Bejelentkezés

Felhasználónév

JelszóElfelejtetted jelszavad?
Új jelszó kérése

Börtönnel fenyegetik a segítőket – pánikolnak a pszichológusok

TanácsadásBe kell lássam, haszontalan egy "szakma" a "pszichológia", de hát ezt már nem csak én ismertem fel, úgy tűnik. A gond a "törvénnyel", hogy felmerült bennem, tán nem "engem" akarnak a kétkezi és esetleges munkákból visszatéríteni azzal, hogy "hirtelen" hiányszakma lesz? A "honvédség" nem jött össze. Túl sokáig ültek a szolgálatok a felvételi kérelmemen. Egyértelmű volt mikor hívtak, hogy már le van zsírozva. Onnantól kezdve meg tárgytalan. van egy sejtésem, hogy most ugyanezt kísérlik meg csak pepitában. Fölösleges.

Mostantól akár börtönbe is kerülhet az a segítő szakember, (pszichológus) aki jogosulatlanul végez pszichoterápiát. A most elfogadott törvényben azonban messze nem egyértelmű, hogy mi az a cselekedet, ami büntetendő, így – elvileg – valamennyi, lelki problémák megoldására szakosodott segítő a szabadságát kockáztatja, ha szóba áll egy bajban lévővel.

Az éj leple alatt fogadta el a parlamenti többség azt a törvénymódosítást,

amely szerint egy évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő, aki

„egészségügyi szakképesítéshez kötött pszichoterápiás gyakorlatot folytat.”

A jelenleg hatályos szabályok alapján pszichoterápiát csak orvosi, illetve klinikai szakpszichológusi képesítéssel rendelkező vezethet, így a törvénymódosítással nagyjából alig több, mint ezerre szűkült azon szakemberek száma, aki nyugodt lélekkel segíthet. A többieknek marad a para. A legújabb rendelkezésből ugyanis – bizonyára a nagy sietség miatt – kimaradt a magyarázó, pontosító rész, így segítő legyen a talpán, aki tudja, hol húzódnak a pszichoterápia határai.
A hivatalos meghatározás szerint a pszichoterápia a lelki problémák kommunikáció útján történő gyógyítását jelenti

Ez amilyen egyszerűnek tűnik, a valóságban annyira bonyolult. Ezt jól példázza, hogy napjainkban több mint kétszáz pszichoterápiás módszert tartanak számon. Ráadásul egy másik definíció alapján pszichoterápiának kell tekinteni minden olyan technikát, ami személyiségváltozást idéz elő.

Mivel bebizonyosodott, hogy bizonyos helyzetekben akár egyetlen beszélgetés is elég ahhoz, hogy módosuljon az illető gondolkodása, ami viszont hosszú távon bizony személyiségváltozást eredményez, igencsak elgondolkodtató, hogy vajon kire és mire terjed ki a törvény.
Ha szigorúan, betű szerint értelmezzük a jogszabályban írtakat,

lényegét tekintve szinte valamennyi, lelki problémák megoldására szakosodott segítő kuruzslással vádolható. Függetlenül attól, hogy a tevékenységét egy-egy több éves képzésen, avagy néhány napos gyorstalpalón szerzett papírral végzi, a törvény szigora egyformán lesújt mindenkire.
Pánikolnak a pszichológusok

A törvénymódosítás legnagyobb vesztesei azok a pszichológusok, akik legalább ugyanannyi időt és pénzt áldoztak szakképesítésük megszerzésére, mint a klinikus kollégák, ám az ő szakirányuk más volt. Főleg a tanácsadó és a pedagógiai szakpszichológusok, illetve az egészségpszichológusok vannak bajban, akik közalkalmazottként, avagy magánpraxisukban naponta többször is olyan tevékenységet folytatnak, amely immár kimeríti a kuruzslás fogalmát. Legalábbis a most kiegészített jogszabály értelmében. Ők ugyanis „ellenszolgáltatásért vagy rendszeresen” segítségre szorulókkal találkoznak és a saját szakmájuk eszközkészletének alkalmazásával „gyógyítanak”.
A pszichológusok körében egyre nagyobb a pánik

A közösségi oldalakon sokan osztják meg egymással az aggodalmaikat és gondolataikat. Viszonylag egybehangzó az a vélemény, hogy az eredetileg az egészségügyi törvényben szereplő jogszabály büntető kiegészítése lényegét tekintve nem más, mint a segítő szakma kollektív büntetése amiatt, hogy „elgáncsolták” a pszichológus kamara megalapítását célzó kezdeményezéseket.

Nincsenek könnyű helyzetben a manapság oly népszerű coach-ok és a különböző, speciális módszerrel dolgozó terapeuták sem. Utóbbiak közé tartoznak például azok a jellemzően pszichológus diplomával nem rendelkező, ám más irányú, felsőfokú végzettséggel rendelkező családterapeuták, a gyászterapeuták, a művészetterapeuták, táncterapeuták és a pszichodráma vezetők. Noha többségük komoly és intenzív képzéseken szerezte a jogosítványát, most úgy tűnik, ha szabálykövető módon akarnak eljárni, mielőbb befejezik a tevékenységüket. A törvény szigora ugyanis lesújt mindazokra, akik jogosulatlanul használják a „terapeuta” kifejezést.
Házmester korszak 2.0

A törvény betartását egyetlen hatóság sem tudja ellenőrizni, ezért kizárólag „bemondásra” indulhatnak eljárások a gyanúba fogott szakemberrel szemben. Többen is úgy gondolják, visszatér a „házmester korszak”, és elég lesz egy csalódott kliens vagy egy bosszúra szomjas kolléga feljelentése ahhoz, hogy tönkre tegyék az érintett praxisát vagy akár az egész életét.
A „pszichopiaci szolgáltatások”

területén lehetetlen bizonyítani vagy cáfolni a műhibákat, éppen ezért a műhibákra szakosodott ügyvédek számára a régi-új „kuruzsló törvény” valóságos Kánaánt jelent. Egy-egy jól megfogalmazott beadvánnyal jelentős kártérítési perek indíthatók. Ne legyenek kétségeink, az állami egészségügyi intézményekkel szemben fehér zászlót lobogtató ügyvédek hamar felismerik ezt a piaci rést, a potenciális ügyfelek pedig pillanatok alatt megtalálják őket.
Aki nincs velünk, az kollaboráns

A törvénymódosítást kezdeményező, csupán az alig ezer klinikust képviselő Magyar Orvosi Kamara (MOK) illetékese a felháborodott megkeresésekre reagálva tájékoztató levélben próbálta csitítani a szakmát. Úgy tűnik, az igyekezete olaj volt a tűzre. Konkrétan ugyanis „kollaboránsoknak” nevezte azokat, akik nem értenek egyet a jogszabállyal, avagy vitatják annak szándékát és hatását. A MOK tájékoztató levelében többször is hivatkoztak az álpszichológusok elleni, több évtizedes küzdelemre. Ez volt a hivatalosan kommunikált célja korábban annak az érdekcsoportnak is, amely a kamara megalapítását szorgalmazta.
Ahogy akkor, most is egyértelmű,

hogy az intézkedés, a törvénymódosítás még közvetve sem érinti a sarlatánok, az önjelölt segítők piaci tevékenységét. Épp ellenkezőleg, az ő piaci pozíciójukat erősíti, hiszen a törvény betűi rájuk nem vonatkoznak, hiszen ők nem (!) pszichológusok, nem is terapeuták, így nem használják ezt a titulust, mint ahogy a pszichológia fogalomrendszerét sem.

A MOK tájékoztató levelében van valami, amivel a legtöbben egyet értenek. A törvénymódosítás valóban

„védi a pszichológus foglalkozás presztízsét”.

Pontosabban fogalmazva segít megtisztítani a piacot a konkurenciától. Azoktól a szakemberektől, akik címkézés helyett érdemi segítséget kínálhatnak a bajban lévőknek.
Link

Hozzászólások

267 #1 Perle
- 2020-01-05 11:25
Hiányszakma lehet valóban. A napi rendőrségi híreket olvasva megdöbben az ember azon, hogy milyen sok krízishelyzetben lévő ember lehet, aki nem tud hová fordulni a problémájával.
Kevesebb lenne az anyák által elkövetett gyermekgyilkosság, és az utróbbi időben ok nélkül, hirtelen felindulásból elkövetett élet ellenes bűncselekmény. Sok embert stresszel halálra a szegénység, a kilátástalanság, a forrongó világhelyzet, ezért szüség lenne több elérhető képzett ( mint Te, Imre) pszichológusra. A pénzért médiákban távgyógyítókat pedig már régen ki kellett volna lőni.

" bebizonyosodott, hogy bizonyos helyzetekben akár egyetlen beszélgetés is elég ahhoz, hogy módosuljon az illető gondolkodása, ami viszont hosszú távon bizony személyiségváltozást eredményez",

Igencsak elgondolkodtató, hogy a melegfelvonulások megrendezésének célja nem éppen a fenti bizonyosságon alapul?
1323 #2 Laplage2
- 2020-01-05 12:02
Tűzzel, vassal írtják a lelket, szellemet, tudatot, a fizikális testet!
Ez nem sima háború, hanem apokalipszis!
4 #3 Posta Imre
- 2020-01-05 13:11
Perle, háború a "lelkekért", de hát miket is beszélek. Most azt játsszuk, hogy "kapj el ha tudsz". Engem már "elvadítottak" és nem csak bizalmatlanná tettek, de személyiségem része lett a bizalmatlanság. Ez megnyugtat, viszont nem lehet így élni és ez annyira nem építi a lelkemet. Asszony ugyanezt éli, minden nap vívás, fájdalom és szembesülés. Teljesen értelmetlenné vált a "munkánk".
34 #4 valahun
- 2020-01-05 17:03
Ím-ré, még jó, hogy ennyi végzettséged van. Akkor most várható, hogy betiltják a méregkeverést és hiányszakma lesz a gyógyszertári asszisztens meg a vegyvédelmis ;)
1513 #5 Irrefutable
- 2020-01-06 06:52
Azért ezt nem kéne kiforgatni. Azokra a vadbarom egoista 3 napos tanfolyamos, meg talosképző, metafizikai akademista okoskodókra vonatkozik, akik magukat überokos segítòknek tartják, de maximum egy olyan baráttal, ismerőssel érnek fel, akik.még pénzt is kér a hülyeségért.
116 #6 livia
- 2020-01-06 17:22
No, pont szükség lenne szakemberekre, mert manapság már az óvodás függő. No, de szerintem ez a lényeg, most. Mire rájönnek, hogy hibáztak, azt is elsimogatva, felelősség 1001 évre titkosítva, addig legalább megint kimarad egy népszaporulat, akarom mondani, egy emberöltő. Addig is a cigány, zsidó, néger... Hát, ejnye. Térjünk már észre!
1648 #7 Avian
- 2020-01-06 20:15
Majd mennek kártyavetöhöz asztromókushoz stb..azt a paciens meg nem tudja az igazi tudás az Alexandriai könyvtárban elégett 2x is...nagysanyi meg valamelyik római balfasz miatt....Ami ma van azt egy páter pakolta össze iróasztalnál azt forgatják ki és be mint a bundát de se igy se ugy nem stimmel...még sokszor a nevek se...
De majd átképzik magukat kicsikét hablatyolni aztán ugyis hallgatni kell tudni mert a beteg ugyis elmondani akarja neki a legrosszabb a világon mert...
Nem tudja a másik is ugyan ugy szivatja saját magát.
Meg mindenki!
Ma lesek milyen lé folyik faságokért a neten....fél óra 10 rugó.
Abból már 1 szippantás is kifér.
Nyugi bagó fü nuku csak röhögnöm kell a fü 1 gramja egyhavi nyugdijam.
Lehet erre mennek ki még +???
34 #8 valahun
- 2020-01-07 12:43
Új módszert dolgoztak ki magyar pszichológusok a pszichológiai kísérletek átláthatóságáért. Transzparencia, ó jessz. Jöhetnek a börtönkísérletek élesben.

https://qubit.hu/...-botranyat
1313 #9 zoli
- 2020-01-07 17:12
Legújabb kori inkvizíció,és ez csak az első lépcső!
1935 #10 mAlex
- 2020-01-27 21:43
Nincs új a nap alatt.
Ez a játék már 800 évvel is lejátszódott kisded hazánkban. Itt van az előadás róla, rémesebb mint egy krimi.

https://www.youtube.com/watch?v=OusC6CtKAeY&t=4044s

A gyógyszergyárak forgalma és ezzel a profitja is 67 %-kal visszaesett két év alatt.
Bűnbaknak a valóban gyógyítókat vették célba. A rendőrség 3.7 milliárd Ft-ot kapott, amit szétosztottak a területi kapitányságok között, hogy ezért a vérdíjért hajtsák fel a gyógyítókat és nyírják ki őket.

Ellenem - a tudtom és meghallgatásom nélkül - több int 200 oldalas "vádiratot" kreáltak. Az ítélet is megvolt előre: 12 év fegyház. Még a büki füves embert a Gyuri bácsit is meghurcolták.

Aztán meg képzeld: Jézusnak nem volt semmiféle orvosi diplomája.... és gyógyított. Szemére is hányták, főleg, ha "szombaton" csinálta. Pió atyának és a többi gyógyító szentnek se.

A tudás nem a Glatz Oszkárok által osztogatott nagydoktori kórságtól függ, hanem attól, hogy van-e eredmény. Én a "távolból" is "gyógyítok" és képzeld műxik. Az egyik nagyokos szerint itt ezért engem is le kéne lőni???? Mit keres az ilyet nagyeszű itt???

A szellemi síkon ugyanis nincs "távol" vagy "közel", múlt vagy jövő. Ott LÉTEZÉS van. No meg cselekvés.
A tömeggyilkos onkológusból meg rabszolga-minisztert csináltak (jujj mit is beszélek), "emberi erőforrás" minisztert. Neki mindent szabad, mert ő nem kuruzsló.
Kedves nagyeszű "perle" írd meg ide, hogy mikor akarsz lelőni, hogy itthon legyek.

Hozzászólás küldése

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.
Generálási idő: 0.79 másodperc
3,400,138 egyedi látogató