Bejelentkezés

Felhasználónév

JelszóElfelejtetted jelszavad?
Új jelszó kérése

Irán ballisztikus rakétacsapással válaszolt Szulejmani meggyilkolására

BelföldSzerda hajnalban Irán több mint egy tucat ballisztikus rakétát lőtt ki az amerikai erők által használt két iraki támaszpontra. A rakétatámadás célja az volt, hogy megtorolják Kászim Szulejmáni tábornoknak, a Forradalmi Gárdához tartozó al-Kudsz különleges egység parancsnokának Washington által végrehajtott bagdadi meggyilkolását.

Az Ain al-Aszad bázist ért támadás halálos áldozatokat is követelt, a másik célpont, a iraki Kurdisztánban lévő erbíli támaszpont azonban sértetlen maradt.

Az Ain al-Aszad légitámaszponton az iraki hadsereg egy tisztje halt meg, további öt katona pedig megsebesült a rakétacsapások során – közölte a Sky News – Arabíja tévécsatorna. A Pentagon közlése szerint amerikai katonák nem sebesültek meg a támadásban.

A nyugat-iraki Anbár tartományban lévő Ain al-Aszad bázist ért támadás kapcsán bagdadi hivatalos források kezdetben cáfolták azokat az amerikai médiajelentéseket, amelyek szerint az iráni csapások iraki áldozatokat követeltek. Az Ain al-Aszad légitámaszpontot az amerikai erők először a Szaddám Huszein iraki diktátor megdöntésére indított 2003-as invázió idején használták, de később a Iszlám Állam terrorszervezet ellen folytatott iraki és szíriai hadműveleteikhez is igénybe vették.

A CNN amerikai hírtelevízió értesülése szerint Erbílt két iráni rakéta érte el, az egyik a légibázis mellett ért földet, de nem robbant fel, a másik pedig az észak-iraki várostól 33 kilométerre csapódott be, de robbanása károkat nem okozott. A külföldön szolgáló német csapatok potsdami bevetési központja szintén megerősítette, hogy az Erbílben szolgáló több mint száz német katona sértetlenül élte túl az iráni rakétacsapást.

Az iráni állami televízió közölte, hogy a támadás megtorlás volt Kászim Szulejmáni tábornoknak, a Forradalmi Gárdához al-Kudsz különleges egység parancsnokának meggyilkolásáért. Szulejmáni keddi temetése kapcsán iráni vezetők nyíltan bosszút esküdtek a nemzet büszkeségének nevezett katonai vezető haláláért. Az állami televízió híradása szerint a művelet a Mártír Szulejmáni nevet viseli, s a csapásokat a Forradalmi Gárda iráni rakétaprogramot irányító űrhadosztálya hajtotta végre.

Az iráni Forradalmi Gárda az ellencsapás kapcsán az állami IRNA hírügynökségben kiadott nyilatkozatában azt írta:

Figyelmeztetjük Amerika minden szövetségesét, aki rendelkezésére bocsátotta saját területén lévő bázisait, hogy Irán célpontnak fog tekinteni bármilyen területet, ahonnan támadó cselekményt indítanak ellene.

Mike Pompeo amerikai külügyminiszter telefonon egyeztetett Maszúr Barzánival, az autonóm iraki Kurdisztán miniszterelnökével. Az iraki válság fejleményeit vitatták meg, és az amerikai sajtó információi szerint Barzáni javaslatokat tett arra, hogyan lehetne enyhíteni a kialakult feszültségeket. A telefonbeszélgetés után Barzáni a Twitteren közölte:

Egyetértettünk az iraki feszültség visszafogottság és párbeszéd révén történő enyhítésének fontosságában.

(MTI)
Link

Hozzászólások

819 #20 rozsola
- 2020-01-08 22:48
A verseny már régen eldült , az Exxon kapta meg , még tavaly novemberben lett hitelesítve amikor a " román " Iohaniss-Iovanovic vagy tudja a fene hogyhíjják " eladta " egy bézbósapkáért. Újra lett " választva " ezért
Mit nem értettél Enid ? Mi nem világos ?
Gerry , Gerry !
Öregszel , látom az idő vasfoga kifogott rajtad.
Pedig " elmeséltem a személyes történetemet ". Azt is elmondtam , nagyon ritkán szoktam a saját gondolataim idepötyögni.
Idehozom azt amit látok , hallok , átélek a környezetemben. Összesűrítem és átadom néktek.
Tudom " egyeseknek " már túl sok , " kettesek " idegrohamot kapnak , " hármasok " hülyére röhögik magukat , " négyesek " meg bekaphatják.
Mellesleg nem értem , miért ez a nyavalygás ?
Ti a " light " verzió finomított alakját kapjátok meg. Gondolj csak bele mit kap a lengyel aki beleszületett az oroszgyűlöletbe. Most pedig ugyanez a lengyel az orosz " haverok " társaságát keresi mer' az Evroszojuz a lengyel nemzet " ellensége " , az SzSÁ és Iszráil a lengyel nép leigázását akarja stb. Egyetlen esélyük a " Nagy Szláv Brátyá " segítsége.
A napokban Csehországban tüntikézés van. A liberálbuzik vergődnek Prága történelmi utcáin. Kicsit be kell segíteni a cseh nacionalistáknak , nehogymá' csendbe maradjanak. Meg osztán a cikánok cselekedeteit se lehet eltűrni.
U Srbije gondolom nem kell mondjam , hogyan dolgozik a " Szentlélek ". A Hrvatckik meg a siptárok a szerb národ elpusztítását akarják. Ha a Szerbia azonnal nem lép , a Nato ismét támadni fog , de ebben az esetben már nemcsak légicsapások lesznek. Tehát a szerb nacionalista vagy meglapul és bevárja a kiírtására küldött horvát és siptár ( albán ) gyilkosokat vagy összekaparja magát és megvédi a nemzetét és prahoszláv hitét . Ja , ne feledjük , " a szerb nem szalad el a háború elől ! Inkább a talpán állva esik el mintsem a föld alá bújva meghunyászkodjon ! "
Nyugi. Ez csupán egy visszafogott , többszörösen átfinomított szöveg volt. Az eredeti ettől sokkal durvább.
A vicces az egészben , senki sem ad " tippeket ". Itt , ott megfordulva sokmindent " mondanak ". Aztán amikor a neten visszaigazolódni látom , na akkor már kialakul a " prófécia "
Mellesleg Enid , csalódtam benned
Bár a kérésedet inkább mint egyfajta informálódási útmutatásként kezelem , a " gyengébbek kedvéért" stilúsban.
Vagy te elhiszed a maszlagot ?
Szerinted Szeretett Viktorunk miért lett hirtelen " nemzeti keresztény " ? S láss csodát a moszkvai patriárchia Imádott Vezérünket a " keresztény hit nagy védelmezőjének " kiáltja ki. Valamint a lengyel kormányt is amiért ellenáll az Evroszojuz felől áradó genderfasizmusnak. Fene tudja , lehet igazad van és vannak " véletlenek "
Úgy sejtem kiverte nálad a biztosítékot az alábbi mondat : " Nemcsak szabad hanem kötelező pofázni , hánykolódni , verni a béleteket de csak addig amig megengedem ! Én döntöm el miről pofáztok és miről nem ! "
Nézz már körbe egy csöppet ! Szerinted nem ez van ? Persze nem én mint egyszerű ember vagyok a " nemtudommi " de a módszer amit érzékelek , ezt mutatja
Vagy szerinted véletlen , hogy a Kelet amely " birodalmat " épít mert " globalizmus " van , nagyban hírdeti a " multikulturális " világot , éppen a " nacionalizmust " támogatja ? Há bolondok ezek ott keleten ?
Pedig már régen elmondtam néktek , kötelező nacionalistának lenni , mert a nacionalista a saját nemzetének érdekeit nézi és nem " Európáét " , nagyívben leszarja " egyesek érzékenységét ". Csakhogy a korábbi időkben a nacionalizmus negatív szerepben nyílvánult meg. Ezért sokan tévesen azt hiszik , a nacionalista csakis úgy tud boldogulni ha más nemzeteknek kár okoz.
Tehát egyrészről kell a nacionalizmus ( ezért mondottam vala : " kötelező vergődni " ) de ez nem mehet más nemzetek kárára ( ezért mondottam : " csak annyira amennyire megengedik " )
Ha még nem jöttél volna rá a Magyarország nevezetű putritelep olyan mint egy homokozó csak körbe van zárva kerítéssel. A barom magyarja foghatja a kislapátot meg vedrecskéjét és eljátszhat a homokozóban , amúgyis tele az ország homokosokkal. Építhet várat , vagy amit akar , elvan a kis hülyegyerek ha van mivel játszani. De ahhoz ami a homokozón túl van , ahhoz " kuss a pofájára ".
Lásd Bulgária. A Déli Áramlat rohamtempóban épült , a bolgárok viszont lemaradtak. Putykóék időben végeztek , Erdogánék is , osztán látják , a bulharszkók nincsenek készen.
" Ti meg mi a faszomat csináltatok eddig ? " - kérdezi Vlagyimir
" Há lemaradtunk mert az evroszojuz mindent bevetett az építkezés lassításának érdekében , sajnos az oligarcháink inkább a saját zsebüket tömték mintsem tették volna a dolgukat " - mentegetőzött Boriszov
" Náhuj szuká blyáty ! " - mondotta Vlagyimir - " Ako' majd én rendet rakok nálatok ".
Úgy is lett , nagytakarítás volt a bolgár oligarchák között , ( kiderült voltak akiket az evroszojuz lefizetett ) s láss csodát ! A Déli Áramlat bolgár szakasza hipp-hopp készen lett. Manapság Bulgária már innen kapja a gázt
Gondolom veszed az adást
Esélyt kapott a magyar , nemcsak szabad hanem kötelező " ficánkolni " mer' most má' baszogatják. ( mondjuk ez még messze van a baszogatástól de nagy jóindulattal annak nevezhető )
Tehát itt az esély , ha éltek vele , akkor " tietek az Ország , a Hatalom , a Dicsőség mindörökké Ámen ! ". Ha nem akkor Minden Oroszok Cárja fogja az egyik oligarcháját :
" Iván Szergejevics ! Holnap Judeapestre mész és te leszel a magyarok vezetője ! "
- De uram , én ?
" Jó' van na ! Mától a neved : " Nimród Attila " , te leszel az " ősmagyar ". Így már elfogadnak
Paks 2 kapcsán nem véletlenül volt nagy a pofám .
" Bánom is én mit ugatsz , leszarom a ződket meg a buzeránsokat , ako' is lesz Bulgáriában mégyegy atomerőmű ! "
" Hé ! há' ne pofázzá' mer' ha elveszem rólad a kezem , a török kitapossa belőled a szart is ! "
Kb ennyit arról , hogyan " győzték meg a bolgárokat a második atomerőmű szükségességéről ".
Ugyan még nem " hivatalos " de már csiripelik , Csehország is kap még atomerőművet
Azt gondoljátok megkérdezték a cseheket : " akarjátok e " ?
Végezetül csak annyit , lehet és kötelező mozgolódni , szervezkedni de azért tudjátok hol a helyetek !
3 #21 Enid
- 2020-01-09 06:31
Köszönöm rozsola, hogy felvázoltad a "térképed".
A lehetőségek egyike.
Sajnálom, hogy csalódást érzel velem kapcsolatban, ahogy látom nem vagyok ebben nálad sem az első, sem az utólsó. Az elvárásaidnak köszönhető a csalódás, s mint olyan a te dolgod.

Nem kenyerem ez a fajta formálása a virtuális valóságnak. Próbáltalak azért olvasgatni, hátha gazdagítasz, de sajnos a stílusod miatt - bár néhol azért megnevettetsz - nagy erőfeszítést követel ez tőlem.

Na mindegy, semmi gond. Majd átugralak, mint lalát szoktam.
267 #22 Perle
- 2020-01-09 17:30
Főként irániak haltak meg a repülőbalesetben. A kanadaiak is iráni származásó emigrált polgárok voltak. Azért utaztak Kijeven keresztül vissza, mert így olcsóbb volt:
https://www.flyui...enger-list
Egyéni tragédiák sorát hozzák a kanadai lapok.
https://www.msn.c...ar-BBYKYuq
819 #23 rozsola
- 2020-01-09 18:27
Enid , szállj le a magas ló hátáról ! Nem lesz kellemes a földetérés
" Lehetőségek egyike " ?
Milyen más " lehetőség " van ?
Ne feledd , a homokozóban érvényes " szabályok " nem érvényesek a külvilágra
819 #24 rozsola
- 2020-01-09 18:30
Irániak ? Meglehet
A gép egy ukrán cég tulajdona volt amelyben Kolomojszkijnak 25% részedése van
Egyes " valakik " szerint a gépen ült egy " ukrán " picsa amelynek cége fegyverszállítmányokkal foglalkozik.
Továbbra is érdekesnek tartok bármit ha " ukránokról " van szó
3 #25 Enid
- 2020-01-09 20:24
Rozsola!
1.Csak utánad, kérlek!

2.Erre utalsz: "Ha még nem jöttél volna rá a Magyarország nevezetű putritelep olyan mint egy homokozó csak körbe van zárva kerítéssel."
Nézd, én már pár éve máshol homokozom.

Mindenesetre emel rajtad, hogy a "putritelep" mentésén fáradozol te is. A magad módján...

Nah, örülök, hogy szót váltottunk és még viszonylag barátságosan is ment. :)
Ne bonyolódjunk egymásba én aszondom.
A legjobbakat neked!
enid
9 #26 vala_ki
- 2020-01-10 08:15
Valaki nagyon megérezte, hogy mikor és hol kell filmezni a vaksötétben. https://index.hu/...lo_raketa/
267 #27 Perle
- 2020-01-10 16:06
Az amerikaiak összevágtak egy videót azokból a felvételekből, amelyeket Irán készített a rakátái fellövéséről. Vagy pedig a Jordán partiak eljátszottak ismét azta trükköt, amelyik nemrég az orosz katonai gép szíriai lelövéséhez vezetett.
Egyébként ez a gép jan.6-án volt szervizelve, és nem működött rajta a rádiókapcsolat. Az is különös, hogy az ukrán elnök (hogy-hogy nem ) éppen Ománban vakációzott, szemben Iránnnal a Hormuzi szoros másik oldalán Még Tramplival is beszélt onnan telefonon. Eddig nem nagyon volt kelet-európau vezetőknél szokás, hogy Irán szomszédságába mentek lazitani

Kizártnak tartom, hogy az irániak a saját fővárosuk, repterük környékén lövöldözzenek vérebre. Nem annyira ostobák ők. Ráadásul az uitasok 3/4 része iráni származású fiatalokból állt, akik mentek vissza Torontóba, Edmontonba.
Olyan eset lesz ez is, mint a Donyeck körnényén lelőtt maláj gépe. Unokáink sem fogják megtudni, ki is lőtt valójában. Ahhoz viszont kellett, hogy az oroszok , most pedig az írániak ellen hangolják a világot.
3 #28 Enid
- 2020-01-10 16:20
Perle! Első nekifutásra félreolvastalak. Úgy olvastam, hogy "Kazárnak tartom"... :D

Volt osztályfőnököm úgy fogalmazott anno, hogy mindig az első gondolat a "jó"...
267 #29 Perle
- 2020-01-12 22:34
Itt szinte ugyanazt írják, mint én jan.10-én 16,06-kor az első bekezdésben, csak amerikai elkövetőkkel + kiber támadással.
https://www.globa...sh/5700373
146 #30 satu
- 2020-01-15 11:42
Egy másik videó az ukrán gép lelövéséről, viszont a dátum nem igazán egyezik:
https://www.youtu...=emb_title
267 #31 Perle
- 2020-01-16 19:54
Rendszerváltást készítenek elő Iránban az amerikaiak. Ehhez elővették az ott elő volt persza sah fiát, a koronaherceget, aki most vette észre, hogy nincs minden rendben volt hazájában. Az ellen kér most segítséget odaátról:https://nationali...ton-114161
118 #32 keepfargo
- 2020-01-17 03:09
Az egész USA egy nagy büdös illúzió, magyar nyelven: csalás. Hazug az alkotmánya, a helyfoglalása ( indiánok millióinak helyén), hazug a munkaerő megoldása (Afrikából), hazug az egész kultúrája. Nézzetek meg egy akármilyen cowboy-filmet: hamis az egész, a semmitmondó elejétől a felajzott végéig. Hazug Hollywood, a vele járó csillagászati gázsik, az egész sztárkultusz.

Miért pont Iránnal kapcsolatban mondanának igazat? Ha egyszer csúfosan megbuktak a sahhal, az olaj kiszívásával saját céljaikra? Összetákolni "dokumentumokat" - ez a szakma az, amiben a legjobbak, ld. pl. Schindler's list.

Nekünk turániaknak nem újság ez, se az irániaknak, de a nagyvilág jóval vakabb, mint a legtöbb magyar, vagy a ténylegesen kultúrával rendelkező perzsa.
A többivel kicsit más a helyzet. Igy hát nem tudhatjuk, sikerül-e eladni a bűzlő halat a piacon, ha elég jól be van csomagolva. s_hihi
Bemenni nem fognak, az biztos...majd cyber-hadászattal próbálkoznak, mint eleinte Irakban, hiszen a fegyvereket használni kell valahogy, nem a habokra van a hatalmas fegyveripar. Egészében azonban bukta kell legyen, nem azért mert én úgy gondolom, hanem mert ha biztosra mehettek volna, már rég állna a háború...

Tizedik vietnámi utam után mondhatom, ott is megbuktak: a kínai befolyás jóval nagyobb a térségben, de bent van a japán, és a koreai tőke is erősen. Ezek ha más nem, legalább ázsiaiak, hagyják élni a ferdeszemű testvért. A zsidók-vezérelte jenki embertelenebb, neki vagy 100%-os dominancia kell, vagy semmi.
A "kultúráját" is "exportálja" akinek csak lehet...Oké? Hello, Hungary, we like you! (not Victor, so much - but Schlomo is a good guy, for sure..)
267 #33 Perle
- 2020-01-27 22:04
Légi balesetben elpatkolt az, aki lelötte az iráni tábornokot. Az amerikai kémgépet Afganisztán felettt lötték le a táliberek. Szíájések ültek rajta.
https://www.veter...nt-photos/

https://en.mehrne...ne-downing

Hozzászólás küldése

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.
Generálási idő: 0.97 másodperc
3,410,874 egyedi látogató