.
Az Egyesült Államok lassabban fejlődik, mint új problémákkal szembesülünk - magyarázta Gary Lyke ezredes.
A katonai portál azt is megerősítette, hogy a kiképzés során az amerikai katonák nem is kapcsolják ki a mobiltelefont, ezáltal kiszámítva a pontos helyet.

Az amerikai alezredes szerint az amerikai katonaság mindig elfelejti cselekvési terv kidolgozását, ha a mainstream rendszerben valamilyen hiba vagy téves kommunikáció történik, és ha valaki egy további csatornára megy, senki sem hallgat, mert senki sem emlékszik rá.

Az amerikai alezredes biztos abban, hogy Oroszország és Kína fogja használni ezeket a hibákat.

Vagyis ha nincs " kommunikáció " , az amerikai buizerántyiknak " vége van ". Ellenben a küldetések " rádiókommunikáció nélküli végrehajtása alapkiképzési pont a Specnaznál ".
Amint látjátok , a " kommunikációnak " nagyon fontos szerepe van.

November 7 alkalmából : Éljen a Nagy Októberi Szocialista Forradalom !

Hozzászólás küldése

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.
Generálási idő: 0.55 másodperc
3,894,638 egyedi látogató