Bejelentkezés

Felhasználónév

JelszóElfelejtetted jelszavad?
Új jelszó kérése

Törökország és Izrael már csak lépésekre van a gyilkos robothadsereg bevetésétől

BelföldErdogán éppen a zusában turnézik. Nagyon megy a mocorgás. Cián kapszula legyen nálatok, hátha szükség lesz rá! Teában állítólag nem olyan xar, bár aki megitta, nem sokat mondhatott róla. A "TEK" szereti a teát. A hollandiai székhelyű nemzetközi békeszervezet, a PAX augusztus után most újabb jelentést adott ki arról, hogy a világ (ezúttal kifejezetten a fegyvergyártásban érdekelt) techcégei milyen fejlesztésekben vesznek részt, amelyek a mesterséges intelligencia (AI) segítségével halálos fegyverrendszerek építésére és üzembe helyezésére irányulnak.

A jelentés szerint hosszú évtizedekig az Egyesült Államok és Izrael fordította a legtöbb pénzt az autonóm fegyverrendszerek (közkeletű nevükön a gyilkos robotok) fejlesztésére, de az utóbbi években Kína, Oroszország, Lengyelország és Törökország is feltörekvőben van az AI alapú fegyverkezési versenyben.

Állami szinten két szereplőt emel ki a jelentés. A török állami tulajdonú STM egyre pontosabb kamikaze drónrendszere, a Kargu már arcfelismeréssel is képes azonosítani a célpontokat, a 30 fős drónhadsereget egy célra irányító rendszert pedig hamarosan a szír határ közelében is bevethetik. A jelentés szerint ez lehet az első élesben is használt fegyverrendszer, amely „emberi beavatkozás nélkül képes megtalálni, követni és megölni embereket.”

Az űrtechnológiával foglalkozó izraeli IAI ezzel szemben egy olyan drónrendszert fejleszt Mini Harpy néven, amelynek darabjai 100 kilométeres hatótávolságban akár két órán keresztül is képesek a levegőben várakozni, és megvárni, amíg a célpont láthatóvá válik, hogy aztán másodperceken belül lecsapjanak.
Az 50 közül csak 4 cég tiszta

Bár a legnagyobb techcégek többször biztosították már a nyilvánosságot arról, hogy nem vesznek részt olyan mesterséges intelligenciával kapcsolatos fejlesztésekben, amelyek célja gyilkos robotok építése, a PAX szerint közülük többen „ingoványos talajon járnak a teljesen autonóm fegyverrendszerek gyártása felé.” A jelentés készítői most 50 olyan technológiai céget vizsgáltak, amelyek fegyvergyártással is foglalkoznak, és aszerint csoportosították őket, hogy milyen garanciát nyújtanak az AI alapú halálos fegyverrendszerektől való tartózkodásra.

A jelentés szerint az 50 cég közül mindössze négyen fértek be a zölddel jelzett „jó gyakorlat” kategóriába, 16-an közepes fenyegetést jelentenek, a 30 vállalatot jelentő többség viszont a legsúlyosabb, „magas kockázat” kategóriába került.

Az izraeli Mini Harpy egy szingapúri konferencián kiállítva, 2019 májusábanFotó: ROSLAN RAHMAN/AFP

A kutatók három kérdés alapján osztályozták a cégeket:

Fejleszt-e a cég olyan technológiákat, amelyek relevánsak lehetnek a halálos autonóm fegyverek kontextusában?
Dolgozik-e a cég olyan fegyvereken, amelyeknél egyre kevésbé fontos az emberi irányítás?
Nyilatkozott-e a cég arról, hogy nem kíván részt venni halálos autonóm fegyverek fejlesztésében?

A négy cég, amely etikai vállalást tett az autonóm fegyverek gyártásának tiltása mellett: az olasz Leonardo, az észt Milrem, a brit QinetiQ és a svéd Arquus, amely a Volvo cégcsoport része.
Földön, vízen, levegőben

A jelentés szerint a fegyvergyártásban jelenleg az úgynevezett „várakozó muníciók” trendje jelenti a legégetőbb problémát: ezeket a rendszereket a PAX a drónok és az irányított rakéták keverékeként jellemzi, amik nem egy bizonyos célpontra, hanem egy meghatározott területre összpontosítanak, és csak akkor csapnak le, ha a célszemély feltűnik a láthatáron. Ilyen, arcfelismerő technológiával is felturbózott fegyverrendszereken dolgozik a török STM, a lengyel WB Group és az amerikai Dynetics is.

A világ öt legnagyobb fegyvergyártó technológiai cége, az egyaránt amerikai Lockheed Martin, Boeing, Raytheon és Northrop Grumman, valamint a brit BAE Systems összesen 159 milliárd dollár értékben rendelkezik katonai szerződésekkel, és többek között robotrepülőgépek és önvezető hadihajók, tengeralattjárók gyártásában is részt vesznek.

A Lockheed Martin által 2015-ben megvásárolt Sikorsky Aircraft Corporation például 2020-ra ígérte a legendás UH-60 Black Hawk katonai helikopterének teljesen önvezető változatát, a Raytheon pedig a Coyote nevű drónrendszeréről állítja, hogy szárazföldről, a levegőből és hajóról is indítható, egyenként és csapatban is bevethető, formációban képesek együtt repülni és csatatéri környezetben mozgó célpontok ellen is felhasználható.
Forrás: Wikimedia Commons

A fejlesztés alatt álló szárazföldi robotkatonákat nem a Star Warsban látott droidhadsereghez kell hasonlítani, inkább kisebb önvezető tankokra emlékeztetnek. A kínai Norinco által fejlesztett Cavalry például egy távolról irányítható könnyű lánctalpas eszköz, géppuskával és rakétavetőkkel felszerelve – bár a cég állítja, hogy egyelőre minden esetben emberi irányítással vetnék be a gépet, a cégnél zajló AI-fejlesztések idővel lehetővé tennék, hogy teljesen önhatalmúvá tegyék a járművet. Hasonló gépet, az Uran nevű ember nélküli minitankot vetett be Oroszország a szír háborúban is, ezt a Rosztekhez tartozó Kalasnyikov gyártja.

A probléma meglehetősen nemzetközi: a már említett cégeken kívül a legmagasabb kockázatot jelentő kategóriába került a hasonló fegyverrendszerek fejlesztésében érdekelt európai Airbus, az ausztrál DefendTex, a francia Dassault, a koreai DoDAAM Systems, az izraeli Elbit, az amerikai General Atomics, a norvég Kongsberg és a tajvani NCSIST is.
Az Uran-14 nevű orosz autonóm minitank egy kubinkai haditechnológiai fórumon kiállítva, 2019 júniusábanFotó: Mikhail Voskresenskiy/Sputnik

A PAX arra hívja fel a kormányok figyelmét, hogy támogassák egy törvényi kötelezettséggel járó nemzetközi egyezmény létrehozását, amely tiltja a halálos autonóm fegyverrendszerek fejlesztését és gyártását. A fegyvergyártó cégeknek emellett azt javasolja a szervezet, hogy tegyenek nyilvánvaló lépéseket annak biztosítására, hogy az autonóm technológiáik minden esetben emberi irányítással együtt járjanak – ezt megtehetik etikai bizottságok felállításával, nyilvános vállalással, valamint a fejlesztéseken dolgozó emberek folyamatos és részletes tájékoztatásával, hogy a legalsó szinteken alkalmazott programozó is tudja, milyen célokra felhasználható technológián is dolgozik pontosan.
Link

Hozzászólások

4 #1 Posta Imre
- 2019-11-14 20:00
Se búcsúlevél, se semmi?

Kutyái tépték szét a kutyavezetőt – csak 8 órával később találtak rá
A 31 éves katonát a kennelben támadták meg az állatok.

A bécsújhelyi laktanyában szolgáló kutyavezető szerda délután négy óra tájban ment be a kennelbe, hogy az állatokat ellássa. Mintegy nyolc órával később a szolgálatban lévő tisztnek feltűnt, hogy két belga juhászkutya szabadon kószál a laktanya területén. A holttestet is ő találta meg, amikor vissza akarta zárni a két elszabadult kutyát – írja az MTI.https://nlc.hu/ez...yatamadas/
1349 #2 Nagy Levente
- 2019-11-14 20:55
Erre az írásra is csak ezt tudom "mondani", mint a tanár elkeseredett levelére (Bár csak tévednék): "Elsősorban az "elit", már sok évszázada behódol egyáltalán nem jó szándékú idegen fajnak (sokesetben embernek "álcázott" hibrid zsidók) - elsősorban ember és természetidegen "rendszerüknek" és lebutítva átadott apránként csepegtetett technológiájuknak -! (Ez az ember tragédiája: A tiltott gyümölcs) Ma is bőven ennek a "levét" isszuk! Nincs mit ezeken a dolgokon így mit csodálkoznunk!"
Volt mindenütt az az ár ("kisautó, kisrepcsi, gyermek helyett mosógép";), ami elég volt arra, hogy "feláldozzuk" nemzetiségünket (elsősorban az "elitre" értem), immár globálisan!
3 #3 Enid
- 2019-11-14 22:53
Imre! Eszembe jutott Manuel José Delgado. Persze ő "nyugtatta" az állatokat.
Akkor.
Aztán "bezárta bótot".
Hm.
99 #4 MORMOTA1968
- 2019-11-15 07:23
Csak egy egyszerű kérdés! Műholdas kapcsolat nélkül mennyit érnének a modern technikájukkal? Az orrunk előtt, a saját hozzájárulásunkkal, közreműködésünkkel, az általunk elfogadott, semmiből teremtett, teljesen értéktelen bankár papírfecnikből, az általunk befizetett adókból hozták és hozzák mindezt létre "ELLENÜNK!"
És persze az általunk kitermelt természeti kincsekből! Óóóóóóóóóóóó! Te nagyon, nagyon, nagyon értelmes emberi faj! Hogy ba@odnál meg! És megfog! Garantált! Akasszátok, akasszuk csak önként és dalolva a nyakunkba a kötelet! JAHVE ENGEDELMES BARMAI! Melldöngető, beképzelt, önelégült, ugyanakkor végtelenül ostoba, önpusztító faj a miénk! Tisztelet a morzsányi kisebbségnek! A TECHNIKA NYÍRT KI MINDEN EDDIGI CIVILIZÁCIÓT! AZ ISTENT JÁTSZÁS! Tud gondolkozni az egyáltalán, aki parancsra megnyom egy gombot, elfordítva az indító kulcsot és viszlát emberek, viszlát természet? Van bármiféle lelke annak, aki képes másokat "PARANCSRA" elpusztítani? Belegondol abba, hogy mi lenne, ha ő és szerettei lennének ott a csapásmérés helyszínén és ők szakadnának darabokra, égnének el elevenen? A parancsba az a jó, hogy "MEG LEHET TAGADNI!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Ha ki is nyírnak helyben, de "EMBERKÉNT" halhatsz meg! Ugyan ezek vonatkoznak a feltalálókra, kifejlesztőkre, pénzelőkre és szeretteikre is! Dögölnétek meg mind még a leszületésetek előtt! s_ratata
99 #5 MORMOTA1968
- 2019-11-15 07:40
Kedves Nagy Levente! Elnézve közelről David Icke arcát, felmerült bennem, hogy ő sem egészen ember! Az egész arcberendezése, a szemei nagyon furák! Legutóbb, mikor egy kb 8 perces videóban az 5G pusztító hatásairól beszélt egy interjúban, elég közelről mutatták őt és nekem egyből az ugrott be az arcáról, hogy köze lehet a "magas szőke" idegen fajhoz! Ők az egyik olyan faj, akik a bolygó megmentésén fáradoznak, ellenlábasai a hüllő fajnak és más emberiségellenes fajoknak!

Azok az idegen fajok, akik most azon munkálkodnak, hogy "ÚJRA KIIRTSÁK" a valaha általuk teremtett "mostani emberiségnek nevezett faji koktélt" nem véletlenül "MOST ADJÁK" át a megfelelő "LELKETLENEK" kezébe ezeket az idegen és mindent elpusztító technológiákat! Közben igyekeznek felkészíteni minket arra ami ránk vár, a "sci-finek, akció sci-fiknek" nevezett filmes műfajon keresztül! Meg a katasztrófafilmjeiken keresztül! s_ratata

A "VICC" az egészben az, hogy "MINDEN KIBA@OTT HÁBORÚ, FORRADALOM, stb" valakik "ÜZLETI ÉRDEKEIRŐL" kapzsi harácsolásáról szól! Egy nyulat nem tudnák levágni, de ezeket "KEGYETLENÜL" válogatott, azelőtt soha ki nem próbált kínzásokkal végezném ki! Mert "KÖZVETLEN ÉLETVESZÉLYT" jelentenek mindannyiunk számára! Mindez az "idegen fajok" érdekeit szolgálhatná? Nem egy filmben vetették már fel ezt a kérdést! Persze a "FORRÓ GESZTENYÉT" mindig az ostoba "BEÁLDOZÁSRA NEVELT VÁGÓBAROM ÁLLOMÁNY" kaparja ki nekik a tűzből! De bírnám már, ha egyszer közösen a "MINDANNYIUNK VÉRÉT SZÍVÓ PARAZITÁKAT KEZDENÉNK EL IRTANI, EGYMÁS HELYET!" De erre pont annyi esély van, mint hogy egy hangyabolyban vagy méhkaptárban "HÍMNEMŰ" legyen a vezér, a királynő helyett király! A "TERMÉSZET" nem hülye, csak az "IDEGENEK" által "KREÁLT SZÖRNY" a modern, civilizált ember az, élén a fehér fajjal, a legostobábbal az összes faj, rassz közül! s_ratata

Ha már öljük egymást, akkor tegyük azt szemtől szembe, hagyományos, jó kis "belezős, csonkítós" fegyverekkel" ne "ezer kilométerekről" drónokkal, rakétákkal, ágyúkkal, tankokkal, aknavetőkkel! Az se volt semmi, mikor eleink egymás mellett és mögött menetelve mentek a vágóhídra, szembe a kartács tűzzel, puska tűzzel, még előbb nyílzáporral, de amit a modern időkre és főleg jelenkorunkra elért ez a "végtelenül ostoba faj" a "TÖMEGMÉSZÁRLÁS" egyetlen gombnyomásra "TÖMEGPUSZTÍTÓ TECHNOLÓGIÁKAT" alkalmazva, az nem semmi! Rohadtul "BÜSZKE" vagyok a "NAGYON ÉRTELMES EMBER FAJTÁMRA!" s_hihi s_franc
267 #6 Perle
- 2019-11-15 09:45
Most ért véget a 12 napos légi hadgyakorlat 5 ország részvételével Izrael felett.
http://www.xinhua...555871.htm
1349 #7 Nagy Levente
- 2019-11-15 20:54
Kedves MORMOTA1968! Annak örülök, hogy EGYET tudunk érteni! A magyar nyelv nem véletlenül volt valamikor a mágusok, táltosok nyelve. Amikor még ősi szkíta (szittya magyar) civilizációnkban, kultúránkban a két vezető "kaszt" közül az egyik ezeké a bölcseké volt a másik a harcosoké. Egyébként ezt a régi emberi harmóniát, - amellyel a magyarok régi rendszere bírt, míg elsősorban bár emberi megalkuvással és behódolással ezek a nem jó szándékú idegen fajok bele nem rondítottak - lelki és szellemi síkon pl. a Jézus próbálta helyrehozni, mint - ha minden igaz - ennek - az általad is - "magas szőkének - nevezett szintén idegen, de az ember és elsősorban a Teremtő természet felé "segítő szándékú" faj képviselője! Ő is úgy tudni egy félig ember félig "kerub" volt. De Atila "Isten ostora" is kapott születése előtt egy genetikai beavatkozást szintén ezen fajoktól, ugyanazon célú küldetéssel, mint Jézus csak nem szellemi-lelki síkon, hanem fizikain! Ezt lehet bizonyos forrásokból tudni! Viszon azt is, hogy egyikőjüknek sem sikerült sőt az utánuk következőknek sem az ezirányú küldetés! Miért? Tudtommal azért, mert van egy univerzum szinten "létező" talán a legmagassabb rangú a törvények hierarchiájában ez pedig a "szabad akarat" törvénye! Ami azt jelenti, hogy ők az emberi akaratba nem szólhatnak bele! Viszont ezek a hüllő fajok, melyek a kis szürkéktől (ezektől kaptuk lebutított technológijukat mai napig csepegtetve és ezeknek a hibridizáltjai a zsidók kb. 1/6-a) a magas szürkéken keresztül a reptilián draconidákig és gyíkokig "fittyet hánynak" ennek a legfelsőbb "Teremtő isteni" parancsnak és minden egyébnek és beavatkoznak. Nem is akárhogyan parazita, kizsákmányoló, rabszolgatartó "rendszerüket" az őshonos fajokra ugyanúgy lassan csepegtetve "rákényszerítik", mint lebutított technológiájukat. Ha van olyan faj, mint immár globálisan az ember, akkor először ez a káosz van ezek miatt, majd a vég!
Azért gondolom, hogy egy esélye van a földi embernek eme - ahogyan II. Rákóczi Ferenc fejedelmünk fogalmazott: "szenvedhetetlen igánkat" lerázni, ha visszaállunk ősi rendünkre! Ezt pedig kár ezen a szinten és bajban "szeretet rezgőnek" nevezni. Mert ezt ugyan akár Szent Korona értékrendnek, akár Krisztusi szeretetnek vagy testvéri szeretetnek nevezzük, ez bizony ha emberi léptékben nevezzük meg a felelőssg maga és attól függ, hogy milyen nagy körben tud és bír felelősséget vállalni elsősorban közvetlen kiscsaládjért, majd egyre nagyobb körbe "táguló" rokonságáért, aminek a legnagyobb köre szeretet nemzetünk a haza! Nincs más mód, bár elismerem, hogy ebből a helyzetből amibe mára leküzdötte magát az emberiség nagyon lehetetlen küldetésnek tűnik! De ahogyan veled beszélgetve - már ennek előtte is - még Te érted gyermekkori hagyományainkra, emlékekre gondolván főleg, addig a "remény hal meg utóljára"!

Hozzászólás küldése

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.
Generálási idő: 0.65 másodperc
3,410,088 egyedi látogató