Bejelentkezés

Felhasználónév

JelszóElfelejtetted jelszavad?
Új jelszó kérése

Öt hónap után megbuktatták a moldovai kormányt

KultúraMoldávia, Bulgária, Románia, Koszovó...Ukrajna...micsoda stabilitás! De itt "új izraelben" nyugalom van. Most még. Megbukott a Maia Sandu vezette moldovai kormány kedden a szocialista koalíciós partner által kezdeményezett parlamenti bizalmatlansági szavazáson, mindössze öt hónappal azután, hogy beiktatták tisztségébe.

A 101 tagú egykamarás parlamentben 63 képviselő támogatta a bizalmatlansági indítványt, köztük az ellenzéki Moldovai Demokrata Párt (MDP) képviselői.

A Reuters hírügynökség szerint a Sandu vezette, a korrupció elleni harcot zászlajára tűző Most (ACUM) pártszövetség és koalíciós társa, az Oroszország által támogatott Szocialista Párt közötti viszony a főügyész kinevezésének joga körül folytatott vita miatt romlott meg.

A pártoknak most 90 napjuk van arra, hogy megpróbáljanak új kormányt alakítani, ha ez nem sikerül, újabb parlamenti választásokat kell kiírni.

Chisinau, 2019. november 12.
Maia Sandu moldovai miniszterelnök sajtóértekezletet tart a chisinaui kormányépületben 2019. november 11-én. Sandu kormánya november 12-én megbukott a szocialista koalíciós partner által kezdeményezett parlamenti bizalmatlansági szavazáson. A 101 tagú egykamarás törvényhozásban 63 képviselő támogatta a bizalmatlansági indítványt.
MTI/EPA/Dumitru Doru

A 3,5 millió lakosú, Ukrajna és az EU-tag Románia között fekvő országot politikai bizonytalanság sújtja, főként az “évszázad lopásaként” ismert botrány óta, amely során három bankon keresztül egymilliárd dollárt sikkasztottak el 2014-ben és 2015-ben.

A korrupcióval szembeni szigorú álláspontjáról ismert Sandu egy – a Reuters megfogalmazása szerint – valószínűtlen koalícióra lépett a szocialistákkal annak érdekében, hogy megpróbálják eltávolítani a hatalomból az MDP-t, amelynek korábbi elnöke Vladimir Plahotniuc moldovai oligarcha, akit korrupcióval és hatalombitorlással vádolnak. Plahotniuc ezt követően elhagyta az országot, és távozott a párt vezetői tisztségéből.

A Reuters szerint a legutóbbi koalíció is a moldovai társadalomban meglévő megosztottságot tükrözte: miközben az ACUM szándéka az uniós csatlakozás, addig a jelenlegi elnök, Igor Dodon által korábban vezetett Szocialista Párt szorosabb kapcsolatokra törekszik Moszkvával.

A koalícióban azonban nézeteltérés támadt a főügyész kinevezésének jogával kapcsolatban. Sandu azt akarta, hogy miniszterelnökként ő maga választhassa ki a főügyész személyét, miközben a szocialisták egy, az igazságügyi minisztérium alatt működő különbizottságot akartak ennek eldöntéséhez. Sandu azzal érvelt, hogy a főügyész kiválasztásának joga “elengedhetetlen” ahhoz, hogy kormányfőként teljesíthesse a korrupcióval szembeni harcra vonatkozó ígéretét, és visszaszerezhesse az ellopott, egymilliárd dollárnak megfelelő összeget.

“Hatékony ügyészeket és bírókat akarunk, akik a törvény nevében hoznak döntéseket. Azt akarjuk, hogy azok, akik ellopták az egymilliárdot, menjenek börtönbe. Ilyen egyszerű. Ezt akarja az egész társadalom is” – fogalmazott.
Link

Hozzászólások

4 #1 Posta Imre
- 2019-11-12 19:43
Indul a végjáték, feloszlott a brit parlament

Feloszlott szerdán a brit parlament, és ezzel hivatalosan is elkezdődött a december 12-ére kiírt előrehozott parlamenti választás valójában már javában zajló kampánya.

A brit választási törvény értelmében a parlament a választás időpontja előtt 25 munkanappal befejezi tevékenységét és feloszlik. Ez szerdán, brit idő szerint nulla óra után megtörtént. Boris Johnson konzervatív párti miniszterelnök szerdán felkeresi a londoni Buckingham-palotában II. Erzsébet királynőt, akit formálisan értesít a parlament feloszlásáról. https://kitekinto...nt/176832/
1509 #2 togan
- 2019-11-12 20:07
Sziasztok! MTI/Reuters/TASZSZ, Ők már tudják, hogy hol fog ez az egész katyvasz kilottyani? Vagy ők tartják éppen a kezükben a kilöttyenés g- gátlót?
I'm not GB, i'm Scottish, mondta nekem nemrég egy rádióamatőr, Vagyis én nem Briit vagyok, hanem Skót.
Ezt vajon tudják a city-ben is? Ja hogy "angolszász" ? De már mindegy is tulajdonképpen, , ,A történést amonnan vezénylik-lik. . . Á sija-bol. Áldott , nyugis estét!
1349 #3 Nagy Levente
- 2019-11-12 21:02
"A Reuters szerint a legutóbbi koalíció is a moldovai társadalomban meglévő megosztottságot tükrözte:"
Ez a Reuters mennyire képmutató és cinikus bír lenni! Vagy ennyire tudalan, hogy nem tudja: Ez egy elvárás is és velejárója a "népképviseleti demokráciának" hazudott rend(etlen)szernek, amit ma a kapitalista-liberalizmus diktatúrájának lehet mondani! Miért nem nevén nevezzük a "gyermeket"? Ugyan az ott is itt is a vége! A jászberényi önkormányzati választás esete is érdekes ebben a káoszban! A október 13-ai "eredeti" választáson 14 fő különbség az új polgármester javára. Aztán egy kis újraszmllás után az lecsökken 11 főre, majd a régi polgármester megfellebbezi, amelyet mind a bíróság, mind aztán a NVI. helybenhagy. Kiírták rá a megismtelt választást most hétvégére. Az eredmény cca. 3500 fő különbség szintén az új (nem kormánypárti) javára. "Erre varjunk gombot"! Egy pár hét alatt ekkora különbség! Akkor már értjük miért kellett az új választási eljárásról szóló törvénnyel lecsökkenteni a két fordulós vlasztást egyre. Egyébként is mintha magával baszott volna ki a régi, amikor arra hivatkozva fellebezett, hogy "illetéktelenek" tartózkodta a szavazóhelyiségekben! Viszont a legnagyobb becsapás az egészben a szokásos. Mégpedig az, hogy az újra sincs semmi garancia ebben a rend(etlen)szerben, hogy jobban csinálja. Mégpedig azért, mert a lapok le vannak osztva és csak legfeljebb megengedik neki, hogy jobban ne, csak kicsit másként csinálja. Sajnos "érzésem" szerint korai lesz az öröm! A kérdés marad (ahogyan a mexikói drogkartelnél): "Golyó vagy arany"! Vagyis a szokásos!
4 #4 Posta Imre
- 2019-11-13 06:12
A baloldali alku ellenére is bizonytalan a spanyol kormány jövője

A négy év alatt negyedik spanyolországi választás a korábbiaknál is kuszább eredményt hozott: a bal- és a jobboldal nagyobb pártjai nem elég erősek ahhoz, hogy stabil kormányt alakítsanak, így a kormányzáshoz szükség lesz a nemzeti kisebbségek nem függetlenségpárti erőinek a támogatására is. A baloldali koalíció első megegyezése már megszületett, a szocialisták összefogtak a Podemos nevű párttal. Az alkukészséget növeli, hogy újabb választást egyetlen nagy párt sem akar, félő ugyanis, hogy tovább erősödik a radikális jobboldali Vox.
https://hvg.hu/vi...ent=normal

Dánia határellenőrzéssel szűrné a bűnözőket


Dánia szigorít, visszaállította a határellenőrzést Malmö és Koppenhága között. A két várost hét kilométer hosszú híd köti össze, és mivel a svéd oldalon is sorozatosak a robbantások, Dánia a határellenőrzéssel akarja kiszűrni a szomszédból érkező bűnözőket. Kis-Benedek József nemzetbiztonsági szakértő szerint egyre több ország alkalmaz hasonló eszközöket: kerítést építenek vagy szigorítják az ellenőrzéseket – hangzott el az M1 Híradójában.
https://hirado.hu...aga-kozott


Elmenekült az országból a lemondott bolíviai elnök


Evo Morales Mexikóban kapott menedéket.

Elhagyta Bolíviát, és egy mexikói kormányzati repülőgép fedélzetén Mexikóba tart Evo Morales volt bolíviai elnök, aki menedéket kap Mexikóban – tudatta helyi idő szerint hétfő éjjel a mexikói külügyminiszter.

"Evo Morales immár a mexikói kormány gépén ül, amelyet azért küldtünk, hogy garantáljuk a biztonságos útját országunkba" – írta a Twitteren Marcelo Ebrard, és egy fotót is közzétett a gépen ülő Moralesről, akinek egy mexikói zászló látható az ölében.
https://hvg.hu/vi...viai_elnok
165 #5 LM
- 2019-11-13 10:53
Eléggé világossá teszik, hogy a nyugati típusú demokráciával történni fog valami, mert nemnagyon akar működni abban a formában ahogy most. Feltételezem tervezett átállás valami másra, hogy az mi lesz vagy jó lesz-e aztat majd meglátjuk ahogy eddigsem

Mindenesetre Fulford utolsó cikkének egy részlete pont idevág

"A kínaiak a múlt héten egy nagy találkozót tartottak, ahol megerősítették, hogy a meritokratikus kormányzási rendszerük hatékonyabb, mint a nyugati oligarchia és a hamis demokrácia. A találkozó után kiadott közleményben a kínaiak kijelentették, hogy "aktívan részt vesznek a globális kormányzásban, és továbbra is hozzájárulnak egy olyan közösség építéséhez, amely az emberiség számára közös jövőt jelent""
267 #6 Perle
- 2019-11-13 19:00
Még szerencse, hogy nem hazai gépen repült Mexicoba november elején bolíviai elnök, műszki hibás gépre szállították fel " véletlenül".
https://www.rt.co...ports-oas/
Az a bajuk vele, hogy megvált az IMF-től is, nem akarta eladósítási az országát. Az ellenzék pedig tüntet annak elleére, hogy már elhagyta az országot .s_nezem
1349 #7 Nagy Levente
- 2019-11-13 22:32
LM! Vajon mivel jobbak Ázsia zsidók vagyis a kínaiak, mint az USA atlanti cionista zsidók? Szerintem semmivel! Emlékezzünk rá, mit művelnek mai napig az ujgur testvérnéppel vagy a tibetiekkel!
1648 #8 Avian
- 2019-11-13 22:47
"A meritokrácia egy olyan társadalmi forma, amelyben az egyén társadalmi pozíciója nem a társadalmi származásától, hanem tehetségétől, tudásától, szorgalmától és teljesítményétől, egyszóval „érdemeitől” függ. "
Mintha eddig azt nem pénzért vásárolták volna meg....a sok báróvá gróffá váltak közöttiek is...

Hozzászólás küldése

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.
Generálási idő: 0.56 másodperc
3,890,956 egyedi látogató