Bejelentkezés

Felhasználónév

JelszóElfelejtetted jelszavad?
Új jelszó kérése

Matolcsy: Mi, magyarok úgy döntöttünk, hogy végre a történelem napos és nyertes partjára úszunk át

BelföldGerry, emigrálj haza! Olyan xar lesz Svájcban, hogy még a csoki is belesápad. Bezzeg itt, új-izraelben még a bidé is magyar koponyából készül. Matolcsy György szerint 2030-ig, a következő bő évtizedben világosak a magyar célok: a legjobb öt ország közé kerülni Európában fejlettségben és életminőségben, megközelíteni Ausztriát és elérni uniós átlagokat.

A Magyar Nemzeti Bank elnöke a Növekedés.hu-n hétfőn megjelent írásában összegezte a magyar gazdaság és társadalom elmúlt évtizedeinek értékelését, és az elkövetkező évtized kilátásait. „Miért is ne hinnénk Advent idején, hogy a magyar nemzet felől nézve a világot, süllyed a rossz és jön fel a jó” – tette fel a kérdést írása elején.

Mi, magyarok úgy döntöttünk, hogy századunkban végre a történelem napos és nyertes partjára úszunk át, felelve egyben Nagy László nagy kérdésére: igen, mi visszük át a szerelmet a túlsó partra”

– tette hozzá.

A cél elérésének eszközeit, amelyek egy részét már alkalmazzák, tíz pontban foglalta össze. A felsorolás élén a teljes versenyképességi fordulat áll. Ezt követik a világszínvonalú oktatás és egészségügy, illetve közlekedési infrastruktúra. Ide sorolta még a teljes újra iparosítást (4.0 és 5.0) és a 2.0 jegybanki innovációkra épülő pénzforradalmat. Ugyancsak szerepel a szükséges eszközök között a sikeres népesedési fordulat (legalább 110 ezer újszülött évente), akárcsak Budapest és a többi nagyváros egységes hálózattá,

valamint a Kárpát-medencei gazdasági tér egységes megavárossá fejlesztése.

A felsorolás utolsó két pontja: a visegrádi csoport észak-déli összekötése, a fejlődés felgyorsítása egy 60-70 milliós európai régió felé, illetve a zöld és fenntarthatósági fordulat az élet minden területén.

A jegybankelnök megjegyzi: „2010-ben a jövőt meghatározó valamennyi területen jól indultunk. Nem úgy, mint az elmúlt két újraindításnál: 1990-ben és 2004-ben”. Mint írta, „Antall József, az első szabadon választott magyar miniszterelnök óriási történelmi tettet vitt végbe: átvitt bennünket a szabadság, függetlenség, demokrácia, piacgazdaság és a Nyugat partjaira. De a gazdaság terén sok volt a sokk.” Hozzátette: a 2004-es uniós csatlakozás is félresikerült és kudarcot vallott a jövőt meghatározó legfontosabb területeken.

Szerinte a rossz kormányzás 2004 után hatalmas adóssággal terhelte meg a jövőt, hosszú évekig ikerdeficitet vállalva felborította a pénzügyi egyensúlyokat és fenntarthatatlan növekedési szerkezetet épített ki. Ezzel szemben a 2010-es újrakezdés és az első évtized már jól sikerült.

Az elért eredmények, között sorolta fel a gyors és eredményes válságkezelést, azt, hogy a munkaerőpiaci fordulatok megerősítették a társadalmat. A családok felé fordult a politika, amely hatékonyan épített az adózás forradalmára. Említette még az állami és önkormányzati pénzügyek rendbetételét, a devizahiteles csapda feloldását és a jegybanki pénzforradalom (1.0) elindítását, akárcsak azt, hogy újból vonzóvá tették Magyarországot a külvilág felé (FDI, turizmus, gazdasági eredmények elismerése). Az eredmények felsorolását azzal zárta, hogy a növekedési fordulat beindította a gazdasági felzárkózást, miközben a kormányzás beállította, sőt őrzi az "egyensúly és növekedés" siker-képletét.

„Advent után jön a Karácsony áldott ünnepe, fogadjuk hát meg egy régi bölcs jótanácsát: tégy a tűzre régi farönköt. Igyál régi bort. Olvass régi könyveket. Tartsd meg a régi barátságokat” – írta gondolatainak zárásaként a jegybank elnöke X. „Bölcs” Alfonz spanyol királyt idézve.
Link

Hozzászólások

30 #1 osmagyar
- 2019-12-18 17:40
Matolcsy buborékban él, fogalma sincs egy hétköznapi ember mindennapi nehézségeiről. Ma beszélgettem egy volt kollégámmal és nagyon egyet értettünk, hogy van értelme egyáltalán dolgozni? Középszintű fizetésünk van és éppen arra elég ez a fizetés, hogy egyik hónapról a másikig megéljünk. 20 év alatt tudunk kinyögni egy 10 milliós hitelt, miközben mások 250 milliós luxus lakást vesznek (2 millió/m2 ártól indul a lakásár, ahol dolgoztam...). Mit tud az a szuper ember, hogy ennyivel jobban meg van fizetve?
961 #2 szabir
- 2019-12-18 18:00
az a kancsi meg szerepel?
267 #3 Perle
- 2019-12-18 18:11
Merészet álmodott ő is. Ússzon át ide! Itt most lezdődik a strandszezon.
https://sputnikne...n-Siberia/
Vigyen magával még egy embert azok kozül, akiket most vele együtt fenn tart az ár! :o
245 #4 hamu
- 2019-12-18 21:46
Érdekes Nagy László szavait hallani az MNB elnöke szájából. Mit akar Matolcsy? A Kárpát medencét megavárossá fejleszteni?

Eszébe ne jusson! Ártéri erdőket, erdőkerteket, erdei iskolákat, ligeteket, kolostorkerteket és arborétumokat óhajt a nép! Azt már átéltük, hogy ki lettünk túrva Fővárosunk Belvárosából, lassan a külsőbb kerületekből is, de hogy még a vidéket is vasbetonnal, műanyaggal és internetes kábelekkel akarja elszennyezni, az már sok!

A szittya magyar nem irodákra vágyik széles monitorokkal, központi fűtéssel, farost és gipszkarton falakkal, de kortárs nagyjainknak megfelelően, mint PÍ, vagy Grandpierre vágyjuk a köteléket a Természettel, az élettel, az élőlényekkel, a való fizikai tárgyakkal. A friss betelepülőket ebrudalja inkább be irodaházakba, szoftveres alkalmazásokba, gépjárművekbe, alkalmazotti állásokba.

A magyarok lelkének szabadság kell, önállóság, tér, föld (talaj), napfény, dal és tánc. Matolcsy menjen Brüsszelbe, ha modern csillogást akar.
1349 #5 Nagy Levente
- 2019-12-18 22:52
Hamu, ez a beszéd, egyetértek! Kuszaszem a hülyeségeivel és a többi senkiházi fideszessel, ellenzékestül mindenestül húzzon a francba!
1563 #6 eLZi
- 2019-12-19 05:57
Sziasztok! Nem tudom,hogy ez a kuszaszemű hogyan képzeli a fellendülést,de itt Dunakilitin a Nagy István földminiszter veje,aki lassan 3éve megvette 1milliártért a tsz tehéntelepét,a meglévő mosonmagyaróvári sajtüzeme mellé,aztán az osztatlan közös földeket is elintézték,és megvette,a helyi dolgozókat elüldözte,most indiaiak dolgoznak nála többnyire,és hullottak az állatai,mint a legyek,most újabb 1500 borjút akar venni,újabb telepet létesíteni a meglévő mellé,és természetesen még 12indiai munkást akar,amit a falu központjában a volt tsz irodában fog elszállásolni..szóval itt magyarnak nem sok babér terem szerintem,azon az aprócska építési munkákon kívül,meg a pár sajtüzemi munkáson kívül..:( persze,lehet,hogy ezt csak én tudom,látom rosszul..ja,és nemrég láttam egy állatorvostól egy videót,ami arról beszél,hogy azért van ez a sok laktózérzékeny,mert holsten-frízek a tehenek,amik a gmo-s szója következtében szintén torzultak lettek,és a magyar állomány,mind az amerikai torz genetikájú állomány leszármazottai,és még mindig ezeket favorizálják,hogy mennyi tejet ad a magyartarkához képest :(
2 #7 gerry
- 2019-12-19 07:59
eLZi - nem érted! Azér' van az egész, mert ezek Szent Tehenek (és ezért kellenek az indiai munkások is.)
Szerintem az igazi ok Orbán müve, ez pedig a muzulmánok térfoglalásának megakadályozása.
http://www.globop...ltak-oket/


Figyeljétek csak a fejleményeket! s_hihi
165 #8 LM
- 2019-12-19 09:31
Kuszaszemre azért érdemes odafigyelni, mert a "független" nemzeti bankok jelen rendszer (kötelező tartalékrátán alapuló kamatos kamatkapitalizmus) egyik fő tartópillérei, így érdemes odafigyelni arra amit ezek elnökei nyilatkoznak.

3 lehetőség van szerintem:
- 1 Gyuri teljesen beszámíthatatlan valami oknál fogva (betegség, drogok, genetika, bármi) - magyarul bolond
- 2 egyszerűen hazudik, valószínűleg politikai propaganda céljából
- 3 Tényleg azt hiszi, hogy ez bekövetkezhet a rendelkezésére álló infók alapján (ami persze nem biztos hogy valós, lehet csak szivatják kitudja)

Az egyes és a kettes igazából nem érdekes a hármas annál inkább vizsgáljuk meg ezt.

Nézzük hát:
A top5 ország közé kerülni fejlettségben és életminőségben. Erre vonatkozóan nehéz azért mérőszámot találni de maradjunk a GDP-nél, hol magas a GDP ott ezek a dolgok azért rendben szoktak lenni. Mivel mással nem nagyon tudnánk így számoljunk ezzel.
https://hu.wikipe...apj%C3%A1n

A top5-be való belépéshez olyan 50.000 dollár/fő --> 10 év múlva 1% növekedést feltételezve ezeknél az orzságoknál olyan 55-56K dollár/fő a cél.
Ez a jelenlegi magyar adattal számolva évi 7% körüli GDP növekedés.Ezt eddig sem tudtuk elérni amikor a gazdaságtörténelem leghosszabb "bika" piacát éljük és a gazdaságtörténelem legnagyobb pénzügyi lazítása fut kb. egy évtizede. Ha így maradnak a piacok 10 évig (amire jelen rendszer keretei között kb. 0% esély van) akkor is kb. a fele reális. Mivel számolni ezek a "jóemberek" azért tudnak így itt valami másnak kell a háttérben lennie.

Elvileg ugye az MNB elnöke így amit a pénzről nyilatkozik az lehet a legérdekesebb és lám forradalmat emleget " jegybanki innovációkra épülő pénzforradalmat." - Ezt az infót azért érdemes elraktározni, bár egyenlőre nem látjuk pontosan mi lehet ez (bár az aranytartalék és kriptopénz világmizéria azért adhat némi támpontot). Amennyiben ezt komolyan gondolja ennél is több van a háttérben szerintem (a célok léptékét figyelembe véve) , valami nagy értékű ide irányuló vagyontranszfer, más logikus magyarázat erre nem gondolom hogy lehet.

Folytassuk, világszínvonalú egészségügy, oktatás, infrastruktúra, ipar 5.0 Tegyük fel a pénz megvan, az azért sokmindent megold de pl. az egészségügy és az oktatás vagy az ipar 5.0-hoz képzett szakemberek kellenek nagy számban. 4 milliós Budapest, kárpátmedencei megaváros? Milyen infó birtokában lehet ez a "jóember"??
1563 #9 eLZi
- 2019-12-19 10:28
Gerry,legyen igazad ! Verjék csak agyon a szemitákat ,bár ezek a csóri turbánosok olyan soványak,mint a vonatfütty,sok verekedést nem nézek ki belőlük,még csak nyomokban se hasonlítanak a valóban harcos küllemű beáramlókhoz,a sötét tekintetükön kívül...:) Mondjuk nem pont ide tartozik,de reggel jutott eszembe,hogy ahogy Erdélyt is elfoglalták az oláhok,itt is némelyik paraszt alig várta,hogy drága pénzért szabadon eladhassa a földjét,aztán érdekesmód,ennek a parasztnak a feleségét rúgták ki elsőnek a tsz-ből..most kb.se föld,se munka,a pénz meg hamar elszáll..
LM,szerintem azért szórják a pénzt,mert több helyen a 2008-asnál nagyobb káoszt jósolnak,és semmit sem ér,meg pár helyen pénzügyi újraindítást is emlegetnek,bár én ezekhez nem értek,csak meghallgatom a mondókákat,de ezt a gdp növekedősdi baromságot a végtelenségig nem lehet fent tartani..ámbár,ha betörik az ablak,az is növeli a szent gdp-t :) reggel épp ezt az indiai mantrát hallgattam Tina Turner-től,pont illik az indiai témához: [url]https://www.youtu...XP-f7wPM0A[/url]
245 #10 hamu
- 2019-12-19 10:43
Azt tudjuk, hogy van a Selyemút projekt. Tudjuk, hogy a Kárpát medence elosztóközpont nyugaturópa, valójában egész európa felé. Magyarul, a Selyemút egyik végpontja kis hanzánk, benne Budapest. A Selyemútnak két kiemelkedő pontja van, ahogy egy egyenesnek. Ezek közül egyik mi vagyunk.

A projektet a nagy játékosok biztosítani fogják. Katonailag, pénzügyileg, mindenhogy.

Itt vannak a kínaiak, az oroszok, de a törökök, németek, olaszok, zsidók is. Minden játékos az erejéhez képest pozíciót akar bizotsítani. tehát, sajnos nem nagyon lesznek markáns magyar érdekképviselet. Teleszórják elosztóközpontokkal, kamionutakkal a medencét. Őket nem hiszem, hogy érdeklik a természeti szépségek. A többlépcsős vízesés, vagy termálfürdők, hacsak nem túristalátványosságként.

Ilyen értelemben nem látok jót. Le fogják betonozni Győrtől Debrecenig a Kisalföldet, nagy alföldet. Vasúti sínek, és sztrádák. Kamionok, benzinkutak, targoncák csarnokok.

Minden ki lesz írva 6 nyelven legalább. Kínaiul, oroszul, angolul, németül, törökül.

Hát, persze, hogy a felső ötbe kerülünk. De a magyarok targoncavezetők lesznek, vagy kamionsofőrök. Tehát, jobb lesz nekünk, ha nem is ötszörösen, de a havi 300-400 ezret eséllyel megkaphatjuk, ha ügyesen pakoljuk, spárgázzuk a kínából hozott árut.
1563 #11 eLZi
- 2019-12-19 12:13
Igen Hamu,valószínű,hogy ezt a szerepet szánják,főleg a Gy-S-megyei résznél ,vagyis az északnyugati határközeli részen tapasztalható ez az elmebaj,M.óvár szinte megduplázódott,egy élhető 30ezres kisvárosból egy diliház lett,Rajka fele már tót,aki Pozsonyból átlépve kacsalábonforgót épít az ottani panel árából,a szerethető Győr egy ocsmányság lett,dübörög az építőipar,nem győzik a munkát a vállakozók,sok kókler is van,akik most arathatnak a butaságon,akik befektetésnek veszik az új lakásnak nevezett lukakat..pedig akinek egy csepp esze van,az nem hinné naivul,ámbár a kapzsiság a józan észnél néha erősebb,hogy a végtelenségig megy,már elkezdtek a felvidéken építő magyar kisebb vállalkozók tönkremenni,mert eladhatatlan a sok új ház,lakás,amerikában is ez történt jó 10éve..és itt van 2elemzés a gazdaság alakulásáról,bár befektetőknek szól,az első elég korrekt,a munkanélküliség és a válság hatását elemzi befektetőknekhttps://www.youtu...7Gik8M43Mk,a másdik majompofa sokat hazudik,de 1-1továbbgondolásra érdemes azért kiesik a száján:https://www.youtu...jsTigWENro
165 #12 LM
- 2019-12-19 14:17
Mik vannak
"Magántulajdonban lévő meddőségi központokat vesz át a kormány"
https://hvg.hu/it...talin?s=hk

A rendelet indoklása "közérdekből nemzetstratégiai jelentőségűnek minősíti a kormány."
1563 #13 eLZi
- 2019-12-19 15:50
hm..egy barátom a győri káli intézet mellett lakik,látja,hogy miféle elcseszett világra erőszakolt lélek jön a többségében ezekhez a szülőkhöz,akik ilyenre adják a fejüket..:(
1349 #14 Nagy Levente
- 2019-12-19 18:22
Ilyen jól fonákára fordítani a dolgokat, mint ez a "kuszaszem" fenegyerek nem semmi! De azért legalább egy dolgot kéne vele tisztázni: A mi eleink pl. 56'-ban, - amely szellemében kérdezi meg versében Nagy László - hogy "S ki viszi át a fogában tartva a Szerelmet a túlsó partra?" - Még a legcsekélyebb mértékben sem a "kuszaszem" által megfogalmazott dolgokra gondolt, sőt! Ennek homlokegyenest az ellenkezőjére! Merthogy eleink ismerték az elemeket, így az "ötödik elemet" is vagyis a szer-elemet! Erre építették az akkor még nem teljesen bár már több mint ezer éve a folyamatos agy- és lélekmosások következtében mára teljesen elfelejtetett rendszerünket. Vagyis akkor 56'-ban nem csak a kommunista-szocializmus diktatúrája ellen fogtak fegyvert, hanem a vele "egy tőről fakadó" és ma is fennálló kapitalista-liberalizmus ellen is. Ami magyarul az "állam által támogatott piacgazdaság" és ugyanolyan pusztító, mint a kummunista-szocializmus! (Ezt bővebben kifejti Bibó István munkássága). Naszóval ez a kretén Matolcsy "kuszaszem" ne hazudjon, mert tudjuk az igazságot (még)! És akkor még tovább kérdezzük - Nagy László nyomán -: "S ki viszi át a fogában tartva a Szerelmet a túlsó partra?"
Egy kis pontosítással - mert ezt nemzeti-nemzettségi alapon tudtuk valamikor jól működtetni - de miről is beszélhetünk?: Egy kis gondolatébresztő a szer-elem jegyében Facsar Imre előadásában: https://www.youtu...iDYmSLIinU

Hozzászólás küldése

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.
Generálási idő: 0.59 másodperc
3,686,669 egyedi látogató