Bejelentkezés

Felhasználónév

JelszóElfelejtetted jelszavad?
Új jelszó kérése

Matolcsy: Eurázsiai közös pénz jöhet

BelföldSelyemúton jön a megy és hozzák a viszik, viszont cserébe shalom!
Új közös eurázsiai pénz jöhet a jövőben, úgy sejtjük, hogy ez digitális lesz, és az aranynak és az elektromos áramnak is része lesz benne, mondta Matolcsy György az MNB által szervezett budapesti Eurázsia Fórumon szerdán.
Matolcsy György, Veronika Szkvorcova orosz egészségügyi miniszter és Szijjártó Péter érkezik a Magyar Nemzeti Bank rendezésében tartott Eurázsia Fórumra

A növekedés.hu beszámolója szerint a jegybank elnöke nyitóbeszédében azt mondta, lassan lezáródik az atlanti korszak 500 éve, és belépünk az eurázsiai korba. Mindez az Egy Övezet Egy Út kezdeményezés 2013-as bejelentésével kezdődött, amelyhez Magyarország az európai országok közül elsőként csatlakozott.

A gyarmatosító selyemúton jön a magyar aranykor?

Matolcsy egy kínai gigaprojekt farvizén duplázná meg a magyar GDP-t. Azonban míg Peking szerint az új Selyemúttal mindenki nyer, sokan már kínai gyarmatosítással riogatnak a dolog kapcsán.

De már ezt megelőzően is voltak az új korszakra mutató jelek. Ilyen volt az európai egyesülés és az euró bevezetése, amely a dollárt kihívó valutaként lépett a világpiacra. Az eurázsiai kontinens egységei egyre szorosabban kötődnek össze, ilyen együttműködési felület a geopolitika, a közgazdaság, az infrastruktúra, a pénzügyek és az oktatás.

Matolcsy szerint "közgazdasági szempontból" a hiányok korszakának vége és a bőség korszakának kezdete jellemzi a mostani periódust. Matolcsy szerint a multilaterális együttműködésnek lehet része egy új közös eurázsiai pénz létrehozása is, ezt azonban nem fejtette ki bővebben, csak hogy az digitális lesz, és köze lesz hozzá az áramnak, valamint az aranynak.
Link

Hozzászólások

267 #1 Perle
- 2019-12-04 09:37
Az eurázsiai pénznek azért lesz köze az áramhoz, mert nő majd . feszültség és az ellenállás a bevezetése miatt .;)
Olyan szép lsz minden, mint a mesében hol Volt,hol nem Volt .Vagy nem lesz.

A Saxo Bank 2020-ra vonatkozó jóslatai között szerepel, hogy hazánk kilép az EU-ból a britek után:
https://www.intel...ce=hungary
329 #2 gutai zub
- 2019-12-04 10:39
"Ha majd a bőség kosarából mindenki......."

A bőség és a pénz digitális lesz.
Azaz nesze semmi, fogd meg jól
De téged teljes kontroll alá vesz a nagy testvér, az Állam. Mint Kínában, ahol a tömeg oda nem illő gondolatait is büntetik.

A mi Sándorunk is megérzett valamit versében a bőség kosara mellett:
"Talán az élet munkáinkért
Nem fog fizetni semmivel"

A lényeg, hogy tolcsynak már ma megérkezett a bőség korszaka, a matolcsy korszak.........
165 #3 LM
- 2019-12-04 11:12
"köze lesz hozzá az áramnak" ez annyira magyarosan hangzik, hogy egyszerűen fáj

Múltkor már írtam azt hiszem, de lehet csak akartam, mindegy is. A lényeg, hogy kell egy új világpénz a dollár helyett v. mellé mert az amerika nem tud többet nyomni belőle az eddigi keretek között (aztán lehet kitalálnak rá valamit ez sincs kizárva) aminek lényege(mármint a keretnek), hogy növelik az adósságot.

A nagy probléma, hogy ilyen "pénzt" nem könnyű találni mert egyrészt kell mellé egy olyan állam aminek van világviszonylatban mérhető termelő és adó beszedési kapacitása. Ilyen lehetne akár Kína DE van még 1 feltétel, brutális külkereskedelmi hiány kell ha a világot el akarod árasztani a pénzeddel (és ugye elvileg a világpénz vagy tartalék deviza erről szól)

Eddig nem láttam rá megoldást DE a közös EU-Ázsiai (eurázsiai) pénz talán megoldja.
Érdemes megnézni ezt a listást https://en.wikipe...nt_balance

A deficites országoknál nem véletlen USA az első és dominál(t) a dollár eddig.
Viszont ha ezt így akarják csinálni, akkor a németekkel kezdeni kell valamit mert rontják a deficitet (igen elég furán hangzik de tényleg) és a britteket viszont be kell venni a buliba.
Aztán lehet egész más a terv és csak innen lesz igazán sci-fi.

Ha lesz eurázsiai világpénz honnan fogja elvonni az értéket (ahogy most a dollár teszi) - Nem sok hely marad, Afrika? - akkor előbb viszont fel kellene fejleszteni, hogy legyen mit
4 #4 Posta Imre
- 2019-12-04 12:21
LM, a záram mög Paks II.
1349 #5 Nagy Levente
- 2019-12-04 19:57
Kuszaszem nem tud az emberek szemébe nézni, mert egyfolytában hazudik! Legfeljebb akkor mond igazat ha megtéved! Ázsiát Ázsia zsidói a kínaiak kuszálják (uralják), Európát és Amerikát az atlanti zsidók! Mi sem egyszerűbb ennél?! Na de ha a többségnek ez tetszik, akkor nem sok minden van mit tenni! De viszont azt itt is hozzátenném: Erősen manipulált ez az egész!
819 #6 rozsola
- 2019-12-04 20:03
Nyugi. Az oroszok miniatomerőműveket gyártanak. Kamaz kamionok amelyeknek a rakterében egy kisebb atomreaktor van. Ezzel a mobilitással bárhol biztosítható az áramelllátás.
4 #7 Posta Imre
- 2019-12-05 08:17
Izlandi farmerek megoldása a bitcoin energia problémájára

Egy izlandi matematikus, Krista Hannesdóttir sajátos win-win megoldást talált a kriptovaluták legnagyobb dilemmájának kezelésére.

Köztudottan a kriptovaluta bányászat rengeteg energiát igényel. A kriptográfiai kirakók megoldása nagy mennyiségű számítási kapacitás rendelkezésre állását igényli nonstop az év minden napján (ismerkedj meg a bitcoin bányászat működésével), melyhez áramra van szükség, mégpedig sokra. Jelen pillanatban 73 terawattórára becsülhető a bitcoin bányászat energiafogyasztása, ami körülbelül Ausztria teljes éves fogyasztásával egyenlő. Izland kriptobányász szektora az egyik legdinamikusabb a világon köszönhetően az olcsó geotermikus energiának. Az Izlandra települt bányászok 840 gigawattóra áramot fogyasztanak, többet, mint az ország ~335 000 lakosa együttesen.

A helyi politikusok és környezetvédők már többször kikeltek az ipari méretű bányászat és a kriptopénzek környezeti hatása ellen. A nemzetközi bányászcégek, mint a BitFury és a Genesis Mining, melyeknek Ásbrúban, egy korábbi amerikai légierő által használt Keflavíktől nem messze elterülő repülőtéren van bányász adatközpontjuk csak akkor tudnak jövedelmezően bányászni, ha ipari méretekben teszik, és ez rengeteg energiát igényel.

Hannesdóttir, aki matematikát tanít egy középiskolában kitalált egy olyan módot, amellyel a kis bányászok versenyben tudnak maradni. A helyi farmerek bevonva kifizeti a geotermikus energiáért a többletköltséget és cserébe a farmerek földjein tárolhatja a hardvert amit a farmerek még fűtésre is felhasználhatnak.

“A farmerek rengeteg extra tárhelyük van szóval így egyszerűbb a felszerelést a földjeikre szállítani,” nyilatkozta a Wired magazinnak. “A raktárat is fel tudod fűteni. Azaz, csökkenti a bérleti díjat és csökkenti az energiaköltségeket is.”
Kriptovaluta bányászfarm nem messze Reykjaviktól. | Forrás: HALLDOR KOLBEINS/AFP/Getty Images

Ez a kölcsönösen hasznos kapcsolat teszi Hannesdóttir bányászfarmjait jövedelmezővé anélkül, hogy skáláznia kellene: az egyik közeli halászfaluban, Sandgerði-ban lévő bányászfarmja 180 P102 GPU minerral üzemel és havi 10 300$ dollár (2,9 millió forint) értékű ethert bányászik havonta. A rigek egy vintage Ford Mustang alá lettek telepítve és a farm tulajdonosa örül, hogy Hannesdóttir projektje melegen tartja az izlandi csípős hidegben is szeretett autóját.

Hannesdóttir messze nem altruista és fő célja a jövedelmezőség: “Jövedelmezőek szeretnénk lenni, mint minden más cég,” magyarázza. “Hasznosak szeretnénk lenni [a környezetre] – ha tudunk.”

Az elején nehezére esett meggyőznie a farmereket hogy tartanak pár furcsa hardvert a kertjeikben, úgy gondolták, túl szép, hogy igaz legyen amit a matematikus mond: egy gép aminek áramra van szüksége és pénzt termel.

A farmerek sokszor be se jelentik a farmjukra telepített mini-farmokat mivel ha azt tennék, akkor eleshetnének a geotermikus energia használata után járó állami támogatástól. A tevékenység a fejlett kultúrája ellenére még Izlandon is inkább a szürke zónába tartozik és egyre többen pedzik a bányászat megadóztatását.

Jason Scott Katz, az izlandi Kalózpárt alapítója szerint a bányászoknak többet kellene a közösbe adniuk. “Abban a kriptopénzben kellene megadóztatni a bányászokat, amit kibányásznak,” mondja. “Vagy lehetne egyfajta fogyasztási adót az áramhasználat után bevezetni, mert most arról szólnak a hírek, hogy még több helyet kell átadni a bányászoknak.”

Hannesdóttir szerint azonban ez mind semmi ahhoz képest, amit Izland szennyező alumíniumkohászata produkál, ami számításai szerint ötször akkora mint a teljes kriptovaluta bányászat.Hannesdóttir nincs egyedül a projektjével. Több tucat olyan kezdeményezés van, amely a bitcoin és a kriptopénzek öko-lábnyomát hivatott csökkenteni. A francia Qarnot cég egy olyan radiátort fejlesztett ki, ami kriptopénzt bányászik miközben felmelegíti a házat. A múlt év novemberében két szibériai építőmunkás két bitcoin bányásszal fűtötték a házukat ami az akkori árakon még 120 000 forint profitot is termelt nekik havonta.

“Csak úgy válhat környezetbaráttá a kriptovaluta, ha a rendszerbe van építve”, ezt már a francia Nano blokklánc fizetési platform alapítója Colin LeMahieu állítja.

Hannesdóttir egyetért azzal, hogy jelen formájában a kriptovaluta bányászat fenntarthatatlan. “Az egyetlen oka a bányászatnak a decentralizációs hatás”, véli a matematikus. A decentralizáció nélkül viszont minden amit Szatosi Nakamoto 10 évvel ezelőtt megálmodott értelmét veszti és ugyanott lenne a kriptogazdaság, mint a jelenkorunk bankrendszere. A bányászat tekintetében a megoldás az lenne – újfent felélve Szatosi víziójához – ha úgy változtatjuk meg a világ működését, ha közben nem tesszük tönkre azt.
https://www.bitco...-problema/
165 #8 LM
- 2019-12-05 08:41
Ha már geotermikus energia.
Átlagosan 60-70m lefelé jelent 1 celsius emelkedést. A kárpát medencében ez ennek a fele.
Érdekes módon mégsem vagyunk energiatermelő nagyhatalom, minő véletlen. (ezis)

Hozzászólás küldése

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.
Generálási idő: 0.44 másodperc
3,686,455 egyedi látogató