Bejelentkezés

Felhasználónév

JelszóElfelejtetted jelszavad?
Új jelszó kérése

Orbán: ha egy konzervatív vezető hibázik, másnap reggel megölik

BelföldKóhn-zervatív? Moszkva jelzett? Maffia-főnök, ha hibázik, likvidálják. Ha nem azt teszed, amit mondanak, mész a meszesgödörbe. Ezt a "vallomást" köszönöm, én értem. A többit értsd te is, szó szerint! A gazdasági sikerességet nevezte a konzervatív politika előfeltételének Orbán Viktor miniszterelnök kedden Rómában egy konferencián. A kormányfő azt mondta, a gazdasági siker az egyetlen módja annak, hogy a nemzeti konzervatív, illetve kereszténydemokrata vezetők „túléljenek”. Ha egy konzervatív politikai vezető hibát követ el, és a gazdasági mutatók csökkennek, másnap reggel „megölik” – mondta. Orbán ezzel kapcsolatban kiemelte, hogy Magyarországon a gazdaság évi 4-5 százalékkal bővül, a munkanélküliségi ráta 3 százalékra mérséklődött, és az államadósság is csökken.

A magyar konzervatív vezetés abban különbözik sok európai társától, hogy a kormánypártokon nincs olyan nyomás, hogy alkossanak koalíciót, ugyanis többségük van a parlamentben, másrészt a médiavilág nem olyan, mint Nyugat-Európában, ahol „a média 90 százaléka a progresszív liberálisoké és csak 10 százaléka a konzervatívoké”. Magyarországon nagyobb az egyensúly – jelentette ki, hozzátéve:

mindennek köszönhetően ő az a szerencsés az európai konzervatív politikusok között, aki azt mondhatja, amit gondol.

Szerinte a liberális kormányok kétszer is kudarcot vallottak egy évtizeden belül. Először 2008-ban, amikor nem tudták kezelni a gazdasági válságot, majd 2015-ben, a migrációs válságkor, amikor nem tudták megvédeni az országhatárokat. A liberális demokráciának ebben az értelemben vége, mivel a liberális kormányok elvi alapja a liberális demokrácia volt, mondta, hangsúlyozva, hogy valami új kell, liberalizmus helyett kereszténydemokrácia.

Azt állította, hogy „Magyarországon egyetlen muszlim migráns sincs”, szemben a nyugat-európai országokkal, ahol a muszlim közösség aránya nő, a keresztény közösség pedig csökken. A miniszterelnök arról is beszélt, hogy Európában új kihívásokra és energiával teli új mozgalmakra van szükség, különben a kontinens nem lesz versenyképes.

Az Európai Néppártról (amely úgy döntött, felfüggesztve tartja a Fidesz tagságát) Orbán azt mondta: az EPP bármilyen módon szeretne részt venni az EU hatalmi struktúrájában, és ha ennek az az ára, hogy feladjon bizonyos értékeket, és kompromisszumot kössön a baloldallal, akkor megteszi, lépésről lépésre elveszítve az identitását. Ha a pártcsalád nem nyit egy új fejezetet – folytatta –, akkor mindig csak a baloldali, liberális irányba fog mozogni, mert többek közt a média és az egyetemek részéről érkező nyomás arra készteti, hogy feladja eredeti ideológiája egyre több elemét. Hozzátette, ő mindenesetre megpróbál egy „ellenforradalmat”.

A miniszterelnök hétfőn Rómában találkozott Giuseppe Conte kormányfővel, Giorgia Melonival, a jobboldali Olasz Testvérek elnökével, kedden pedig Silvio Berlusconi volt miniszterelnökkel, az ellenzéki jobbközép Forza Italia (Hajrá Olaszország) vezetőjével, majd Matteo Salvini korábbi belügyminiszterrel, a szélsőjobboldali Liga első emberével.
Orbán Viktor megbeszélést folytat Silvio Berlusconi volt olasz miniszterelnökkel. Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher

Kiemelt kép: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher
Link

Hozzászólások

Még nem küldtek hozzászólást

Hozzászólás küldése

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.
Generálási idő: 0.38 másodperc
3,681,462 egyedi látogató