Bejelentkezés

Felhasználónév

JelszóElfelejtetted jelszavad?
Új jelszó kérése

Most jönnek már, amikor a Laci meghalt?

Belföldkacatok árusításával növeljék a posta bevételeit. De „ha nem tudsz értékesíteni, a postánál senki vagy”. Kumich László karácsony előtt tudta meg, hogy újra nagyon durván fölemelték a tervszámokat, és darabra előírták, hány csomagot kellene 2020-ban feladni a faluban. A helyiek nem hiszik, hogy a postamester tragikus döntésének bármilyen következménye lesz.
Korábban a témában:

A kelebiai postás tragédiája miatt a vezérigazgató 12 milliós prémiumáról kérdezik a minisztert
300 falusi postát zárhatnak be az önkormányzati választások után
„Nem kísérleti egér vagyok, hanem postás, akinek tele a hócipője”

Most jönnek már, amikor a Laci meghalt? Akkor kellett volna megkérdezni, mi bántja, amikor még élt. Akkor is elmondta volna, ha érdekelt volna bárkit

– mondja egy asszony, amikor a kelebiai községháza előtt megkérdezzük, merre találjuk a postát. A faluban mindenki tudja, azért jönnek most az újságírók, mert öngyilkos lett Kumich László, a postahivatal vezetője.

Búcsúlevelében azt írta: „Halálomért egyedül és kizárólag a Magyar Posta felel”. A munkaidő vége felé, a hivatalban, szolgálati fegyverével főbe lőtte magát. Mielőtt meghúzta a ravaszt, a levelet a posta belső szolgálati hálózatán az összes magyar postahivatalba elküldte.
Részlet a búcsúlevélből.

Egy órán belül ötezer postás olvasta. Kikerült a Facebookra, a közösségi oldalon csoportok alakultak, ahol felindultan tárgyalták a tartalmát

– meséli Maczkó József, a határ menti, háromezer lakosú falu polgármestere. A postamester 7–8 éve panaszkodott először a faluvezetőnek, hogy nem erre a „kufár és férges rendszerre tette le az esküt”. Akkor kezdték rákényszeríteni a postahivatalokat, hogy a hagyományos szolgáltatások mellett mindenfélét áruljanak, amivel a posta árbevételét növelni lehet.

Kumich László igazi, pedáns, lelkiismeretes tisztviselő volt. Negyvenhat évet szolgált a Magyar Postánál, nemsokára nyugdíjba mehetett volna. Komolyan vette, hogy 1974-ben erre a hivatásra esküdött fel. Nem arra, hogy csokit, kávét, könyvet, gyerekjátékot, táskát, üdítőt, esernyőt áruljon, sőt, előírják neki, hogy ezeket próbálja rátukmálni az ügyfelekre, akik levelet, csekket feladni tértek be a postára. Amikor ő fölesküdött, még folyószámlát sem vezettek a postán, az utóbbi évtizedben azonban kötelező lett mindenféle szerencsejátékot, kaparós sorsjegyet, buszbérletet árulni, mobiltelefont feltölteni. A legfőbb és legtürelmetlenebb elvárások azonban a pénzügyi termékekhez, leginkább a lakás-, élet-, utazási és gépjármű-biztosításokhoz kapcsolódnak.

A kereskedelmi tevékenységre ma már minden posta kap kötelező éves tervet, havi bontásban. Olyan az egész, mint a tervutasításos gazdálkodás: a központban a vágyálmaik alapján eldöntik, mennyi árbevételt kívánnak beszedni. Ezt leosztják a két regionális központ között, amelyek tovább osztják a körzeti központokra, azok pedig az egyes postahivatalokra.

Azt mondják, ahol nem teljesítik a tervet, ott leváltják a hivatalvezetőt vagy csökkentik a létszámot. A falusi postákon már nem nyolcórás munkaidőben gondolkodnak, hanem gyakran hét-, hat- meg ötórásban. Akit büntetni akarnak, attól bérre jogosító munkaórákat vesznek el – de a munkája ettől nem lesz kevesebb, csak a fizetése.

Bács-Kiskun megyei postások mesélték, mivel jár az, ha a sokszoros elbocsátási hullám után egy kisebb település postáján sikerül egy ügyfelet rávenni, hogy kössön biztosítást. Bizalmas pénzügyekről kell beszélnie úgy, hogy mindent hallanak az ügyfél mögött sorban állók, akiknek félórát, órát kell olyankor várni, mire a szerződéshez minden papírt kitöltenek.
Fotó: Farkas Norbert / 24.hu

Minden ügyfélnek minden alkalommal legalább úgynevezett megszólító lapon ajánlani kell valamilyen terméket. Akkor is, ha a postás tudja, hogy az illető vett már mindent, amire szüksége volt. Akkor is, ha tudja, hogy ennivalóra is alig van pénze. A vidéki településeken gyenge a vásárlóerő, a pénzügyi termékeket pedig olyan üzletkötők is árusítják, akiknek a jutaléka többszöröse annak a csekély összegnek, amit a postásoknak meghagynak.

Nem is a jutalékkal akarnak ösztönözni, hanem a szervezeti kényszerítéssel. Egy nemrég nyugdíjba ment postavezető meséli, hogy egyik év vége előtt az volt a dilemma: ha nem sikerül még néhány biztosítást eladni, akkor el kell küldeni valamelyik alkalmazottat. Hogy megmentsék az állást, a postások és családtagjaik kötöttek annyi biztosítást, amennyit feltétlenül megköveteltek tőlük, noha semmi szükségük nem volt rá. Ezzel is csak egy évet nyertek, a következőben tovább emelték a követelményeket.

A kisebb településeken ma sincs hová elmenni. Postaforgalmi végzettséggel eleve nem kapkodnak a munkaerő után. Mostanában a nagyvárosokban tapasztalható munkaerőhiány miatt kicsit más a helyzet, de ahhoz órákat kell ingázni naponta. Kelebia szerencsés, mert amióta a magyar-szerb határon felépült a migránsok elleni vasfüggöny, és konténertábor működik a közelében, rengeteg vagyonőrt foglalkoztatnak. A polgármester szerint már alig van közmunkás, elmentek a határra vagyonőrnek – a postatisztviselői fizetés duplájáért.
Fotó: Farkas Norbert / 24.hu

A postások többségének csak akkor emelnek a fizetésén, amikor utána kell igazítani a kötelező minimálbérnek. Fölemlegetik, hogy 2010 óta szinte évente váltják egymást a vezérigazgatók a posta élén. Nem értenek hozzá, mire megmelegednének, lapátra teszik őket, de megkapják a törvény szerint járó sokmilliós végkielégítést.

A Kumich Lászlóhoz hasonló elhivatott postásokat nem is a pénz tartotta meg az állásukban. Az viszont a megalázásig zavarta őket, hogy a teljesítmény megítélésében a hagyományos postásmunka már semmit sem számít.

Ha nem tudsz értékesíteni, senki vagy

– summázza a helyzetet egy régi postatisztviselő.

Akárkit szólítunk meg Kelebián, mindenki azt mondja: a postamester rengeteget dolgozott. A 85 éves Gilicze Lajos szerint mindenkivel rendesen beszélt. Ha felszaporodott a sor a kollégája előtt, félretette a hivatalvezetői munkáját, és ő is szólította az ügyfeleket, hogy haladjanak. Ők biztosítást is kötöttek nála, amikor kérte, mert úgy érezték, tartoznak ezzel. „Örülök, ha még el bírok ide jönni, és elintézik a dolgomat” – fogalmaz.
Fotó: Farkas Norbert / 24.hu

– Ha én nem tudtam, kitöltötte helyettem a papírokat, de még a lottót is, mikor nem volt nálam a szemüveg – emlékezik Sárközi Jánosné, aki a kopogós mínuszok ellenére a presszó kiülőjében beszélget Kóbor Lászlóval.

– Mi lesz szegény családjával?

– Ha rosszak a körülmények, akkor sem magamat nyírom ki, hanem inkább baszogatom azokat, akik tehetnek valamit – vélekedik a férfi.

– Próbálta ő magasabb szinten, de nem jött össze – feleli az asszony.

Ezt megerősíti Maczkó József polgármester is. Kumich László néhány éve beadta a lemondását, de a halasi körzeti központban nem fogadták el. Keresett másik állást, de akkor csak falugondnok lehetett volna – úgyhogy meggondolta magát, és újra felvette az igát. A polgármester jól ismerte, és biztos abban, hogy évről évre nőtt benne a feszültség. Szerinte egy idő óta tudatosan készülhetett a demonstratív öngyilkosságra.

Nem tartom zavart képzelgésnek, hogy a posta vezetőségét tette felelőssé a kialakult állapotokért. Nem a személyüket, hanem a rendszert, amelyet működtetnek, és amelytől szenved a postai dolgozók többsége. A családjával is beszéltünk, mert mindenkit foglalkoztat, hogy valaki ezért eldobja magától az életét. De őszintén mondom, nem látunk más okot.

Kumich László egyik vezetője volt a helyi baptista közösségnek, rendszeresen zenélt. Kelebián erős még a katolikus és az őskeresztényegyház, de jó az együttműködés közöttük. Nyaranta évek óta ingyenes ökumenikus tábort szerveznek a rászoruló gyerekeknek. Ezen is sokat dolgozott, részt vett a foglalkozásokon.

Maczkó József úgy tudja, karácsony előtt érkeztek meg az új tervszámok. Ismét nagyon jelentősen megemelték a normákat, és darabszámra előírtak olyan képtelenséget, hogy mennyivel kell növelni a feladott csomagok számát. Hát hogyan tudná ő azt befolyásolni? Talán úgy, hogy majd Kelebián egymásnak küldözgetnek csomagot a postások?
Maczkó József Fotó: Farkas Norbert / 24.hu

Jellemző a postán belüli állapotokra, hogy amikor hírét vették Kumich László halálának, valaki fekete zászlót tűzött a saját postahivatalára, mire végigfutott az interneten a riadt kérdés: kitől kell engedélyt kérni, hogy ne legyen ezért retorzió? Végül a bátrabbak meggyőzték a félénkeket, hogy ez az ő gyászuk, és ehhez senkitől nem kérnek engedélyt.

Schamschula György, a Magyar Posta Zrt. jelenlegi vezérigazgatója, miközben minden postásnak levélben tiltotta meg, hogy nyilatkozzon az ügyről, kondoleált, és kis időre ellátogatott Kelebiára. A postamester halála utáni első munkanapon nem nyitott ki a posta. A zárt ajtó előtt halmozódtak a mécsesek és a virágok. A helybelieknek a kegyelet és az emlékezés órái lettek volna ezek, a megmaradt postások nem szívesen léptek be még az épületbe, ahol a tragédia történt. A vezérigazgató azonban félrerakatta a gyertyákat, kinyittatta a postát, hogy egyetlen napra se vesszen el a bevétel.
Kizsigerelt postások, szárnyaló cég

Az általános vélemény az, hogy miközben odalenn a vérét kiszipolyozzák a Magyar Posta megmaradt dolgozóinak, tíz éve nem meszelték ki a hivatalt, pottyantós vécé van, vagy át kell járni a kocsmába a vécét használni, odafenn egymást váltják a nem a szakmából jövő vezérigazgatók, a milliós végkielégítések, a Posta gazdasági és politikai machinációkra való felhasználása. Az a posta, amelyre Kumich László fölesküdött, a politikai és a technikai változások miatt nem maradhatott a régiben. Már a rendszerváltáskor kivált belőle a MATÁV és az Antenna Hungária, a telefónia és a műsorszórás. A megyei lapok privatizálása után azok a saját kezükbe vették a lapjuk terjesztését. Az Európai Unióhoz való csatlakozásra felkészülve, majd már az egységes piac részeként a posta maradék piacképes szolgáltatásait kiszervezték magáncégekbe. Ott maradt az országos hálózat, rengeteg ingatlannal, elszegényedő kis települések lakóival, akinek a postáit elsősorban a balliberális kormányok sorra bezárták. Régen is volt postatakarék, kitalálták hát, hogy nyújtson újra banki szolgáltatásokat a posta. Áruljon mindent, amiből csak bevétele lehet. Így kényszerítették rá a szervezetre a „kufárkodást”, és nyomták bele alkalmazottait a teljesíthetetlen feladatokba. Még így is, ebből a jövedelmező szolgáltatásaitól megfosztott szervezetből is egyre több éves nyereséget préselnek ki a politika által mozgatott vezetői. A Magyar Posta Zrt. adózás előtti nyeresége a 2017-es 464 millióról 2018-ra 520 millióra nőtt.

Maczkó József úgy értelmezi a postamester öngyilkosságát, hogy az kétségbeesett segélykiáltás és figyelemfelhívás volt: hátha így elérheti, hogy történjék változás. A kormánypárttól már érkezett hozzá telefon, hogy ebből politikai ügy lehet, és biztos abban: lesznek politikai visszhangjai is az esetnek. Úgy tudja, nyílt levelet fogalmaznak a faluban, és az is várható, hogy sokan eljönnek a postamester temetésére. Szerinte Kumich László öngyilkossága is ellenzéki cselekedet volt, de nem a zászlólobogtató politikai ellenzéké, hanem a szakmájukat mindenekfölött szerető, becsületes embereké, akik beszorultak ebbe az őket semmibe vevő rendszerbe.

A kelebiai polgármester azért osztja a kelebiaiak felháborodását, amiért Schamschula György eldúratta az ajtóból a postamesterre emlékező mécseseket, mert ezzel is csak azt erősítette, ami miatt Kumich László maga ellen fordította a szolgálati fegyverét: hogy ezek után sem lesz semmi változás. A megkérdezett helybeliek többsége nem hiszi, hogy Kumich László önfeláldozó gesztusa nem volt éppen annyira hiábavaló, mint amikor szép szóval és érvekkel akart tárgyalni a feletteseivel.

– Akkor lesz itt változás, amikor az Úrjézus újra lejön a földre – mondja kérdésünkre a templom előtt egy fekete sapkás férfi.

Ő alighanem valamelyik keresztény felekezethez tartozik.
Link

Hozzászólások

4 #1 Posta Imre
- 2020-01-08 17:22
Kétszer annyi súlyosan nélkülöző magyart talált az Eurostat, mint a KSH

A magyarok közel harmada súlyos nélkülözésben él, az itteni helyzet a negyedik legrosszabb az EU-ban. Pedig még így is óriási a javulás pár év alatt.
https://hvg.hu/ga...8-HIE_cDWM
3 #2 Enid
- 2020-01-08 19:37
"Schamschula"... tősgyökeres magyar név ugye.
?
Ez az a rész, amikor a kalmár befészkeli magát a postagalamb helyire.
Itt ugyanez van.
Ma már az Amazon-i kis csomagokat is a posta hozza. Árulnak a biciklitől a fazekakon át a konyhai robotgépekig mindent.
Sőt bank is.
Csak kevesebb van belőlük. A kisebb falvakban már csak két napos nyitvatartással működnek.

Imigyen is sorvasztják a vidéket, amit aztán emiatt is szaréhúgyé majd felvásárolhat a naki...
1755 #3 rich932
- 2020-01-08 21:53
Ez durva történet évekig volt részem testközelből tapasztalni a leírtakat. Mondjuk én vidámabb napjaimon szimplán végig hallgattam az éppen aktuális értékesítési támogató (értsd. Aktuális körzeti baszogató "ki lesz baszva mindenki a picsába, ha nem teljesül a terv..." többnyire mi más mint zsidó) kioktatását rosszabb napjaimon vagy nevetségessé tettem őket a helyi kolegák előtt vagy hol röhögve hol flegmán küldtem el őket az ingyenélő parazita kurva anyjuk picsájára kaparós sorsjegyestűl biztosításostúl...
1755 #4 rich932
- 2020-01-08 22:01
Szegény kisöreg még régi vágású volt és komolyan vette a hivatását, nem bírta a lelki terrort... Volt ilyen főnököm, akinek hasonló volt a mentalitása mint neki, szerencsére megfogadta a tanácsomat és megszabadult idő előtt ettől a gané cégtől, azóta nem hányással gyomor ideggel kel minden reggel... Szóval regényt tudnék írni a témában...
1755 #5 rich932
- 2020-01-08 22:11
Admin, vagy Imre az mi a lónak a szebbik feléért van, hogy ezt a hsz.- t sok másikhoz hasonlóan nem tudtam egyben megtenni?!? Sokszor töröltem már hozzászólást, mert hosszas gépelés után megjelenik a fele vagy harmada a mondandómnak... mostanában, ha még néha néha rávisz a lélek ezek után írni akármit is, kimásolom a teljes szöveget és csak aztán küldöm el... De ez kb annyira ideális működése egy fórum felületnek, mint gumi lajbiban talpat sikálni, a kiszáradt Duna partján Decemberben -50 fokban, amikor még, ha lenne is benne víz, akkor is csak szilárd halmazállapotban, szóval értitek na...
1755 #6 rich932
- 2020-01-08 22:13
inkább csak olvasok az kevésbé idegesít...
2 #7 gerry
- 2020-01-08 23:14
rich932

Nem a weboldal hibája - valószínüleg a gépedben van valami, esetleg a szolgáltatói kapcsolódás.

Néha azért történnek blokkolások is, a javaslatom az, hogy egy sima szövegszerkesztövel (a fálj ".txt"-re végzõdik) írd meg amit fel akarsz tenni és ha kész vagy (csak kis- és nagybetül, számok és irásjelek legyenek benne, dölt-, vagy kövérbetüs, szines beállitásokkal ne foglalkozz), akkor másold át a hozzászólás felületre. Akkor is megmarad a leírt szöveg ha leblokkol az oldal...(ha nagyon okosakat írok akkor el is mentem magamnak mert ki tudja mikor jön el az az idõ amikor már csak Alzheimer úrral együtt, az ajtó elé tett kissámlinkon fogjuk nézni a naplementét és az unokám - ami még nincs - esténként ezen okos dolgok felolvasásával fog álomba ringatni! -Tente Papi, tente álmodni ment a naplemente!)s_nopompom
1755 #8 rich932
- 2020-01-09 05:41
Kedves gerry!

Köszönöm a választ. Jót derültem rajta, de a memoárok feljegyzését meghagyom a nagy emberek kiváltságának, egyszerű sz életem mint a fa csipesz szóval kár lenne a biteket pazarolni a lejegyzésére, egyébiránt meg ha magvas gondolat ölt képet koponyám falán akkor jobb szeretek tollat papírt ragadni -bár tanultam gépírni- a billentyűk csapkodása kevésbé tudja lekövetni az ész járását.
198 #9 faeb
- 2020-01-09 13:39
rich932, párunknak volt hasonló problémánk és azt tettük, amit neked a Gerry javasolt (ha nem akartuk kétszer írni). Már egy jó ideje nem találkoztam a problémával és sajnos nem tudom, akkor miért nem ment és most miért megy...
s_Laptop
63 #10 GP
- 2020-01-09 17:04
Tömeges felmondás a postánál - egyetlen kézbesítő sem maradt egy városban

Egyszerre hagyta ott a munkahelyét az összes postai kézbesítő Battonyán – adta hírül az RTL Klub Híradója.

Napi.hu
684 #11 atacama
- 2020-01-09 17:27
GP, hetekkel ezelőtt röppentek fel hírek hogy gondok vannak a postánál, átszervezik,leépítenek belőle,stb..
a napokban meg olvastam hogy nem lesz szükség a nyugdíj kihordó postásokra sem mert valszeg utalva
lesz már csak elérhető a nyugdíjka ,a bankok megint
harapnak a koncból mert ügyfelekre tesznek szert,
SM,/no nem szado-mazo/ hanem a schmidt M. a kancsi jány értékes Posta ingatlant akasztott meg a
pupíllával, illetve került a karmai közé..
A Posta minden év elején elsőként közölte a díjemeléseit ennek ellenére deficites.. mondjuk szín zsiráf vezetéstől mit várunk ..Geszti meg a többiek...
lopnak,csalnak ott is..
1755 #12 rich932
- 2020-01-09 20:51
Egyszer jött hozzánk egy nagy okos néni, aki az éppen aktuális posta lehúzást ajnározta nekünk (valami biztosítás féle), közben pedig ócsárolt minket, hogy ezt a remek terméket, hogy nem vagyunk képesek eladni mindenkinek, szokásos eljárás. Mondom ok belemegyek a játékba és a nagy csoportos lehordás közepette ellővettem egy -ahogy falun monják az oskolába az agyilag kevésbé magasan kvalifikáltak- kockás papírt ;)
1755 #13 rich932
- 2020-01-09 20:51
és levezettem neki lépésről lépésre a "remek pénzügyi termék" kondícióival, egy öt éves futamidőt, amiből kiderült, hogy az ügyfél kevesebb pénzt kap vissza a futamidő végén mint amit befizetett!!! A kollegák hangos nevetése közepette, annyit még hozzátettem, hogy engem itt a faluban szinte mindenki ismer szóval, ne várják már el tőlem, hogy kötelező jelleggel átverjem az ismerőseimet, inkább ajánlom nekik a párna cihát, mint ezt a bóvlit, amit megtakarításnak keresztelt el a posta... Borzalom az egész cég kb. közép vezetésig minimum.
1901 #14 Inconnue
- 2020-01-11 00:34
Megrendüléssel olvastam a hírt: részvétem a család fájdalmában, gyászában.
"a szakmájukat mindenekfölött szerető, becsületes emberek, akik beszorultak ebbe az őket semmibe vevő rendszerbe"
Az áldozat (férfiáldozat) felhalmozódott évtizedes feszültsége és tehetetlensége volt (valószínűleg) tovább elviselhetetlen. Hol voltak a helyi szervezett érdekérvényesítő, lokálisan cselekvő erők? Netán épp kommenteket írtak-olvastak a globálfertő kapcsán? Vagy a 7749385. "Ébresztő!"-t kiáltották 8 fős önagyonülésezésükön. Amíg (és ahol) nincs szervezett, rendszerszerű lokális cselekvés, addig (és ott) nincs hitele a szavaknak. Nyilván nincs, hisz ott nyugodtan tenyészhet és dőzsölhet a mobbing, a terror. Kádár-rendszer, káder-rendszer. A magyar lakosság bizalmi indexén a postások rendszeresen elsők, de legalább dobogósok. A "politikusok" és "újságírók" meg utolsók. A többi, tényszerű tárgybani közlendőm nem kommenttéma.
684 #15 atacama
- 2020-01-13 13:14
Ezek után a posta vezérigazgatója nem mond le?
https://hirklikk....le/358913/

Hozzászólás küldése

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.
Generálási idő: 1.08 másodperc
3,410,723 egyedi látogató