Bejelentkezés

Felhasználónév

JelszóElfelejtetted jelszavad?
Új jelszó kérése

Irán az újabb forradalom küszöbén – hadgyakorlat jön Moszkvával és Pekinggel

KülföldÉs akkor még hol, van Hong kong? Több száz tüntetőt lőttek le az utóbbi pár hétben a belügyi csapatok, amint azok Irán legfelsőbb vezetőjének eltávolítását követelték. A beszorult politikai elit egy hete büszkén jelentette be, hogy december folyamán az iráni-, az orosz- és a kínai haditengerészet közös hadgyakorlatot tart az Indiai-óceánon. Káncz Csaba jegyzete.


Iránban és Irán körül felforrósodott a politikai hőmérséklet. Friss amerikai hírszerzési jelentések szerint Teherán csapatmozgásai és fegyvereinek pozicionálása egy esetleges támadásra utalnak a térségben tartózkodó amerikai erők és érdekeltségek ellen. Azt pedig szintén az amerikai hírszerzés állítja, hogy Irán rövid hatótávolságú ballisztikus rakétákat tárol titokban Irak területén.

Brutális gazdasági mélyrepülés

Irán esetleges provokációiról szóló hírek egybeesnek az iráni gazdaságban és belpolitikában uralkodó, páratlanul feszült helyzettel. El lehet képzelni a pánik szintjét, amikor maga az iráni első alelnök vallja be egy tanácskozáson, hogy az amerikai gazdasági szankciók térdre kényszerítették az iráni gazdaságot és annak állapota az 1979-es forradalom óta nem volt ilyen pocsék.

Az iráni gazdaságot az olajexport élteti, ez adja a GDP negyedét és a költségvetési bevételek mintegy háromnegyedét. A tavaly májusban bevezetett amerikai szankciók miatt azonban az olajexport napi 2,45 ezer hordóról 0,26 ezer hordóra zuhant, ezzel mély recesszióba rántva a gazdaságot. A Világbank idén az iráni gazdaság 8,7 százalékos zsugorodásával számol. Míg egy dollár 32 ezer riált ért 2015-ben, most 126 ezret adnak érte a feketepiacon.

Belobbant az egész társadalom

Amikor pedig a kormány november 15-én bejelentette a benzin árának drasztikus emelését, véres zavargások törtek ki az országban. A hatóságok elképesztő brutalitásának eredményeképpen a legfrissebb jelentések szerint legalább 208 civil vesztette életét. Az utóbbi hetek zavargásai alapvetően különböznek a 2009-es mozgalmaktól, amikor a tüntetők a reformisták (Muszavi, Karrubi) mellett álltak ki. Akkor még a zavargásoknak voltak vezetőik és politikai céljaik.

A mostani eseményeknek nincsen vezetője és nincsenek meghatározott céljai. Nem számít a társadalmi osztály, a felekezet, mindenki utcára vonult. Az sem számított, hogy perzsa vagy-e, avagy arab kisebbségi.A szlogenek viszont jóval radikálisabbak, mint 10 éve. A tüntetők ugyanis már egyenesen Irán legfelsőbb vezetőjének, Ali Hámenei-nek a kirúgását követelik.

Bizony, ezek a kiáltások visszahozzák 1978 emlékét, amikor a tüntetők tízezrei a sah halálának szlogenjével vonultak fel – és a brutális belügyi erők akkor is a civilek közé lőttek. És bizony, a belügyi erők brutális parancsnokai már tudják: ha megdől a mullahok jelenlegi rendszere, akkor ugyanúgy az életükkel fizethetnek, mint 1979-ben az akkori parancsnokok, akiket a köznép felkoncolt, amikor megdőlt a sah rezsimje.

Hadgyakorlat tereli el a figyelmet?

A recessziótól eltekintve az iráni közemberek dühét az elharapózó korrupció és a növekvő társadalmi egyenlőtlenségek váltották ki. A keményvonalas politikai vezetők ráadásul olajat öntöttek a tűzre az utóbbi hónapokban azzal, hogy kiteregették a reformisták- és mérsékeltek szennyesét. A keményvonalasok csak későn kaptak észbe, hogy ez végül nem az ő politikai győzelmüket eredményezte, hanem a köznép a teljes politikai elit ellen fordult.

Az iráni elit tehát most kétségbeesetten keres kiutat a feszültség levezetésére. Teherán ennek jegyében egy hete büszkén jelentette be, hogy december folyamán az iráni-, az orosz- és a kínai haditengerészet közös hadgyakorlatot tart az Indiai-óceánon. Az iráni hadsereg ezt „a világnak szóló üzenetnek” szánja.
Link

Hozzászólások

267 #1 Perle
- 2019-12-06 15:58
A média aljassága, amikor egy kivülről szankciókkal romba döntött gazdasággal rendelkező államről szinte kárörvendve tájékoztat.

"T eherán csapatmozgásai és fegyvereinek pozicionálása egy esetleges támadásra utalnak a térségben tartózkodó amerikai erők és érdekeltségek ellen."

Az a fél van elmarasztalva, aki otthon a saját határai mellett ólalkodó idegen fegyveres hatalom ellen védekezni kényszerül.
A " másikről" már szót sem mernek ejteni.
Ezt műveli a sajtó Oroszországgal is. Gusztustalan magatartás az ilyen.
Vajon írt-e már ez a szerző arról, hogy Izrael éppen melyik szomszédját támadta és mivel, főként miért ,milyen alapon?

Miért ne fitogtatna erőt Irán is, ha ellene is közvetlen közelről is ugyanezt teszik?

Rendszerváltást készít elő USa, Szaud Araáni és Israel Iránban?
http://www.german...e-in-iran/
165 #2 LM
- 2019-12-06 17:11
Ne felejtsük el, hogy nemrég jelentettek be egy újonnan talált olajmezőt Iránban
https://index.hu/...jtartalek/

Viszont eladni nemnagyon tudják a szankciók miatt. Bírom ezeket a közelkeleti országokat ahol majdnem az összes állami bevétel az olaj és gázexportból van :D Mit csináltak az elmúlt 50 évben? Jah igen a Szaudiak is sokat szövegeltek mindenféle befektetésről , voltak világmegváltó tervek (meg persze sípálya a sivatagban) de ha gond van az olajpiacon rögtön elfogy a levegő aztán mehet a tőzsdére az olajcég stb.

Érdemes lesz figyelemmel kísérni ez azt iráni olajmezőt, kell a nyugatnak? Biztosan. Oroszok, mennyire vannak "jóban" Iránnal, annyira, hogy...? Vagy csak az egész színjáték és megy a show tovább?
329 #3 gutai zub
- 2019-12-06 18:38
Szegény perzsák

A benzin árának nagyon "drasztikus" emelése kirobbantotta az iráni emberek jogos haragját, és forradalmi hangulatot teremtett.
A tüntetések nagyon durva összetűzésekbe fejlődtek, több száz halottal.

A nagyon durván felemelt új ára a benzinnek kb. 40! vagy 50! forint körül van.(igy is a legolcsóbb a világon)

Magyarországon mennyibe kerül egy liter benzin?

és hol vannak a tüntetések a magas ár miatt?
165 #4 LM
- 2019-12-07 07:39
Gondolkodtam ezen (rossz szokás és általában csak mégtöbb kérdéshez vezet és még jóeséllyel a valóságot is csak közelíti)
Iráni belpolitikai helyzet, olajmező, szaudiak pü. és politikai helyzete, közelkelet, keleti (főként orosz) térnyerés, dollár kapacitáskorlátok, eurásziai kriptodeviza és a többi

Csak nem akar jönni a nullponti, hidegfúziós és egyéb "úttörő" technológia és még mindig a fosszilis energiahordozókból csinálunk energiát. Lehet nem is ez a lényeg, hanem pont a dollár immár történelmét alapul véve, nem az energia a lényeg, hanem, hogy energia és világvaluta szabályozás egyben (értsd petrodollár)

Amennyiben ez a helyzet és át kell tenni a "központot" keletre akkor Irán lehet az új eurázsia valuta "célországa" mint ahogy az usa esetében voltak a szaudiak. Ugyanaz pepitában, jó kis parasztvakítással és "nyugat-keleti szembenállással eladva. A verkli pedig megy tovább a gazdagok gazdagodnak, nem indul az űrturizmus (mindig csak jövőre), égetjük amit eddig a "kispolgár" pedig örül, hogy még van munkája, közben retteg a terrorizmustól a migránsoktól és össze-vissza szégyenli magát amiért repülőre mert ülni mert ugye az aztán már klimaterrorizmus és amikor leszáll a gépről azért sandítva körülnéz nem akarja-e valaki tojással megdobálni mert "bűnözött"
4 #5 Posta Imre
- 2019-12-07 07:40
A szaúdi uralkodó elítélte a floridai katonai támaszponton elkövetett halálos merényletet
https://444.hu/20...erenyletet
267 #6 Perle
- 2019-12-07 13:34
A fiatal szaudi pilóta viszont elítélte az amerikaiakat a muszlimok elleni támadások és Izrael támogatása miatt. Ő ítélt először.
http://mignews.ru...94692.html

https://en.farsne...0916000898
267 #7 Perle
- 2019-12-07 13:52
Fejlődnek az iráni-magyar kapcsolatok minden téren. Perzsa nyelvet is lehett tanulni Budapesten:
https://en.irna.i...developing
267 #8 Perle
- 2019-12-07 22:14

Hozzászólás küldése

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.
Generálási idő: 0.64 másodperc
4,462,009 egyedi látogató