Bejelentkezés

Felhasználónév

JelszóElfelejtetted jelszavad?
Új jelszó kérése

Ásotthalom, Mórahalom... stb stb stb.....

BelföldNézegettem tanyákat. Ásotthalom, Mórahalom... stb stb stb..... Sokat feldobál. Régen az a rész volt az ország éléskamrája. A méltán híres Bánáti Búza...Mi van ha az egész kerítéses migráns mizéria azért van, hogy padló alá nyomják az ingatlan árakat. Nagy földterülettel rendelkező tanyákat 1.200000 - 3.500000 Forintért lehet venni... Csak úgy átfutott az agyamon hirtelen...

Hozzászólások

3 #39 Enid
- 2020-01-14 16:42
Úgy olvastam, hogy "pásztorbotra rótta"... Stb. Tehát maga a rovás szó, nem inkább vésést esetleg karcolást jelent?
Ha igen, akkor szerintem ma elfogadható a rovás-írás kifejezés is, hiszen mi tollal, papírra jegyzünk le. Nem beszélve a digitális formájáról, ahol a billentyűzetet használjuk.

Persze az is eszembe jutott, hogy ha valaki egy kézzel írott szöveget tanulmányoz, vizsgálja azt is, hogy mennyire "nyomta" meg a tollat az "elkövető" írás közben.
118 #40 keepfargo
- 2020-01-14 16:47
Mint öreg kompromisszum-kereső hozzátenném ( a teljes igazság kiderítése érdekében ), hogy valóban, a rovás az nem írás és az írás még nem rovás, na de mi van akkor, ha valaki a fába rovott jeleket papírra veti? Akkor ő a rovást "irja" le a papírra. Akkor ő, mondhatnánk rovott JELeket írott JELekként JELenít meg, pl. sokszorosítás vagy egyéb céljából.

Vagy: a rovás ABC-t csak róni lehet? Nem, írni is lehet. Leírni, átírni, de attól még a rovás jellege (lényege) nem kell megváltozzon. A betük formája ugyanaz.

Vagy: az írás az semmiképpen nem rovás, nyilván - na de a rovás nem egyfajta írás ? Valamit leírtak általa, vele, leíró funkciója van/volt.

Nehéz ügy ez.
118 #41 keepfargo
- 2020-01-14 16:59
Na és a végére kezdett derengeni valami, hadd osszam meg ezt is kentekkel.

A rovás NEM betűkből - JELekből áll. Az IRás nem JELek, hanem csak betűk halmaza. (Ebben nem is burkoltan, az is benne van, hogy a rótt jel nemcsak betű, mint pl. a latinban - sokkal több annál)

Ezzel a JEL elsőbbsége (a nagyobb, mélyebb JELentéstartalom miatt ) adva van.

Azt eddig is tudtuk hogy "nem a farok csóválja a kutyát"-alapon, melyik a fontosabb, de valahogy ki kell tudni fejezni azt a folyamatot (eredményt) is, hogy valaki papírra veti a rovás jeleit. Erre még eddig jobb szót nem találtak ki, mint a "rovásírás", ami, most már nyugodtan megállapíthatjuk, fából vaskarika.
Jobb lenne rovás-leírásnak, rovás-átírásnak, rovás-másolatnak vagy ilyesminek nevezni. Úgy tűnik, ha dűlőre nem is jutottunk, már látjuk a dűlőt...
1755 #42 rich932
- 2020-01-14 18:03
Keep érdekes főleg az utolsó hsz. nézőpontja értékes gondolatok! A RÓ gyökkel kapcsolatos "agymenésem" a következő, KIZÁRÓLAG SAJÁT ESZMEFUTTATÁS!!! nem tankönyvi példa saját elmélet. RÓ jele " / " minden ami eltéríti az IS (jele " I ";)/TEN-i rendet (isten szó is megérne egy misét...), minden, ami megváltoztatja az eredeti EGYségét valaminek, mondhatni bele ROndít el ferdíti(ld. I és / közötti különbség). De nem feltétlen rossz érteményű a szó vagy gyök.
1755 #43 rich932
- 2020-01-14 18:05
Am. A rovás jelek, jeleink szóhasználatot szoktam én is használni' ez szimpatikus. ;)

Hozzászólás küldése

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.
Generálási idő: 0.86 másodperc
3,447,716 egyedi látogató