Bejelentkezés

Felhasználónév

JelszóElfelejtetted jelszavad?
Új jelszó kérése

Szlovákia: nyertek az Egyszerű Emberek, kiesett a magyar képviselet

BelföldNa végre! Ebből még UCC szuverenitás is lehet! Tegnap a mózes tv-ben a bemondó olyan erősen csinálta a kampányt, hogy menjen mindenki szavazni, hogy legyen "magyar" érdekképviselet, hogy a foglalkozás elérte célját. Jó lesz ez!
Igor Matovič OĽaNO pártja nyerte nagy fölénnyel a szlovák parlamenti választást, miközben a Magyar Közösségi Összefogás és a Híd-Most is a küszöb alatt végzett. Bugár Béla lemondott a Híd-Most vezetéséről.

A szavazatok 99,88 százalékának összeszámlálása után az Igor Matovič (nyitóképünkön) vezette jobboldali-populista OL'aNO (Egyszerű Emberek és Független Személyiségek) párt nyerte a szlovákiai parlamenti választást 25 százalékkal. Robert Ficóék eddig kormányzó Smer pártja 18,3 százalékot ért el. Boris Kollár jobboldali mozgalma, a Sme rodina (Család Vagyunk) 8,24, a szélsőjobboldali, Kotleba-féle L'SNS 7,97, a jobboldali liberális SaS 6,22, Andrej Kiska volt államfő Za l'udi nevű pártja pedig 5,77 százalékot ért el.

A Zuzana Caputová jelenlegi államfőhöz köthető Progresszív Szlovákia/Spolu pártszövetség a legutóbbi adatok szerint épp a szövetségben indult pártoknak előírt 7 százalékos küszöb alatt marad, így nem jut be a parlamentbe.

A szavazatok alig több mint 3 százalékával kiesett a parlamentből a nacionalista, eddig a Smerrel kormányzó SNS, és nem jutott be a kereszténydemokrata KDH sem a pozsonyi törvényhozásba.

Emellett mindkét magyar párt kívül marad a parlamenten: az MKP-ból született Magyar Közösségi Összefogás 3,91 százalékot ért el, míg a Bugár Béla vezette Híd-Most mindössze 2 százalékot szerzett.

Bugár Béla az eredmények nyomán bejelentette lemondását a Híd-Most éléről. Mint mondta, továbbra is a pártja segítségére lenne. Arról ugyanakkor nem beszélt, hogy kit látna szívesen a helyén.

Jelen állás szerint egy Egyszerű Emberek-SaS-Za l'udi, avagy egy Egyszerű Emberek-SaS-Sme Rodina hármas koalíciónak is többsége lehetne a pozsonyi parlamentben egy ellenzékbe szorult Smerrel és a szélsőjobboldali Kotleba-párttal szemben.

A Smer részéről Peter Pellegrini miniszterelnök a választások éjjelén azt üzente Matovicnak, hogy nyitott a tárgyalásokra, a győztes politikus viszont úgy reagált erre: "A maffiával nem tárgyalunk". "Feltételezem, hogy amikor Pellegrini ezt a kijelentést tette, a Smer székházában már jócskán iszogattak. Üdvözlöm Peťo Pellegrinit, a válaszom, hogy semmi esetre sem" - tette hozzá.

Matovic a felvidéki magyaroknak is üzent: "Közvetlenül képviselni fogjuk a szlovákiai magyarokat, hiszen legalább két-három magyar nemzetiségű képviselőnk lesz, bár ezt még pontosan nem tudom. Grendel Gábor, aki szlovákiai magyar, a második legtöbb preferencia-szavazatot szerezte. Azon leszünk, hogy Szlovákiában minden nemzetiség képviselője jól érezze magát" - mondta Matovič.

Link

Hozzászólások

137 #1 balu
- 2020-03-01 17:57
Csak bekopipésztelem a reggeli fészes gyorselemzésem
------------------------------------
Látom mindenki a felvidéki magyarság sorsán kesereg, de ez most alapvetően másról szólt és mivel némileg belelátok, ha megengeditek összefoglalom röviden az okokat és a várható következményeket:
1, csókolom, a felvidéki magyarság is ott volt szavazni, nem a létszámukkal volt a baj, hanem azzal, hogy nem magyar pártokra szavaztak, ami a helyi magyar pártok, elsősorban Bugár Bélus sok éves szorgos bomlasztó munkájának köszönhető - a jeleneg létező 2 magyar párt EGYÜTT nem ért el 6%-ot, Bugárék még a leginkább magyarlakta Nagyszombati Megyében is 5 alatt maradtak, itt a másik magyar tömörülés 11,5 lett, szóval ott voltak a magyarok. A megyékre való jelenlegi területi felosztás még meciari örökség, és a nem is nagyon titkolt célja az volt, nehogy véletlenül létrejöhessen egy magyar többségű déli megye, így aztán a nagyszombati a cseh határtól megy le egész a Dunáig kifli alakban, brutálisan meghígítva a Szerdahely-Komárom környéki tömbmagyarságot. Nem egyszerű a magyaroknak bejuttatni valakit a parlamentbe, ha meg ilyen töketlen és/vagy nemzetáruló pártok képviselik őket, akkor gyakorlatilag lehetetlen is - sajnos ez az eredmény várható volt
2, A választásokat itt is a MÉDIA és az NGO-k nyerték, a Fico-kormányra meg a "nácikra" természetes, hogy folyamatosan szívlapáttal hajigálták a szart, de az ellenzékből is sokan meg lettek lebegtetve - ami nekem már régtóta gyanús volt, hogy pont Matovicot békén hagyták, pedig hát nem kicsit elmebeteg az a fazon és nem hiszem el, hogy nem találtak egyetlen bibit sem a múltjában... aztán a választások előtt 2 nappal a New York Times lenyomott egy pozitív cikket Matovicról, na onnantól tudtam, hogy ki a nyerő. Mintha jelezték volna, hogy "oké srácok, ez a csóka jó lesz".
3, Az ellenzék itt is kábé azt a taktikát követte, amit Magyarországon: szétváltakl sok kis pártra, így aztán ha az idegbeteg kereszténydemokrata nem smakkol, szavazhatsz a narkós libsire, a telekmaffiózó volt államelnökre vagy akár a szoknyapecér volt pénzváltóra a "Család Vagyunk" párt élén, akinek kb. 7 volt nejével van 7 gyereke... csak itt be is jött, Ficóék béna kacsaként nem vették észre, hogy van olyan is, hogy online média és csak nézték éveken át, ahogy a libsi média fossa rájuk az átkait, és átveszi a hatalmat a fiatalság agya fölött.
4, Tegyük azért hozzá: az is biztos, hogy Ficóék füle mögött is van vaj rendesen és volt mit rájuk hajigálni
Ennyit az okokról. Várható következmények:
1, Az arányokat nézve biztos, hogy nem Ficóék alapítanak kormányt és az ellenzéki spektrum összeáll egy "erővé", ahogy az szerintem tervezve is volt. Namost ez szinte még a magyarországinál is széthúzóbb brigád lesz, tele érdekes múltú nagyra nőtt egókkal, akik ha akarnának se lennének képesek komolyan kormányozni, tehát a kormányválságok, botrányok, átcsoportulások - magyarán a koncon marakodás időszaka fog következni. Azt már most tisztázzukj, hogy ez a kormány alapvetően NEM AZÉRT állt össze, hogy Szlovákiát kormányozza, hanem hogy a külföldi érdekeket érvényesítse, magyarán nem is terveznek többre, mint max. 2 évre, ezalatt kell összelopniuk annyit, hogy utána lehessen dobbantani és ezalatt kell a fenti ki nem mondott célokat végrehajtani. Vagyis az állandó marakodáson kívül az "utánam a vízözön" mentalitás lesz a jellemző.
2, amiben viszont meg fognak állapodni, mert ezért vannak ott:
2.1, az előző garnitúra és a "nácik" tűzzel-vassal való irtása, értve ezalatt a lejárató kampányokat, mentelmi jog megvonását, feljelentéseket stb., csak hogy véletlenül még egyszer ne juthassanak kormányközelbe, mert tudják, hogy ők se lesznek ott sokáig
2.2, minden Brüsszelből vagy az USA-ból jövő ukáz vak teljesítése, vagyis:
- kvótával vagy anélkül, mindegy, de jöjjenek csak az agysebészek
- amerikai (nem NATO) katonai bázisok létesítése és minden leendő oroszellenes kalandban való lelkes részvétel
- a V4 bomlasztása, ha máshogy nem megy új magyarellenes hullámmal... (Meciar alatt azt mondták, hogy "Szlovákia lesz az a f.sz amivel az oroszok megdugják Európát" - most ugyanez lesz csak fordítva), jelzem a nem kicsit alkesz és hálistennek a fősodorból eltűnt Slota nemrég már nyítt is egy sort, hogy Szlovákia déli része már gyakorlatilag Magyarország alá tartozik, annyit fektettek ott be Orbánél... persze, hogy f.szság, de vehetjük az első magyarellenes fecskének, már eleve csak a tényt, hogy ez a barom x év után újra megjelent egy percre a médiában. De látva az SNS (Szlovák Nemzeti Párt) brutális lebőgését - kormánypártból parlamenten kívüli (az a nyomorult 5% se jött össze) páriává degradálva - lehet, hogy a Nagy Öreg Slota vissza lesz tapsolva, azt meg szerintem kábé tudjuk tőle mire számítsunk
- jó eséllyel adóemelés, mert "Ficóék mindent elcsesztek", amit egy egy - amúgy fölösleges - IMF hitel felvételével lehet orvosolni, ami az életszínvonal dotálása és esésének kitolása által ideig-óráig stabilitást biztosít. És amit persze szét is lehet osztani (term. itt is lehet a Fico-féle kleptokráciára mutogatni) mert a média ez esetben kussolni fog elvégre a mi kutyánk kölyke, másrészt meg a sz.r úgyis a következő kormányra fog hullani
- gender-tantárgyak, pride-ok stb. lehetőleg már ovitól kezdődően + a keresztény egyház "régimódi" vonalának fikázása a "libsi" vonal előre tolása mellett.
Bocs, ha sok lett, erős volt a KV, de a komment hossza egyfajta védelem az órabérben fizetett trollok ellen is
1648 #2 Avian
- 2020-03-03 16:18
Régóta az az érzésem hogy a szavazások álcája möghött háttéralkuk szerint megy a kihirdetés....

Ez az állampolgársági szavazás óta van föleg 2005 óta ahogy lesem mindig valami hasónló alkut vélek felfedezni.

Hozzászólás küldése

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.
Generálási idő: 0.40 másodperc
3,410,504 egyedi látogató