Bejelentkezés

Felhasználónév

JelszóElfelejtetted jelszavad?
Új jelszó kérése

Repülőgépszámra viszik a pénzt az oroszok, hogy hatalmon maradjon a szövetségesük

KülföldJaj már, és ha nem csak pénzt vittek? Akkor mi van? Miért baj az, ha nem a soros-alapítvány támogatja a rezsimet? De irigyek! Egy-két évvel ezelőtt valószínűleg nem fogadtak volna sokan arra, hogy a kívülről a nemzetközi szankciók, belülről a gazdasági összeomlás és az ellenzék által szorongatott Nicolas Maduro venezuelai elnök még mindig hatalmon lesz 2019 vége felé. Különösen bénítóak az Egyesült Államok által bevezetett pénzügyi büntetőintézkedések, amelyek lényegében elvágták a dél-amerikai országot a nemzetközi pénzügyi rendszertől.

Ezt időnként barterezéssel próbálja kikerülni Maduro kormánya, de voltak arra utaló jelek is, hogy az ország aranytartalékán adtak túl kerülőutakon. Mindent azonban nem lehet így megoldani, a rezsimnek nagy szüksége van keményvalutára is. A Bloomberg cikke szerint ennek beszerzésében segédkeztek az oroszok: 2018 májusa és 2019 áprilisa között hat repülőgép összesen 315 millió dollár értékű dollár- és euróbankjegyet szállított Moszkvából Caracasba.

Az adatok forrása az Import Genius nevű, a nemzetközi kereskedelem adatait gyűjtő, rendszerező és áruba bocsátó szolgáltató, amely „magánforrásokon” keresztül jutott hozzá orosz vámhivatali statisztikákhoz. Ezek szerint a készpénz orosz és/vagy venezuelai állami pénzintézetektől származott, és a venezuelai fejlesztési banknál landolt.

Kapcsolódó cikkEgyszer már elszálltak a hiperinflációval, most ismét beindították a bankópréstJanuár végén egyetlen hét alatt 31 százalékkal nőtt a pénzmennyiség Venezuelában a központi bank adatai szerint, miután a kormány pánikszerű költekezésbe kezdett.

A részletes adatok szerint az első két szállítmány tavaly májusban és júliusban indult útnak az állami Gazprombanktól összesen 55 millió dollár értékben. Idén januárban ugyanonnan előbb 50 milliónyi dollárbankjegy, majd két nappal később 113 millió dollárt értékű 100 eurós bankótömeg indult utánuk. A Bloomberg kérdésére a Gazprombank szóvivője a készpénzszállítást nem kommentálta, csak annyit mondott, hogy idén március óta nincs semmilyen kapcsolat a pénzintézet és a venezuelai fejlesztési bank között.

Ennek megfelelően az utolsó két – idén áprilisi, összesen 97 millió dolláros – szállításnál már nem a Gazprombank, hanem az Evrofinance Mosnarbank volt a feladó, amely az orosz állami ingatlankezelő és a venezuelai fejlesztési bank közös tulajdona. Az utóbbi egyébként név szerint szerepel az amerikai szankciós listán.

Az amerikai hírügynökség cikke szerint a pénzszállítás nem jelent feltétlenül orosz állami segélyt, a forrása lehet olaj- vagy aranyeladás, az Evrofinance Mosnarbank osztaléka, illetve korábban külföldön elhelyezett venezuelai állami tartalék felhasználása is. A dolog érdekessége a logisztika, hiszen ha valaki használhatja a bejáratott nemzetközi elektronikus pénzügyi csatornákat, akkor jellemzően nem kockáztatja meg, hogy repülőgépnyi mennyiségű készpénzt reptessen a fél világon keresztül. Egy venezuelai illetékes egyébként név nélkül megerősítette a Bloombergnek az Evrofinance Mosnarbankhoz kötődő készpénzmozgást.
Link

Hozzászólások

4 #1 Posta Imre
- 2019-11-06 15:00
Orosz kéz által veszhet el, oroszok menthetik meg a Csepel Holdingot


Fizetésképtelenné vált a cég, elrendelték a felszámolását. A krach legfőbb oka egy bedőlt orosz projekt, és ironikus módon a válságból való kilábalás kulcsa is egy újabb orosz együttműködés lehet. A vezetőség még küzd és bízik, de a NAV a pénzét akarja.

Tényleg véget érhet a Csepel Holding története: a cég jövője gyakorlatilag idegenek kezébe került. A Budapesti Értéktőzsde honlapján kedd délután jelent meg a Fővárosi Törvényszék határozata, mely hitelezőjük, a NAV Dél-budapesti Adóigazgatósága kérelmére megállapítja a cég fizetésképtelenségét, és elrendeli a felszámolását. A Csepel Holding igazgatósága közölte: egyeztetnek a NAV illetékeseivel a tartozás rendezésének módjáról, hogy elkerüljék a felszámolást. A vállalat az elmúlt évek befuccsolt nemzetközi üzletei következtében került a tönk szélére, de a vezetőség abban bízik, hogy újabb, még előkészítési szakaszban lévő együttműködésekkel ki tudnak jönni a gödörből.

fotó: MTI fotó: MTI

Az ígéretesen induló, majd végül bedőlő nemzetközi üzletekről korábban a napi.hu írt összefoglalót. A Csepel Holding még februárban közölte, hogy az Orosz Államvasutakkal közös turbinás áramfejlesztő projektjük befuccsolt. Ennek keretében 3-5 évnyi munkát kaptak volna, több mint 900 darab, 330 kW-os áram-, és hőtermelő kiserőművet szállítottak volna az orosz félnek, eximbankos részfinanszírozással 500 új munkahelyet teremtve. A négy évig húzódó ügylet végül az év eleji közlemény szerint "az elmúlt években bekövetkezett jogi és pénzügyi környezetváltozás miatt" siklott ki. Az orosz fél arra hivatkozott, hogy az energia-átvétel kapcsán most már új föderális szintű rendeletek szabályozzák a vállalatot. A pénzügyi területen a devizában történő finanszírozási konstrukció az árfolyamkockázatok miatt nem lenne előnyös megoldás, mivel a cég állami tulajdonban van, és különben is, inkább a hazai termékeket és beszállítókat helyezik előtérbe. Mindezek miatt úgy értékelték, hogy nekik már nem éri meg a csepeliekkel közös üzlet, és a maguk részéről lezártnak tekintették.

Egy dubaji munka sem jött össze, mely során a Csepel Holding automatizált parkolót épített volna egy ottani toronyházba. A vállalat tavaly szeptemberben megjelent féléves vezetőségi jelentése számolt be arról, hogy öt éve húzódott a Dubai Al Hikma-projekt, és nem alakult jól. A Csepel állítása szerint 2017 novemberében ismét megkereste őket a dubaji partner - akivel a szerződést 2015-ben felmondták, és arra kérte a magyar céget, hogy kapcsolódjon be az újrakezdődő munkákba. Nem sikerült azonban mindenben megegyezni, ezért a Csepel nem szállította le a berendezéseket.Kereskedjen az mfor trader rendszerével!
Esést vár a piacokon? Nálunk akkor is kereshet! Apple részvényeket venne, esetleg a Google és a Microsoft érdekli? Bízik az elektromos autókban: a Teslában vagy inkább a Mercedesben? Vagy inkább hazai pályán maradna? Ha a világ legnagyobb tőzsdéin, vagy 120 devizapárral kereskedne, adott a lehetőség. Tesztelje rendszerünket kockázatmentesen!

A Csepel Holding szeptemberben megjelent első féléves vezetői összefoglalója már konkrétan úgy kezdődik, hogy

"A csepeli szerszámgépgyártás nagyon nehéz időszakot élt át 2019 elején."

A továbbiakból pedig az is kiderül, hogy a vállalat konkrétan az orosz biznisz bedőlése miatt vált fizetésképtelenné. Mint írják, az Orosz Államvasutak igényére, a DGC céggel kötött szerződés a leányvállalatnak 2 millió eurós veszteséget okozott közvetlen, ami a műszaki előkészítés és a betanulás költségeit, valamint a due diligence-ben való részvételt tartalmazza. A kifizetetlen számlák miatt a Csepel be is perelte a DGC-t, az eljárásban egy orosz ügyvéd segíti őket.

A tartozások bevasalásán túl új nemzetközi munkáktól várja a pénzügyi mentőövet a cég. Ezek közül a legjelentősebb épp egy újabb orosz közreműködés: a jelentés szerint megkereste őket a Transzmasholding azzal, hogy vegyenek részt az egyiptomi gigaüzletben, mely során 1300 személyvagont kell leszállítani a helyi partnernek. A potenciális együttműködésnek most zajlik a műszaki előkészítése és az árajánlat-adása, ezek a Csepel reményei szerint a közeljövőben le is zárulnak.

Zavaros vizeken hánykódik az egyiptomi mentőövÉrdekes a háttere az egyiptomi projektnek, melybe a Transzmasholding be akarja vonni a Csepel Holdingot. Minden idők legnagyobb magyar részvételű vasúti fejlesztése 1,2 milliárd eurót ér, a gyártásért felelős konzorciumot a magyar Dunakeszi Járműjavító Kft. és az orosz Transzmasholding Hungary Zrt. hozta létre. Az 1300 vasúti személykocsi a vg.hu szerint legalább 600 millió eurónyi, tehát 194,4 milliárd forintnyi gyártást jelent a Dunakeszi Járműjavítónak. A járműjavítót ugyanakkor Orbán Viktor májusi határozata alapján versenyeztetés nélkül el kellett volna adni a Transzmasholding tulajdonában levő TMH Hungary Invest Zrt.-nek, az ingatlanjaival együtt. Ez a VEKE szerint azzal járt volna, hogy felmondják a Dunakeszi Járműjavító Kft. és a Stadler közötti együttműködési megállapodást, és az emeletes motorvonatok ezután kizárólag Minszkben készültek volna. A miniszterelnöki határozat az adásvételre június 30-át jelölte meg határidőnek, ám a megállapodást végül mégsem kötötték meg, az e-cégjegyzékben a TMH Hungary nem szerepel a Dunakeszi Járműjavító tulajdonosai között. A sztorinak viszont még nincs vége: Orbán október 31-én megjelent határozata november 29-re módosította a határidőt.

Folyamatban van még egy indiai üzlet előkészítése is, a távol-keleti országba ultrapreciziós CNC esztergagépeket szállítanának, egy másik projektben pedig felújított gépeket kellene szállítaniuk, elsősorban az autógyártás piacára, német megrendelésre. A Csepel Holding vezetése szerint így a céget az év végére sikerül egészséges állapotúra hozni, melyben szerepet kap egy tőkeemelés lehetőség is, ami a további fejlődést és jelentős árbevétel növekedési potenciált hordoz magában.

A Csepel mostani helyzete mindenesetre a konkrét számok tükrében sem szívderítő: a féléves jelentés szerint éves összevetésben több mint 29 százalékkal csökkent értékesítésük nettó árbevétele, 470-ről 333 millió forintra. Az üzleti tevékenység nettó eredménye több mint 59 százalékkal zuhant, 108 millióról 44 millióra.

Frissítés 13:37: A Csepel Holding szerdán, a BÉT oldalán megjelentetett külön, saját közleményében is kihangsúlyozta, hogy egyeztet a NAV-val a megoldásról, illetve belengették, hogy a jövőbeli projektjeik megoldják majd a tartozások kezelését.https://mfor.hu/c...ingot.html
1563 #2 eLZi
- 2019-11-06 16:33
Kérdések merültek fel bennem: akkor a dollár,meg euró kifutó játékpénz? az orosz csinálja a problémát,és meg is oldja és megmenekül-e a Csepel,és ki lehet a tulaj,hogy ennyire kavarnak körülötte,és vajon tele pakolva e-gipsykkel,és egyéb odavaló hebrencs háborgókkal mennek vissza egyiptomi őshazába a vagonok?
1648 #3 Avian
- 2019-11-06 17:51
Ah vagy az usa vagy az orosz tezsvir rabolja le MOt..ugyan az a ideólógia alapján. A forgatókönyvük ugyan az.
80 #4 monguzking
- 2019-11-07 00:06
venezuela nagyon jo hely lenne ha nem egy olyan gazdasági dolgok iránti idiota vezetné mint maduro...dühös vagyok mert messze a legjobb kalandturám a venezuelai volt igy visszamentem volna de mostanra teljesen lehetetlen..
267 #5 Perle
- 2019-11-07 15:28
Oroszok kezébe került Dévid csúzlija. Ők nem lopták, hanem a szírek adták át nekik.
https://newinform...arfiles.ru
245 #6 hamu
- 2019-11-07 19:30
monguzking irigyellek.
Írhatnál egy rovatot "a Venezuellaiak mondták". Olvasnám.
Bakancslistám: Argentína, Venezuella, Kuba, Madagaszkár, Észak-kórea. Londonban még nem voltam. Az nincs a listán.
1168 #7 Herzsi
- 2019-11-09 11:57
Még ha csak a pénzt lapátolnák!
http://maivilag.c...taY7PQNjyk
267 #8 Perle
- 2019-11-10 22:42
Bolíviát is bedönti a szíájé . Madúro után nekiestek Moralesnek is.

https://www.globa...es/5694446
137 #9 balu
- 2019-11-12 19:00
Amikor Venezuelát tárgyalják, valahogy mindig elfelejtik megemlíteni, hogy az USA blokkolta az ottani, a venezuelai olaj amerikai bevételeit bonyolító bank számláit. Nem azt mondom, hogy Hugo akkora gazdasági zseni volt, de ugye, ha az árut elviszik, viszont a vételárat meg visszatartják, akkor arra van egy ősi magyar szó is: LOPÁS.
267 #10 Perle
- 2019-11-12 19:07
Azért szeretnének az oroszok és kínaiak is megválni a dollártól, merta világ összes államának dollár bevételei USA bankon keresztül fulnak át, és az amerikaiak bármikor blokkolhatják a számlákon lévő összeget. Ezt tudta már Kadhafi is.
Iránt is ezzel tartják sarokban, Nem tud a dollárjával mit kezdeni, vásárolni rajta .
83 #11 Sbert
- 2019-11-13 12:03
Hova lett a pénz, ha nincs már ott Maduro????????
267 #12 Perle
- 2019-11-13 18:43
Maduro még van Venezuelában, Moralest , a törvényesen megválasztott boliviíi elnököt üldözték el Mexicoba, ahol szívesen fogadták

Pink Floydos R Walters támogatja őt , kiáll mellette és várja vissza Bolíviába: Ez tetszik.
https://www.youtu...e=emb_logo

Hozzászólás küldése

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.
Generálási idő: 1.05 másodperc
4,462,043 egyedi látogató