Bejelentkezés

Felhasználónév

JelszóElfelejtetted jelszavad?
Új jelszó kérése

Az Egyesült Államok Légiereje az Arany Horda bevetésére készül a holnap háborúiban

BelföldMiért nem Mózes-küldetés, vagy Jákub-cumi, esetleg Kipa-pipa? Ez olyan eurázsiaiasan hangzik. Arany is meg hord el magad is? A félautomata robotrepülők humán segítség nélkül, egymással konzultálva fogják eldönteni ki legyen a következő célpont. De hogy kerül a képbe Dzsingisz kán?

Az Arany Horda a hatalmas Mongol Birodalom nyugati felének orosz eredetű elnevezése volt. Az óriási kiterjedésű kánság a XIII. században érte el fénykorát, vezetői, Dzsingisz kán és fia Batu kán egész Eurázsiát rettegésben tartották és jelentős részét le is igázták.

Hogy miért pont ezt választotta az Egyesült Államok Légiereje az új projektjük fedőnevéül, arról csak találgathatunk: jól hangzó, az előző programnál, a Szürke Farkasnál erőteljesebb elnevezést kerestek, vagy Dzsingisz kán legendásan extrém, 10 ezer lovast felvonultató sólyomvadászataira céloztak vele (a sólyom lehet a robotrepülő szimbóluma), mindenesetre annyi biztos, hogy a program a félautomata robotrepülők egymás közti kommunikációjának minél hatékonyabb kiépítésére fog koncentrálni.

Anthony Genatempo, a projekt vezetője egy júniusi konferencián körvonalazta a tervet, mely egyik részét alkotja majd a Légierő három legsürgetőbb és legfontosabb technológiai fejlesztéseinek:

a rakéták kommunikációs hálózatának kiépítése (az Arany Horda)
a mesterséges intelligencia irányítású drónok használata (Skyborg)
minél precízebb helymeghatározás a műholdas rendszer fejlesztésével (Sattelite3)

A robotizált vagy legalább félautomata, saját magát programozni képes eszközökre különösen a gép-ember kommunikációjában gondot okozó helyzetekben lehet szükség, mikor a kapcsolat az irányítóközponttal szakadozik. A terv szerint a rakétákat csoportosan indítják, majd, ha már az első sikerrel jár a célpont kiiktatásában, üzenetet küld a többinek, melyek egymással konzultálva választhatnak a további potanciális célok listájáról, felmérve az elérhető közelségben lévőket. Ezután értesítik döntésükről az irányítóközpontot, ahol a végső döntést az emberek hozzák meg, a gépek csak az engedély kiadása után kezdhetnek az akcióba. Ahogy Genatempo vázolta a stratégiát: “Ha az első két rakéta négy perccel előbb ér A célponthoz és leszedi azt, az őket követő két rakétának lesz négy perce irányt változtatni, és újrakalibrálni magát B célpontra.” Így nem csak időt spórolnak és a támadások hatékonyságát növelik, hanem az elvesztegetett munícó mennyisége is csökkenthető. Genatempo szerint az Egyesült Államok tavalyi, szíriai légitámadásainak sikerét is a mindenre kitejedő, figyelmes tervezésnek köszönhetik: minden egyes Tomahawk és a Lockheed Martin terepen most először bevetett JASSM-jai is (Joint Air-to-Surface Standoff Missile) rendkívül precíz programot követtek: pontos időben, pontos útvonalat követve, pontosan a kijelölt célpontot eltalálva végezték el a műveleteket.

A konzorciumban, mely az Arany Hordát kivitelezi megtalálható a Raytheon, a Northrop Grunman és a Lockheed Martin is. A tengerészettel is terveznek hasonló programot indítani, mely a “Motley Crew” névre hallgatna. A futurisztikus fegyverek fejlesztése mellett a már meglévő eszközök updatelésére is kihasználják a projekt nyújtotta lehetőségeket: a hagyományos, “buta” rakétákat lézerrel és GPS-szel felszerelve az Arany Horda részévé avatják. A Small Diameter Bomb I. és II., az új JASSM-ok és a Miniature Air-Launched Decoy, melynek feladata az ellenség gépeinek megszemélyesítése lesz, mind az arzenál részét képezik majd.
Kína önállóan gyilkoló drónokat árul (a Google-nak pedig rossz hete van) Képzeljük el: gyilkos katonai robotok, melyek emberi jóváhagyás nélkül támadhatnak bármire.

A projekt egyelőre még inkább csak koncepció, mint valóság, de a Pentagon határozottan a jövőre szegezi tekintetét, a jövő háborúiban pedig egyre nagyobb szerepet fog játszani a humán hozzájárulás nélküli, saját működésükről önálló döntéseket hozni képes gépek használata.

Link

Hozzászólások

267 #1 Perle
- 2019-12-02 21:11
Dzsingisz azért került képbe, mert a cél most is Eurázsia leigázás a,ha egyáltalán volt olyan, hogy mongol birodalom és iga.. Állítólag semmi nyoma ennek a történelemben.
Ami a drónok gyártását illeti," odaát délen" vannak a nagymesterei ennek, ahogy a célzott likvidálásnak is. Ezek bevetésében is azok járnak majd élen.
https://www.szomb...az-usa-val
Már csak a madarakban bízhatunk:
https://www.youtu...E6m252IbiY
1349 #2 Nagy Levente
- 2019-12-03 18:40
Az Arany Hordáról és Dzsingisz kánról, ahogyan ő nevezte a "harci kutyája": Szubotáj jut eszembe. A mongol-tatárjárás idején Batu kánnak is ő volt - ahogyan a szkíta-magyar (szttyepei) kultúrában nevezték - gyulája. Vajon ma, ez az ismerhető történelem egyik legnagyobb (ha nem a legnagyobB) hadvezére, mit kezdene ma a drónokkal, atombombával stb.? Ők akkor olyan "érdekes" parancsokat követve, mint: "Béla király népét nem szabad bántani", vajon mit is akarhattak helyrerakni? Nem-e pont a mára bekövetkezett káosztól próbálták menteni népüket, nemzetüket, nemzettségüket? Vajon, mit is kezdjünk így ezzel a mára teljesen elcsépelt és eltorzított kereszténység fogalommal? Tudjuk mára, hogy a környezetszennyező technológiával és manipulációkkal nem tudtak igazán mit kezdeni ők sem, csak időlegesen. Ez a jelenre és a jövőre vár igazán, ezek példáját követve! De Dzsingiszt, Batut, Szubotájt olyanokkal lehet - mindezek fényében - egy lapon emlegetni, - véleményem szerint - mint Atilla, Buda, Álmos, Lehel, Árpád, Kurszán. Semmiképpen nem lehet viszont ezzel a kizsákmányoló, idegeneknek teljesen behódoló amerikai műmájer bűnbandával! Az a legszomorúbb, hogy a NATO-n keresztül ma a magyar "honvédség" is ennek a kiszolgálója!
4 #3 Posta Imre
- 2019-12-04 08:36
Óriási üzlet volt idén drónokba fektetni

Szédületes ütemben fejlődik a kereskedelmi drónok szektora, a Barclays bank úgy látja, öt év alatt a tízszeresére, a tavalyi 4 milliárd dollárról 40 milliárdra emelkedhet a drónpiac értéke.

Ma már senki sem kapja fel a fejét, ha egy esküvő vagy sporteseményen zümmögő kis https://novekedes...a-fektetni
267 #4 Perle
- 2019-12-12 12:25
Az ifjabb Trampli Mongliában járt a nyáron. Lovagolgatott, jurtában lakott, és lelőtt egy bárányt, amihez engedélyt is kapott utólag. Azt nem akárkoknek adják.. Még az elnök is fogadta annak ellenére, hogy nics semmilyen kormány tisztsége .
https://www.wnycs...c-mongolia
Szarvast akart lőni bizonyára, de ott semlyent sem látott. Jó a bárány is, főként ha az a fajta védett. Kiválasztott kiválaszthat azok közül is egyet.

Hozzászólás küldése

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.
Generálási idő: 0.50 másodperc
3,602,514 egyedi látogató