Bejelentkezés

Felhasználónév

JelszóElfelejtetted jelszavad?
Új jelszó kérése

Bayerné titokban adta el multiknak az állami vérplazmát

BelföldNa, akkor most mi van? nemzetbiztonsági kockázat a Honvédkórház orvosigazgatója, aki előtte a vérellátónál volt vezető, meg Orbán veje, Tiborc köre szerzi meg a vérellátót? Az, hogy a magyar hülye, nem kérdés. De vére még van.
A Válasz Online megnyerte történetének első jogerős sajtóperét a magyar állami vérplazmakészletet külföldi partnerével megvásárló cég korábbi résztulajdonosa ellen. Triumfálnánk, ám közben az immár Bayerné dr. Matusovits Andrea által vezetett vérellátó újabb három évre eladta a nemzeti vérkészlet fontos részét. Nem írtak ki pályázatot, nem versenyeztettek újra, és nem adják ki a szerződést sem. Épp ellenkezőleg cselekedtek, mint amiért Bayer Zsolt kormánypárti publicista korábban piedesztálra emelte a vérellátó vezetését, benne saját feleségét. Az ügylet látható részéből közben az utolsó magyar szereplő is eltűnt, a cégek viszont számításaink szerint jócskán a világpiaci ár alatt jutnak az értékes anyaghoz. Így adják el a testünket áron alul – második rész.

A Fővárosi Ítélőtábla jogerős döntése szerint semmi törvénytelent nem tettünk, amikor megírtuk, hogy az Országos Vérellátó Szolgálat (OVSZ) akkori főigazgatója, Bayerné dr. Matusovits Andrea jelenlegi vezető és az állami vérplazmatender egyik nyertese, a Vascular Plazma Kft. korábbi tulajdonosai tanulmányaikat ugyanazon a szegedi orvosi karon végezték. Az sem ütközött törvénybe, amikor leírtuk: a pályázat eredménye az említett személyek egyetemi kötődésére és személyes ismeretségükre tekintettel alakult ki. Azt ugyanis éveken keresztül eredménytelennek nyilvánították, egészen addig, amíg az Octapharma nevű multi be nem vett egy magyar céget maga mellé – céget a szegedi ismerősökkel.

A jogerős ítélet a sajtóperben már novemberben megszületett, a hír közlésével viszont vártunk, mert szerettük volna az új állami vérplazmatender eredményével együtt nyilvánosságra hozni. Csakhogy: hiába járt le 2019. július 20-án az előző szerződés, nem hirdettek új tendert.

Mielőtt részletesen belemennénk, miért is égbekiáltó mindez, idézzük fel, mi történt az elmúlt években Magyarországon plazmaügyben. Nos, hazánk öt év alatt a világ vezető vérplazma-beszállítói közé emelkedett. Nálunk van a lakosságszámra vetített legtöbb plazmagyűjtő hely: minden 280 ezer emberre jut egy. 2014 őszéig mindössze négy működött, azóta 35-re nőtt a számuk. (A 36. a napokban nyílik Veszprémben.) Hat éve annyi plazmaállomás volt az egész országban, mint jelenleg Debrecenben. Annak ellenére történt nálunk üzleti robbanás, hogy

a törvények alapján Magyarországon nem lehet emberi szervet, szövetet pénzért vásárolni, csak az önkéntes vér- vagy plazmaadás költségét – például a kieső munkaidőt – szabad megtéríteni.

A kispénzű egyetemistáknak, a segélyből élőknek azonban komoly bevételt ígér, hogy jelenleg Csepelen 60 ezret, a fővárosi Lurdy-házban pedig 58 500 forintot lehet egy hónap alatt szakítani – legalábbis ezt ígérik a központok internetes hirdetései. A múltkori riportunkban felkeresett egyik központ jelenleg hétezer forint juttatást fizet alkalmanként, minden ötödikre pedig tízezer forintot, a másik pedig havi 95 ezer forintot is elérhetőnek tart. A plazmaadás nagyjából egy órát vesz igénybe, a hét-tízezer forintot egy olyan országban fizetik ki, ahol a középiskolai végzettséggel rendelkezők garantált órabére idén 1 211 forint. Korábbi riportunkban erről a szerintünk vitatható jelenségről írtunk, amikor kipróbáltuk a „plazmázást”, a jó pénzhez jutásnak ezt a gyorsan terjedő formáját.

Mostani cikkünk központi témája még nagyobb üzlet, amelynek során az ipar egy tételben, hatalmas mennyiségben szerzi be a plazmát az Országos Vérellátó Szolgálattól. A vérellátó ugyanis nem a levett vér egészét használja fel – optimális működés mellett is több tízezer kilogramm friss, fagyasztott plazma marad meg évente.

A halványsárga folyadék nem hulladék, hanem valódi kincs. Legértékesebb része az immunglobulin, amely drágább az aranynál.

A plazmaüzletág nagyságát jelzi, hogy az Egyesült Államok GDP-jének két százaléka származik ebből, a plazmavilágnak pedig még saját üzleti lapja is van. A készítmények és a plazma iránti kereslet évről évre nő, és feltartóztathatatlanul emelkedik a sárga folyadék ára is. Különösen az úgynevezett etikus plazmáé, vagyis az önzetlen segítségen alapuló véradóktól származóé, amilyen az OVSZ-é, mert a donorok ezért nem kapnak pénzt, nem szociális kényszerből cselekszenek, nem érdekük betegségük, kockázatos életmódjuk eltitkolása. Az etikus plazma Magyarországnak is fontos, ezért 2017-ig az volt a gyakorlat, hogy a korábbi állami tulajdonú gödöllői gyár, a HUMAN BioPlazma Kft. olasz tulajdonosának értékesítették azt, az üzem pedig magyar vérből készült gyógyszerrel látta el a hazai betegeket.

A Kormányzati Ellenőrzési Hivatal (KEHI) 2015-ben viszont kimutatta, hogy baj van az Országos Vérellátó Szolgálat plazmaértékesítésével. A teljes egészében nyilvánosságra nem hozott jelentés szerint a vérellátónak emiatt „2008 és 2012 között 10,5 milliárd forint bevételkiesése keletkezett”. Tehát átlagosan 2,1 milliárd forint évente.

Érhető tehát, hogy a kormány úgy döntött, változtat ezen. Versenyeztetési eljárást írtak ki, de végül csak 2017-ben szerződtek a Vascular Plazma Kft. és az Octapharma kettősével. A szerződéseket kérésünkre azonban nem adta ki az Országos Vérellátó Szolgálat. Bayerné dr. Matusovits Andrea a régi iratról annyit közölt: „Tájékoztatom, hogy a szerződés adatai az OVSZ a honlapján a Közérdekű adatok menüpontban elérhetőek.” Az újról pedig annyit: „Újabb egyezség nem született. Az 1. pontban hivatkozott szerződés minden adatát a Közérdekű információk menüpont tartalmazza.”

Visszairányítottak tehát oda, ahonnan elindultunk, hiszen éppen ebből a két táblázatból jöttünk rá, hogy új megegyezés született. A „minden adat” mindenesetre azt tartalmazza, hogy 2019. július 1-jétől 2020. június 30-ig 78 eurós kilogrammonkénti térítési díjat fizet az Octapharma és a Vascular Kft. az OVSZ-nek. (Korábban 23 100 forint volt a szerződött ár, most tehát legalább 3000 forint a kilogrammonkénti növekmény, emellett biztonságosabb vírusszűrési eljárást is alkalmaznak. Valamennyit hoztak a világpiaci ártól való lemaradásban.)

A vérellátónak az előző üzlet megkötése óta új főigazgatója van, az addig helyettesként dolgozó Bayerné dr. Matusovits Andrea személyében. Miután a Magyar Narancs politikai kinevezésről írt, Bayer Zsolt publicista saját blogján a Fantasztikus hír a gennysajtóban! című írással támadott vissza. Nem a gyűlöleti részt idézzük fel: számunkra azok a mondatok érdekesek, amelyekkel Bayer szokatlanul objektív, sőt szakmai hangot üt meg, összefoglalva a 2017-es szerződés alapelveit. Azt írja, addig „az állam számára hátrányos rendszer működött az OVSZ-nél”, a vérellátótól „a verseny kizárásával, a piaci ár alatt szállította el a plazmát egy olasz tulajdonú cég”, és fejtegeti, milyen nagyra tartja, hogy ezzel sikerült szakítani az előző főigazgató alatt, amikor a felesége helyettesként dolgozott.

Most a Bayerné dr. Matusovits Andrea vezette intézmény éppen a publicista által nagyra tartott elvektől szakadt el és tért vissza a korábbi gyakorlathoz. 2019 nyara óta újabb verseny nélkül és megint piaci ár alatt szállítják el a plazmát, vagyis az történtik, amit Bayer úgy foglalt össze, hogy „az állam számára hátrányos rendszer működik az OVSZ-nél”.

(Illetve nem teljesen, mert addig állítólag nem volt szerződés, most meg van, csak éppen titkos még a módosítása is.)

A főigazgató lapunknak értelmetlen mondattal indokolja, miért nem volt versenyeztetés: „Az ajánlatkérésben és a szerződésben rögzített lehetőséggel, ami mindegyik ajánlattételre felkért, illetve ajánlatot tevő cég számára ismert volt, a szerződés féléves felmondási idővel meghosszabbításra került”. Azt tudjuk kihámozni ebből, hogy a hosszabbítás lehetősége a nyilvánosságra nem hozott eredeti szerződésben szerepelhet.

A plazmapiac robbanásszerű növekedése miatt persze kérdéses, hogy egy 2017-es árverseny milyen relevanciával bír majd 2022 júniusában – öt évvel később. Rákérdeztünk hát az OVSZ-nél, hogy milyen nagy nemzeti vérellátó szolgálatok tenderein elért ár alapján ítélték meg a jelenleg aktuális világpiaci árat. A következő válasz érkezett: „A friss fagyasztott plazma értékesítése a fenti jogszabály előírásának megfelelően a versenyeztetéssel elért legmagasabb áron történik.”

Akkor nézzük, hol tart közben a piac.

A már említett International Blood/Plasma News (IBPN) plazmaügyi szaklap szerint csak 2018-ban nyolc százalékkal emelkedett az európai plazma piaci ára. Az IBPN 2019. áprilisi számában azt írja, hogy

Európában a 24 órán belül fagyasztott, teljes szűrésen átesett plazma átlagosan 113 euróba kerül literenként. Emlékszünk, az OVSZ most 78 euróért számolja el kilogrammonként a Vascular-Octopharmának.

Nagy különbség, de hátha csak annyi a magyarázat, hogy az egyik árat literben, a másikat kilogrammban adják meg. A vérplazma lehetne éppen valami sűrű, higanyszerűen nehéz dolog is. De nem az, egy liter mindössze 1,03 kilogramm. Ha jól számolunk, egy kiló európai plazma világpiaci ára nagyjából 110 euró volt tavaly. Az OVSZ kilogrammonként 78 euróért adja, 32 euróval a világpiaci ár alatt.

A 2017-es szerződés – ahogy Bayer és a főigazgató is írta – a korábbihoz képest évi 450 millió forintot hozott a magyar államnak, amelyből világszínvonalú szűrővizsgálatokat tudtak végezni. Mindez jó hír, ám a KEHI-jelentés kétmilliárd forint feletti éves veszteséget említett még 2012-es áron. Tehát ez csak részsiker, egy új versenyeztetéssel – most már nagyobb üzleti gyakorlattal – lehetett volna hozni még a másfél milliárdos résen.

De nem, 2019 júliusától 2022 nyaráig megint ugyanaz a két cég, a Vascular Plazma és az Octopharma vásárolhatja fel a friss fagyasztott plazmát. Ugyanazok a szereplők tehát? Nem egészen.

A Vascular Plazma ugyanis 2017-ben a cégiratok szerint még magyar magánszemélyek tulajdona volt, a már említett, Szegeden végzett orvosoké. 2019 júliusában, a szerződésmódosítás hatályba lépésekor viszont már a Shire International Gmbh. a tulajdonos, majd novembertől a Baxalta Gmbh. Mindkettő a japán Takeda plazmamulti 100 százalékos leányvállalata.

A szerződésmódosítás titkolásának egyik oka lehet, hogy elfedjék, mióta lapul a Vascular páncélszekrényében a 2022 nyaráig szóló szerződés évi több tonna, kilogrammonként 20-30 euróval a jelenlegi világpiaci ár alá „versenyeztetett” etikus plazmáról. Magyarán, hogy a japánok páncélszekrényestül-szerződésestül vették-e meg a céget vagy sem.

Úgy lépett tehát hatályba az OVSZ nagyon alacsony árról szóló szerződése 2019 nyarán, hogy a történetnek már nincs magyar szereplője, a magyar plazma közvetlenül két nagy multihoz kerül.

Így kellett lennie – ha csak nincs a titkos iratnak olyan még titkosabb passzusa, amely szerint a Vascular átruházhatja egy harmadik félre a szerződést. Ez nemzetstratégiai ágazatoknál példátlan lenne, Bayer Zsolt pedig egészen mélyről táplált indulatú publicisztikát tudna egy ilyen helyzetből kanyarítani. Mi ezt kihagyjuk, inkább a tényekről szeretnénk írni, ezért

panasszal fordulunk a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatósághoz, amiért nem adták ki a szerződést és a módosítását.

Összefoglalva ugyanis jelenleg csupán ennyit tudhatunk:

Tender nélkül ugyanaz a két cég kapta meg a vérplazma felvásárlásának jogát, az eredeti két év után most újabb három esztendőre.
A nemzeti vérkészlettel való gazdálkodás szabályairól szóló kormányrendelet szerint: „Az önkéntes teljes vér adásából származó ipari plazma a nemzeti önellátás szempontjából is értékelt, a versenyeztetéssel elért legmagasabb áron értékesíthető”. Verseny azonban nem volt, illetve igen, de csak 2017-ben.
Az új ár magasabb a 2017-esnél, de így is messze a világpiaci alatti.
A szerződés módosítása 2019 júliusában hatályba lépett. Nemcsak verseny nem volt, de közleményt sem adtak ki a nemzeti vérkészletet érintő hírről. A tenderkiírásra árgus szemekkel figyelő plazmacégek 2019 decemberében észlelték az OVSZ honlapján, hogy módosították a 2017-es és 2019-es szerződésekről szóló táblázatot. Az archivált anyagok között megtalált lista utolsó módosítása 2019. december 4-i.
A szerződést és annak módosítását titkolják. Kérésünkre sem a 2017-es, sem a 2019-es dokumentumot nem adta ki az Országos Vérellátó Szolgálat (OVSZ) főigazgatója, Bayerné dr. Matusovits Andrea.
Link

Hozzászólások

118 #1 keepfargo
- 2020-02-18 15:41
Vajon ki az a két cég? Csak nem izraeli illetőségűek? Esetleg az USA-ban vannak bejelentve?
Bár az ottani vérszívók több vasat is tartanak a tűzben...
684 #2 atacama
- 2020-02-18 15:55
egyszer csak úgy nagy vonalakban kiszámoltuk hogy
kb hány liter vérről van itt szó mondjuk havi szinten,
mert mikor megkérdeztem egy kitelepült mobil véradás
csapat vezetőjét hogy nem csak itt van most véradás
ugye? és elmondta hogy most jelen pillanatban is legalább 50 helyen zajlik a gyűjtés..
országos viszonylatban ezer literekről van szó havi szinten,éves szinten ....csak tessék beszorozni..
és kőkeményen megy az üzletelés vele a vérbiznisz..
plazma biznisz,Vérplazma .hu veboldal.. az osztrákokhoz busszal hordják ki a pácienseket plazmázni van aki szinte ebből él!
nálunk kapsz érte egy pár füstlit zsemlyéve, Balaton szeletet kis üccsivel..addig az osztrák euróban fizet..
1168 #3 Herzsi
- 2020-02-18 17:25
Az ország első véradóbarát egyeteme a szegedi; sokáig vagyunk kórházban – Itt a szerda esti híradó!
https://szeged.hu...sti-hirado
80 #4 monguzking
- 2020-02-18 17:56
Verado voltam sokaig 78x-is de utobbi idoben magasvernyomas miatt nem engedtek vert adni de igy most mar nem is banom...
4 #5 Posta Imre
- 2020-02-18 18:03
Monguz, hol a francban jártál az elmúlt 10 évben? legalább azóta írom, hogy bizniszt csinálnak a magyar vérből. Azóta én sem adok egy cseppet sem, pedig rendszeres voltam.
1168 #6 Herzsi
- 2020-02-18 19:30
A 80 as években belgyógyászaton voltam dolgozó, volt egy cigány asszony aki rendszeres véradó volt, kb 70 éves, olyan sűrű volt a vére, hogy az infúziós tűvel vették le a vérét, csapolták le, nagy dunsztos üvegbe, így is csak cseppekben jött le! Magas vérnyomása miatt volt szükséges.
267 #7 Perle
- 2020-02-18 20:20
Én is többször adtam vért. Minden alkalommal azzal győztek meg, hogy bárki rászorulhat , még arra akár a családon belül is.
Azt gondoltam akkor, hogy honfitársaknak jut a vér .Most pedig kiderül, hogy külföldi cégeké a busás haszon, de trükkösen magyar cégeken keresztül szipkázzák le a véradók vérét.
http://medicalonl..._verplazma
Szervkereskedés ez a javából. Még kiderülhet az is, hogy az otthonról eltűnő gyerekek is szervkereskedők áldozatai valahol a határon elül, vagy azon túl.
116 #8 livia
- 2020-02-18 20:44
Perle! Nem zörög a haraszt... Mostanában állandó téma, hogy a gyerekeink szervkereskedelem áldozatai lehetnek, valóban sok az eltűnt gyermek. "Főleg, ha nem anyakönyveztetik"? No, az anyakönyveztetett gyerekeket is lopják. Rühellben sok az idióta, oda kell a frissítés.
4 #9 Posta Imre
- 2020-02-19 06:37
Perle, bonyolult a kérdés, főleg, hogy Bayerné is Morvai-hason más. Lehet hanyatt ugyanolyan, de hason más lehet! Bayer itt mosdatja és erre, tessék...bár a "média" hazudik ez biztos, de ha már zsóti az 5-ös számú pártkönyv megtestesítője, akkor ehhez mért "botrányokba" is kell keveredjék! Cöf-cöf-cöf...


Bayer Zsolt felesége lett ideiglenesen az országos vérellátó vezetője

Bayer Zsolt Bayerné Matusovits Andrea Kásler Miklós vérellátó

1

Kovács István 2018. június 11., 16:34

Az Országos Vérellátó Szolgálat főigazgatóját, Drexler Donátot menesztette Kásler Miklós, az Emmi minisztere. Jelenleg így Drexler általános helyettese és korábbi üzlettársa, Bayerné Matusovits Andrea felel az intézmény vezetéséért – írja a Magyar Narancs.

MTI Fotó: Komka Péter

A cikk szerint az aneszteziológus–sportorvos Bayerné eddig az OVSZ általános főigazgató-helyettesként dolgozott, 2016-ban szinte Drexlerrel együtt érkezett a szolgálathoz.
https://zoom.hu/h...-vezetoje/
zoom.hu/wp-content/uploads/2018/06/DVETT20110121021__-1024x681.jpg
nyugatifeny.hu/wp-content/uploads/2018/06/bayer-zsolt-felesege.jpg

ÓRIÁSI HÍR A SZENNYCSATORNÁKON!
BESZÁMOLÓ A FELESÉGEM MUNKÁJÁRÓL · „NYILVÁN AZ EGYETLEN ORVOS VOLT, AKI ELMENT KÜLFÖLDRE”

„Ideiglenesen Bayer Zsolt felesége az országos vérellátó élén” – harsog a cím a Magyar Narancs internetes oldalán, de legalább már odakerült az „ideiglenesen” határozó, ami azért nem elhanyagolható a történetben. Aztán innen, a Kloáka Maximából (Narancs) merítve megjelenik mindez, azon a nagy határ trágyányi felületen, amelyet összefoglalóan ellenzéki médiának szokás becézgetni (bár tudjuk, „azorbándiktatúrában” nincs is ellenzéki sajtó). Kedvencem a Gyurcsány hátsó fertálya körüli, „nyugati fény” nevű orgánum „beszámolója”, amely így kezdődik:

„Hoppá: Bayer Zsolt felesége magas pozícióba került. Na ugye, hogy senkit nem hagynak az út szélén Orbánék!”

Nos igen, valóban magas pozícióba került a feleségem, pontosan ugyanabba, amelyben eddig volt.

Mert Bayerné dr. Matusovits Andrea az eddigi főigazgató, Drexler Donát általános helyettese volt. Majd felmentették Drexlert, és a Magyar Narancs „észrevette” (!), hogy általános helyettese vette át a teendőit.

Ez valóban váratlan és meglepő fordulat. Szinte teljesen szokatlan, hogy a vezető távozása után a helyettese veszi át a jogköreit, ráadásul ideiglenesen. Például ha a Magyar Narancs főszerkesztője, Bojtár B. Endre elmegy szabadságra, akkor természetesen nem a főszerkesztő-helyettese, Turcsányi Sándor veszi át a teendőit, hanem a takarító néni.

Az Országos Vérellátó Szolgálatnál (OVSZ) is az lett volna a természetes és magától értetődő, hogy a takarító néni veszi át az intézmény irányítását (ideiglenesen), ezzel szemben olyan skandalum történt, hogy az eddigi helyettes vette át az intézmény vezetését (ideiglenesen).

És ezt szúrta ki, „vette észre” a mindig bátor, igazságos és éber Magyar Narancs. (A lapnál lévő belső informátorunk jelezte: jövő héten egy még ennél is fantasztikusabb felfedezésről fog beszámolni az „újság”, ugyanis észrevették, hogy a látszat ellenére a Föld gömbölyű, és ha valamit feldobnak, az előbb-utóbb leesik.)

Amúgy csak a történeti hűség kedvéért ezen a ponton jegyezzük meg: úgy két hete mást sem csinálunk, mint azért lobbizunk, hogy ne menesszék Drexler Donátot. Ugyanis az irányítása (és helyettesének irányítása) alatt az országos vérellátó kiváló eredményeket ért el.

Lássuk csak.

A 2016 előtti időszakban átláthatatlan, jogszerűtlen, és ami a legfontosabb, az állam számára hátrányos rendszer működött az OVSZ-nél. Ennek keretében egyebek mellett szerződéses jogviszony nélkül, a verseny kizárásával, a piaci ár alatt szállította el a plazmát egy olasz tulajdonú cég. 2017-ben a vonatkozó jogszabályok előírásainak megfelelően, a hazai betegellátás biztonságát szem előtt tartva az Országos Vérellátó Szolgálat a legmagasabb ajánlati áron (piaci áron) kötött szerződést a világ egyik legnagyobb gyógyszergyártójával a vérplazma felvásárlására.

E szerződés eredményeként a korábbi eladási árhoz képest évi 450 millió forinttal több folyik be az OVSZ-hez. E többletforrásból megkezdődött a betegek biztonságát szolgáló, a fertőzések átvitelének lehetőségét gyakorlatilag kizáró vírusszűrő rendszer kiépítése. Elindul a cross donatio, a pozitív donorlista, a NAT-teszt, és éppen most kezdődtek el a tárgyalások a vírusbiztonságos FFP bevezetéséről is.

Mindezek az egymásra épülő intézkedések azt eredményezik, hogy egész Euró­pában Magyarországon az egyik legbiztonságosabb a betegek számára a vér és vérkészítmények gyógyítás során történő bevitele. Soha nem volt ilyen erős szakmailag az OVSZ. Nos, ezért lobbizunk Drexler Donátért. Akivel a feleségem – a Magyar Narancs ötletdús megfogalmazása szerint – karrierszimbiózisban van.

Bizony, ez is nagyon szokatlan jelenség ám, szinte még soha nem tapasztaltunk olyat, hogy egyetemen együtt végző, egymást ismerő, sőt egymással baráti kapcsolatban lévő emberek, akik feltétel nélkül megbíznak egymásban, együtt dolgozzanak.

Ilyesmire tényleg csak a legritkább esetekben van példa, ez legalább annyira különös, mint amit a minap a másik mindig bátor, igazságos és éber orgánum, a HVG feltárt, hogy Kásler Miklósnak, aki az egyik szakvizsgáját tekintve plasztikai sebész, közös cége volt a szintúgy orvos, bőrgyógyász feleségével, és – most kapaszkodjanak meg! – ez a cég plasztikaisebészkedett meg bőrgyógyászkodott! Szinte felfoghatatlan az ilyesmi!

No, hát ilyen felfoghatatlan és különös a feleségem és Drexler Donát munkakapcsolata is, hiszen mindketten Szegeden végeztek, ezer éve ismerik egymást, barátok, megbíznak egymásban, ugyan miért is dolgoznának együtt, és miért lett volna a múltban közös cégük is?

A Magyar Narancs- és HVG-féle helyeken egymást nem ismerő, vadidegen, sőt egymást utáló és egymásban nem bízó emberek alapítanak közös cégeket, és az ilyenek dolgoznak együtt.

Szóval e különös karrierszimbiózis során kerültek ők ketten például az Egészségügyi Szolgáltató Zrt.-hez, amely az egészségügyi közbeszerzésekért volt felelős. Itt volt Drexler vezérigazgató, a helyettese pedig a feleségem. „Az igazgatóságban 2015-től Bayerné is helyet kapott. A doktornő a pozíciót 2017. februárig meg is tartotta amellett, hogy 2016. szeptembertől az OVSZ általános főigazgató-helyettesi feladatait is ellátja” – írja az „újság”.

Ezzel szemben a valóság az, hogy Bayerné soha nem volt az igazgatóság tagja, így hát nem is tarthatta meg a pozíciót 2017. februárig. Ha ezt imigyen tisztáztuk, talán érdemes megemlíteni azt is, hogy az a bizonyos Egészségügyi Szolgáltató Zrt. Drexler Donát és Bayerné dr. Matusovits Andrea vezetésével úgy bonyolított le évi mintegy 15 milliárd összértékű közbeszerzést, hogy azok eredményeit soha egyetlen piaci szereplő sem támadta meg. Viszont évi mintegy ötmilliárd forint megtakarítást ért el a kórházi közbeszerzések összevonásával. Kinek is?

Hát az államnak. Talán ez a baj. Még ennél is nagyobb baj, hogy dr. Matusovits Andrea az én feleségem. És képzeljék el – erről is a mindig bátor, igazságos és éber „újság” számol be –, a feleségem „magánorvosként is praktizál az Életmód Orvosi Központban, de a Sportkórház is munkatársai között tudja, legalábbis az Országos Sportegészségügyi Központ a sportolók szűréseit végző keretorvosainak névsorában is feltűnik az evezősök felelőseként.

Ezenkívül a Sportorvosi Központ internetes tájékoztatója szerint sportorvosként amatőr és profi sportolók vizsgálatával, prevencióval és gyógyító ellátással, teljesítményfelméréssel és optimalizálással foglalkozik rendelésein.”

Na ez aztán a botrány! Egy aneszteziológus és intenzív terapeuta, valamint sportorvosi szakvizsgával bíró, egészségügyimenedzser-diplomát is szerzett, két nyelvvizsgával rendelkező doktornő még sportorvosként is képes tevékenykedni, ugyanis egész életében élsportoló volt, így válogatott evezős.

Ez a hobbija. És kapaszkodjanak meg, a sportkórházban havi húszórányi munkáért havi bruttó 47 ezer forintot markol fel ez a harácsoló nőszemély, az nettó kb. 32 ezer forint, vagyis az órabér így nagyjából 1600 forintra jön ki. A hülyének is megéri…

Amúgy – mint említettem – a feleségem több szakvizsgával rendelkező orvos. A szakvizsga megtartásához folyamatos gyakorlati idő teljesítésére van szükség. Ennek megfelelően az államigazgatásban dolgozó valamennyi orvos a főállása mellett a jogszabályban előírt feltételeknek megfelelően végezhet orvosi munkát, amelyet Bayerné is a jogszabályoknak megfelelően tesz. Ez így talán még a gennysajtónak is érthető.

Akkor nézzük a következő érdekes állítást, amely így hangzik:

„Az OVSZ egyik partnerének, a Vascular Plazma Kft.-nek a tulajdonosa, Faber-Szabó Ferenc volt Drexler esküvői tanúja, ahogy erről a Független Hírügynökség (FüHü) is beszámolt. A FüHü szerint a Vascular nagyot kaszál az OVSZ-szel kötött üzleten, a kilónként 23 ezer forintért átvett vérplazmát 110-120 ezer forintos világpiaci áron adja tovább feldolgozatlanul. A szerződést Drexler vezetése idején kötötték 2017. májusban, és még egy évig érvényes.”

És akkor lássuk az igazságot:

Az OVSZ egyik partnerének, a Vascular Plazma Kft.-nek a tulajdonosa, Faber-Szabó Ferenc NEM volt Drexler esküvői tanúja, bár a Független Hírügynökség (FüHü) valóban ezt hazudta. A FüHüt az érintettek beperelték ezért és egyéb, az igazságot nyomokban sem tartalmazó állításaiért. Amúgy az OVSZ a betegellátáshoz szükséges friss fagyasztott plazmát az ipar számára értékesíti, amelynek módjáról, formájáról jogszabályok rendelkeznek.

És elég, ha itt megismételjük, amit az imént már közöltünk: 2017-ben a vonatkozó jogszabályok előírásainak megfelelően, a hazai betegellátás biztonságát szem előtt tartva az Országos Vérellátó Szolgálat a legmagasabb ajánlati áron (piaci áron) kötött szerződést a világ egyik legnagyobb gyógyszergyártójával a vérplazma felvásárlására.

E szerződés eredményeként a korábbi eladási árhoz képest évi 450 millió forinttal több folyik be az OVSZ-hez.

Ennyi.

És akkor befejezésül néhány szó a feleségem külföldi munkavállalásáról.
Bayerné dr. Matusovits Andrea egy évet Németországban, Biedenkopfban, egy évet pedig Kuvaitban dolgozott. S hogy miért? Azért, mert 12 évet húzott le Szegeden a műtőkben és az intenzív osztályokon, aztán Makón, és miközben ki sem jött a műtőből, és heti háromszor ügyelt, keresett havi nettó 120 ezer forintot. Értik? Százhúszezret!

Ezalatt a szegedi házára felvett devizahitele egyszer csak havi hetvenezerről felugrott 200 ezerre. Ezek a nagyszerű, csodálatos, narancsék által visszasírt gyurcsányi idők, amikor persze minden rendben volt az egészségügyben, az orvosok nem hagyták el tömegesen az országot, és a devizahitel amúgy is egy nagyszerű találmány volt.

Akkor az én feleségem volt nyilván az egyetlen orvos, aki elment külföldre.

Összesen két évre. Aztán hazajött. Hogy a Magyar Narancs meg a többi, semmihez sem értő aljas, becstelen kis szemétláda rá is fröccsenthessen egy fándli fekáliát. És miért is? Mi a baj a doktornővel? Csupán egy: hogy az én feleségem.

Az én feleségem, aki most ideiglenesen vezeti az OVSZ-t. Két szakvizsgával, két nyelvvizsgával, egészségügyimenedzser-diplomával, minden szakmai szereplő megelégedésére. És ha a miniszter úr úgy dönt, hogy nemcsak ideiglenesen, de kinevezett vezetőként is folytathatja a munkát, az elől sem fog elugrani. Ha pedig vissza kell mennie a műtőbe, akkor majd visszamegy a műtőbe.

Olyan hiány van ma aneszteziológusból, hogy vállalkozóként az ötszörösét is megkeresheti a mostani jövedelmének. És bármelyik aljas, becstelen, semmihez sem értő, de legalább kártékony és tökéletesen felesleges gazember az ellenzéki sajtóból odakerül majd a műtőbe, a doktornő színe elé, ő mindet meg fogja menteni, amennyiben ez lehetséges lesz. Mert erre esküdött fel.

Nagyjából akkor, amikor a Magyar Narancs meg a többi kártevő felesküdött arra, hogy mindent és mindenkit tönkre fognak tenni, aki nem osztozik a beteg és velejéig rothadt világnézetükben. Mindenkit, aki ezerszer különb náluk.

(forrás: Bayer Zsolt, magyaridok.hu)
684 #10 atacama
- 2020-02-19 06:40
Gyerekek,ez már nem más mint a Vámpírok bálja!!!
Vérrel plazmával egyéb körettel..
dessert: egy kis őssejt biznisz!
1563 #11 eLZi
- 2020-02-20 05:13
Ez a ripacs bayer mindent meg tud magyarázni..nahát..közben meg nem csak a nép pénzét szipkázzák el,hanem a már vérét is ezek a piócák..

Hozzászólás küldése

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.
Generálási idő: 0.58 másodperc
3,686,314 egyedi látogató