Bejelentkezés

Felhasználónév

JelszóElfelejtetted jelszavad?
Új jelszó kérése

Ankara: Tűz alá vették a szíriai kormányerők több mint 200 hadállását, katonák százait "ártalmatlanították"

BelföldNa, remélem ennek mér csak nem lesz vége és csak ideér a förtelem is. Fegyverosztás, aztán mehet a jutalomosztás!
A török hadsereg intenzív tűz alá vette pénteken Szíriában a kormányerők több mint 200 hadállását, válaszul arra, hogy előző nap 33 török katona meghalt, 32 pedig megsebesült a kormányerők egy támadásában Idlíb tartományban - közölte Hulusi Akar török védelmi miniszter.

Uniós szóvivő: Rendkívül veszélyes helyzetet teremthet a katonai konfliktus elmérgesedése

Az egész régió számára rendkívül veszélyes helyzetet teremthet a katonai fellépés fokozódása Szíriában - jelentette ki Peter Stano, az Európai Bizottság illetékes szóvivője az uniós testület szokásos déli sajtótájékoztatóján pénteken.

Hangsúlyozta: az Európai Bizottság minden felet arra szólít fel, hogy azonnal állítsák le a katonai offenzívát, az ugyanis "nagyon veszélyes, széles körű, nemzetközi konfliktus kialakulásához vezethet".

A katonai fellépés civilek millióinak évek óta tartó szenvedését fokozza, menekültek újabb hullámainak megindulásához vezethet, további nyomást gyakorolva Törökországra és más országokra egyaránt - jelentette ki.

Peter Stano azt mondta, Törökország részéről nem hangzott el semmiféle hivatalos tájékoztatás arról, hogy megváltozott volna Ankara migrációs és menekültpolitikája. Az Európai Bizottság álláspontja szerint ezért az Európai Unió és Törökország között 2016 őszén létrejött migrációs megállapodás érvényben van. A testület azt reméli, hogy Ankara hamarosan megerősíti: továbbra is tartja magát a megállapodásban foglaltak betartásához.

A brüsszeli bizottság figyelemmel kíséri a migránsok és menekültek millióinak uniós határok irányába történt megindulásáról szóló, főként a közösségi média felületein terjedő híreket. A testület várja az uniós és nemzeti hatóságok jelentéseit arról, hogy történt-e mérhető változás a migrációs nyomás tekintetében. Brüsszel a jelentések tanulmányozását követően dönt a megfelelő lépések megtételéről - mondta Stano.

Hozzátette: az EU arra kéri az érintett feleket, és "erre a felszólításra Oroszországnak is hallgatnia kell", hogy az éhezők, a betegek és sebesültek megsegítése érdekében biztosítsák a zavartalan humanitárius hozzáférést.

A szóvivő beszámolt arról is, hogy az uniós intézmények képviselői kapcsolatban vannak Szergej Lavrov orosz külügyminiszterrel, hogy többet tudjanak meg a csütörtöki offenzíva részleteiről.

Adalbert Jahnz bizottsági szóvivő a migrációs nyomás fokozódásával összefüggésben, újságírói kérdésre válaszolva azt mondta, az Európai Bizottság egyéb intézkedések mellett újabb migrációs megállapodás előkészítésén dolgozik. Ez bővíteni fogja az unió megoldási képességeit a 2016-ban kötött EU-török migrációs megállapodás lejártát követően is - húzta alá.

Hozzátette, hogy a migrációs nyomás csökkentése érdekében - kérés esetén - az EU készen áll arra, hogy további anyagi segítséget nyújtson a tagországoknak, köztük Bulgáriának is, illetve hozzájáruljon a határok őrzésének megerősítéséhez azzal, hogy bővíti az unió határ- és partvédelmi ügynökségének (Frontex) műveleteiben tevékenykedő erők állományát.

Az elmúlt hetekben különösen kiéleződtek az ellentétek Moszkva és Ankara között az Idlíb tartománybeli feszültségcsökkentési övezetben kialakult helyzet miatt. Csütörtökön a szíriai kormányerők oldalán álló harci repülőgépek bombázták a tartományban a Bara és Bilion települések közötti térséget. A légicsapásokban harminchárom török katona meghalt, sok súlyosan megsebesült.

Görögország bejelentette, hogy megerősíti a Törökországgal közös szárazföldi és tengeri határai védelmét, válaszul arra, hogy Ankarában közölték: Törökország már nincs abban a helyzetben, hogy fel tudja tartóztatni az összecsapások miatt útnak indult menekülteket.

Tűz alá vették a szíriai kormányerők több mint 200 hadállását

A miniszter Hatay tartományban, a török-szíriai határon található parancsnoki központban úgy nyilatkozott, hogy a válaszcsapásban légi járművek, köztük fegyveres drónok és a tüzérség egységei vesznek részt. Arról számolt be, hogy "ártalmatlanították" a damaszkuszi kormánycsapatok 329 katonáját, 23 tüzérségi állását, 23 harckocsiját, 10 páncélozott gépjárművét, öt helikopterét, öt lőszerszállító teherautóját, három lőszerraktárát, egy parancsnoki épületét, továbbá egy SA-17 és egy SA-22 típusú légvédelmi rendszerét. Hozzátette: a válaszcsapás a tervnek megfelelően folytatódik.

A miniszter a drónok szíriai mozgásának lehetőségeire nem tért ki. Idlíb légtere a damaszkuszi rezsimmel szövetséges orosz erők ellenőrzése alatt áll.

Akar egyúttal visszautasította az orosz védelmi tárca azon pénteki közlését, miszerint a csütörtökön elesett török katonák Szíriában ellenzéki fegyveresek egységeinek tagjai voltak, amikor a szíriai kormányerők tüzébe kerültek Idlíb tartományban. Azt állította, hogy a török egységek körül nem volt semmilyen fegyveres csoport, amikor a támadás érte őket. Hangsúlyozta: a támadás annak ellenére következett be, hogy Ankara a török egységek pozícióiról előre egyeztetett a terepen tartózkodó orosz illetékesekkel, és annak dacára folytatódott, hogy az első lövést követően a török fél újra figyelmeztette őket.

Mindazonáltal a török álláspont szerint a török katonák légicsapásokban vesztették életüket, és nem szárazföldi tűzharcban. Az orosz védelmi minisztérium közleményében tagadta, hogy légiereje csapást mért volna a környékén. Ezzel párhuzamosan az NTV török hírtelevízió pénteken szintén az orosz védelmi tárca egy közleményére hivatkozva azt jelentette, hogy Moszkva állítása szerint szíriai harci gépek hajtottak végre csapásmérést ott, ahol török katonáknak nem kellett volna lenniük.

Akar nyomatékosította: a légicsapások során még mentőegységeket is találat ért.

Ibrahim Kalin török elnöki szóvivő pénteken kiadott írásos közleményében arra hívta fel a figyelmet, hogy a török hadsereg nemcsak Idlíbben, hanem Szíria "más térségeiben" is lőtte a szíriai célpontokat.

Törökország az úgynevezett mérsékelt felkelőket, míg Oroszország a damaszkuszi rezsimet segíti a szíriai konfliktusban. Az utóbbi hetekben igencsak kiéleződtek az ellentétek Ankara és Moszkva között, miután a felkelők utolsó bástyájának számító Idlíb tartományt a kormányerők az orosz légierő támogatásával egy átfogó offenzíva keretében vissza akarják szerezni. Ráadásul februárban a török hadsereg és a szíriai kormányerők között számos alkalommal közvetlen harcok is kitörtek Idlíbben.

Ankara, miközben folyamatosan küldte az erősítést a térségbe, megfigyelőállásai és polgári célpontok elleni támadásokkal vádolta a szíriai csapatokat és szövetségeseiket, és azt követelte Damaszkusztól, hogy vonja vissza erőit, különben a török hadsereg szorítja vissza őket. Az orosz fél ezzel kapcsolatban azt állítja, hogy a szíriai hadsereg a militánsok támadására válaszolt.

MTI
Link

Hozzászólások

267 #1 Perle
- 2020-02-28 17:55
Az ész megáll. Úgy tesznek a törökök és a világ, mintha a törökök lennének otthon Szíriában A Nato is a törökök mellé állt, közösen támadják Szíriában a szír kormányerőket. Sőt, már az izraeli csapatok is csatlakoztak idegen földön az ott élőket védő hazai csapatok ellen. :o
Még szerencse, hogy a középkorban nem volt észak-atlanti katonai szervezet, mert nem került volna sor az egri vár megvédésére, sem a nándorfehérvári diadalra. Délben nem harangoznának .
Ördögám ma állítólag szélnek eresztette Európa felé a nála táborozó szír menekülteket, bő 1 millió embert.:o
1971 #2 jkr
- 2020-02-28 17:58
Nem baj, majd elterelik a figyelmet a szentkoronavírussal mög a cigányhordával-
267 #3 Perle
- 2020-02-28 18:10
Elterelik a figyelmet a közelgő kelet-európai hadgyakorlatről is. Arról sem ír a helyéli sajtó egy árva szót sem
1971 #4 jkr
- 2020-02-28 20:00
Persze, hogy nem... Mög arrúúl sé, hogy mi a faszért kaptak a máritt állomásoz-Ó “amerikai” katonák szabadkezet a “magyar kormánytúú”. Majd most engedik Európára a cigány hordát megen, oszt szerencsére pont hadgyakorlat van, pont itt állomásozik égy egész mög sok-sok fél hadsereg, oszt majd pont köll is a “segítségük” a határvédelömhöz, oszt majd jól léigazoltatják a paraszt magyart is mög pont ide ért a szentkorona vírus is, oszt még majd lehet elsé tuggya dönteni sénki, hogy a körítés melyik ódalán van, mögmostmisfaszvansékisébeséséhova!? Aszonták, jó van.
4 #5 Posta Imre
- 2020-02-28 20:27
Forgatókönyv szerint...

Törökország ráengedi Európára a menekülteket – Orbán felhívta Erdogant

Orbán Viktor miniszterelnök pénteken telefonon megbeszélést folytatott Recep Tayyip Erdogan török államfővel, majd összehívta biztonsági kabinetjét – tájékoztatta az MTI-t Havasi Bertalan, a Miniszterelnöki Sajtóirodát vezető helyettes államtitkár péntek este.

Törökország ráengedi Európára a menekülteket – Orbán felhívta Erdogant

A török elnökkel folytatott tárgyalás témája a szíriai háborús helyzet és a migráció ügye volt. Recep Tayyip Erdogan tájékoztatta a magyar miniszterelnököt arról, hogy

óriási a nyomás Törökországon, ezért a továbbiakban már nem tudják visszatartani az ott tartózkodó migránsok egy részét.

Szót ejtettek a március folyamán megrendezendő V4-Törökország csúcstalálkozó előkészületeiről is.

Orbán Viktor miniszterelnök péntek délután összehívta biztonsági kabinetjének ülését, amelynek tagja a külgazdasági és külügyminiszter valamint a belügyminiszter is. Az ülésen áttekintették a hazai biztonsági szolgálatok jelentéseit, majd döntés született arról, hogy megerősítik a magyar határok védelmét, és fokozott figyelmet fordítanak a balkáni migrációs útvonalon zajló történésekre.
http://propeller....m=referral
1971 #6 jkr
- 2020-02-28 20:55
Ebbűűű a forgat-Ó könyvbül sé lösz oszkár díjas élő-adásvétel.
1971 #7 jkr
- 2020-02-28 21:02
Itt felénk délön égy hete, folyamat éjjel-nappal zúg mindön a repülőktül, biztos barry sealék hozzák a motyót a zsinagógatőteléknek.
1971 #8 jkr
- 2020-02-28 21:17
“TÖBB KÜLÖNBÖZŐ LAP IS ARRÓL SZÁMOLT BE, HOGY A PARTHOZ ÉRKEZŐ MENEKÜLTEK AZT ÁLÍLTJÁK, HOGY A TÖRÖK KORMÁNY INGYENESEN BUSZOZTATTA ŐKET A MENEKÜLTTÁBORBÓL A TENGERIG.

A döntést lehet értelmezni az EU-nak szánt fenyegetésként is. A közúti és határellenőrzések felfüggesztését a török kormánypárt szóvivője, Ömer Çelik jelentette be helyi idő szerint hajnali 1-kor, nem sokkal azután, hogy a szíriai Idlíb tartományban légitámadás ért egy török katonai épületet. A török kormány az Aszad-rezsimet és az orosz kormányt vádolja a támadással, amelyben a legfrissebb hírek szerint 33 török katona vesztette életét. Az Európába történő migráció féken tartásának feloldását lehet úgy értelmezni, hogy Törökország ezzel akarja elérni, hogy az EU mellé álljon az oroszokkal kialakult konfliktusban.

Putyin szerint nem ők hibáztak
Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője újságíróknak pénteken Moszkvában arról beszélt, hogy Vlagyimir Putyin elnök és az orosz biztonsági tanács reméli, hogy a török hatóságok mindent megtesznek a Törökország területén lévő orosz állampolgárok és külképviseletek biztonságának szavatolása érdekében.“
267 #9 Perle
- 2020-02-28 22:56
33 #10 vizilo
- 2020-02-29 05:23
Én eggyet nem értek mit keresnek a Törökök egy másik ország területénn ?? Kiváncsi vagyok mi lessz ebböl ...? Jöhetnek az arab honfoglalók Jewropába persze a " Németországnak bejegyzett GMBH" -ba Németország a mai napig meg van szálva a " felszabaditók " azóta nem vonultak ki !!!! Remélhetöleg ez az EU-nak nevezett Szovjetunió is nemsokára megszünik !!
1349 #11 Nagy Levente
- 2020-02-29 07:33
Vizilo!
Sok mindent nem ért mára az ember, mivel több mint ezer éve - az anyagi javak hajszolása miatt, a szellemi javak helyett - egyre kijjebb sodorta magát a SZER-ből, a TEREMTŐ REND-SZER-ből (feudalizmuson, kommunizmuson keresztül, kapitalizmuson át- liberalizmusba stb.) és hitt inkább a sötét oldal befolyásának -! Ahhoz, hogy ezeket a török akciókat, koronavírust, stb. is megértsük, itt egy link, ami sok mindent megmagyaráz: https://www.youtu...e=youtu.be
684 #12 atacama
- 2020-02-29 10:49
https://hvg.hu/vi...iarol?s=hk
Orosz-török megállapodás Szíriáról. Oroszország és Törökország megállapodott a feszültség csökkentéséről
1349 #13 Nagy Levente
- 2020-02-29 14:35
Perle! Volt az, - mármint Észak-atlanti Katonai Szervezet (NATO) - csak máshogy hívták! (Akkor még kivül voltunk rajta és nem benne, vagyis az ellenség voltunk, jó sokáig!) A kr. u. 907.- ben magyarok fényes győzelmével végződött, de szinte hiábavaló pozsonyi csata után nem sokkal, nem véletlen lett aláírva Géza követei által kr. u. 973-ban a Quidlinburgi szerződés, ami a mai Lisszaboni EU-s elődje! Valamint hiába volt a Nándorfehérvári diadal - kr. u. 1456-ban - is, ha utánna - szintén nem sokkal a Mohácsi vész kr. u. 1526- tól - a szefárd zsidók által irányított Oszmán-török Birodalom 150 éves rabigájába sinylődtünk, - mint ma is -, amely Oszmán-török Birodalom szultánja a francia királlyal volt finoman szólva jó kapcsolatban! De a leghibásabbak ezért az emberek, mert mindennél jobban szeretik a pénzt, a Mammon istenét! Csak azért nem volt teljesen hiábavaló eme két utolsó fényes győzelem (a Pozsonyi csata és a Nándorfehérvári diadal), mert a világos oldal utolsó fényes győzelmei voltak Európa szerte azóta is, és az emlékek nagyon fontosak!
80 #14 monguzking
- 2020-02-29 18:46
szerintem arrol van szo hogy asszad mögött irán van s irán mögött kina akiket ugyebar gyengitenek virus támadással....
1971 #15 jkr
- 2020-02-29 19:02
https://youtu.be/W_6a23Uw9vc
1959 #16 apaideges
- 2020-02-29 21:54
https://www.youtu...t_0RX6tf9U
alakul ez a terv szerint.
267 #17 Perle
- 2020-03-01 14:16
A török elnök a világ legveszélyesbb diktátora, mondja az amerika demokrata elnökjelölt. A tenorosokat támogatja a szír kormány ellen.
https://www.sana..../?p=187040

Valóban""oszmániában" szenved.
118 #18 keepfargo
- 2020-03-04 06:08
viziló
A török azt keresi Sziria területén amit az izraeli M.o. területén: a "megélhetésességességet", és a hozzá tartozó "érdekérvényesítésességet", - de ezt nagyon; bármilyen eszközzel

Hozzászólás küldése

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.
Generálási idő: 1.11 másodperc
3,410,522 egyedi látogató