Bejelentkezés

Felhasználónév

JelszóElfelejtetted jelszavad?
Új jelszó kérése

Orbán és szövetségesei – katonai megoldások felé sodródik a világ

BelföldEjnye no, de későn szipogunk. Igen, de az már nem megoldja, hanem feloldja. Az új nacionalizmus - amelyet Trump képvisel az Egyesült Államokban, Orbán Magyarországon, Bolsonaro Brazíliában és Abascal Spanyolországban - fokozatosan emeli be a hadsereget a nagypolitikába. A világ tényleg sodródik a katonai „megoldások” felé? Káncz Csaba jegyzete.


A hidegháború végét követő 30 éves viszonylagos nyugalom után a nagyhatalmak konfrontációja élesedik, ahogyan a nemzetközi jog uralma is egyre foszladozik. Visszatérnek a történelem démonai és a sokasodó, megoldatlan geopolitikai, pénzügyi és ökológiai problémák „kezelésére” egyre több ország autokrata vezetése emeli be maga mellé a hadsereget.

USA

Donald Trump 2017. januári beiktatásán – a tradícióktól eltérve - váratlanul megjelent, és az elnök mögött felsorakozott 10 katonatiszt, a különböző fegyvernemeket képviselve. Trump elnöki hatalomátvételét előkészítő csapat egyik tagja eredetileg tankok és rakéták felvonulását javasolta a beiktatási ceremóniára. Elnöki beiktatása óta Trump fokozatosan vonja el a forrásokat a diplomáciát képviselő külügyminisztériumtól és srófolja a csillagos égbe a katonai megoldásokra hivatott Pentagon költségvetését.

Egy volt CIA-elemző - jelenleg pedig a Johns Hopkins Egyetem professzora – kalkulációi szerint az amerikai katonai költségvetés mára átlépte az évi egy ezermilliárd dollárt. Melvin Goodman ugyanis a hivatalos 750 milliárd dolláros Pentagon költségvetés mellé teszi még a hírszerzés (70 milliárd), a belbiztonsági minisztérium (70 milliárd), az energiaügyi minisztérium (30 milliárd, jó része a nukleáris erőkre fordítódik) és a veteránok (200 milliárd) büdzséjét is.

Magyarország

A rendszerváltás óta pártrendezvényen először vettek részt egyenruhás katonatisztek vasárnap a miniszterelnök évértékelőjén. A Havril András, Deák János és Fodor Lajos volt vezérkari főnökök, valamint Böröndi Gábor, Mihócza Zoltán és Korom Ferenc tábornokok a Fidesz pártalapítványának rendezvényét katonai egyenruhájukban hallgatták végig.

Márpedig ez törvénysértő, hiszen az 1993-as honvédelmi törvény kimondja: katona pártrendezvényen egyenruhát nem viselhet. Orbán Viktor az értő fülek számára elbújtatta beszédében a területi revízió jegyében fogant, egy régi dalból kiemelt, ludovikás tiszti köszöntést: „Legyen úgy, mint régen volt!” Amire a rituálé szerinti válasz az volt: „Mindörökké! Adja Isten!”

Brazília

Jair Bolsonaro 2019 január. elsejei beiktatásán egyetlen EU-s vezető vett részt – a magyar miniszterelnök. A brazil elnök folyamatosan militarizálja Dél-Amerika legnagyobb államának vezetését, és mára a 22 tagú kormány 9 tagja katonatiszt. Ebbe nem számít bele Hamilton Mourao alelnök, aki nyugdíjas tábornok.

Brazília egy puccsot követően 1964-től 21 teljes éven keresztül állt katonai irányítás alatt, amely a hidegháború évei alatt az Egyesült Államok támogatását is élvezte. A katonai rezsim uralma alatt mintegy 500 politikai fogoly halt meg vagy tűnt el nyomtalanul, ezreket pedig válogatott kínzásoknak tették ki a Kondor Művelet keretében kiképzett vallatók.

Spanyolország

Két hete Rómában a magyar miniszterelnök kijelentette, hogy erősen reméli, az Európai Néppárt befogadja majd a spanyol Vox pártot. A szélsőjobboldali Vox vezetője, Santiago Abascal cserébe leszögezte: „szimpatizálunk Orbán Viktor álláspontjával, aki egyre inkább az új Európa vezetőjének tekinthető”.

Abascal korábban nyilvánosan védte meg Francisco Franco fasiszta hadseregének tetteit. A Vox a tavalyi általános választásokon 5 nyugdíjas katonatisztet indított jelöltként.

(Káncz Csaba szerzői oldala itt érhető el.)
Link

Hozzászólások

267 #1 Perle
- 2020-02-20 14:09
Amerikai "katonai megoldás" egy szír közúton:

https://twitter.c...7938082818
69 #2 Szalonna
- 2020-02-20 14:24
Ahhoz képest hogy buzik vonulgatnak majd Május 16-án Pécsen, majd jövőre már Szegeden is tervezik a köcsögök vergődését, mert az büszkeség elvileg, ahho képest jó katonás minden, vagy ez már a köcsögök sorozása?

Hozzászólás küldése

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.
Generálási idő: 0.44 másodperc
3,681,567 egyedi látogató